Euro 2022 Γυναικών: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε πριν τη σέντρα!

Euro 2022 Γυναικών: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε πριν τη σέντρα!

Ωρα για μπάλα, ώρα για το πρώτο μεγάλο φετινό ποδοσφαιρικό ραντεβού. Το Euro 2022 στις Γυναίκες θα φιλοξενηθεί σε δέκα διαφορετικά γήπεδα στην Αγγλία στο διάστημα από τις 6 έως 31 Ιουλίου. Το αρχικό πλάνο περιλάμβανε τη διεξαγωγή του την περασμένη χρονιά όμως λόγω της πανδημίας του Covid-19 πήρε παράταση κατά 12 μήνες. Στόχος, να παρακολουθήσουμε εικόνες ανάλογες με αυτές του 2017, όταν η Ολλανδία με τρομερό ποδόσφαιρο κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Θα επαναλάβει το κατόρθωμα;

Αναλυτικά τα γήπεδα της διοργάνωσης:

Η Εθνική Αγγλίας θα αρχίσει το τουρνουά με την Αυστρία στο Ολντ Τράφορντ. Η φάση των ομίλων θα διεξαχθεί από τις 6 Ιουλίου μέχρι τις 18 Ιουλίου, ενώ η νοκ άουτ φάση ξεκινάει με τους πρώτους προημιτελικούς στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί με τον τελικό της 31 Ιουλίου στο Wembley.

Μπράιτον – Brighton & Hove Community Stadium
Λονδίνο – Brentford Community Stadium, Wembley (τελικός)
Μάντσεστερ – Manchester City Academy Stadium, Old Trafford (πρώτο παιχνίδι)
Μίλτον Κινς – Stadium MK
Ρόδεραμ – New York Stadium
Σέφιλντ – Bramall Lane
Σαουθάμπτον – St Mary’s Stadium
Γουίγκαν – Leigh Sports Village Στο 5.00 προσφέρεται να κατακτήσει το Euro 2022 η Αγγλία.

Το ρεκόρ, η Ρωσία και η… πρόκληση της Αγγλίας! 

100 ημέρες πριν τη σέντρα του τουρνουά οι διοργανωτές είχαν διαθέσει τα εισιτήρια για τα 31 ματς του. Τα μαγικά χαρτάκια για τον τελικό στο Wembley εξαντλήθηκαν μέσα σε μία ώρα από την έναρξη της διάθεσής τους και οι εκτιμήσεις μιλούν για 90.000 κόσμο.

Το ρεκόρ στις γυναίκες σε Euro ήταν στον τελικό του 2013 με 41.302 στο ματς της Γερμανίας με τη Σουηδία, όπου νίκησαν οι Γερμανίδες. Στο σύνολο 16 ομάδες επρόκειτο να μέρος στον θεσμό. Η Ρωσία δε συμμετέχει στη διοργάνωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Εάν αγωνιζόταν θα ήταν στο Γ’ γκρουπ μαζί με Ολλανδία, Σουηδία και Ελβετία. Η UEFA έκανε γνωστό πως τη θέση της θα πάρει η Πορτογαλία.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που η Αγγλία φιλοξενεί το τουρνουά. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Euro. Έχει χάσει δυο φορές σε τελικούς, μία στα πέναλτι με τη Σουηδία μετά από διπλό τελικό το 1984 και με το 6-2 από τη Γερμανία το 2009. Στο 3.75 προσφέρεται να κατακτήσει το Euro 2022 η Ισπανία.

Στο προηγούμενο τουρνουά το 2017 η Αγγλία είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από τις Ολλανδές. Οι άνθρωποι της Εθνικής προσέλαβαν την προπονήτρια που νίκησε τις Αγγλίδες, τη Σαρίνα Βίεγκμαν. Η 52χρονη έγινε προπονήτρια της εθνικής τον Σεπτέμβριο του 2021 με την Αγγλία να είναι αήττητη σε 9 παιχνίδια. Τον προηγούμενο μήνα νίκησε στο Κύπελλο Arnold Clark, έναν θεσμό που συμμετείχε ο  Καναδάς (Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς), η «Φούρια Ρόχα» που είναι φαβορί για το Euro και η δύο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία.

