Σερ Άλεξ Φέργκιουσον - Αρσέν Βενγκέρ: Εκείνοι που «γιγάντωσαν» την Premier League (Poll)

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον – Αρσέν Βενγκέρ: Εκείνοι που «γιγάντωσαν» την Premier League (Poll)

Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ, δυο «πυγμάχοι» που πάλευαν σαν τρελοί. Οι μάχες πολλές, αλλά η απόσταση που διάνυσαν τεράστια. Στο τέλος της ημέρας έμεινε ο σεβασμός, αλλά και οι μεγάλες ατάκες… Το Hall of Fame της Premier League τους υποδέχθηκε κι ένα ποητήρι κρασί, επιλογή του Σκωτσέζου, θα τους θυμίζει την εποχή που το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν οι… δυο τους!

Η Premier League είναι το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, αλλά τα χρήματα δε φέρνουν… μίσος. Το αγγλικό ποδόσφαιρο φωνάζει για μια τεράστια, εκτεταμένη αντιπαλότητα μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων, δυο τεράστιων προσωπικοτήτων. Πάντα υπήρχαν ενδιαφέρουσες συγκρούσεις, αλλά τίποτα δε μοιάζει με τον επικό… πόλεμο των εννέα ετών ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1996 έως το 2005. Ο Σκωτσέζος με τον Αλσατό από την πρώτη στιγμή, αντιπάθησαν ο ένας τον άλλον. Οι Λονδρέζοι ρίσκαραν με την έλευσή του, είχε το παρατσούκλι «Καθηγητής», γνώριζε πέντε γλώσσες, όμως αυτά δεν εντυπωσίασαν τον Φέργκιουσον.

Ενισχυμένες αποδόσεις στους αγώνες της Premier League!

Τα δυο κλαμπ σε αυτό το διάστημα έβγαλαν τον πιο… επιθετικό τους εαυτό και οι δυο προπονητές ήταν εκεί για να συντηρούν αυτό το κλίμα ανταγωνισμού. Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ εκτοξεύθηκαν, οι μάχες τους ανεπανάληπτες και οι δυο τους άλλαζαν διαρκώς τα πλάνα τους για να παρουσιάσουν κάτι μοναδικό. Στα μεταξύ τους ντέρμπι, το κλίμα ήταν… εχθρικό, οι δυο τους δεν άλλαζαν ούτε ματιά. Από την εποχή του Καντονά και του Μπέργκαμπ, στις κόντρες Κιν – Βιεϊρά, μέχρι και την εποχή του Ρούνεϊ και του Οζίλ, Φέργκι και Βενγκέρ δεν έπαψαν ποτέ να μας…καθηλώνουν. Οι δυο ομάδες ανέβαιναν επίπεδο και μαζί τους η Premier League.

Η ποιότητα του ποδοσφαίρου ήταν συγκλονιστική, έστω κι αν αυτή… κρύβεται από τις αναμνήσεις επεισοδίων ή άλλων εξωαγωνιστικών γεγονότων. Για πολλούς, ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας το 1999 ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουμε παρακολουθήσει στο Νησί.

Η Άρσεναλ κέρδισε το πρωτάθλημα στο Ολντ Τράφορντ το 2002 (και, ουσιαστικά, το 1998). Η Γιουνάιτεντ κέρδισε την Άρσεναλ με 6-1 το 2001, ήταν αυτή που έσπασε το αήττητο των 49 αγώνων σε έναν πολύ αμφιλεγόμενο αγώνα το 2004.

Και οι δύο ομάδες ανέβαιναν ψυχολογικά μετά από νίκες στα μεταξύ τους ματς. Με τη Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ τις μοναδικές ομάδες που κέρδισαν το πρωτάθλημα από το 1996 έως το 2004, η αντιπαλότητα είχε την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να ενταθεί. Υπήρχαν μερικές μνημειώδεις απώλειες ψυχραιμίας και από τους δύο προπονητές, στιγμές για τις οποίες θα… σκότωνε οποιοσδήποτε σεναριογράφος.

Ο Αρσέν Βενγκέρ, αυτός ο τύπος με το ατάραχο προφίλ του αουτσάιντερ που έδειξε στην Αγγλία, ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου μπορεί να έρθει από μια νέα χώρα. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αυτή η εμφατική ιδιοφυΐα κατάφερε να ξεπεράσει τον Βενγκέρ σε τίτλους, καταφέρνοντας να κρατήσει τη Μάντσεστερ όρθια όταν η Άρσεναλ άρχισε να ξεθωριάζει. Είχε «πτυχίο» στους ανθρώπους και «εθισμό» στον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τους βοηθούς του, ο Σκωτσέζος… τρεφόταν από αυτή την κόντρα, ήθελε να έχει απέναντί του κάποιον να «πολεμά», κάποιον να παραπονιέται και ο Βενγκέρ ήταν εκεί για να συντηρεί τη μάχη. Στις νέες ιδέες του Αλσατού, ο Φέργκιουσον κατάφερε να προσαρμοστεί, να αλλάξει επτά βοηθούς για να μπορέσει να κρατήσει τη Μάντσεστερ σε πορεία πρωταθλητισμού.

