Είναι ο Μο Σαλάχ, ο καλύτερος παίκτης στον πλανήτη; Ναι! (Poll)

Είναι ο Μο Σαλάχ, ο καλύτερος παίκτης στον πλανήτη; Ναι! (Poll)

Ολα συμβαίνουν τόσο φυσικά σε αυτή τη χρονιά για τον Μο Σαλάχ. Πριν έξι περίπου χρόνια, η κατάστασή του στην Αγγλία ήταν εντελώς διαφορετική. Τα 40 λεπτά στη νίκη με 2-1 σε βάρος της Σριούσμπερι στο League Cup συνοψίζουν την παρουσία του Αιγύπτιου στην Τσέλσι. Σε αυτό το ματς ο «Φαραώ» επιχείρησε ένα σουτ συγκλίνοντας από δεξιά στο αγαπημένο του αριστερό. Η μπάλα έφυγε πλάγιο άουτ. Ο Μουρίνιο δεν τον πίστεψε ποτέ. Το 2021 ο Μο Σαλάχ θεωρείται ο κορυφαίος παίκτης, ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα ενός αγώνα, μιας ομάδας. Ο Κλοπ τον πίστεψε, τον έπλασε, τον εκτόξευσε.

[jsEntainMatchDetails match_id=”253740″]

Σαλάχ, ο πιο φορμαρισμένος παίκτης στον πλανήτη

«Ελάτε τώρα, ποιος είναι καλύτερος από τον Σαλάχ αυτή τη στιγμή; Δεν υπάρχει καλύτερος» τόνισε ο Γιούργκεν Κλοπ μετά την εμφατική νίκη επί της Γουότφορντ, εκεί όπου ο Αιγύπτιος επιθετικός έδωσε ακόμα μια λαμπερή παράσταση. Κι αν υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες στα λεγόμενα του κόουτς των Reds, τότε όλοι συμφώνησαν με τον Γερμανό μετά τα απίθανα πράγματα που έκανε το βράδυ της Κυριακής στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στη Γιουνάιτεντ. «Ο Νείλος ήταν πάντοτε ο Μεγάλος Ποταμός και η Αίγυπτος λένε πως είναι δώρο του Νείλου» λένε, και οι «Κόκκινοι» αποθεώνουν το δικό τους δώρο που ήρθε από την Αφρική.

«Είναι ένας φανταστικός παίκτης. Το αποδεικνύει στο γήπεδο. Σκοράρει υπέροχα γκολ, όχι εύκολα, αλλά βοηθά και πολύ την ομάδα του. Βοηθά αμυντικά και παίζει για την ομάδα» υποστηρίζει ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος τον μελετά σε καθημερινή βάση και τον διαχειρίζεται όσο κανείς άλλος. Ενας ικανότατος φορ που σε εκπλήσσει κάθε φορά με αυτά που βγάζει στο γήπεδο. Απίθανα πράγματα στο φετινό πρωτάθλημα με 10 γκολ σε 12 ματς, ο Μο τρομάζει την Ευρώπη, εκεί όπου έγινε ο πρώτος παίκτης στην 129χρονη ιστορία της Λίβερπουλ με γκολ σε δέκα διαδοχικούς αγώνες. Ο 29χρονος κάνει την υπέρβαση στα ντέρμπι κι από το βράδυ της Κυριακής (24/10) είναι πρώτος στην ιστορία του συλλόγου του που πέτυχε τέρμα σε τρία διαδοχικά ταξίδια στο Ολντ Τράφορντ! «Είμαι ευλογημένος με απίστευτους παίκτες κατά τη διάρκεια της καριέρας μου» τονίζει ο Κλοπ και το βλέμμα του στρέφεται στον Αιγύπτιο φορ. Να κατακτήσει η Λίβερπουλ την Premier League τιμάται στο 3.50.

