Νιουκάστλ: Έγινε η πιο πλούσια ομάδα του πλανήτη και τρομάζει!

Νιουκάστλ: Έγινε η πιο πλούσια ομάδα του πλανήτη και τρομάζει!

«Νιουκάστλ η πιο πλούσια ομάδα στον κόσμο». Το νέο αυτό μότο είναι παντού. Η ολοκλήρωση διαδικασίας 18 μηνών έκανε τον γύρο του κόσμου και όχι μόνο λόγω της εμπλοκής του αμφιλεγόμενου fund από τη Σαουδική Αραβία που ανήκει στον Πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν (PIF).

Η ομάδα μπήκε σε νέο καθεστώς. Σα να αλλάζει επίπεδο σα να έχει ήδη εκτοξευθεί στη… στρατόσφαιρα. Επειτα από 14 χρόνια απελπισίας με τον Μάικ Άσλεϊ η ελπίδα ήρθε ξανά. Ναι, την ημέρα της εξαγοράς, αναρτήθηκε tweet στον επίσημο λογαριασμό που ανέφερε: «Φιλοδοξία».

Άλλωστε, το συγκεκριμένο fund εκτιμάται πως έχει αξία πάνω από 300 δισεκατομμύρια λίρες ξεπερνώντας για… πλάκα και τους ιδιοκτήτες των Σίτι, Παρί Ζεν Ζερμέν. Στο μεταξύ, οι αδερφοί Ρόιμπεν (που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων και του ίντερνετ ) είναι στη 2η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων της λίστας του 2021 που δημοσίευσαν οι κυριακάτικοι Times με περιουσία στα 21.5 δισεκατομμύρια.

Ως γνωστόν, στη Νιουκάστλ διευθυντικό στέλεχος θα είναι και ο Τζέιμι Ρόιμπεν, εκπρόσωπος της RB Sports & Media των Reuben Brothers που κατέχει πλέον το άλλο 10% της ομάδας. Αυτός ο πλούτος θεωρητικά κάνει την ομάδα την πιο ισχυρή οικονομικά ομάδα στον πλανήτη.

Η Αμάντα Στέιβλι που είχε κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση είναι το νέο δημόσιο πρόσωπο του συλλόγου. Είναι η νέα γενική διευθύντρια που εξέφρασε την επιθυμία και τη φιλοδοξία η ομάδα να πάρει τρόπαια και ανάμεσα σε αυτά φυσικά εκείνο της Premier League σε ένα χρονικό διάστημα 5 – 10 ετών.

Έτσι το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Τι επίδραση θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες στην ομάδα και στις εμφανίσεις της; Ποιες θα είναι οι ποδοσφαιρικές της προτεραιότητες; Και ρεαλιστικά το τι θα μπορεί να πράξει  η Νιουκάστλ τον Γενάρη στο μεταγραφικό κομμάτι;

[jsEntainMatchAnalytics match_id =”253614″]

Τι πρέπει να γίνει άμεσα στη Νιουκάστλ;

Προφανώς στη Νιουκάστλ υπάρχουν πολλές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν σε κάθε τομέα αλλά χρειάζεται χρόνος. Και αυτό συμβαίνει διότι το νέο καθεστώς θέλει και να δει όχι μόνο το τι χρειάζεται η ομάδα αλλά να αναλύσει το πόσο καλύτερη μπορεί να την κάνει. Οι επενδύσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τα νέα… αφεντικά της ομάδας έχουν να κάνουν τόσο με τις δομές όσο και με τις υποδομές. Με το προπονητικό κέντρο, αλλά και τις Ακαδημίες. Ειδικά το προπονητικό κέντρο… φωνάζει για σημαντικές βελτιώσεις.

Οι νέοι ιδιοκτήτες πρωτίστως κοίταξαν την επιβίωση του συλλόγου. Εφόσον η Νιουκάστλ μπορέσει να βγει από την τελευταία τριάδα της κατηγορίας τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή. Το να νικήσει έστω ένα ματς τώρα θα συνιστά είδηση.