Η Βόρεια Ιρλανδία επίσης έχει προκριθεί στον θεσμό για πρώτη φορά. Είναι η ομάδα με την πιο χαμηλή κατάταξη στο Euro 2022. Είναι στη θέση Νο46 στην παγκόσμια κατάταξη των Εθνικών ομάδων.

Ποια αστέρια θα λάμψουν;

Το Euro αναμένεται να κεντρίσει τα βλέμματα, μιας και αρκετές παίκτριες είναι έτοιμες να εκτοξεύσουν τις ομάδες τους. Ποδοσφαιρίστριες όπως η Λικ Μέρτενς, MVP της διοργάνωσης του 2017, αλλά και οι: Βιβιάν Μίντεμα, Ντανιέλ Βαν ντε Μπονκ, μεταξύ άλλων είναι έτοιμες για μεγάλες παραστάσεις. Η Αγγλίδα Τζόντι Τάιλερ βρίσκεται στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ, ακολουθώντας τη Λότα Σκέλιν, Ινκα Γκρινγκς και Πια Σάντχεϊτζ.  Το κλειδί για την επιτυχία της ήταν ένα χατ-τρικ κόντρα στη Σκωτία.

Η Τιν ντε Κάιν από το Βέλγιο με 12 γκολ έκανε τη διαφορά στα προκριματικά, όμως η Νορβηγίδα Καρολίν Γκράχαμ Χάνσεν, η Δανή Πέρνιλ Χάνσεν, η Γαλλίδα, Μαρί Αντουανέτ Κατοτό και η Ολλανδή Βιβιάν Μίντεμα είναι έτοιμες για το χρυσό παπούτσι της διοργάνωσης. Η Έλεν Γουάιτ της Αγγλίας θα μπορούσε επίσης να διεκδικήσει τις πιθανότητές της να μπει στη λίστα με τις κορυφαίες σκόρερ.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω θα μπορούσε να αναδειχθεί MVP της διοργάνωσης. Φυσικά,  η Άντα Χέγκερμπεργκ, η Λούσι Μπρονζ, η Στίνα Μπλακστένιους ή οποιαδήποτε από τις Ολλανδές πρωταθλήτριες του 2017 είναι έτοιμες για τον τίτλο.

 

Ποια είναι τα φαβορί;

Η τοπ ομάδα του θεσμού από πλευράς κατάταξης είναι η Σουηδία. Είναι στη θέση Νο2 στον κόσμο. Στα τελευταία δυο χρόνια η Σουηδία έχει χάσει μόνο μία φορά, στα πέναλτι από τον Καναδά στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ολλανδία είναι η κάτοχος του τίτλου. Όμως η προπονήτριά της που την οδήγησε στο τρόπαιο, η Σαρίνα Βίεγκμαν, προπονεί τώρα την Αγγλία. Οι «Οράνιε» ποντάρουν στη… μηχανή των γκολ, Βίβιαν Μιεντέμα, που έχει κάνει ρεκόρ στο σκοράρισμα στην Εθνική, αλλά και στην αγγλική λίγκα. Οι Αγγλίδες με σύμμαχο την έδρα και τον ενθουσιασμό μπαίνουν δυνατά στη διοργάνωση. Διαθέτουν ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα και απομένει να δούμε αν θα κάνουν τη διαφορά.

Πάντως το Νο1 φαβορί για τον τίτλο στο Euro 2022 είναι η Ισπανία. Η ομάδα από την Ιβηρική έχει έναν μεγάλο αριθμό παικτριών από την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπαρτσελόνα και παρά την απουσία της Αλεξία Πουτέγιας έχει το ρόστερ και την εμπειρία για να κάνει τη διαφορά. θα το πάρει πάνω της η στράικερ Τζένιφερ Χερμόσο, που ήταν 2η στη ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα. Στο 6,75 προσφέρεται να κατακτήσει το Euro 2022 η Γαλλία.

