Ρομπέρ Πιρές: Μιλάει για όλους και για όλα (α' μέρος)

Ρομπέρ Πιρές: Μιλάει για όλους και για όλα (α’ μέρος)

Ο άλλοτε διεθνής Γάλλος χαφ τοποθετήθηκε δημόσια για τον Αρσέν Βενγκέρ, την Αρσεναλ, την Παρί Σεν Ζερμέν και τη γαλλική Λιγκ 1. Ο 44χρονος Πιρές πέρασε έξι άκρως επιτυχημένα χρόνια (2000-2006) στην Αρσεναλ υπό τις οδηγίες του Αλσατού τεχνικού, κατακτώντας δυο πρωταθλήματα, δυο Κύπελλα ενώ έφθασε με τους «κανονιέρηδες» και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2006.

 

Αρσέν Βενγκέρ
-Η διοίκηση της Αρσεναλ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Αρσέν Βενγκέρ θα αποτελέσει παρελθόν μετά τη λήξη της περιόδου 2017-2018. Θεωρείς ότι ήταν μία σωστή απόφαση;
Δεν γνωρίζω αν ήταν σωστή, αλλά το σημαντικότερο είναι να τη σεβαστούμε. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Αρσέν να αποχωρήσει μετά από 22 συναπτά έτη, θεωρώ όμως ότι ο Αλσατός θα έχει αρκετές προτάσεις για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Νομίζω ότι θα ικανοποιηθώ να τον δω σε έναν νέο σύλλογο τη νέα περίοδο. 

-Πιστεύεις ότι ο Αρσέν Βενγκέρ μπορεί να γίνει ο νέος προπονητής της εθνικής Γαλλίας;
Αυτό εξαρτάται από την πορεία της εθνικής Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, πάντως, έχει δυο ακόμη χρόνια συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, οπότε πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να αποχωρήσει. Η άποψή μου ότι είναι ο Αρσέν θα παραμείνει σε ομάδες συλλογικού επιπέδου και όχι εθνικές. Είναι προπονητής-μαχητής, λατρεύει να στοχεύει σε τίτλους κάθε χρονιά και να προπονεί τους παίκτες κάθε ημέρα. Νομίζω ότι του ταιριάζει καλύτερα να δουλεύει για συλλόγους. 

-Νομίζεις ότι ο Αρσέν Βενγκέρ θα αναλάβει την Παρί Σεν Ζερμέν;
Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι ένα άτομο που λατρεύεται κυριολεκτικά από τον σύλλογο του Παρισιού, ο ίδιος είναι ελεύθερος μετά από 22 χρόνια και ναι, θεωρώ ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες συνεργασίας τους. Υπήρξε η πληροφόρηση ότι του προτάθηκε ο ρόλος του αθλητικού διευθυντή, μία νέα πρόκληση για την καριέρα του. Ωστόσο, επειδή ο Αρσέν αγαπάει υπερβολικά το ποδόσφαιρο και να είναι προπονητής, δεν θέλει να το αλλάξει αυτό.
 

Ο επόμενος προπονητής της Αρσεναλ
-Δυο εκ των υποψηφίων διαδόχων του Αρσέν Βενγκέρ είναι οι Πατρίκ Βιεϊρά και Μικέλ Αρτέτα. Θα ήθελες να δεις έναν πρώην παίκτη να προσλαμβάνεται ως προπονητής του συλλόγου;
Θα ήθελα να δοθεί μία ευκαιρία στον Πατρίκ, που έχει πραγματοποιήσει εξαιρετική δουλειά στη Νιου Γιορκ Σίτι (MLS). Νομίζω ότι σε σχέση με τον Μικέλ έχει προβάδισμα. Ο Μικέλ έμαθε πολλά δίπλα στον Πεπ Γκουαρντιόλα ως βοηθός αλλά δεν έχει ζήσει ακόμη την πίεση του να είσαι προπονητής. Ο Μικέλ χρειάζεται να δοκιμαστεί ως πρώτος προπονητής πριν αποφασίσει να μεταπηδήσει στην Αρσεναλ. Ο σύλλογος έχει παράδοση στο να έχει ως βοηθούς προπονητών πρώην ποδοσφαιριστές του. Αυτό συνέβη κατά το παρελθόν με τους Πατ Ράις και Στιβ Μπουλντ.

-Ο Λουίς Ενρίκε μπορεί να είναι ο επόμενος προπονητής της Αρσεναλ;
Θα ήταν μία ωραία προοπτική αλλά δεν δίνω πολλές πιθανότητες να υπάρξει συνεργασία των δυο πλευρών. Ο Λουίς Ενρίκε έχει υψηλό κασέ και η Αρσεναλ δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα για προπονητή. Ο Ισπανός εντυπωσίασε, κατακτώντας πολλά τρόπαια με τη Μπαρσελόνα, ωστόσο στη Ρόμα δεν είχε ανάλογη πορεία.