Build A Bet* στους αγώνες της Premier League!

Το τρεμπλ της Γιουνάιτεντ, το αήττητο της Άρσεναλ, είναι δυο σπουδαία, μοναδικά επιτεύγματα. Είναι μια εύστοχη αντανάκλαση μιας αντιπαλότητας στην οποία το κάθε κατόρθωμα ενισχύθηκε από την ποιότητα και το μίσος του αντιπάλου. Ο ένας χωρίς τον άλλον θα είχαν κερδίσει πολλά περισσότερα – αλλά οι θρίαμβοι δεν θα ήταν τόσο γλυκοί.

Oι ατάκες που έσταζαν… φαρμάκι

Όταν η Άρσεναλ ανακοίνωσε το 1996 την πρόσληψη του Αρσέν Βενγκέρ, κανείς δεν περίμενε πως θα αλλάξει τόσα πολλά στο βρεταντικό ποδόσφαιρο. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος έχτιζε την αυτοκρατορία του και δεν είχε κανέναν αντίπαλο. Το «σοφιστικέ» παρουσιαστικό του Αλσατού, καθώς και το γεγονός ότι προηγουμένως δούλευε στην Ιαπωνία και τη Ναγκόγια Γκράμπους Έιτ, έδωσαν τροφή για τα πρώτα σχόλια του Σκωτσέζου: «Λένε ότι είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, σωστά; Μιλάει πέντε γλώσσες. Έχω ένα 15χρονο στην ομάδα από την Ακτή Ελεφαντοστού που μιλάει πέντε γλώσσες», ήταν μία από τις ατάκες… φαρμάκι του Φέργκιουσον για τον Βενγκέρ.

Κορυφαίο live στοίχημα στους αγώνες της Premier League!

Ο Σκωτσέζος κέρδισε 1-0 τον Αλσατό στην πρώτη μεταξύ τους μονομαχία, στις 16/11/1996 στο «Ολντ Τράφορντ». Όταν ο Βενγκέρ άρχισε να παραπονιέται για το πιο… εύκολο πρόγραμμα της Μάντσεστερ λέγοντας: «Είναι λάθος το καλαντάρι να επεκτείνεται έτσι ώστε η Γιουνάιτεντ να μπορεί να είναι ξεκούραστη για να κερδίσει τα πάντα», o Φέργκιουσον περίμενε στη γωνία για να απαντήσει: «Είναι αρχάριος. Καλύτερα να κρατά την άποψή του για το ιαπωνικό ποδόσφαιρο. Ήρθε από την Ιαπωνία και τώρα λέει σε μας στην Αγγλία πώς να οργανώσουμε το πρωτάθλημά μας».

Ο Βενγκέρ το 1998 απέδειξε τελικά πως είναι… καθηγητής, έσπασε την κυριαρχία της Γιουνάιτεντ με την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στην Premier League. Ακολούθησε χατ-τρικ τίτλων των «κόκκινων διαβόλων», πριν έρθει ο δεύτερος του Αλσατού, το 2001-02, πρωτάθλημα που σφραγίστηκε με νίκη μέσα στο «Ολντ Τράφορντ». Tότε, ο Φέργκιουσον τον… κατηγόρησε ως σνομπ, τονίζοντας: «Ποτέ δεν έρχεται για ένα ποτήρι κρασί μετά τα παιχνίδια με τον αντίπαλο προπονητή. Είναι ο μόνος στην Premier League που δεν το κάνει. Είναι παράδοση γι’ αυτόν και θα ήταν καλό να την αποδεχτεί».

O Φέργκιουσον, φώναζε πως η δική του ομάδα ήταν καλύτερη, παρά το γεγονός ότι είχε τερματίσει στην τρίτη θέση, για να πάρει την απάντηση του Βενγκέρ: «Ο καθένας πιστεύει ότι έχει την πιο όμορφη γυναίκα στο σπίτι του»!

Αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στους αγώνες της Premier League!

To Pizzagate που… τρέλανε τον Φέργκιουσον

Ο Φέργκιουσον παραδέχτηκε ότι με τον Βενγκέρ οι σχέσεις τους έχουν περάσει πολλές διακυμάνσεις στα 17 χρόνια της κόντρας του. Ωστόσο, θύμισε ότι είχε ενοχληθεί πολύ με το σκάνδαλο που ονομάστηκε «Pizzagate» (όταν μετά το 2-0 στο «Ολντ Τράφορντ» που έβαλε τέλος στο αήττητο σερί των 49 αγώνων της Αρσεναλ, προσγειώθηκε στο παλτό του Φέργκι ένα κομμάτι πίτσα που μάλλον είχε ρίξει κάποιος πιτσιρικάς ονόματι Φάμπρεγας).

