European Super League: Οι 12 ομάδες απέναντι στο Champions League!

European Super League: Οι 12 ομάδες απέναντι στο Champions League!

Ενα πλάνο που αλλάζει τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Ενα σχέδιο που, αν ευοδωθεί, θα αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο του ποδοσφαίρου. Ειδικότερα, 12 ομάδες είναι έτοιμες να αλλάξουν τα πάντα και να φέρουν τα πάνω – κάτω στο ποδόσφαιρο. Οι 12 μεγάλοι σύλλογοι που συνυπογράφουν τη διακήρυξη της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, δείχνουν ότι όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Champions League, ίσως και για τα εθνικά πρωταθλήματα, θα αποτελέσει παρελθόν… H UEFA, η FIFA και οι Ομοσπονδίες Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας αντέδρασαν άμεσα και απειλούν με αποκλεισμούς. Ποιο είναι όμως το πλάνο της νέας European Super League; Ποιες ομάδες συμμετέχουν;

Όλες οι αποδόσεις Champions League εδώ!
Όλες οι αποδόσεις Τσάμπιονς Λιγκ εδώ!


Ποιες είναι οι ομάδες της νέας European Super League;

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν δική τους Λίγκα, κόντρα στο Champions League. Μπορεί γερμανικές ομάδες και γαλλικές να δήλωσαν την αντίθεσή τους, ωστόσο τα τελευταία σενάρια θέλουν τις: Μπάγερν, Λειψία και Πόρτο να παίρνουν μέρος στη νέα European Super League.

«Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση» τονίζεται στην ανακοίνωση της Super League.


Ποιο
είναι το Format της νέας European Super League;

  • Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν 20 ομάδες, μαζί με τα 15 ιδρυτικά μέλη και μηχανισμό πρόκρισης για πέντε ακόμη ομάδες κάθε χρόνο, με βάση τα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς. 
  • Μεσοβδόμαδα ματς με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες να συνεχίζουν να παίζουν στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, σεβόμενοι το εγχώριο καλεντάρι που είναι και η καρδιά του παιχνιδιού.
  • Η διοργάνωση θα ξεκινά τον Αύγουστο, με τις 20 ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 10, για να παίξουν εντός κι εκτός έδρας ματς.
  • Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται αυτόματα για τα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η και 5η θέση θα παίξουν σε Play off δύο ματς για τις εναπομείνασες θέσεις των προημιτελικών.
  • Τα νοκ-άουτ ματς θα συνεχιστούν μέχρι τον τελικό του Μαΐου, ο οποίος θα είναι μονό ματς και θα διεξαχθεί σε ουδέτερη έδρα.

Ποιο είναι το οικονομικό πλάνο της European Super League;

Το αρχικό ποσό των 3.5 δις είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για να βασιστεί κάποιος. Αλλωστε, το συγκεκριμένο πλάνο βασίζεται και πολύ στα έσοδα που θα πάρει η διοργάνωση από τηλεοπτικά δικαιώματα και δικαιώματα μετάδοσης, αλλά και χορηγίες.  Η Super League δείχνει ικανή να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στο Champions League, το οποίο βασίζεται στις τοπ ομάδες του για να προσελκύσει χορηγούς και τηλεοπτικά.

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση και στήριξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα.

Αυτές οι πληρωμές αλληλεγγύης θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις τρέχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

  • Οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να δείξουν τέσσερα παιχνίδια τους μέσα στη σεζόν σε δικές τους πλατφόρμες και με εικόνα σε όλον τον κόσμο.
  • Τα έσοδα από τηλεοπτικά και χορηγίες θα είναι υπέρ των ιδρυτικών μελών: 32.5%  θα μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στις 15 ομάδες και μετά ένα άλλο 32.5% μεταξύ των ιδρυτικών ομάδων της Super League συμπεριλαμβανομένων και των πέντε που θα έχουν προκριθεί.
  • 20% θα είναι χρήματα που θα δίνονται με το σύστημα της Premier League και σύμφωνα με το που θα τερματίζουν στον θεσμό οι ομάδες ή στους ομίλους τους εάν δεν περνούν στη νοκ άουτ φάση
  • Το υπόλοιπο 15% θα είναι ανάλογα με την εμπορικότητα της κάθε ομάδας
  • 12 ομάδες θα προκρίνονται για το νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων της FIFA
  • Ένα 55% των εσόδων θα δίνεται για μισθούς και μεταγραφές.
  • Θα υπάρχει επιτροπή οικονομικής παρακολούθησης για το πού θα ξοδεύουν τα χρήματα οι ομάδες.

Ποιος θα είναι ο πρόεδρος της νέας European Super League;

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της European Super League. O ισχυρός άνδρας των Μαδριλένων τόνισε: «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που αξίζει στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4.000.000.000 οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους».

Ο Αντρέα Ανιέλι ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, θα είναι αντιπρόεδρος και ο ίδιος στις δηλώσεις του τόνισε: Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα».


Ποια είναι η αντίδραση της
UEFA και της FIFA;

Η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση σε σκληρό ύφος, απειλώντας άμεσα τα 12 κλαμπ (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ) με αποβολή τόσο από τις υπόλοιπες διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, καθώς και τους παίκτες των ομάδων με αποκλεισμό από τις εθνικές τους ομάδες.

«Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι παραπάνω φορείς, καθώς και η FIFA και όλα τα μέλη της, θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ., ένα πλάνο που βασίζεται στο ιδιωτικό συμφέρον  λίγων συλλόγων, σε μια εποχή που η κοινωνία μας έχει ανάγκη την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ» τονίζει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Από την πλευρά της η FIFA αναφέρει: «Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές».

X