Οι κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα! (Poll)

Οι κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα! (Poll)

Βραζιλία, η χώρα της σάμπα, η χώρα που έχει ταυτιστεί όσο καμία άλλη με τη «μαγεία» του ποδοσφαίρου. Αναρίθμητοι παίκτες έχουν περάσει τα σύνορα της για νέες ποδοσφαιρικές πατρίδες. Το ταλέντο πλούσιο και οι Βραζιλιάνοι πρωταγωνιστούν όπου κι αν βρεθούν. Φαντασία, εμπνεύσεις, αρτίστες της μπάλας που δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στο άθλημα και ξέρουν όσο λίγοι να ξεσηκώνουν τα πλήθη. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που η σάμπα τη μάγεψε και από το 1971 κι έπειτα δεκάδες Βραζιλιάνοι έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα! Υπάρχουν αυτοί που πέρασαν και δεν ακούμπησαν, υπάρχουν αυτοί που έκαναν… δουλίτσα, αλλά είναι και αυτοί που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Zιοβάνι, Ριβάλντο, Σίλβα, Σέζαρ, Λουτσιάνο, Ζε Ελίας, Γκουερίνο, Μαρσέλο έμειναν, μάγεψαν, αποθεώθηκαν και πέρασαν για πάντα στο πάνθεον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Zιοβάνι

«Αυτά τα κάνει τώρα ο Zιοβάνι και πριν από 30 χρόνια ο Πελέ» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα στη μετάδοση του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι, όταν ο Βραζιλιάνος έκανε την απίθανη λόμπα στον Μοντραγκόν. Ο Τζιοβάνι ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999, με τους «ερυθρόλευκους» να βγάζουν από τα ταμεία τους 4 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 12 εκατ. ευρώ) και να τον κάνουν δικό τους από την Μπαρτσελόνα. Το αποτέλεσμα; Μαγικό! Σε μια εξαετία λατρεύτηκε από τους οπαδούς όσο ελάχιστοι, χόρεψε αρκετή σάμπα εντός αγωνιστικού χώρου κι έβαλε τη σφραγίδα του σε σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε 207 παιχνίδια, έχοντας 97 γκολ και 29 ασίστ, ενώ με τα «ερυθρόλευκα» κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ενώ τη σεζόν 2003/2004 βγήκε πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική με 21 γκολ. Κι όμως ήταν αδικημένος στη Σελεσάο μιας και ο Ζαγκάλο δεν ήξερε πως να τον χρησιμοποιήσει… «Ζιοβάνι, Ζιοβάνι για πάντα στο λιμάνι» το σύνθημα που θα τον ακολουθεί πάντα…

 


Ριβάλντο

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Ιουλίου 2004, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης ταρακουνούσε τα… νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου, φέρνοντας στον Ολυμπιακό τον κορυφαίο, Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα. Αμόκ στο «Ελ. Βενιζέλος» από χιλιάδες «ερυθρόλευκους» που υποδέχθηκαν τον παίκτη που είχε κατακτήσει τα πάντα από Champions League, Πρωταθλήματα, Παγκόσμιο Κύπελλο και φυσικά τη Χρυσή Μπάλα. Οι Πειραιώτες τον απέκτησαν το 2004 και αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ολυμπιακού μέχρι το 2007, σκοράροντας 44 γκολ σε 101 συμμετοχές. Στα τρία χρόνια που έμεινε στην ομάδα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο νταμπλ και τρία πρωταθλήματα.

Όλες οι αποδόσεις Super League εδώ! 