Ποιος θα είναι ο νέος προπονητής της Νιουκάστλ;

Οι νέες προσθήκες δεν μπορούν να έρθουν τώρα. Η μόνη άμεση αλλαγή θα να είναι ο προπονητής. Ο Στιβ Μπρους έχει ήδη πει στην Telegraph πως θέλει να του δοθεί η ευκαιρία να δείξει την αξία του. Παραδέχθηκε ωστόσο πως οι νέοι ιδιοκτήτες πάντα κοιτάζουν να φέρουν έναν νέο τεχνικό. Είναι λογικό η θέση του να απειλείται. Είναι πλέον θέμα του πότε θα γίνει.

Για τον Μπρους υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να κοουτσάρει τη Νιουκάστλ με την Τότεναμ και λόγω της σύνδεσής του με την εποχή του Άσλεϊ, όμως ακόμα οι απόψεις διαφέρουν στο εσωτερικό της ομάδας. Η εμπειρία βέβαια από την κατηγορία της Premier είναι βασικό στοιχείο για να μη μπλέξει σε περιπέτειες. Να βρεθεί η Τότεναμ στο Top 4 της Premier League τιμάται στο 6.50. 

Στο ποδόσφαιρο η λήψη μεγάλων και σοβαρών αποφάσεων είναι πάντα σημαντική για την εξέλιξη ενός συλλόγου. Όπως μία απόφαση για τον αθλητικό διευθυντή σε μία ομάδα. Στη Νιουκάστλ υπάρχει αδυναμία στη στελέχωση κομβικών θέσεων που θα βοηθήσουν την ομάδα να αλλάξει εικόνα. Με μία κατάσταση όπου προπονητής και αθλητικός διευθυντής θα μπορούν να δουλεύουν αρμονικά. Μόλις ‘δέσει’ αυτό το δίδυμο τότε η νέα διοίκηση θα κοιτάξει για τις μεταγραφές του Γενάρη.

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι στιγμής πολλά, άλλοι στην αναζήτηση ομάδας κι άλλοι με ενεργά συμβόλαια σε τοπ πάγκους. Όποιος, όμως, κι αν επιλεγεί και συμφωνήσει για να αναλάβει την ομάδα, θα πρέπει πρώτα να την βγάλει άμεσα από το αδιέξοδο και μετά να ασχοληθεί με το πώς θα την οδηγήσει πίσω στην ελίτ. Ποια είναι η λίστα; Αντόνιε Κόντε, Λουσιέν Φαβρ, Πάουλο Φονσέκα, Φρανκ Λάμπαρντ, Στίβεν Τζέραρντ, Έντι Χάου, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Σε αυτή βρίσκονται και οι Ζινεντίν Ζιντάν, Μπρένταν Ρότζερς, οι οποίοι όμως δεν έχουν πειστεί για το πλάνο εκτόξευσης. Αλλωστε, ο τελευταίος κάνει όνειρα να διαδεχθεί τον Πεπ Γκουαρδιόλα στη Σίτι. Να κατακτήσει τη φετινή Premier League η Μάντσεστερ Σίτι προσφέρεται στο 1.91.

Πόσα χρήματα θα βάλουν στην ομάδα οι νέοι ιδιοκτήτες;

Για το νέο καθεστώς βέβαια έχει σημασία και το εξής: όχι μόνο πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να βάλουν στην ομάδα, αλλά πόσα τους επιτρέπεται να βάλουν. Η σύντομη απάντηση είναι πως η πρόθεση του νέου καθεστώτος είναι να δώσει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες πριν αρχίσει να ανησυχεί για θέματα του Financial Fair Play.