Ο Γερμανός παραξενεύτηκε όταν του ζητήθηκε να συγκρίνει τον Μο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. «Γιατί να συγκρίνουμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μο Σαλάχ; Και οι δύο είναι προφανώς παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Το αριστερό πόδι του Mo είναι μάλλον καλύτερο και ο Kριστιάνο είναι μάλλον καλύτερος στον αέρα και το δεξί του είναι ελαφρώς καλύτερο. Όσον αφορά την ταχύτητα, είναι και οι δύο αρκετά γρήγοροι και θέλουν απεγνωσμένα να σκοράρουν».

Ο επαγγελματισμός και των δύο είναι το μόνο πράγμα που δε μπορείς να συγκρίνεις. Ο Σαλάχ ενδιαφέρεται συνεχώς για όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει για να διατηρήσει ή να βελτιώσει το πρότυπο. Νομίζω ότι έχει ακόμα πολλά να δώσει».

Οι δηλώσεις του Σόλσκιερ λίγο πριν τη σέντρα του ντέρμπι αποτύπωναν την αγωνία του Νορβηγού τεχνικού για τα όσα θα ακολουθήσουν το απόγευμα της Κυριακής «Ο Σαλάχ είναι on fire. Παίκτες σαν αυτόν δεν εμφανίζονται πολύ συχνά. Πρέπει να απολαμβάνουμε αυτούς τους παίκτες από… μακριά». Δυστυχώς για τον ίδιο και τη Μάντσεστερ επαληθεύτηκε…

Τα γκολ της Λίβερπουλ σε οκτώ εκτός έδρας αγώνες αυτή τη σεζόν είναι 3, 3, 3, 3, 5, 5, 3, 5,  ένας εκπληκτικός μέσος όρος που ξεπερνά το 3.60 ανά παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε Πόρτο και Ατλέτικο. Τα 27 γκολ σε εννέα αγώνες αντιπροσωπεύουν το πιο παραγωγικό ξεκίνημά της ομάδας σε μια σεζόν στην Premier League. Κοινό μυστικό, πως η απίστευτη φόρμα του Σαλάχ είναι αυτή που έχει εκτοξεύσει τα στατιστικά στοιχεία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί τον MVP της Premier League.

Παίκτες Ματς Γκολ Ασίστ
Μο Σαλάχ 12 15 5
Κριστιάνο Ρονάλντο 10 6
Κιλιάν Μπαπέ 14 6 6
Καρίμ Μπενζεμά 12 11 8
Ερλινγκ Χάαλαντ 10 13 3
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 13 16 1

Οι αριθμοί του «Βασιλιά» Σαλάχ στη Λίβερπουλ

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και μιλούν από μόνα τους για τα όσα προσφέρει ο Αιγύπτιος σταρ. Ειδικά η πρώτη του χρονιά (2017-’18) ήταν κάτι παραπάνω από μαγική. Εκεί ήταν που κατέγραψε μοναδικά ρεκόρ. Αρχικά με τα 32 γκολ του έγινε ο κορυφαίος σκόρερ σε μία αγωνιστική περίοδο, ξεπερνώντας τα 31 γκολ των Λουίς Σουάρες (2013-’14), Κριστιάνο Ρονάλντο (2007-’08), Αλαν Σίρερ (1995-’96). Την ίδια στιγμή είχε βρει δίχτυα σε 24 διαφορετικά ματς, κάτι που δεν είχε πετύχει ποτέ, κανείς, όπως και κανένας εξτρέμ δεν πήρε για δύο σερί χρονιές το «χρυσό παπούτσι» του πρωταθλήματος.

Ο «King Mo» αποτελεί το Νο1 όπλο μίας υπέροχα κουρδισμένης -από τον Γιούργκεν Κλοπ- μηχανής. Χωρίς αυτόν, η Λίβερπουλ δεν θα είχε βιώσει την πιο μαγική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Η κατάκτηση του Champions League και φυσικά η επιστροφή στον εγχώριο θρόνο έχουν και την υπογραφή του Αιγύπτιου.