Για την επόμενη τετραετία δεν συναντήθηκαν ξανά σε προσωπικό επίπεδο έως τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009, όταν ο Γάλλος τον συνεχάρη. Βέβαια ο Φέργκιουσον υπενθυμίζει ότι εκείνος είχε τον τελευταίο κακό λόγο, όταν είπε ότι λυπάται τον Βενγκέρ μετά το προπέρσινο 8-2, αλλά και το ότι «ο μοναδικός παίκτης που έχει βγάλει από την ακαδημία ο Βενγκέρ, είναι ο Τζακ Γουίλσιρ».

Ο χρόνος τους έφερε πιο κοντά!

Ο χρόνος αποδείχθηκε… γιατρός και όταν οι δυο τους κατάλαβαν πως η αντιπαλότητα έφτασε στο πικ και πως δεν είχαν κάτι άλλο να αποδείξουν άρχισαν να κατεβάζουν τόνους. Η παρουσία ενός τρίτου πόλου λειτούργησε ευεργετικά, ο «εκλεκτός» Ζοσέ Μουρίνιο, προσπάθησε να αμφισβητήσει τα πρωτεία τους, συγκεντρώνοντας πλέον αυτός τα πυρά τους. Η σχέση σεβασμού άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια «Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση και αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσά μας», θα πει ο Βενγκέρ το 2008 για τον Φέργκιουσον.

Το 2013, όλα… τελείωσαν! Ο Σερ Άλεξ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από τον πάγκο της Γιουνάιτεντ έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια. Οι δυο τους τέθηκαν αντιμέτωποι για 49η και τελευταία φορά στις 28/4/2013 στην έδρα των Λονδρέζων.

Το 2023 έγιναν οι πρώτοι δύο προπονητές που μπαίνουν στο νεοσύστατο Hall of Fame της Premier League και πλέον, οι δυο τους μιλούν για τα παλιά πάνω από ένα ποτήρι κρασί

«Νιώθω ότι ο Αρσέν άξια μπαίνει στο Hall of Fame γιατί μεταμόρφωσε την Άρσεναλ με φανταστικό τρόπο. Έγιναν μία δύσκολη ομάδα να την ανταγωνιστείς και αμφότεροι θέλαμε να νικήσουμε, κάτι που μας έδινε έξτρα κίνητρο. Από τότε που αποσυρθήκαμε, πηγαίνουμε για φαγητό μαζί σε ένα μικρό εστιατόριο που ξέρει καλά στην Ελβετία. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και μου αρέσει η παρέα του, αλλά η δουλειά της επιλογής του κρασιού παραμένει δική μου!», σχολίασε ο Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της εισαγωγής του στο Hall of Fame.

Οι αριθμοί Φέργκιουσον – Βενγκέρ σε 810 ματς

Με το ημερολόγιο να δείχνει 28 Δεκεμβρίου του 2017 ο Αρσέν Βενγκέρ κατάφερε να πιάσει την επίδοση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τα περισσότερα παιχνίδια στη Premier. Αυτό έγινε στη νίκη της Άρσεναλ με την Κρίσταλ Πάλας.

Ήταν το Νο810 ματς του Βενγκέρ από τότε που ανέλαβε την Άρσεναλ το 1996 και τον έφερε δίπλα στον επί σειρά ετών τεχνικό της Γιουνάιτεντ και έναν προπονητή – Θρύλο. Ο Φέργκιουσον ήταν στη Γιουνάιτεντ για 225 ματς Α’ κατηγορίας από την ημέρα της πρόσληψής του τον Νοέμβριο του 1986 έως και τη δημιουργία της Premier League το 1992.

Ο Γάλλος επρόκειτο να περάσει τον Σκωτσέζο με το παιχνίδι με τη Γουέστ Μπρομ στις 31 Δεκεμβρίου και στα 76α γενέθλια του Φέργκιουσον. Του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που το Νο 1.500 παιχνίδι του που ήταν και το τελευταίο του σε όλες τις διοργανώσεις ως προπονητής της Γιουνάιτεντ. Ήταν το αξέχαστο 5-5 εκτός έδρας στις 19 Μαϊου του 2013.

 

Νίκες

Βενγκέρ: 468

Φέργκιουσον: 528

Ισοπαλίες

Βένγκερ: 197

Φέργκιουσον: 168

Ήττες

Βενγκέρ: 145

Φέργκιουσον: 114

Γκολ υπέρ

Βενγκέρ: 1524

Φέργκιουσον: 1627

Γκολ κατά

Βενγκέρ: 781

Φέργκιουσον: 703

Βαθμοί

Βενγκέρ: 1601

Φέργκιουσον: 1752

Βαθμοί ανά αγώνα

Βενγκέρ: 1.98

Φέργκιουσον: 2.16

Διαφορά τερμάτων

Βενγκέρ: +743

Φέργκιουσον: +924

Τίτλοι Premier League

Βενγκέρ: 3

Φέργκιουσον: 13

Βραβεία του Προπονητή της χρονιάς

Βενγκέρ: 3

Φέργκιουσον: 11

Βραβεία του προπονητή του μήνα

Βενγκέρ: 15

Φέργκιουσον: 27

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις 

 

Σχολιάστε

X