Η κορυφαία εμφάνιση στην ιστορία των τελικών του Champions League (Poll)

Η κορυφαία εμφάνιση στην ιστορία των τελικών του Champions League (Poll)

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, το βράδυ του Σαββάτου 19 Κύπελλα Πρωταθλητριών θα ξεδιπλωθούν στον αγωνιστικό χώρου του Stade de France σε έναν από τους εμπορικότερους και ιστορικότερους τελικούς των τελευταίων δεκαετιών. Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης δίνουν ραντεβού στο Παρίσι και απομένει να δούμε ποιος θα κρίνει τη μοίρα του τελικού.

Δεν ξεχνάμε την κεφαλιά του Ντρογκμπά στο Μόναχο, τη ματσάρα του Ρόμπεν το 2013, θα θυμόμαστε πάντα τον Γκάρεθ Μπέιλ και τη γκολάρα του το 2018, αλλά και τον σούπερ Μιλίτο το 2010, όταν μόνος του σχεδόν έδωσε την κούπα του Champions League στην Ίντερ. Aν όμως ψάχνουμε Top 5, τότε οι παρακάτω παίκτες δε βγαίνουν από τη λίστα…

 

Ολιβερ Καν

Μπάγερν – Βαλένθια 1-1 (5-4 πεν.), 2001

Ο Ολιβερ Καν εκτός από ένας εντυπωσιακός γκολκίπερ, ήταν πάντα κι ένας… ωραίος τρελός των γηπέδων! Είχε έντονη και… άγρια συμπεριφορά, πιθανότατα για να φοβίζει τους επιθετικούς να χάνουν ευκαιρίες. Η στάση του ήταν αναμφίβολα ένας παράγοντας στα πέναλτι στον τελικό του 2001 με τη Βαλένθια. Ο Γερμανός γκολκίπερ ήταν άψογος κατά τη διάρκεια του αγώνα, δέχτηκε μόνο ένα πέναλτι, και όταν έφτασε η σειρά για τη ρωσικη ρουλέτα, απέκρουσε τρία πέναλτι, συμπεριλαμβανομένης μιας απίστευτης προσπάθειας να σταματήσει τον Καρμπόνι από το να δώσει στη Βαλένθια ένα σημαντικό προβάδισμα. Βραβεύτηκε ως Man of the Match για τις επεμβάσεις του, και ακόμη κι αν κάποιος ήθελε να διαφωνήσει με αυτό, θα… φοβόταν πολύ.


Ζινεντίν Ζιντάν

Ρεάλ Μαδρίτης – Λεβερκούζεν 2-1, 2002

Μπορείς να γίνεις Man of the Match για ένα μόνο άγγιγμα της μπάλας; Ναι, αν πρόκειται για το κορυφαίο άγγιγμα που έχει κάνει ποτέ παίκτης σε τελικό Champions League  Ο Ίκερ Κασίγιας ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης τη βραδιά του τελικού με τη Λεβερκούζεν και ο πιο σταθερός παίκτης του αγώνα, καθώς σταμάτησε μπαράζ σουτ των Γερμανών, αλλά αυτό το σουτ… αυτό το σουτ. Η μπάλα έπεσε από τον παράδεισο, δώρο Θεού, και ο Ζιντάν ήξερε όσο κανείς άλλος πως δεν μπορούσε να το σπαταλήσει. Σε αυτή τη μπάλα που του στάλθηκε με αυτό τον τρόπο της άξιζε μια… θεϊκή μεταχείριση. Αυτό έκανε ο Γάλλος σταρ!  Σήκωσε το αριστερό του πόδι, με μια κίνηση που για τους υπόλοιπους θνητούς έμοιαζε τόσο αφύσικη.

Χτύπησε, η μπάλα έφυγε από το πόδι σου σαν πύραυλος στην πάνω γωνία και η Ρεάλ πήρε το προβάδισμα για την κούπα. Ένα προβάδισμα που δεν άφησε ποτέ η «Βασίλισσα». Σε αυτό το ματς ο Γάλλος ξεπέρασε την λογική. Είσαι ο Ζινεντίν Ζιντάν, ποδοσφαιρική διάνοια, ο παίκτης που σήκωσε την κούπα και φρόντισε αρκετά χρόνια αργότερα να γίνει ο κορυφαίος τεχνικός στην ιστορία των Μαδριλένων.


Στίβεν Τζέραρντ

Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 (3-2 πεν.), 2005

Ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν… αόρατος στο πρώτο μισό του τελικού του Champions League του 2005. Όχι μόνο μέτριος: σκέτο κακός. Η Μίλαν βρέθηκε να προηγείται με 3-0 και όλα έμοιαζαν χαμένα. Η μεσαία γραμμή των Reds ήταν εγκλωβισμένη, αδυνατούσε να αναχαιτίσει τα «όπλα» των «Ροσονέρι». Ο αρχηγός όμως δεν είδε ποτέ ένα σκορ που δεν μπορούσε να γυρίσει, και σίγουρα, με λίγη βοήθεια από τον Χάμαν και αρκετή βοήθεια από τον Ντούντεκ, ο «Στίβι» έκανε το καλύτερο β’ ημίχρονο της καριέρας του. Σκόραρε με υπέροχο τρόπο, ενώ κέρδισε παλικαρίσια το πέναλτι για την ισοφάριση.