Στιγμές μαγείας, γκολ απίστευτης ομορφιάς, όπως αυτά με Άρη, ΟΦΗ, ενώ δεν θα ξεχάσει κανείς και τη φαουλάρα στον Παναθηναϊκό. Γκολάρες και «μαγικές» ντρίμπλες από τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ που έβαλε τη σφραγίδα του στο ωραιότερο γκολ που έχει επιτευχθεί στα ελληνικά γήπεδα (ο συνδυαασμός με Ζιοβάνι, Καστίγιο κόντρα στον ΠΑΟΚ). Πολλές φορές όλο το Καραϊσκάκη να σηκώθηκε όρθιο για να φωνάξει ρυθμικά το όνομά του, όμως η μεταγραφή στην ΑΕΚ έφερε τη ρήξη. Τον Μάιο του 2007 συμφώνησε με την Ενωση για διετή συνεργασία, όμως μετά την απώλεια του πρωταθλήματος λόγω της υπόθεσης Βάλνερ, αναχώρησε από την Ελλάδα. Παίκτης με εκπληκτική ποιότητα στις ντρίμπλες, με φοβερά στημένα και τρομερό σουτ. Μοίρασε θέαμα και ουσία τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην ΑΕΚ, ενώ με τους «κιτρινόμαυρους», σε 44 συμμετοχές, έφτασε τα 15 τέρματα και τις 15 ασίστ.

Ζιλμπέρτο Σίλβα

«Είχα προτάσεις αλλά ήθελα κάτι διαφορετικό. Τότε ήρθε η πρόταση για τριετές συμβόλαιο από τον Παναθηναϊκό. Ήθελα μια νέα πρόκληση. Είχα μόνο ένα καλό προαίσθημα για τον Παναθηναϊκό. Από την πρώτη ημέρα αυτό επιβεβαιώθηκε» τόνιζε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα για την επιλογή του να φορέσει τα πράσινα! Το «αόρατο τείχος» προσέφερε σιγουριά, έδωσε τεράστια ποιότητα και για μια τριετία έκανε τη διαφορά. Ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα, κατέκτησε ένα – αήττητο – πρωτάθλημα (2004) και δυο Κύπελλα (2003 και 2005), ενώ έφτασε και μέχρι τον τελικό του Champions League του 2006 με την Άρσεναλ. Απίθανο αμυντικό χαφ, απίθανη αντίληψη, ήξερε όσο λίγοι να κόβουν το ρυθμό του αντιπάλου. Ηταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν 2009/10. Στον Παναθηναϊκό έκανε 119 συμμετοχές, πέτυχε 6 γκολ και μοίρασε 8 ασίστ.

Νέτο Γκουερίνο

Από την Ατλέτικο Μινέιρο και τη Νασιονάλ στον… Άρη! Οχι, δε φόρεσε τα «κίτρινα», μιας και δεν έπεισε με την εικόνα του, ωστόσο δεν έφυγε από την Ελλάδας. Ο Γκουερίνο για μια δεκαετία, από το 1974 μέχρι το 1984 έκανε τη διαφορά στον ΠΑΟΚ! Πολύ καλός φορ, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, γρήγορος, ήταν στους κορυφαίους της περίφημης πορείας προς τον τίτλο το 1976, σκοράροντας 11 φορές. Δυο γκολ στην πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό, γκολ – μύθος στο σφράγισμα του τίτλου κόντρα στην ΑΕΚ. Ο Γκουερίνο ήταν ο πρώτος ξένος παίκτης που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, είχε 246 συμμετοχές, ενώ πέτυχε 66 τέρματα! Ολοκλήρωσε την καριέρα του παίζοντας μια διετία στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν *Όροι & Προϋποθέσεις

Μοεντίν Ζε Ελίας 

Μπορεί να μην είχε το όνομα των Ζιοβάνι και Ριβάλντο, ούτε τη λάμψη τους, αλλά ο Μοεντίν Ζε Ελίας πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους που φόρεσαν τα «ερυθρόλευκα». Ενας σκληροτράχηλος μέσος που δεν του άρεσε ποτέ να χάνει. Επαιζε με την καρδιά του κι αυτό τον έκανε αγαπαητό στην εξέδρα. Ο Ζε Ελίας ήρθε στην Ελλάδα το 2000, όταν οι Πειραιώτες τον απέκτησαν από την Μπολόνια. Εμεινε για τρία χρόνια στο μεγάλο λιμάνι και έπαιξε συνολικά σε 78 παιχνίδια, έχοντας 4 γκολ. Δεν ήταν βιρτουόζος, δεν έκανε ντρίμπλες, αλλά σε κάθε παιχνίδι έδινε τον καλύτερό του εαυτό. Βοήθησε τα μέγιστα στην αυτοκρατορία που έχτισαν οι Πειραιώτες το 2000 με τον ίδιο να τονίζει πως το 4-1 της Λεωφόρου ήταν το καλύτερο ματς της καριές του.