Ποια είναι τα αουτσάιντερ;

Ούτε η Ολλανδία ούτε η Δανία ήταν στα φαβορί πριν το τουρνουά το 2017, όμως ήταν εκείνες που έφτασαν στον τελικό του 2017. Θα είναι λοιπόν τα αουτσάιντερ πρωταγωνιστές και σε αυτό το τουρνουά;

Η Ιταλία, ήταν ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες πριν από τον αναπάντεχο αποκλεισμό της από τη φάση των ομίλων το 2017. Είναι στον 4ο όμιλο,  με τη Γαλλία και στην πραγματικότητα και οι δύο άλλες ομάδες σε αυτόν τον όμιλο, το Βέλγιο και η Ισλανδία, έχουν δυνατότητες να κάνουν τη διαφορά. Η Αυστρία, έφτασε ως τα ημιτελικά στο ντεμπούτο της σε τελική φάση το 2017 και δείχνει πως είναι σε θέση να απειλήσει. Πρόκειται για την ομάδα , όπου τον Οκτώβριο του 2020, τερμάτισε το μεγάλο σερί συνεχόμενων νικών της Γαλλίας στα προκριματικά.

Η Νορβηγία είναι αρκετά δυνατή ομάδα, αλλά δεν πρέπει να ξεγράφουμε την έκπληξη, Βόρεια Ιρλανδία. Η Φινλανδία, δεν έδωσε το παρών το 2017, αλλά επέστρεψε και με την Αννα Σίγκνελ θα είναι ικανή για ζημιές. Μάλιστα, το 2005 που η τελική φάση της διοργάνωσης ήταν στην Αγγλία, έφτασε ως τα ημιτελικά.

Όμιλος Α: Αγγλία, Αυστρία, Νορβηγία, Βόρεια Ιρλανδία

Η αναμέτρηση της Αγγλίας με την Αυστρία θα είναι το πρώτο παιχνίδι μιας ιστορικής διοργάνωσης για τις «Λέαινες», στο «Ολντ Τράφορντ», στις 6 Ιουλίου, κόντρα σε μια ομάδα που θα αντιμετωπίσουν επίσης τον επόμενο μήνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023.

Το πρώτο μεγάλο τουρνουά της Σαρίνα Γουίγκμαν ως κόουτς θα βρει επίσης την Αγγλία να αντιμετωπίζει τη Νορβηγία, με την οποία έπαιξε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2015 και 2019, και τη Βόρεια Ιρλανδία, που είναι επίσης στον όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για ματς που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των υποστηρικτών σε τουλάχιστον δύο χώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο 1.36 προσφέρεται να κατακτήσει την 1η θέση του ομίλου η Αγγλία.

Η αναμέτρηση με τη Νορβηγία του Μάρτιν Σιόγκρεν θα φέρει όμορφες αναμνήσεις ιδιαίτερα για τη Λούσι Μπρονζ, η οποία σημείωσε υπέροχα τέρματα και στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις του τουρνουά. Η κλήρωση της Αγγλίας θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη στα χαρτιά – απέφυγε τη Σουηδία και την Ισπανία – αλλά θα αντιμετωπίσουν μια από τις καλύτερες επιθετικούς της Ευρώπης, την Κάρολαιν Γκράχαμ Χάνσεν της Μπαρτσελόνα.

Η Αυστρία είχε μια εντυπωσιακή πορεία στους ημιτελικούς το 2017 ως αουτσάιντερ και θα μπορέσει να στηριχθεί ξανά στην επιθετικό της Χόφενχαϊμ, Νικόλ Μπίλαν. Η ομάδα της Ιριν Φάχρνμαν και η Βόρεια Ιρλανδία του Κένι Σιλνς προσφέρουν μια πρόβα τζενεράλε με τις «Λέαινες» να αντιμετωπίζουν και τις δύο εν όψει του τουρνουά.

