Λειψία: Πώς έφτασε να κοντράρει την Μπάγερν για τον τίτλο

Λειψία: Πώς έφτασε να κοντράρει την Μπάγερν για τον τίτλο

Η Λειψία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα στην Bundesliga και θα επιχειρήσει να ανέβει και πάλι στην κορυφή, κερδίζοντας την Μπάγερν στο Μόναχο.

Αφετηρία το 2009

Το 2009 η άσημη SSV Μάρκρανστεντ αγωνιζόταν στην 5η κατηγορία στη Γερμανία και κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι από τη μία στιγμή στην άλλη, έτσι απλά, η ιστορία της θα άλλαζε δραματικά. Μέσα σε λίγες ημέρες είδε το όνομά της να αλλάζει, το σήμα της να αλλάζει, την ταυτότητά της να αλλάζει. Η Red Bull αποφάσισε ότι η κατάλληλη επένδυση θα ήταν να αγοράσει μία ομάδα από το… πουθενά και να την φτάσει στην κορυφή.

Αρχικά, η εταιρεία ήθελε να δώσει το δικό της όνομα στην ομάδα, την οποία «μετακόμισε» στην Λειψία, μία περιοχή που θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει πόλο έλξης οπαδών, όπως και έγινε. Η Ομοσπονδία, όμως, απαγορεύει σε χορηγούς να δίνουν τα ονόματά τους σε συλλόγους με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν. Κάπως έτσι γεννήθηκε η «RasenBallsport Leipzig», λοιπόν, η γνωστή σε όλους «RB Leipzig», μία συντομογραφία για χάρη του μάρκετινγκ.

Λειψία, η πιο μισητή ομάδα της Γερμανίας

Η επένδυση ξεκίνησε με προβλήματα, μεγάλο σκεπτικισμό και εχθρική στάση από τους οπαδούς όλων των υπόλοιπων ομάδων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο νέος σύλλογος απλά αγοράζει την επιτυχία και δεν σέβεται την παράδοση, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του γερμανικού ποδοσφαίρου. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που οι οπαδοί της Ντιναμό Δρέσδης είχαν πετάξει ένα κομμένο κεφάλι ταύρου στη μεταξύ τους αναμέτρηση για το Κύπελλο στην πιο ακραία έκφραση μίσους εναντίον της RB.

«Το μέλλον είναι η παράδοσή μας», είχε απαντήσει τότε ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, ιδιοκτήτης της Red Bull, που τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του συλλόγου δεν είχε πατήσει το πόδι του στο γήπεδο… Από την πρώτη μέρα η χρηματοδότηση διέλυσε κάθε ανταγωνισμό στις μικρές κατηγορίες της Γερμανίας. Πέρα από τις πανάκριβες μεταγραφές έγιναν τεράστιες επενδύσεις στη δομή του συλλόγου, στις προπονητικές εγκαταστάσεις και στις ακαδημίες. Οι σχέσεις με την άλλη ομάδα της Red Bull, την Ζάλτσμπουργκ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα πρώτα βήματα, προκειμένου να μην υπάρξει παραβίαση των οικονομικών κανόνων κάθε λίγκας.

Αμφιλεγόμενη διοίκηση

Πολλοί παίκτες αποκτήθηκαν από την τελευταία και παραχωρήθηκαν με τη μορφή δανεισμού στην Λειψία. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, η γερμανική ομάδα είχε προχωρήσει στην αγορά του Ζάμπιτσερ από την Ραπίντ Βιέννης και τον παραχώρησε δανεικό στην Ζάλτσμπουργκ. Ο λόγος; Στο συμβόλαιό του με την ομάδα της Βιέννης υπήρχε όρος, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορούσε να πουληθεί στην Red Bull της Αυστρίας! Όλα αυτά προκάλεσαν σκεπτικισμό και αρνητικά σχόλια για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η ιδιοκτησία των δύο συλλόγων. Πλέον, σύμφωνα με την UEFA δεν υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση…

Η λύση που βρήκε η Red Bull, μάλιστα, για να διατηρήσει τον έλεγχο του ποδοσφαιρικού τμήματος της Λειψίας εξόργισε τους υπόλοιπους συλλόγους. Στη Γερμανία κάθε ομάδα πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον κατά 50,1% από τον ερασιτεχνικό σύλλογο, όπου η εγγραφή είναι ανοιχτή για όλους. Το ποσό, όμως, της εγγραφής στην περίπτωση της Λειψίας ορίστηκε τόσο ψηλά, που οι υπάλληλοι της Red Bull αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία, εκλέγοντας το Εποπτικό Συμβούλιο. Ήταν μία πανέξυπνη τακτική, με την οποία παρακάμφθηκαν οι κανόνες και ένας από τους λόγους που η Λειψία εξελίχθηκε στην πιο μισητή ομάδα της χώρας.

«Χαστούκι στην ποδοσφαιρική κουλτούρα της Γερμανίας»

Βέβαια, όλα αυτά ήταν απλά το… μέσο για να έρθει η άνοδος στην Bundesliga, την οποία το γνωστό περιοδικό 11Freunde είχε χαρακτηρίσει «χαστούκι στην ποδοσφαιρική κουλτούρα της Γερμανίας». Σιγά-σιγά, όμως, η διοίκηση κέρδισε το στοίχημα. Ένα νέο οπαδικό κίνημα διαμορφώθηκε, καθώς η πόλη και η περιοχή δεν είχε δει ποδόσφαιρο στην πρώτη κατηγορία από το 1994. Προσέφερε, επίσης, την υπόσχεση για μία ομάδα που πάντα θα έπαιζε θεαματικά και οι εξέδρες της θα ήταν ανοιχτές για όλους. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δυνάμεις της πόλης, την Λοκομοτίβ και την Χεμί, που έχουν συνδεθεί με περιστατικά βίας και εξτρεμισμού.