 

Μαρσέλο Βεριντιάνο

Από το Σάο Πάολο στην Ξάνθη! Στα 23 του άφησε τη Βραζιλία και για επτά χρόνια… σήκωσε τους Θρακιώτες στο πόδι. Στην πρώτη του χρονιά έδειξε τις ικανότητές του, πέτυχε 12 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Ο Βεριντιάνο ήταν χαρισματικός γκολτζής, εξαιρετική κίνηση και ιδανικά τελειώματα. Με λίγες λέξεις; Γκολ και θέαμα. Στις 10 Ιανουαρίου του 1993 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που πέτυχε τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι (στο 8-2 κόντρα στον Πιερικό), ενώ τη σεζόν 1992-93 πέτυχε 24 γκολ, αλλά δεν πήρε το Χρυσό Παπούτσι (3ος σκόρερ). Λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Ξάνθης και 75 τέρματα που σκόραρε τον έβαλαν για πάντα στα βιβλία της ομάδας. Η μεταγραφή για μεγαλύτερη ομάδα ήρθε το 1996 και με την ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο 1997 απέναντι στον Παναθηναϊκό το 1997. Δυο χρόνια έμεινε στην ΑΕΚ, αφού το 1998 έφυγε για την Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ (κατέκτησε ένα Κύπελλο).

Λουτσιάνο Ντε Σόουζα

Η φωτοβολίδα στο ματς της Λεωφόρου πέρασε για πάντα στην ιστορία. Ενα γκολ που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους φίλους του Ολυμπιακού και όχι μόνο. Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» το καλοκαίρι του 1998 κι έμεινε στο μεγάλο λιμάνι μέχρι το 2001. Την τριετία που φόρεσε τη φανέλα των Πειραιωτών κατέγραψε συνολικά 93 συμμετοχές, έχοντας 21 γκολ. Ενας σπεσιαλίστας των φάουλ, εντυπωσιακός ντριμπλέρ, ένας αρτίστας με τη μπάλα. Ναι, δεν είχε τη λάμψη του Ριβάλντο, τη μαγεία του Ζιοβάνι, αλλά φρόντισε με αυτά που έκανε στο γήπεδο να μπει στις καρδιές των Πειραιωτών.

Η περιπλάνησή του στην Ελλάδα άρχισε στην Ξάνθη, όπου έμεινε μια τριετία. Hταν αυτές οι παραστάσεις σάμπα που… ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να τον αποκτήσει. Το καλοκαίρι του 2001 συνέχισε για μια σεζόν στον ΠΑΟΚ και ακολούθησε η διετία στην Κύπρο, πριν επιστρέψει στην Ξάνθη (2004-2006). Ο Λουτσιάνο πέρασε από Πανιώνιο, Ατρόμητο, ΠΑΣ, Ξάνθη (τρίτη θητεία) και Παναχαϊκή, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του το 2011 στην Καλλονή. Πέτυχε 102 γκολ και μοίρασε 39 ασίστ.

Ζούλιο Σέζαρ

Από την την Πορτογαλία (Εστρέλα και Ζιλ Βισέντε) στην ΑΕΚ! Τον Ιανουάριο του 2005 ήρθε στην ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Τα καλύτερα 3.5 χρόνια της καριέρας του, αφού προσφέρεται παντού και αγαπήθηκε αρκετά από τους οπαδούς της Ενωσης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη φαουλάρα του απέναντι στη Μίλαν, στις 21 Νοεμβρίου του 2006, μέσα στο ΟΑΚΑ, για τους ομίλους του Champions League 2006/07. Ο Σέζαρ, σε 130 συμμετοχές με την “Ένωση”, πέτυχε 26 γκολ και μοίρασε 24 ασίστ. Εκρηκτικός, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, υπέροχα στημένα κατάφερε να κάνει τη διαφορά.

Σχολιάστε

X