Ο Σαλάχ έγινε ο κορυφαίος Αφρικανός σκόρερ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, φτάνοντας τα 107 τέρματα, αφήνοντας πίσω του τον εμβληματικό Ντιντιέ Ντρογκμπά. Να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ ο Μο Σαλάχ στην PL προσφέρεται στο 1.83. 

Βρίσκεται στη 10αδα της λίστας των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών για τη Λίβερπουλ, πλησιάζει τον Μάικλ Όουεν και αν συνεχίσει έτσι θα φτάσει και τον Σερ Κένι Νταλγκλίς (7η θέση). Ναι, τα 346 γκολ του Ιαν Ρας αποτελούν ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει, όμως ο «Φαραώ» θέλει να μείνει για πάντα στην ομάδα και να γίνει ο «Βασιλιάς» του Ανφιλντ!

Στα 29 του χρόνια, ο Σαλάχ, διανύει ίσως την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Περίοδο ανάλογη με την πρώτη του σεζόν στους Reds, όταν πέτυχε 44 τέρματα. Κι όπως σχολιάζει ο Κλαούντιο Ρανιέρι «Αν δεν είναι ο κορυφαίος, βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς. Ο Σαλάχ είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ότι αγγίζει γίνεται χρυσός».

 

Σεζόν Συμμετοχές Γκολ Ασίστ
2017-18 52 44 14
2018-19 52 27 10
2019-20 48 23 13
2020-21 51 31 6
2021-22 12 15 5

Το συμβόλαιο που θα τον δέσει για πάντα στο Ανφιλντ!

Η Αίγυπτος… δοξάζει το όνομά του και η Ευρώπη υποκλίνεται στο τεράστιο ταλέντο του. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ χρειάστηκε να φτάσει στα 29  του, ώστε να ζητήσει να εξαργυρώσει σε… χρυσάφι τα μαγικά που κάνει με τη Λίβερπουλ. Ο ίδιος το φωνάζει «Θέλω να μείνω για πάντα στη Λίβερπουλ», ο Κλοπ πιέζει: «Ξέρω πως θέλει και πρέπει να μείνει».  Ο Αιγύπτιος σούπερ σταρ ζητά 600.000 ευρώ περίπου την εβδομάδα, για να δεχτεί να βάλει την υπογραφή του στην πρόταση ανανέωσης συμβολαίου του του έχει γίνει.

Τα 25 εκατομμύρια ετησίως ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες εντός της ομάδας, όμως η Λίβερπουλ θα αποδείξει πως σέβεται και «χρυσώνει» έναν παίκτη που βοήθησε τα μέγιστα στο να αλλάξει η σύγχρονη ιστορία των Reds. Aν υπογράψει ο Αιγύπτιος, μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα λαμβάνει περίπου δύο εκατoμμύρια ευρώ περισσότερα. Κριστιάνο για πρώτος σκόρερ στο 7.00.

«Δεν εξαρτάται από εμένα, αλλά αν με ρωτούσατε, θα ήθελα πολύ να μείνω στη Λίβερπουλ μέχρι την τελευταία μέρα της καριέρας μου» ήταν το τελευταίο του μήνυμα και απομένει να δούμε αν θα βάλει νερό στο κρασί του και θα υπογράψει με λιγότερα ή αν το καλοκαίρι του 2023, αλλάξει σταθμό!

Τα νούμερα του «Φαραώ» στη φετινή Premier League

Σε 12 ματς σε όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν ο Μοχάμεντ Σαλάχ έχει συμμετοχή σε 20 τέρματα για τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ, με τον ίδιο να έχει πετύχει 15 γκολ και να έχει μοιράσει άλλα 5 γκολ. Βρίσκει δίχτυα σε 10 σερί παιχνίδια για πρώτη φορά στην ιστορία της Λίβερπουλ, έχει γκολ σε 5 σερί εκτός έδρας ματς μετά το 1902 για τους Reds και όλες οι κατηγορίες έχουν το όνομά του. Κατάκτηση του Champions League από τη Λίβερπουλ στο 7.50.

