Μο Σαλάχ: Ο ηγέτης της Λίβερπουλ έφτασε τα 150 γκολ και συνεχίζει!

Μο Σαλάχ: Ο ηγέτης της Λίβερπουλ έφτασε τα 150 γκολ και συνεχίζει!

Ο Γιούργκεν Κλοπ χαμογελούσε ήδη όταν οι συζητήσεις στράφηκαν στο 150ο γκολ του Μοχάμεντ Σαλάχ με φανέλα της Λίβερπουλ. «Θυμάμαι το γκολ κόντρα στην Τσέλσι (Απρίλιος 2019) όταν μπήκε μέσα και εκτόξευσε έναν κεραυνό στη γωνία. Αυτό με τη Μάντσεστερ Σίτι και αυτό με τη Γουότφορντ (Οκτώβριος 2021).

Το γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ιανουάριος 2020) μου άρεσε πολύ. Το 2-0 και η πάσα του Άλισον επίσης. Champions League… αυτό κόντρα στη Σίτι (το 2018). Όχι επειδή ήταν κόντρα στη Σίτι, αλλά επειδή ήταν πολύ, πολύ ιδιαίτερο. Δεν μπορώ να θυμηθώ και τα 150, αλλά μπορώ να θυμηθώ πολλά και υπήρξαν μερικά πολύ ωραία γκολ.

Το πρώτο νομίζω ήταν στη Γουότφορντ. Αυτό ήταν το πιο εύκολο γκολ που ίσως σημείωσε από τότε που είναι εδώ. Αλλά κανείς δεν περίμενε εκείνη τη μέρα στη Γουότφορντ ότι σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να σκοράρει 149 περισσότερα. Είναι πραγματικά ξεχωριστός» τόνισε ο Γιούργκεν Κλοπ.

Ετσι έχει πετύχει τα 150 γκολ με τη Λίβερπουλ ο Σαλάχ!

Αν εμβαθύνουμε στους αριθμούς πίσω από τα γκολ του Σαλάχ, ο Αιγύπτιος τείνει να σκοράρει περισσότερα στο δεύτερο ημίχρονο (84) από ό,τι στο πρώτο ημίχρονο (66). Με τον Σαλάχ να έχει σκοράρει μόλις 14 από τα γκολ του στα πρώτα 15 λεπτά των αγώνων, αυτό υποδηλώνει ότι έχει καλύτερη απόδοση αφού έχει… ζεσταθεί και τρέξει αρκετά στην κόντρα.

Μεταξύ 46 – 60 λεπτών φαίνεται να είναι η πιο παραγωγική του περίοδος στον αγωνιστικό χώρο, με το 20% των τερμάτων του να έχει σημειωθεί σε αυτό το διάστημα. Τον Σεπτέμβριο, ο Σαλάχ έγινε ο 30ος παίκτης που μπήκε στο κλειστό club των 100αρηδων της Premier League, αφού σκόραρε εναντίον της Λιντς. Τα 113 από τα 150 γκολ του με τη Λίβερπουλ τα έχει πετύχει φορώντας τα κόκκινα.

Ένα εκπληκτικό στατιστικό είναι ότι ο Αιγύπτιος έχει σκοράρει τα γκολ του μόνο σε τρεις διοργανώσεις. Ναι, δεν έχει ούτε ένα γκολ στο League Cup. O Σαλάχ… τρελαίνεται να σκοράρει εναντίον της Γουότφορντ και της Γουέστ Χαμ. Είναι μόνο αυτές; Κόντρα στη Μπόρνμουθ έχει σκοράρει οκτώ φορές σε έξι παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ τον Αύγουστο του 2018. Υπάρχουν πέντε ομάδες που ο 29χρονος έχει σκοράρει επτά γκολ στο παρελθόν.

Είναι οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ μαζί με την Άρσεναλ, την Κρίσταλ Πάλας και τη Σαουθάμπτον. Ο Σαλάχ έχει το καλύτερο αριστερό στην Αγγλία, έχοντας πετύχει με αυτό το πόδι τα 121 γκολ! Όταν πρόκειται για την πιο αδύναμη πλευρά του, δεν είναι… άσχημος, έχοντας σκοράρει 23 φορές με το δεξί του πόδι. Ο Σαλάχ σημείωσε επίσης έξι κεφαλιές, καθώς και 19 πέναλτι. Εν τω μεταξύ, 11 από τα γκολ του έχουν σημειωθεί έξω από τη μεγάλη περιοχή με τα άλλα 139 μέσα από την αντίπαλη περιοχή. Το κουτί είναι η ζώνη άνεσής του.