Η Γουίγκμαν είπε: «Είναι εθνικές που γνωρίζουμε πολύ καλά. Η Αυστρία και η Βόρεια Ιρλανδία είναι στον όμιλό μας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη Νορβηγία την ξέρω καλά γιατί την έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές με την Ολλανδία. Απλώς πρέπει να παίξεις με όποια ομάδα είναι στον όμιλό σου».

Β’ Όμιλος: Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία

Αυτός ο όμιλος θα φέρει τον τίτλο «Group of Death» με τη Γερμανία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη στο κοινοτικό στάδιο του Μπρέντφορντ, την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Η ομάδα της Γερμανίας της Μαρτίνα Βος-Τεκλένμπουργκ είχε υπεροχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά αποκλείστηκε σε μια ήττα-σοκ από τη Δανία πριν από τέσσερα χρόνια. Οι Γερμανίδες θα αντιμετωπίσουν επίσης τη Φινλανδία της Άννα Σιγκνεούλ.

Στο 1.60 προσφέρεται να κατακτήσει την 1η θέση του ομίλου η Ισπανία.

Η ομάδα της Γερμανίας είναι γεμάτη με συναρπαστικά νεαρά ταλέντα και την έμπειρη ποιότητα παικτών όπως η Τζένιφερ Μάροζσαν. Η Ισπανία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ, θα είναι ένα από τα φαβορί για το τουρνουά με πολλούς παίκτες από τη Μπαρτσελόνα του τρεμπλ. Πλήγμα ο τραυματισμός της Καλύτερης Παίκτριας της Χρονιάς από την UEFA, Αλεξία Πουτέγιας, η οποία θα χάσει τη διοργάνωση.

Η Δανία δεν μπορεί να υποτιμηθεί μετά την πορεία της στον τελικό του Euro 2017, ειδικά δεδομένης της επιθετικής απειλής της Πέρνιλ Χάρντελ της Τσέλσι. Ο προπονητής τους Λαρς Σόντεργκαρντ είπε: «Κατά κάποιον τρόπο ξέραμε ότι θα ήμασταν το αουτσάιντερ. Ελπίζω να κάνουμε έκπληξη και ξέρω ότι οι παίκτες είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι όλοι το ονειρευόμαστε».

Η Φινλανδία θα βασιστεί στο προφίλ της ως αουτσάιντερ για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα σοκ υπό την έμπειρη κόουτς, Άννα Σίγκνεουλ, η οποία οδήγησε τη Σκωτία στο Euro του 2017.

Γ’ Όμιλος: Ολλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ελβετία

Η Ολλανδία θα ξεκινήσει την υπεράσπιση του τίτλου της υπό τον νέο προπονητή, Μαρκ Πάρσονς, ο οποίος θα κοουτσάρει σε έναν εντυπωσιακό εναρκτήριο αγώνα ενάντια στη Σουηδία, την ασημένια ολυμπιονίκη, στο γήπεδο της Σέφιλντ.

Θα υπάρξει μεγάλη ίντριγκα για το αν οι «Οράνιε» μπορεί να πετύχει ξανά, με την επιθετικό της Άρσεναλ, Βιβιάν Μιντέμα, να θέλει να στηρίξει το Χρυσό Παπούτσι που κέρδισε στο Τόκιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού.

Η Σουηδία συνεχίζει να βελτιώνεται υπό την καθοδήγηση του Πίτερ Γκέρχαρντσον και έχει κερδίσει μετάλλια στα δύο τελευταία μεγάλα διεθνή τουρνουά. Ο τεχνικός των Σκανδιναβών σε δηλώσεις του τόνισε: «Υπάρχει πάντα πίεση. Αν πρόκειται να κάνεις βήματα, να είσαι καλή ομάδα, πρέπει να το χειριστείς, αλλά νομίζω ότι δεν σημαίνει ότι θα κερδίσεις τoυς τίτλους».