Οι χειρισμοί του Άσλεϊ στη Νιουκάστλ την έκαναν ιδανικό προορισμό για νέους ιδιοκτήτες την εποχή του FFP. Ο Τζάστιν Μπαρνς, στενός συνεργάτης του, δούλευε εδώ και πέντε χρόνια για να είναι η ομάδα έτοιμη για εξαγορά. Ο Άσλεϊ επιθυμούσε να έχει την ομάδα σε μία κατάσταση που τα οικονομικά της θα ήταν διαχειρίσιμα.

Αλλωστε, αν πάρεις μία ομάδα που χάνει πολλά λεφτά δεν έχεις τρόπο να επενδύσεις λόγω του FFP. Όμως με τις «Καρακάξες» μπορείς να το κάνεις αυτό. Τα τελευταία τρία χρόνια η ομάδα είχε συνολικό κέρδος 38 εκατομμυρίων λιρών. Κι αυτό διότι ο Άσλεϊ ήταν τόσο σφιχτός. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως εξαιτίας αυτής της οικονομικής πολιτικής, η ομάδα έζησε δύσκολες στιγμές, οι οπαδοί… απομακρύνθηκαν και βρέθηκαν απέναντι στη διοίκηση.

Ο Άσλεϊ αντιπαραθέτει πως η Νιουκάστλ μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πρότυπο σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης οικονομικών θεμάτων. Τα 38 εκατομμύρια λίρες είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού τριών ετών και έως το τέλος της σεζόν 2019-2020. Εξάλλου, ο κορονοϊός διέλυσε τα πάντα στο πέρασμα του και στο βρετανικό ποδόσφαιρο.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι νέοι ιδιοκτήτες έκαναν πίσω. Η ομάδα μπορεί να ξοδέψει ακόμα και 200 εκατομμύρια λίρες χωρίς να την προβληματίζει το πλαίσιο του Financial Fair Play. Ένα ποσό που μπορεί να επενδυθεί για μεταγραφές σε βάθος τριετίας. Το κόστος των συμβολαίων – μισθών της το 2019-2020 ήταν 121 εκατομμύρια. Τα 200 εκατομμύρια έρχονται να προστεθούν στα 38 εκατομμύρια του κέρδους της Νιουκάστλ. Επίσης θα υπάρχει ένα ποσό 50 εκατομμυρίων για τις Ακαδημίες κι ένα ποσό 105 εκατομμυρίων που να μπορεί να… χαθεί μέσα σε τρεις σεζόν. Ακόμα και τόσα λεφτά να χαθούν πρόβλημα δεν θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες.

Αυτά τα 200 εκατομμύρια προφανώς θα είναι χρήματα που θα δοθούν έξτρα. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδύσεις, ώστε να βελτιωθεί το αγωνιστικό προϊόν.

Παράδειγμα, αν ο σύλλογος επιλέξει να κλείσει έναν παίκτη 80 εκατομμυρίων με ένα πενταετές συμβόλαιο, μόνο τα 16 εκατομμύρια τον χρόνο θα συνδέονται με το Financial Fair Play και το πλαίσιό του. «Οταν βάλεις κάτω όλους τους σχετικούς αριθμούς σε βάθος τριετίας βλέπεις πως μπορείς να ξοδέψεις πολλά παραπάνω απ’ αυτά που εκτιμούσες στην αρχή» τονίζουν οικονομικοί αναλυτές.

Εκτός αυτού, η επένδυση σε υποδομές εξαιρείται του FFP. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το προπονητικό κέντρο, οι υποδομές της Ακαδημίας, το γήπεδο και οι χώροι της γυναικείας ομάδας μπορούν να βελτιωθούν ή να αναμορφωθούν δίχως να υπάρξει το παραμικρό θέμα στην ικανότητα των νέων ιδιοκτητών να επενδύσουν τα χρήματα που θέλουν στην πρώτη ομάδα. Τα χρήματα που επενδύονταν κάθε χρόνο για υποδομές ήταν 830.000 λίρες, νούμερο απαγορευτικό για την υπέρβαση.

