Πανιώνιος: Η μεγάλη της... πλατείας σχολή! (Poll)

Πανιώνιος: Η μεγάλη της… πλατείας σχολή! (Poll)

Πανιώνιος, ένα φυτώριο ταλέντων, μια σχολή που ήξερε πως να μετατρέπει τη θέληση σε τέχνη. Το bwin News θυμάται παίκτες που πέρασαν από την «πλατεία» κι εκτοξεύθηκαν, μιας και στη νέα Σμύρνη είχαν μάθει τα μυστικά του ποδοσφαίρου!

Γιώργος Δέδες | 1961 – 1974 και 1977 – 1978 | Από Πανιώνιο σε ΑΕΚ

Ο Πανιώνιος τον πήρε από τον Φοίβο Νέου Κόσμου όταν ήταν 18 ετών. Γρήγορος, τεχνίτης και… killer. Το 1961, κατάφερε να τον κάνει δικό του, έχοντας στην σύνθεση του ένα σπουδαίο ταλέντο. Από όταν άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής, έδειξε ότι οι προσδοκίες γύρω από το πρόσωπο του ήταν μεγάλες. Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας, είναι να έχει το όνομα του στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Πανιωνίου, καθώς σε 400 συμμετοχές, έχει σκοράρει 180 τέρματα. Έκανε δύο περάσματα από τον Πανιώνιο, από το 1961, έως το 1974, μετά αγωνίστηκε στην ΑΕΚ από το 1974 έως το 1977, με συνολικό απολογισμό 100 συμμετοχές και 40 γκολ. Την σεζόν 1977-78, επέστρεψε στον Πανιώνιο για να κλείσει την σπουδαία καριέρα του στην ομάδα που τον ανέδειξε και αγάπησε. Αναδείχτηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική. Με τα 28 γκολ της περιόδου 1970-71 κατέκτησε το χάλκινο παπούτσι.

Build A Bet* στο Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Θωμάς Μαύρος | 1970 – 1976 και 1987 – 1991 | Από Πανιώνιο σε ΑΕΚ

«Ο Πανιώνιος ήταν η πρώτη του μεγάλη αγάπη και ο Τάκης Παπουλίδης η αρχή για μία τεράστια καριέρα γεμάτη γκολ και αποθέωση. Στα επτά του χρόνια αντάλλαξε 65 κεφαλιές με τον Παπουλίδη, έγινε μασκότ του Πανιωνίου και στη συνέχεια ο ηγέτης του. Στα 17 του χρόνια ήταν συμπαίκτης με τον Δέδε, τον Χάιτα, τον Αθανασούλα. Έκανε ντεμπούτο με τον Φωστήρα, αλλά ο Τύπος τον αποθέωσε για το μεγάλο του ματς με τον Εθνικό. Από τις αλάνες βρέθηκε να παίζει απέναντι στην Ατλέτικο και πανηγυρίζει το 1971 μια τεράστια πρόκριση. Την εξαετία 1970-76 πέτυχε 35 γκολ σε 135 εμφανίσεις, ωστόσο στα 22 του χρόνια μετακόμισε στην ΑΕΚ, εκεί όπου έκανε απίθανα πράγματα. Η αγάπη για τον Πανιώνιο δεν έσβησε ποτέ και το 1987 επέστρεψε στην «πλατεία».  Το 1990, σε ηλικία 36 ετών και για τέταρτη φορά συνολικά στην καριέρα του, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 22 τέρματα.

Αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στο Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Νίκος Αναστόπουλος | 1976 – 1980 και 1988 – 89 | Από Πανιώνιο σε Ολυμπιακό

Αποκτήθηκε από τη γειτονική Δάφνη πριν κλείσει τα 18. Ένας μεγάλος φορ, ένας παίκτης που συγκέντρωσε αμέσως τα βλέμματα των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου.  Το καλοκαίρι του 1979, ο Νίκος Αναστόπουλος είχε γίνει ήδη ένα μεγάλο «όνομα». Στα 20 του έτη και στον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ Πανιωνίου και ΑΕΚ είναι ο σκόρερ του πρώτου από τρία γκολ της ιστορικής νίκης των «κυανέρυθρων», οι οποίοι με 3-1 θα κατακτήσουν τον τίτλο. Ο Αναστόπουλος ισοφαρίζει, παίρνοντας την μπάλα από τα δεξιά, περνώντας όποιον βρίσκει μπροστά του και πλασάροντας από διαγώνια θέση τον Λάκη Στεργιούδα. Τη σεζόν 1979-80 θα… τρελάνει τους Ολλανδούς της Τβέντε στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Κυπελλούχων (έβαλε γκολ και στο 4-0 της Νέας Σμύρνης, αλλά και στο 1-3, εκτός έδρας) οι οποίοι αμέσως μετά το πρώτο ματς πρόσφεραν 50.000.000 δραχμές για να τον αποκτήσουν. Ο ίδιος επέμενε να παίξει στον Ολυμπιακό κι έπειτα από ένα πολύμηνο σήριαλ θα φορέσει τα «ερυθρόλευκα», αφού ο Πανιώνιος καρπώθηκε το ποσό ρεκόρ των 25 εκατομμύρια δραχμές. Έμεινε τέσσερα χρόνια στην «Πλατεία» έχοντας 117 συμμετοχές και 25 γκολ. Μετά την Αβελίνο επέστρεψε ξανά για μια σεζόν στον Πανιώνιο, πριν πάρει ξανά το δρομολόγιο για τον Πειραιά. Ένας τεράστιος φορ που σημάδεψε τη γενιά του με το ταλέντο του.