-Ποια είναι η άποψή σου για τον Ντιέγκο Σιμεόνε, θεωρείται καλή λύση όσον αφορά τον διάδοχο του Αρσέν Βενγκέρ;
Πραγματικά δεν ξέρω αν ο Ντιέγκο θα ήταν ιδανική επιλογή. Πρόκειται για ταλαντούχο και ικανότατο προπονητή που ανταγωνίζεται κάθε χρονιά τις Ρεάλ και Μπαρσελόνα, φθάνοντας με την Ατλέτικο μέχρι και σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ. Η γενικότερη φιλοσοφία του, όμως, είναι πιο αμυντική. Απεναντίας, η Αρσεναλ προτιμά το επιθετικό ποδόσφαιρο και θα ήταν σημαντικό ο νέος προπονητής να ταυτίζεται με αυτή την ιδέα.

Αρσεναλ
-Γιατί πιστεύεις ότι η Αρσεναλ ήταν τόσο απογοητευτική εκτός έδρας μέσα στο 2018;
Η Αρσεναλ απέδωσε φανταστικό ποδόσφαιρο στο «Εμιρέιτς», ενώπιον των φιλάθλων της, αλλά ήταν αγνώριστη μακριά από αυτό. Η αντιμετώπιση των αγώνων δεν ήταν η πρέπουσα, οι παίκτες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Μπορείς να χάσεις κάποια εκτός έδρας παιχνίδια, ωστόσο επιβάλλεται να παλέψεις για το αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο έλειπε. 

-Θεωρείς ότι ο Τζακ Γουίλσιρ θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομάδα;
Ελπίζω να συμβεί αυτό, ο σύλλογος χρειάζεται παίκτες με νοοτροπία νικητή και τεχνικά προικισμένους, όπως ο Τζακ. Περιμένω να γίνει ακόμη πιο σπουδαίος παίκτης τώρα, έχοντας αφήσει πίσω του τους τραυματισμούς του. 

-Εντυπωσιάστηκες με την παρουσία του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου στην Αρσεναλ;
Ναι, πράγματι. Ο Ελληνας αμυντικός είχε δύσκολο έργο, με το πρώτο ματς στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, τα πήγε περίφημα και νομίζω ότι έχει την κατάλληλη ποιότητα να πάρει περισσότερες ευκαιρίες τη νέα χρονιά. Γενικά, αν συνεχίσει να δουλεύει, πιστεύω ότι έχει λαμπρό μέλλον στον σύλλογο.

-Ο Πετρ Τσεχ οδεύει προς τη δύση της καριέρας του στον σύλλογο. Ποιος είναι ο κατάλληλος αντικαταστάτης κάτω από τα δοκάρια;
Δεν πιστεύω ότι απαιτείται κάποια προσθήκη καθώς πίσω από τον Πετρ Τσεχ υπάρχει ο Νταβίντ Οσπίνα, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας. Ο Κολομβιανός αποδίδει πολύ καλά όταν του δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστεί για τον σύλλογο ενώ έχει θέση βασικού στην εθνική ομάδα της χώρας του. Του αξίζει να είναι το νούμερο 1 της Αρσεναλ.

-Είναι γνωστό ότι η Αρσεναλ ενδιαφέρεται για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Θεωρείς ότι θα ήταν μία καλή προσθήκη στο ρόστερ;
Ο νέος προπονητής οφείλει να ξεκινήσει τον σχεδιασμό με τη θωράκιση της αμυντικής γραμμής και πιστεύω ότι ο Παπασταθόπουλος είναι μία εξαιρετική επιλογή. Εχει καθιερωθεί στη Ντόρμουντ και θα ήθελα να τον δω με τη φανέλα των «κανονιέρηδων».

-Υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Αντονί Μαρσιάλ είναι πολύ κοντά στο να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πιστεύεις ότι πρέπει να μεταπηδήσει σε ομάδα στην οποία θα παίζει βασικός;
Είμαι μεγάλος φαν του Μαρσιάλ. Είναι ταχύτατος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, έχει τη δυνατότητα να σκοράρει αρκετά γκολ αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί δεν αγωνίζεται στην Μάντσεστερ. Ο Ζοζέ Μουρίνιο πρέπει να του δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη. Πάντως, θα ήμουν ευχαριστημένος αν έβλεπα τον Μαρσιάλ με τη φανέλα της Αρσεναλ!

Σχολιάστε

X