Στο 1.80 προσφέρεται να κατακτήσει την 1η θέση του ομίλου η Ολλανδία.

Μαζί τους είναι η Ελβετία και η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να κάνουν πορεία. Προπονητής της Ελβετίας είναι ο Νιλς Νίλσεν, ο οποίος οδήγησε τη Δανία στον ιστορικό της τελικό το 2017, και η ομάδα από την Ιβηρική η οποία μπήκε από το… παράθυρο λόγω αποβολής της Ρωσίας.

Η αναμέτρηση μεταξύ των νυν πρωταθλητών Ευρώπης και των ασημένιων Ολυμπιονικών θα τραβήξει τους τίτλους των εφημερίδων, καθώς και οι δύο προσπαθούν να διεκδικήσουν την πρωτιά τους στον όμιλο στον εναρκτήριο αγώνα τους.

Όμιλος Δ: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισλανδία

Η Γαλλία θα προσπαθήσει να τελειώσει την αναμονή της για το μεγαλύτερο τρόπαιο της Ευρώπης με μια συναρπαστική γενιά νέων ταλέντων. H επικεφαλής κόουτς, Κορίν Ντιάκρ, μπορεί να καλέσει παίκτριες, συμπεριλαμβανομένης της νεαρής επιθετικού της Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρί-Αντουανέτ Κατότό, μιας αμφιλεγόμενης απούσας από την ομάδα της Γαλλίας στο εγχώριο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019.

Οι Γαλλίδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια βελτιωμένη Ιταλία, της οποίας η προπονήτρια, Μιλένα Μπερτολίνι, έχει κάνει σταθερή και συνεπή δουλειά καθώς η ομάδα προσπαθεί να ανακτήσει τις μέρες της δόξας της και να προκαλέσει τις πιο καθιερωμένες ομάδες. Το Βέλγιο και η Ισλανδία θα προσπαθήσουν να μιμηθούν τις πρόσφατες σχετικές επιτυχίες των ανδρών τους, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να είναι παρών στην κλήρωση. Οι οπαδοί της Ισλανδίας θα θυμηθούν το απίστευτο πνεύμα της ανδρικής ομάδας τους στο Euro του 2016.

Στο 6.00 προσφέρεται να κατακτήσει την 1η θέση του ομίλου η Ιταλία.

Η ομάδα μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία στη Γαλλία να αποκτήσει την απαιτούμενη δυναμική και μένει να δούμε αν η Ντιάκρ, θα ακολουθήσει τα βήματα μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα του έθνους.

Η κόουτς των «τρικολόρ» μιλώντας για την κλήρωση ανέφερε: «Δεν είμαστε ούτε χαρούμενοι ούτε δυστυχισμένοι. Τώρα ξέρουμε τις ομάδες που θα παίξουμε και αυτό είναι το βασικό. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που μας απομένει πριν το τουρνουά. Οι ομάδες είναι γνωστές πλέον, αυτό είναι καλό και μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε».

Oλοι οι τελικοί του Euro Γυναικών

2017: Ολλανδία – Δανία 4-2
2013: Γερμανία – Νορβηγία 1-0
2009: Γερμανία – Αγγλία 6-2
2005: Γερμανία – Νορβηγία 3-1
2001: Γερμανία – Σουηδία 1-0
1997: Γερμανία – Ιταλία 2-0
1995: Γερμανία – Σουηδία 3-2
1993: Νορβηγία – Ιταλία 1-0
1991: Γερμανία – Νορβηγία 3-1
1989: Δυτ. Γερμανία – Νορβηγία 4-1
1987: Νορβηγία – Σουηδία 2-1
1984: Σουηδία – Αγγλία 1-1 (4-3 πεν)

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Σχολιάστε

X