Κορυφαίο live στοίχημα στο Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Δημήτρης Σαραβάκος | 1977 – 1984 | Από Πανιώνιο σε Παναθηναϊκό

Ο πατέρας του Θανάσης ήταν διεθνής που πέρασε όλη την καριέρα του στον Πανιώνιο, οπότε και ο Δημήτρης Σαραβάκος ξεκίνησε από τους «κυανέρυθρους». Αναδείχθηκε μέσα από τις ακαδημίες του συλλόγου και έμεινε στην μεγάλη ομάδα της «Πλατείας» για επτά ολόκληρα χρόνια. Ένας πανέξυπνος παίκτης, με εξαιρετικό πόδι, που τον καθιστούσε επικίνδυνο και από απόσταση. Εξαιρετικός με την μπάλα, ήξερε να συνδυάζει θέαμα και ουσία και να ξεσηκώνει τους οπαδούς του Πανιωνίου. Στην επταετία, που έμεινε στους «κυανέρυθρους», είχε 38 γκολ σε 145 συμμετοχές. Στα 23 του είχε έρθει ήδη το «πλήρωμα» του χρόνου για να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό.

Σπύρος Μαραγκός | 1986 – 1989 | Από Πανιώνιο σε Παναθηναϊκό

Παιδί του Πανιωνίου, «χάθηκε» για τους Νεοσμυρνιώτες μια νύχτα του Δεκεμβρίου 1989 μαζί με άλλους πέντε παίκτες, επειδή ο σύλλογος δεν κατέθεσε έγκαιρα τα δελτία τους και κατέληξε στον Παναθηναϊκό. Στη Νέα Σμύρνη καθιερώθηκε και το 1986 σε ηλικία 19 ετών μπήκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στον Πανιώνιο αγωνίστηκε για 3.5 χρόνια, όπου κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ένας ολοκληρωμένος και πολυσύνθετος χαφ με πολλές δουλειές στο γήπεδο. Όσο για τις εκτελέσεις φάουλ, αυτές έχουν μείνει στην ιστορία. Με τους «κυανέρυθρους» πραγματοποίησε 66 εμφανίσεις πριν αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό.

Σούπερ αποδόσεις στο Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Λεωνίδας Βόκολος | 1986 – 1998 | Από Πανιώνιο σε Παναθηναϊκό

Στα 11 του ξεκίνησε, όταν γράφτηκε στις ακαδημίες του Πανιωνίου. Η παρουσία του εξαιρετική, οπότε έφτασε στα 16 του χρόνια στην ανδρική ομάδα. Το ντεμπούτο το έκανε στην Κρήτη με αντίπαλο τον ΟΦΗ του Βλαστού. «Όταν έβλεπα τον Θωμά Μαύρο στα 39 του να έρχεται μία ώρα πριν και να φεύγει μία ώρα μετά την προπόνηση, αυτό ήταν μάθημα ζωής για εμένα», είχε τονίσει ο Λεωνίδας Βόκολος. Ο Έλληνας αμυντικός έζησε δύο υποβιβασμούς με τους «κυανέρυθρους», όμως ως αρχηγός έφτασε και στην ιστορική κατάκτηση του Κυπέλλου. Μάλιστα, με δικό του γκολ στον ημιτελικό βοήθησε την ομάδα του να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ. Εμεινε 12 χρόνια στην «πλατεια», έχοντας 151 συμμετοχές και 8 γκολ πριν αποχωρήσει για τον Παναθηναϊκό. «Ο Πανιώνιος δεν είναι μια ακόμα ομάδα στην καριέρα μου αλλά πραγματικά νιώθω ότι επέστρεψα στο σπίτι μου» τόνιζε ο Γιάννης Μανιάτης έπειτα τη μεγάλη του επιστροφή στον Πανιώνιο. Οκτώ χρόνια ήταν πολλά μακριά από τα «κυανέρυθρα», για έναν παίκτη που έγραψε τη δική του ιστορία.