 

Κατηγορίες Αριθμοί Rank
Παιχνίδια 9 1ος
xG 7.07 1ος
Γκολ & ασίστ 15 1ος
Γκολ 10 1ος
Σουτ 40 1ος
Σουτ στο στόχο 23 1ος
Μεγάλες ευκαιρίες 13 1ος
Επαφές στην περιοχή 82 1ος
Δημιουργία ευκαιρίων 7 1ος

 

Η χώρα του, η αγάπη του, οι θυσίες του…

«Πολλοί προπονητές θα πουν ότι τον έκαναν διάσημο, αλλά ξέρω ότι εγώ τον βοήθησα πρώτος», επιμένει ο Said El Shishiny. Ο άνθρωπος που συνάντησε για πρώτη φορά τον Μοχάμεντ Σαλάχ όταν ήταν ένας αδύνατος έφηβος παίζοντας για την ομάδα Νέων της El Mokawloon ως αμυντικός.

Όπου κι αν πάτε στην Αίγυπτο υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην εκτόξευσή του. Η πόλη Νάγκριγκ έχει γίνει το σκηνικό για ατελείωτα άρθρα και ειδησεογραφικά ρεπορτάζ που τεκμηριώνουν την παιδική ηλικία του αγοριού που έγινε σούπερ σταρ. Μια μικρή πόλη με πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκων που πλέον είναι διάσημη όσο λίγες στη χώρα. «Ήταν πάντα ένα πολύ αξιοσέβαστο παιδί. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτόν» τονίζουν οι κάτοικοι.

Στο σκονισμένο γήπεδο με θέα το τζαμί της πόλης και περιτριγυρισμένο από ορυζώνες, ο Σαλάχ έκανε τα πρώτα του βήματα. Η δικιά του εξέλιξη ώθησε πολλά νέα παιδιά να αφήσουν το… καράτε σε δεύτερη μοίρα και να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Μια τεράστια τοιχογραφία στην είσοδο της πόλης μαρτυρά πως αισθάνονται οι κάτοικοι για τον Μο! Παιδιά ντυμένα μόνο με φανέλες της Λίβερπουλ που φυσικά δεν τις αγόρασαν online. «Το ταλέντο του φάνηκε ξεκάθαρα από την αρχή», θυμάται o κόουτς Ghamri Abdel-Hameed El-Saadani.

O Σαλάχ έχει ξεπεράσει το άθλημά του όσο κανένας άλλος στην ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αίγυπτο. Δεν είναι μόνο ο κορυφαίος αθλητής, είναι ένας ταπεινός άνθρωπος που λατρεύει τη γενέτειρά του. Το ιατρικό κέντρο της πόλης είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα που κάνουν άνετη τη ζωή των κατοίκων. Υπάρχει το σχολείο που φέρει επίσης το όνομά του. Εκανε τα πάντα για να βοηθήσει τα παιδιά της πόλης να έχουν την καλύτερη εκπαίδευση και να μη χρειαστεί να ταξιδεύουν με τα πόδια σε άλλες γειτονικές πόλεις. Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Μοχάμεντ Σαλάχ» έχει κάνει αρκετές δωρεές, ώστε να υπάρχει άφθονη παροχή νερού.

O Μαχάντμα Γκάντι έλεγε πως «οι ήρωες δημιουργούνται την ώρα της ήττας». Ο Σαλάχ γνώρισε ήττες. Είδε την Ζάμαλεκ να τον απορρίπτει και κάλεσε τον πρόεδρό της να τον δει από κοντά στην Ευρώπη. Είδε τον Μουρίνιο να μην τον πιστεύει και να μην του δίνει ευκαιρίες. Τη χώρα του να διχάζεται. Ποτέ όμως δεν έχασε το χαμόγελό του, την αγάπη για το παιχνίδι και τη δίψα για δουλειά που τον οδήγησε τόσο ψηλά. Και παράλληλα, δεν σταμάτησε να βοηθάει τον κόσμο. Ένας ήρωας για τους συμπολίτες του, ένας τεράστιος ποδοσφαιριστή για τον αθλητικό κόσμο.

Σχολιάστε

X