Αλλωστε, την τελευταία 10ετία απ’ όλες της ομάδες της Premier League, μαζί και τη Μπρέντφορντ, η Νιουκάστλ έχει ξοδέψει τα λιγότερα χρήματα από κάθε άλλον. Να υποβιβαστούν οι «Καρακάξες» τιμάται στο 2.75.

[jsMatches id =”249084″ partic_id=”197856″ quantity=”7″ matchtype=”2″ emblems=”0″ venue=”0″ season=”0″ slider=”0″ layout=”0″ groupbymd=”0″ morder=”0″ display_name =”1″]

Θα ενισχυθεί τον Γενάρη η Νιουκάστλ;

Το αρχικό πλάνο θα έχει μέχρι και 250 εκατομμύρια ευρώ για να μπουν στην ομάδα για τα πρώτα χρόνια. Αυτά όμως δεν θα είναι απαραίτητα μόνο για τις μεταγραφές. Αρχικά θα έρθουν παίκτες στην ομάδα για να την βελτιώσουν. Σταδιακά η ιδέα και το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα σύνολο ικανό να κατακτά τρόπαια. Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν φιλοδοξίες όμως δεν περιμένουν να γίνουν γρήγορα όλα όσα θέλουν. Με σωστή διαχείριση επιθυμούν να βλέπουν σταδιακή πρόοδο.

Μία ακόμα ερώτηση έχει να κάνει με το εάν ξοδέψουν πολλά χρήματα για μεταγραφές τον Γενάρη. Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα δοθούν αρκετά λεφτά. Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου είναι ο Ζοέλινγκτον, όμως πολύ δύσκολα θα δοθούν 40 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν για τον Βραζιλιάνο.

Εξάλλου, η χειμερινή περίοδος έχει περισσότερες… παγίδες από την καλοκαιρινή, ενώ ένα ήδη διαμορφωμένο ρόστερ δεν αλλάζει τόσο δραστικά. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν γίνει μεταγραφικές συζητήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενόψει Γενάρη υπάρχει έτοιμη λίστα. Όχι μεγάλη, αλλά με παίκτες ικανούς να κάνουν τη διαφορά.

Η ενίσχυση του Ιανουαρίου δείχνει επιβεβλημένη εάν η Νιουκάστλ θέλει να σταματήσει να… αγκομαχά στην κατηγορία. Το μόνο που είχε κάνει ήταν να φέρει μόνιμα πίσω τον Γουίλοκ, ενώ απέτυχε να κλείσει έναν στόπερ κι ένα εξάρι που ήθελε ο Μπρους. Μάουρο Ικάρντι, Κέιλορ Νάβας, Κουτίνιο, Καβάνι, Γκάρεθ Μπέιλ και Κόβασιτς είναι ήδη στη λίστα, όμως αυτή διαρκώς γεμίζει! Να βρεθεί στο Top 10 η Νιουκάστλ τιμάται στο 7.50. 

Οι μεταγραφές που χρειάζεται άμεσα…

Στη θέση του στόπερ η ομάδα θέλει έναν παίκτη που να μπορεί να τη βοηθήσει τόσο δημιουργικά και επιθετικά. Ο Ματ Ρίτσι από την άλλη αν και δεξιός εξτρέμ είχε χρησιμοποιηθεί ως αριστερός μπακ χαφ και αριστερός μπακ. Με τον Πολ Ντάμετ να έχει θέματα ετοιμότητας και τον Λιούις να είναι αναξιόπιστος η αριστερή πλευρά στην άμυνα έχει πρόβλημα.

Η Νιουκάστλ έχει επίσης ανάγκη από έναν σκόρερ. Ο Γουίλοκ και ο Γκέιλ είναι οι μοναδικοί φορ..

Οι αδυναμίες αυτές του ρόστερ δεν αποτελούν εκπλήξεις. Θεωρείται λοιπόν αναγκαία και η προσθήκη ενός σκόρερ. Η ομάδα έχει ένα ρόστερ 25 παικτών. Έχει 4 γκολκίπερ και υπάρχει ακόμα συζήτηση και για αυτήν τη θέση. Θεωρητικά θα μπορούσε να θέσει ορισμένους παίκτες στο αγωνιστικό περιθώριο με δεδομένο ότι θα κάνει προσθήκες.