Εκτός από τα γκολ του, ο Σαλάχ έχει καταγράψει 56 ασίστ στις 233 εμφανίσεις του. Ποιος παίκτης όμως τον έχει βοηθήσει περισσότερο; Ο Φιρμίνο είναι ο απόλυτος συνεργάτης του, μιας και του έχει προσφέρει 20 ασίστ! Ακολουθεί ο Μανέ με 11 ασίστ, ο Ρόμπερτσον με 9 και ο Αρνολντ με 8.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Άλισον, έχει τον ίδιο αριθμό ασίστ στον Σαλάχ (2) με τους Φιλίπε Κουτίνιο, Βίρτζιλ φαν Ντάικ, Ντιόγκο Ζότα και Ντιβόκ Οριγκί.

 

Τι γίνεται με το συμβόλαιό του Σαλάχ;

Υπήρχε μια ελπίδα εντός του συλλόγου ότι οι Σαλάχ, Μανέ θα ακολουθούσαν το δρόμο των Αλισον, Αρνολντ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον και Φαμπίνιο και θα συμφωνούσαν σε νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια το περασμένο καλοκαίρι, αλλά οι επιθυμίες δεν εκπληρώθηκαν.

Το να χάσουν τον Σαλάχ με ελεύθερη μεταγραφή το καλοκαίρι του 2023, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι έβγαλαν τα χρήματά τους έπειτα από έξι χρόνια εξαιρετικών υπηρεσιών, δεν είναι μια ελκυστική επιλογή. Το επίπεδο απόδοσης του Σαλάχ στην Πρέμιερ Λιγκ από τότε που εντάχθηκε στη Λίβερπουλ το 2017 ήταν αξιοσημείωτο και, ο παίκτης χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και καλύτερος.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, μια νέα συμφωνία πριν από το τέλος της σεζόν και ο Κλοπ, όπως ο Σαλάχ, να χαμογελάει «Δεν σου είπα ότι δεν υπήρχε τίποτα να ανησυχείς;» θα του λέει χαμογελώντας ο Γερμανός.

Ωστόσο, εάν πρόκειται να συμβεί αυτό, η χρυσή τομή πρέπει να βρεθεί άμεσα. Οι διαπραγματεύσεις για συμβόλαια αυτού του τύπου απαιτούν πάντα χρόνο, αλλά όσο περισσότερο συνεχίζονται, τόσο περισσότερο η δύναμη μετατοπίζεται προς τον παίκτη και τον ατζέντη του. Προς το παρόν, φαίνεται να υπάρχει αρκετή καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, ώστε η συμφωνία να έρθει. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα… Είπαμε, οι συζητήσεις είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο, αλλά συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα!

Ρεάλ και Παρί θέλουν τον Σαλάχ!

Η δυσκολία για τη Λίβερπουλ είναι ότι πλησιάζει γρήγορα την ώρα της κρίσης. Το συμβόλαιο του Σαλάχ λήγει τον Ιούνιο του 2023. Εάν στο μεταξύ δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον σύλλογο του Merseyside, θα είναι σαφές ότι ο Αιγύπτιος θα διαπραγματευτεί με ξένους συλλόγους τον επόμενο Ιανουάριο με σκοπό να αποχωρήσει με ελεύθερη μεταγραφή στο τέλος της επόμενης σεζόν.

«Θετικές επαφές» ή όχι, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ αυτού που έχει ζητήσει ο Σαλάχ με αυτό που του δίνει η Λίβερπουλ. Με κάθε εβδομάδα που περνά, το χέρι του παίκτη —ή του ατζέντη του— δυναμώνει. Ναι, θέλει να φτάσει τον Ντε Μπρόινε και να πλησιάσει τον Κριστιάνο, όμως οι 400.000 λίρες την εβδομάδα είναι ποσό που δύσκολα μπορούν να δώσουν οι Reds!

Από την άλλη, υπάρχει μια σχολή σκέψης, την οποία πιθανώς ακολουθούν κάποιοι στη διοίκηση της Λίβερπουλ, ότι η θέση του Σαλάχ είναι αδύναμη επειδή το οικονομικό τοπίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει καταστραφεί από την COVID-19.

Όμως, παρόλο που ο Αιγύπτιος επιθετικές θα απέχει 31 εβδομάδες από τη λήξη αυτού του συμβολαίου, η ιδέα ότι η Ρεάλ ή η Παρί Σεν Ζερμέν θα… γελούσαν με μια ελεύθερη μεταγραφή γι’ αυτόν θα είναι σίγουρα κάτι δυσάρεστο για τους Κόκκινους.

Σχολιάστε

X