Γεωργία - Ελλάδα: Νίκη κι έφυγε για τον τελικό της Στοκχόλμης!

Γεωργία – Ελλάδα: Νίκη κι έφυγε για τον τελικό της Στοκχόλμης!

Παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ, η Εθνική Ελλάδας όχι μόνο έδειξε σφυγμούς, αλλά αναγεννήθηκε. Η ομάδα του Φαν’τ Σχιπ έκανε εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στη Σουηδία, νίκησε με 2-1 στο ΟΑΚΑ για την 4η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ και μπήκε ξανά στο κόλπο για την πρόκριση. Η Ελλάδα έπειτα τις τρεις διαδοχικές ισοπαλίες με Ισπανία, Γεωργία και Κόσοβο, παρουσίασε πολύ καλό πρόσωπο επιθετικά είχε τους Μπακασέτα, Παυλίδη σε εξαιρετική βραδιά και πήρε ένα τρίποντο – ανάσα.

Παράλληλα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ανέβηκε από το Νο48 στο Νο46 και μετά τα αποτελέσματα με Κόσοβο και Σουηδία αναμένεται να κερδίσει κι άλλο έδαφος στην επόμενη αναθεώρηση των ranking. Με 1.435 βαθμούς είναι στην ίδια θέση με Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Μια… άλλη Εθνική!

Η εμφάνιση κόντρα στη Σουηδία άφησε πολλές υποσχέσεις! Αυτή την Εθνική χαιρόσουν να την βλέπεις να προσπαθεί να αναπτύξει επιθέσεις. Ηταν όλοι οι παίκτες πολύτιμοι, όταν με το Κόσοβο έψαχνες με δυσκολία να βρεις έναν MVP. Αν κοιτούσες τον πάγκο θα διαπίστωνες, πως αυτή τη φορά ο Ολλανδός τεχνικός ετοίμασε ένα εξαιρετικό σχέδιο. Οι Ελληνες διεθνείς ήταν συντονισμένοι και προσηλωμένοι στο ματς και στον στόχο. Αυτό όμως ήταν κάτι που μας είχαν ξαναδείξει, δηλαδή το να τα καταφέρουν να ετοιμάζονται σωστά σε «μεγάλα» παιχνίδια, απέναντι στις δυνατές ομάδες. Η αδυναμία της Εθνικής του Τζον Φαν’τ Σχιπ είναι η αγωνιστική νοοτροπία και η ψυχική και πνευματική κατάσταση των ποδοσφαιριστών στα παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους.

Ετσι, απέναντι στη Γεωργία πρέπει να δείξουν ανάλογο πρόσωπο με αυτό κόντρα στους Σκανδιναβούς, μιας και η αναμέτρηση θεωρείται «must win». Οι Σουηδοί είναι στη 2η θέση, στο +3 από την Ελλάδα και υποδέχονται το Κόσσοβο. Η Ελλάδα «καίγεται» γιατί δε θέλει να έχει απώλειες πριν την αναμέτρηση της Στοκχόλμης στις 12 Οκτωβρίου, όπου θα κριθούν πολλά, σχεδόν τα πάντα στη μάχη για το Μουντιάλ του Κατάρ.

Το πλάνο του  Τζον Φαν’τ Σχιπ

Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ σχεδιάζει την 11άδα του με τριπλέτα στην άμυνά του, όπως είχε παίξει δηλαδή και με τη Σουηδία. Σοβαρό πλήγμα ο τραυματισμός του Ζέκα, ο οποίος θα απουσιάσει γι αρκετούς μήνες. «Μας λείπουν τρεις βασικοί μέσοι. Έχουμε τον Αλεξανδρόπουλο, τον Σιώπη και φυσικά τον Μπουχαλάκη που δείχνει πράγματα και μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση. Θα το διαχειριστούμε» τονίζει ο έμπειρος κόουτς.

Ποια είναι η ενδεκάδα που αναμένεται να παρατάξει; Βλαχοδήμος – Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τζαβέλλας – Ανδρούτσος, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Σιώπης και Μπακασέτας – Παυλίδης και ένας εκ των Μασούρα / Δουβίκα.

Η Γεωργία έκανε την έκπληξη στην Τούμπα, όπου και απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Ελλάδα, προκαλώντας της πολλά προβλήματα. Η ομάδα του Σανιόλ ήταν αρκετά επικίνδυνη, βάζοντας δύσκολα μετά την ισοφάριση, όπου και αναζήτησε το διπλό, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, μιας και είναι στον πάτο με μόλις ένα πόντο. «Έχουν μια συμπαγή ομάδα, που βγαίνει γρήγορα στην αντεπίθεση. Έχει καλή κυκλοφορία και γρήγορους παίκτες στην επίθεση, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» τόνισε ο Ολλανδός προπονητής.

Για πολλούς η νίκη με τη Σουηδία αποτέλεσε και τονωτική ένεση για τον Τζον Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος δε βρίσκεται και στην πιο εύκολη θέση. Αλλωστε, ενδεχόμενη απώλεια βαθμών στο Μπατούμι ίσως φέρει και το τέλος της συνεργασίας του με την Ελλάδα. Το κρίσιμο για την Εθνική είναι πρώτα από όλα να μείνει στην διεκδίκηση της 2ης θέσης στον όμιλο της για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν μείνει, τότε θα μείνει και ο προπονητής!

Μπακασέτας στα καλύτερά του!