 Αυτό που διαφαίνεται πάντως είναι πως οι νέοι ιδιοκτήτες τις σοβαρές αλλαγές στο ρόστερ θέλουν να τις κάνουν το καλοκαίρι. Εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης θα προκύψει και κουβέντα για το συμβόλαιο του Λόνγκσταφ, το οποίο εκπνέει το επόμενο καλοκαίρι. Οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει έως ένα σημείο όμως η νέα κατάσταση μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Η Στέιβλι και οι συνεργάτες της θα έχουν συνάντηση με την ομάδα τη Δευτέρα. Είναι εμφανές πως παίκτες – κλειδιά όπως ο Σεντ Μαξιμέν και ο Ντουμπράβκα νιώθουν μία έξτρα ψυχολογική ώθηση. Ειδικά ο Μαξιμέν τον οποίο ήδη θέλουν αρκετοί σύλλογοι.

Για τη Νιουκάστλ ένα ακόμα ερώτημα που υπάρχει είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική. Ειδικά συγκριτικά με ομάδες όπως οι Άρσεναλ και Τότεναμ που (και) στο οικονομικό σκέλος είχαν ‘ξεφύγει’.

Η Νιουκάστλ το 2019-2020 είχε έσοδα στα 153 εκατομμύρια. Ήταν η 8η κορυφαία επίδοση στο πρωτάθλημα. Ήταν όμως πίσω από το λεγόμενο ‘Rebel Six’ και την Έβερτον των εσόδων των 186 εκατομμυρίων. Η Άρσεναλ είχε 345 εκατομμύρια και η Τότεναμ 402. Οι έξι πιο κερδοφόρες ομάδες βγάζουν κατά μέσο όρο 350 εκατ. παραπάνω από τη Νιουκάστλ ανά έτος.

Είναι μία σημαντική πρόκληση για τη Νιουκάστλ. Ακόμα και για κοντράρει ομάδες όπως οι Λέστερ και Έβερτον.

Η βελτίωση στην εμπορικότητα της ομάδας και στα έσοδα δεδομένα είναι προτεραιότητα των νέων ιδιοκτητών. Τα έσοδα του Άσλεϊ στο εμπορικό σκέλος ήταν 29.1 εκατομμύρια το 2019-2020 και ήταν η 11η επίδοση στην κατηγορία πίσω τις Λέστερ με 29.3 εκατ. και Μπράιτον με 29.5. Οι έξι πιο μεγάλες ομάδες έβγαλαν κατά μέσο όρο 207 εκατομμύρια.

Για πολλούς, όπως  η Σίτι, έτσι και η Νιουκάστλ πρέπει να ξοδέψει παραπάνω για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Εκτιμάται δε πως η αποστολή των νέων ιδιοκτητών της Νιουκάστλ θα είναι πιο δύσκολη από την εποχή που ο Αμπράμοβιτς πήρε την Τσέλσι το 2003 ή όταν το Abu Dhabi Group αγόρασε τη Σίτι το 2008. Ο Αμπράμοβιτς είχε έτοιμο το μπλοκ των επιταγών του. Εκείνη την περίοδο μόνο δύο ομάδες έπαιρναν τους τίτλους. Η Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ. Βέβαια ‘ούτε η Σίτι ούτε η Τσέλσι είχαν τους κανόνες του FFP για να… πτοηθούν ή να μην ξοδεύουν τόσα χρήματα. Η Νιουκάστλ θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον έξι ελίτ παίκτες και αυτό θα κοστίσει πολλά.

Ακόμα και για την πιο πλούσια ομάδα στον κόσμο το να κερδίζει την Premier League μέσα σε πέντε χρόνια θα είναι δύσκολο.

Πηγές: Τimes, Telegraph, The Athletic

 

Σχολιάστε

X