Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μετά τον Σερ Αλεξ το… χάος!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μετά τον Σερ Αλεξ το… χάος!

Ηταν 19 Μαΐου 2013 όταν ο φάκελος «Σερ Αλεξ Φέργκιουσον» έκλεινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία πορεία που άλλαξε την ιστορία των «κόκκινων διαβόλων» σε διάστημα 27 χρόνων, με εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους, διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων.

Από τις 6 Νοεμβρίου του 1986, μέχρι το εντυπωσιακό 5-5 κόντρα στη Γουέστ Μπρομ την άνοιξη του 2013. Ο Σκωτσεζός προπονητής συμπλήρωσε 1.500 παιχνίδια στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 895 νίκες.

Εκτοτε, ο σύλλογος με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Αγγλία προσπαθεί να ορθοποδήσει, όμως τα τελευταία πέντε χρόνια δεν βρέθηκε η κατάλληλη λύση στον πάγκο για να το πράξει.

Σκωτσέζος σε… Σκωτσέζο!
Από τον Ντέβιντ Μόις, που διαδέχθηκε τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, μέχρι τον έμπειρο Ολλανδό τεχνικό, Λουίς Φαν Χάαλ, αλλά και τον «αστέρα» των πάγκων, Ζοσέ Μουρίνιο. Σε διάστημα πέντε χρόνων, οι συγκεκριμένοι προπονητές δεν έβαλαν το στοιχείο τους στην ομάδα, δεν επανέφεραν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή, ούτε να την κάνουν ανταγωνιστική και ότι μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο.

Ο Σκωτσέζος, Ντέβιντ Μόις, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στο σύλλογο, αφού απολύθηκε στις 22 Απριλίου του 2014, για να οδηγήσει την ομάδα μέχρι το φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ, ο Ουαλός Ράιν Γκιγκς. Αν και στις αρχές του καλοκαιριού κατέκτησε το Κομιούνιτι Σιλντ, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη στη σεζόν.

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, η διοίκηση συμφώνησε με τον Ολλανδό Λουίς Φαν Χάαλ, ο οποίος οδήγησε την ομάδα ως την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας στη δεύτερη σεζόν του. Βέβαια, η αποτυχία με τον Σκωτσέζο τεχνικό, ανάγκασε τους ιθύνοντες του συλλόγου να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον Λουίς Φαν Χάαλ έπειτα από τη μέτρια πρώτη σεζόν του, παρότι επανέφερε την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί η δεύτερη να έφερε ένα τρόπαιο, όμως η εικόνα της ομάδας, η πορεία της στην Πρέμιερ Λιγκ και στην Ευρώπη δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ολοι στηρίχτηκαν στον Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά…
Οι τελευταίες σελίδες της ιστορίας της έχουν γραμμένο το όνομα του Ζοσέ Μουρίνιο, οποίος το καλοκαίρι του 2016 συμφώνησε με τους «κόκκινους διαβόλους». O πρώτος χρόνος του Πορτογάλου ήταν μαγευτικός, παρότι δεν συνδυάστηκε με την επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ.

Το γεγονός ότι ξεκίνησε με το Κομιούνιτι Σιλντ το καλοκαίρι και συνεχίστηκε την άνοιξη με την κατάκτηση του Κύπελλο Αγγλίας και του Γιουρόπα Λιγκ, στάθηκαν ως αφορμή να επιστρέψουν τα όνειρα στους φίλους του συλλόγου για τη δεύτερη σεζόν. Όπως και της διοίκησης. Στον Ζοσέ Μουρίνιο στηρίχθηκαν άπαντες και πως θα ήταν ο άνθρωπος όπου μετά τον «τεράστιο» Σερ Αλεξ Φέργκιουσον θα έφερνε το πρωτάθλημα στο «Ολντ Τράφορντ», όμως η χρονιά δεν ήταν η αναμενόμενη.

Το καλοκαίρι του 2018 υπήρχε γκρίνια, με γκρίνια συνεχίστηκε, ωστόσο κάποιες σποραδικές νίκες και καλές εμφανίσεις έφερναν την όλη κατάσταση κάτω από το… χαλάκι! Ένα χαλί που σηκώθηκε μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ με 3-1 στο «Ανφιλντ» λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τη διοίκηση να απολύει τον Πορτογάλο τεχνικό.

Χρέη υπηρεσιακού ο Νορβηγός Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, άλλοτε φορ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο άνθρωπος που με δικό του γκολ είχε δώσει το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ στις καθυστερήσεις του τελικού με την Μπάγερν Μονάχου το 1999 στο «Καμπ Νόου». Το ντεμπούτο του εντυπωσιακό, με τη νίκη 5-1 επί της Κάρντιφ.

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X