Οι 5 πιο σκληροτράχηλοι αμυντικοί: Κανείς δεν περνούσε δίπλα τους... (Poll)

Οι 5 πιο σκληροτράχηλοι αμυντικοί: Κανείς δεν περνούσε δίπλα τους… (Poll)

Υπάρχουν οι αμυντικοί, υπάρχουν και οι… σκληροτράχηλοι αμυντικοί! Γνωρίζουμε τους δυνατούς στόπερ, ξέρουμε κι αυτούς που κάνουν τα πάντα για να μην περάσει ο αντίπαλος. Το bwin News γράφει για πέντε στόπερ που πέρασαν στην ιστορία για τα… άγρια ένστικτά τους, τις τρομερές δυνατότητες και για τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά.

Κλαούντιο Τζεντίλε | 1971 – 1988

Με καταγωγή από τη Λιβύη, ο Κλαούντιο Τζεντίλε πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους πιο σκληροτράχηλους κεντρικούς αμυντικούς όλων των εποχών. Με τεράστια καριέρα στη Γιουβέντους και φυσικά μια κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου με την «σκουάντρα ατζούρα», έβαλε το όνομά του στους αμυντικούς που έκαναν δύσκολη τη ζωή των επιθετικών. Ειδικότητά του, οι… κλωτσιές, μοίρασε πολλές, δέχθηκε πολλές, αλλά παρά τον τίτλο του «κακού αγοριού» αποβλήθηκε μόλις μια φορά. Θα τον θυμούνται όλοι για την επιβλητικότητά του, τα σκληρά μαρκαρίσματα, τη σκισμένη φανέλα στον Ζίκο και τα πολλά, πάρα πολλά φάουλ στον Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1982. «Δεν ήμουν πολύ καλός στο να παίζω ποδόσφαιρο. Αλλά ήμουν πολύ καλός στο να σταματώ τους άλλους που ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο» έχει πει ο Τζεντίλε που κατέκτησε Μουντιάλ με την Ιταλία, έξι πρωταθλήματα με τη Γιούβε, όπως κι ένα κύπελλο UEFA, αλλά κι ένα Κυπελλούχων.

Πάρε την μπάλα στα… χέρια σου και φτιάξε το δικό σου Build A Bet*!

Αντονι Γκοϊκοετσέα | 1973 – 1990

Ο Χασάπης του Μπιλμπάο! Ο τίτλος αυτό αρκεί για να προσδιορίσει και τη σκληράδα του Άντονι Γκοϊκοετσέα. Ένας σκληροτράχηλος αμυντικός, γεννημένος για… αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, αλλά και στόπερ που ήξερε να κουβαλά τη μπάλα, να ανεβαίνει στα στημένα και να «φοβίζει» τους αντιπάλους. Δύο τάκλιν σφράγισαν την… ύβρη του. το 1982, ένα τρύπημα με καρφιά μέχρι το γόνατο στον Μπερντ Σούστερ που έσκισε τον χιαστό του νεαρού Γερμανού. Ενα χρόνο αργότερα, επίσης εναντίον της Μπαρτσελόνα, λίγο έλειψε να κόψει την μπάλα από τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Γκοϊκοετσέα σηκώθηκε ψηλά με τα δυο πόδια, χτύπησε το αριστερό πόδι του Μαραντόνα μέχρι τη μέση της κνήμης, λυγίζοντας το στα δύο. «Απλώς ένιωσα την πρόσκρουση, άκουσα τον ήχο – σαν ένα κομμάτι ξύλου να ραγίζει», είπε ο Μαραντόνα. Ο… χασάπης μάλιστα κρατάει τα παπούτσια που φορούσε εκείνη την ημέρα κορνιζαρισμένες σε γυάλινη θήκη στο σπίτι του. Είδε 66 κίτρινες κάρτες και 9 κόκκινες σε 15 χρόνια ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, μιας και στην Ισπανία υπήρχε… κάλυψη στην άμυνα από τη διαιτησία στα σκληρά τάκλιν.

Θες την μπάλα στο γήπεδο σου; Ατέλειωτο Live Streaming* από την bwin!