Τάκης Φύσσας | 1990 – 1998 | Από Πανιώνιο σε Παναθηναϊκό

Γέννημα-θρέμμα του Πανιωνίου, ένας ποδοσφαιριστής που έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Euro 2004. Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του το 1990 στους «κυανέρυθρους», έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 18 ετών (1991) και δεν άργησε να προσελκύσει το βλέμμα των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έτσι, το 1998 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό και ακολούθησε η Μπενφίκα και η Χαρτς. Ένας παίκτης με τρομερή ορμή, έπαιζε επιθετικά κι έφτασε στο σημείο να σκοράρει οκτώ γκολ σε μια χρονιά. Αγωνίστηκε στην «Πλατεία» ως το τέλος του 1998, κατακτώντας μαζί του το κύπελλο Ελλάδας (1997-98), που ήταν και η κορυφαία του στιγμή με τους Νεοσμυρνιώτες.  Ο Έλληνας αριστερός μπακ μέτρησε συνολικά με τα χρώματα του Πανιωνίου 123 εμφανίσεις και 10 γκολ.

Γιάννης Μανιάτης | 2004 – 2011 και 2019 | Από Πανιώνιο σε Ολυμπιακό

Σε ηλικία 18 ετών πήρε μετεγγραφή για τον Πανιώνιο. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική στις 2 Φεβρουαρίου 2005 στον εντός έδρας αγώνα εναντίον του ΟΦΗ (2-1). Την περίοδο 2004-05 είχε οκτώ συμμετοχές, αλλά από την επόμενη περίοδο καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα, ενώ υπήρξε και αρχηγός του. Ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας του Πανιώνιου, που με προπονητή τον Έβαλντ Λίνεν τερμάτισε δύο συνεχόμενες περιόδους στην πέμπτη θέση και αγωνίστηκε σε κύπελλο UEFA και Ιντερτότο. Στις 5 Ιανουαρίου του 2011 ο Γιάννης Μανιάτης εντάχθηκε στο ήδη έτοιμο ρόστερ του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο 32χρονος σήμερα μεσοαμυντικός έπαιξε μόνο 9 παιχνίδια στο πρώτο 6μηνό του στον Πειραιά, από τη στιγμή πάντως που μετακινήθηκε από το δεξιό άκρο στον άξονα της μεσαίας γραμμής έγινε ένα πολύτιμο κομμάτι της συνολικής λειτουργίας φτάνοντας να γίνει μέχρι και αρχηγός.

Δημήτρης Σιόβας | 2008  2012 | Από Πανιώνιο σε Ολυμπιακό

Αν και Δραμινός, αν και «σφυρηλατήθηκε» στις ακαδημίες της Ξάνθης, έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του στον Πανιώνιο το 2008 και μετά από έναν 6μηνο δανεισμό στον Ιωνικό, άρχισε να παίρνει φανέλα βασικού. Στις 3 Ιανουαρίου 2009 σε ηλικία 20 ετών και 4 μηνών στον αγώνα Ξάνθη-Πανιώνιος (0-0) έγινε η αρχή και στη συνέχεια όλα πήραν τον δρόμο τους. Το 2010-2011 ήρθε η εκτόξευση, με τον Σιόβα να συμπεριλαμβάνεται στους καλύτερους Έλληνες αμυντικούς. Μετά από ακόμη μία σεζόν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Πολυσύνθετος αριστεροπόδαρος αμυντικός μέτρησε 72 συμμετοχές στην «πλατεία».

Ανδρέας Σάμαρης | 2010 – 2013 | Από Πανιώνιο σε Ολυμπιακό

Ο Πατρινός μέσος άρχισε την καριέρα του από την Παναχαϊκή το 2007 και ανελίχθηκε σταδιακά και τον Ιανουάριο του 2010 έκανε το επόμενο βήμα, παίρνοντας μεταγραφή για τον Πανιώνιο. Στις 7 Μαρτίου 2010 έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, ενώ στις 21 Νοεμβρίου 2010 πέτυχε το πρώτο του γκολ με τα «κυανέρυθρα» απέναντι στη Λάρισα. Έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2010-11 μέτρησε 20 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Από την επόμενη σεζόν έγινε μόνιμος στη μεσαία γραμμή των Νεοσμυρνιωτών και μέσα σε αυτή τη διετία εκτοξεύθηκε αγωνιστικά. Τον Μάρτιο του 2012 έγινε επέκταση του συμβολαίου του με τον Πανιώνιο έως το 2015. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2012 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, όμως παρέμεινε ως δανεικός στην ομάδα της Νέας Σμύρνης για μία ακόμη περίοδο. Ο Σάμαρης έκανε ακόμα μια εξαιρετική χρονιά, αφού με την εξυπνάδα του, τα τρεξίματά του, τη δύναμή του «ανάγκασε» τους Πειραιώτες να τον βάλουν στο ρόστερ τους. Άφησε την «πλατεία» με 70 συμμετοχές και 6 γκολ. Η δικαίωση ήρθε ένα χρόνο αργότερα, όταν η Μπενφίκα άδραξε την ευκαιρία και έδωσε 10.000.000 ευρώ για να κάνει δικό της τον νεαρό μέσο που είχε γίνει ήδη διεθνής με την Εθνική Ελλάδας.

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X