Ο Τζέραρντ πέρασε το υπόλοιπο του αγώνα αμυνόμενος, έδωσε τα πάντα και η ρωσική ρουλέτα τον αντάμειψε. Ήταν ένας περίεργος, παράξενος τρόπος να κερδίσεις τον τίτλο του Man of the Match. Ήταν βασικά κακός στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού και εκπληκτικός για τουλάχιστον ένα 45λεπτο. Αλλά αν έβλεπες εκείνα τα έξι λεπτά που πήρε πάνω του, στις πλάτες του τη Λίβερπουλ, αποφασισμένος να αλλάξει τη μοίρα του ματς, θα καταλάβαινες, πως αυτός ο παίκτης αξίζει… χρυσό. Σούπερ ο Ντούντεκ, αλλά ο Τζέραρντ ήταν… εξωγήινος σε αυτό το εξάλεπτο!

 

Τσάβι

Μπαρτσελόνα  – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0, 2009

Μερικές φορές η κυριαρχία είναι απόλυτη, και αυτό έκανε ο Τσάβι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 στη Ρώμη. Οι Κόκκινοι Διάβολοι φάνηκαν να κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια για να κρατήσουν την μπάλα μακριά από τον Καταλανό σταρ στην αρχή και στην αρχή έδειχναν πως τα κατάφερναν. Φυσικά και αναφερόμαστε στα πρώτα εννέα λεπτά, γιατί στο 10ο λεπτό ήρθε το πρώτο σοκ των Καταλανών. Το πρώτο άγγιγμα της μπάλας του ξεκίνησε την κίνηση που οδήγησε στο πρώτο γκολ της Μπαρτσελόνα, με τον Ετό να σκοράρει και να το αφιερώνει στον τεράστιο Τσάβι. Από το σημείο εκείνο κι έπειτα, ο Ισπανός ήταν ο κορυφαίος, ήταν ο αρχιτέκτονας της καταστροφής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το πέρασμά του ήταν τόσο επίπονο που κατάφερε να κάνει τον Λέο Μέσι να σκοράρει με κεφαλιά εναντίον των Ρίο Φέρντιναντ και Νεμάνια Βίντιτς. Αυτή είναι η δύναμη που έδωσε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στη Μπαρτσελόνα. Ηταν η παρουσία του, τα επιτυχημένα περάσματά του, οι εμπνεύσεις του. Ο Τσάβι έκανε τα πάντα και χάρισε στον κόσμο μια μοναδική παράσταση.

 

Λιονέλ Μέσι

Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1, 2011

Μια στιγμή μαγείας είναι υπέροχη, αλλά ξέρετε τι είναι καλύτερο; Η μαγεία σε ολόκληρη τη διάρκεια. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα ολόκληρο παιχνίδι με μεγάλες στιγμές. Σε ολόκληρο παιχνίδι ο Λιονέλ Μέσι απέναντι στους δύο καλύτερους σέντερ μπακ στον κόσμο, τους έκανε να μοιάζουν  με κώνους προπόνησης. Τι θα λέγατε να συμπληρώσετε σε αυτό 10 απίθανες ντρίμπλες και μια γκολάρα που ο Φαν ντερ Σαρ δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι μπορεί να το σταματήσει. Ναι, τέτοια ματσάρα έκανε ο Αργεντινός σταρ, με τη Μπαρτσελόνα να επικρατεί 3-1 στο Γουέμπλεϊ της Γιουνάιτεντ.

Ο Μέσι, που αγωνιζόταν σε αυτόν τον τελικό ως ψευτοεννιάρι, ήταν ο αρχιτέκτονας της Μπαρτσελόνα σε έναν από τους πιο επιβλητικούς τελικούς Champions League από το 1960. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν μεγάλο, με τους Καταλανούς του Πεπ Γκουαρδιόλα να παίζουν πανέμορφο ποδόσφαιρο και τον Αργεντινό να είναι οne man show. Nαι, δεν ξεχνάμε ποτέ τη γκολάρα του Βίγια, αλλά δε λησμονούμε τη ματσάρα του Μέσι. Ησυχος, γαλήνιος και ταυτόχρονα εντελώς άγριος! Αυτό το παιχνίδι ήταν… μνημείο της μεγαλοπρέπειας του Μέσι που σημάδεψε για πάντα την ιστορία των τελικών. Για κάποιους τολμηρούς, το ποδόσφαιρο χωρίζεται πλέον σε δύο περιόδους: πριν και μετά την καταστροφή που έκαναν ο Μέσι και η Μπαρτσελόνα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάτω από την αψίδα του Γουέμπλεϊ.

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Σχολιάστε

X