Πάολο Μοντέρο | 1990 – 2007

Αν η Αγγλία είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο, η Ουρουγουάη είναι ίσως εκεί όπου οι σκοτεινές τέχνες του παιχνιδιού άρχισαν να υπάρχουν και να… ουρλιάζουν. Πάολο Μοντέρο. Μια κατηγορία μόνος του. Η μπάλα θα περνούσε, όχι όμως και ο παίκτης… Εμαθε πολλά από τον πατέρα του, τον Xούλιο, κι έκανε περισσότερα από αυτόν. Εφτασε σε τρεις τελικούς Πρωταθλητριών, δεν πήρε κανέναν, μα πέρασε στην ιστορία ως ο πιο σκληροτράχηλος αμυντικός στην ιστορία της Serie A. Αλλωστε, κρατά ακόμα το ρεκόρ με τις περισσότερες κόκκινες κάρτες (15) στη διοργάνωση. Για πολλούς παίρνει τον τίτλο «Το μεγαλύτερο τσεκούρι», για αρκετούς όμως ήταν συνώνυμο της επιβλητικότητας. Ο Πάολο ήταν ένας αδίστακτος αμυντικός, ήτα χαρούμενος για το τάκλιν με τα δύο πόδια, το μαρκάρισμα από πίσω, τον πονηρό αγκώνα, τη γροθιά. Δεν ξεχνά άλλωστε ο Ντι Μπιάτζιο τη μπουνιά που είχε φάει από τον Ουρουγουανό. Οι 21 κόκκινες κάρτες καριέρας αφηγούνται τη δική τους… φασαριόζικη ιστορία.

Γιαπ Σταμ | 1992 – 2007

Γιαπ Σταμ, ένας επιβλητικός αμυντικός, ένας σκληροτράχηλος στόπερ. Ο Ολλανδός έκανε τη διαφορά στη Γιουνάιτεντ με το πάθος του, τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, αλλά και το σκληρό του παιχνίδι. Ηταν ο φόβος του αντίπαλου επιθετικού, ήξερε πως να παίρνει την μπάλα, με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο. Με τη Γιουνάιτεντ πήρε τα πάντα, αναδείχθηκε δυο φορές το 1999 και το 2000 αμυντικός της χρονιάς στην Ευρώπη και ήταν για πολλούς το κρυφό όπλο της ομάδας στις επιτυχίες που ήρθαν. Η αποχώρησή του για τη Λάτσιο… πάγωσε τους οπαδούς της ομάδας, με τον Σερ Αλεξ να παραδέχεται το λάθος του αρκετά χρόνια μετά. Ο Σταμ ήταν περισσότερο σκληρός, παρά αντιαθλητικός, γεγονός που του έδωσε τον σεβασμό των αντιπάλων. «Ναι, το παραδέχομαι, έκανα λάθος. Οταν σταμάτησα να παίζω, σκέφτηκα ότι δεν θέλω να έχω πια αυτή την πίεση, όμως έπρεπε να κάνω κάτι, δεν είμαι ο άνθρωπος που θα κάτσει σπίτι και θα κοιτάζει όλη τη μέρα έξω από το παράθυρο. Η αλήθεια είναι ότι όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο, σταμάτησα από το πιο ωραίο πράγμα στη ζωή μου» έχει πει ο Ολλανδός.

Στην bwin σκοράρεις με ενισχυμένες αποδόσεις!

 Πέπε | 2001 – 

Το πάτημα στο χέρι του Μέσι, η κουτουλιά στον Φάμπρεγας, η κλωτσιά στον Φρανθίσκο Κασκέρο είναι μόνο τρία από τα περιστατικά που τον έχουν μετατρέψει σε αμυντικό… φόβητρο. Ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός πρώτα χτυπούσε και μετά… έβλεπε αν πέρασε ο αμυντικός.Ο Πορτογάλος δεν υπολόγιζε κανέναν και τίποτα στο πέρασμά του. Ειδικά όταν έπρεπε η «βασίλισσα» να νικήσει. Ακόμη και στα 40 ο Ίβηρας στόπερ δείχνει πόσο σημαντικός ήταν και παραμένει: βασικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, παίκτης της Πόρτο, συνεχίζει να δίνει μαθήματα στο νεαρότερους για το πως πρέπει να παίζεται η θέση. Με φωνές και δύναμη και ενίοτε με μυαλό, είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός, επιβλητικός, ικανός για όλες τις επικίνδυνες αποστολές. Τα νεύρα του πάντως τον «βοήθησαν» να βρεθεί σε αυτή τη λίστα με τους… χασάπηδες της άμυνας.

 

Σχολιάστε

X