Κόντρα στους Γεωργιανούς ο Ολλανδός προπονητής θα παρατάξει και το μεγάλο του «όπλο» τον Τάσο Μπακασέτα. Αλλωστε, ο Ελληνας διεθνής είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης της ομάδας. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και τον Σεπτέμβριο έκανε απίθανα πράγματα. Ο Μπακασέτας είναι ο ΜVP της Τράμπζονσπορ, έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν και σε εννέα παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις μετρά πέντε γκολ και έξι ασίστ. Ο Σεπτέμβρης ήταν… καυτός, αφού με την τουρκική ομάδα, αλλά και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέτυχε δυο γκολ και μοίρασε τέσσερις τελικές πάσες. Ο «Μπάκα» έχει 87% σε εύστοχες πάσες , ενώ έχει δημιουργήσει αρκετές καλές ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Το ποσοστό σε επιτυχημένες ντρίμπλες αγγίζει το 70%! Ο Μπακασέτας μπήκε… καυτός στον Οκτώβριο με δυο τέρματα για την Τράμπζονσπορ και είναι έτοιμος να συνεχίζει να κάνει τη διαφορά.

Ελλάδα – Γεωργία, η παράδοση

Η Γεωργία έχει πλέον οκτώ παιχνίδια χωρίς νίκη σε όλες τις διοργανώσεις-φιλικά, χάνοντας τέσσερα από τα έξι τελευταία. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει έξι νίκες και δυο ισοπαλίες στις οκτώ μεταξύ τους συναντήσεις, ξεκινώντας από την πρώτη τους αναμέτρηση στις 8 Μαίου 1996, όταν σε ένα φιλικό, η εθνική μας επικράτησε με σκορ 2-1, με δύο γκολ του Νικολαΐδη. Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους, ήταν στις 31 Μαρτίου 2021, στην Τούμπα, με τις δυο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1. Αναλυτικά η παράδοση:

 

Ημερομηνία Ομάδες Διοργάνωση
08/05/96 Ελλάδα – Γεωργία 2-1 Φιλικό
14/10/98 Ελλάδα – Γεωργία 3-0 Προκρ. Ευρ. Πρωταθλήματος
05/06/99 Γεωργία – Ελλάδα 1-2 Προκρ. Ευρ. Πρωταθλήματος
26/03/05 Γεωργία – Ελλάδα 1-3 Προκρ. Μουντιάλ
12/10/05 Ελλάδα – Γεωργία 1-0 Προκρ. Μουντιάλ
03/09/10 Ελλάδα – Γεωργία 1-1 Προκρ. Ευρ. Πρωταθλήματος
11/10/11 Γεωργία – Ελλάδα 1-2 Προκρ. Ευρ. Πρωταθλήματος
31/03/21 Ελλάδα – Γεωργία 1-1 Προκρ. Μουντιάλ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ελλάδας:

1η Αγωνιστική

Ισπανία – Ελλάδα 1-1 (33′ Μοράτα / 57′ πεν. Μπακασέτας)

Σουηδία – Γεωργία 1-0 (35′ Κλάεσον)

2η Αγωνιστική

Γεωργία – Ισπανία 1-2 (44′ Κβαρατσκέλια – 56′ Φεράν Τόρες, 90′ +2′ Ντ. Ολμο

Κόσοβο – Σουηδία 0-3 (13′ Αουγκούστινσον, 35′ Ισακ, 70′ πεν. Λάρσον)

3η Αγωνιστική (31/03)

Ελλάδα – Γεωργία 1-1 (75΄αυτ. Κακαμπάτζε – 77′ Κβαρατσχέλια)

Ισπανία – Κόσοβο 3-1 (34′ Ντάνι Ολμο, 36′ Φ. Τόρες, 75′ Μορένο – 70′ Χαλίμι)

4η Αγωνιστική (2 Σεπτεμβρίου)

Γεωργία-Κόσοβο 0-1 (18′ Mουρίκι)

Σουηδία-Ισπανία 2-1 (5′ Ισακ, 57′ Κλάεσον – 4′ Σολέρ)


5η Αγωνιστικη (5 Σεπτεμβρίου)

Κόσοβο-Ελλάδα 1-1 (90′ Μουρίκι – 45′ Δουβίκας)

Ισπανία-Γεωργία 4-0 (14′ Γκαγιά, 25′ Σολέρ, 41′ Τόρες, 63′ Σαράμπια)

6η Αγωνιστική (8 Σεπτεμβρίου)

Ελλάδα-Σουηδία 2-1 (62′ Μπακασέτας, 74′ Παυλίδης – 80′ Κουάισον)

Κόσοβο-Ισπανία 0-2 (32′ Φορνάλς, 88′ Τόρες)

7η Αγωνιστική (9 Οκτωβρίου)

Γεωργία-Ελλάδα (19:00)

Σουηδία-Κόσοβο

8η Αγωνιστική (12 Οκτωβρίου)

Κόσοβο-Γεωργία

Σουηδία-Ελλάδα (21:45)

9η Αγωνιστική (11 Νοεμβρίου)

Γεωργία-Σουηδία

Ελλάδα-Ισπανία (21:45)

10η Αγωνιστική (14 Νοεμβρίου)

Ελλάδα-Κόσοβο (21:45)

Ισπανία-Σουηδία

H βαθμολογία του 2ου ομίλου:

1. Ισπανία (6 ματς) 13 (13-5)

2. Σουηδία (4 ματς) 9 (7-3)

3. Ελλάδα (4 ματς) 6 (5-4)

4. Κόσοβο (5 ματς) 4 (3-9)

5. Γεωργία (5 ματς) 1 (2-9)

Σχολιάστε

X