Η Λειψία έχει πετύχει όλους τους στόχους της, φτάνοντας μέχρι το Champions League, κάνοντας τρομερή δουλειά με τις ακαδημίες της και έχοντας ακόμα παίκτες, με τους οποίους αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία. Αυτή η επιτυχία οφείλεται ίσως στον μεγαλύτερο βαθμό στον Ραλφ Ράνγκνικ, ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει το ίδιο και με την Χόφενχαϊμ.

Νάγκελζμαν, ο «μάγος» των πάγκων

Από την πρώτη μέρα είχε αναλάβει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή, του συντονιστή, του CEO και δύο φορές του προπονητή, όταν είδε ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να φέρει την επιτυχία. Στην πρώτη περίπτωση της εξασφάλισε την άνοδο στην Bundesliga, στη δεύτερη, πέρυσι, την επιστροφή στο Champions League και την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Οι επιλογές του για τον πάγκο αποδείχθηκαν εξαιρετικές. Είτε στις μικρότερες κατηγορίες με τον Τσόρνιγκερ είτε στην Bundesliga αρχικά με τον Χάζενχουτλ και στη συνέχεια με τον Νάγκελζμαν.

Ήταν ο ίδιος που αποφάσισε ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα αποκτούνται παίκτες μεγαλύτεροι των 25 ετών και μέχρι στιγμής αυτή η φιλοσοφία κάνει τους Ταύρους να ξεχωρίζουν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Όταν πριν λίγους μήνες έπεισε τον Νάγκελζμαν, τον νεαρό «μάγο» των πάγκων, να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, αφήνοντας την Χόφενχαϊμ, γνώριζε ότι το όνειρο του τίτλου θα έρθει ακόμη πιο κοντά.

Και τώρα η Λειψία θα ταξιδέψει στο Μόναχο για το ντέρμπι κορυφής με την Μπάγερν, από την οποία μόλις την προηγούμενη αγωνιστική έχασε την κορυφή. Εδώ και 10 χρόνια καμία άλλη ομάδα πλην των Βαυαρών και της Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη θέση στο τέλος του πρώτου γύρου.

Η μεγάλη ευκαιρία της Λειψίας

Ο νεαρός προπονητής έλεγε ήδη από το τέλος του πρώτου γύρου ότι η ομάδα του δεν είναι το φαβορί για τον τίτλο. «Αυτή η δήλωση δεν αποτελεί μέρος μίας τακτικής», επιβεβαίωσε. «Ναι, αναδειχθήκαμε πρωταθλητές χειμώνα, αλλά θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό που πετύχαμε δεν έχει καμία σημασία. Για εμάς αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι η επιβεβαίωση της ανωτερότητας, αλλά η σταθερότητα και η εξέλιξη. Δεν θέλω να παίζω με τους στόχους που έχουμε θέσει. Μπορώ να πω με άνεση ότι θέλουμε να τερματίσουμε στην πρώτη 4άδα. Αυτή δεν είναι μία… αφιλόδοξη φιλοδοξία. Είναι, φυσικά, ξεκάθαρο ότι θα κάνουμε τα πάντα και για κάτι καλύτερο».

Σε όλη αυτή την πορεία η Λειψία έκανε ελάχιστα πισωγυρίσματα και αμέσως βρήκε τις λύσεις για να τα διορθώσει. Αυτό πρέπει να κάνει και τώρα, καθώς και στα 6 τελευταία της παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις έχει βρεθεί πίσω στο σκορ. Στο τελευταίο για το πρωτάθλημα βρέθηκε να παίζει με παίκτη παραπάνω από το 61’ και με 5 επιθετικούς (!) για να ισοφαρίσει την Γκλάντμπαχ στο τέλος για το 2-2.

Τουλάχιστον, οι παίκτες του δείχνουν χαρακτήρα, καθώς έχουν πάρει 13 βαθμούς από παιχνίδια, στα οποία βρέθηκαν πίσω στο σκορ, επίδοση που είναι η κορυφαία στην κατηγορία, τη στιγμή που έχουν πετύχει 16 γκολ στα τελευταία 15 λεπτά αγώνων, επίδοση που επίσης είναι η κορυφαία (ακολουθεί η Μπάγερν με 13).

Η κακή παράδοση με την Μπάγερν

«Θα πρέπει να παίζουμε στο όριο», σχολίασε ο Νάγκελζμαν μετά την ήττα και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο από την Άιντραχτ μεσοβδόμαδα, σε ματς που έκανε αλλαγές στην ενδεκάδα έχοντας το μυαλό στο πρωτάθλημα. Αυτό δεδομένα πρέπει να γίνει απέναντι στη φορμαρισμένη Μπάγερν, απέναντι στην οποία η δική του ομάδα δεν σκόραρε σε καμία από τις 3 επισκέψεις της στο Μόναχο στην Bundesliga και έχει κερδίσει συνολικά μόλις 1 από τα 7 μεταξύ τους παιχνίδια. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος πότε οι Ταύροι θα έχουν ανάλογη ευκαιρία για την κατάκτηση του τίτλου. Και μπορεί όλοι να κρατάνε χαμηλούς τόνους, όμως αυτό το ματς θα είναι ένα τεστ νοοτροπίας… Αυτή είναι η μεγάλη τους ευκαιρία.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Bundesliga με 200+ ειδικά!| 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X