Που αφήσαμε τη Super League; (Poll)

Που αφήσαμε τη Super League; (Poll)

Το Μουντιάλ ανήκει στο παρελθόν και το βλέμμα στρέφεται στα γήπεδα της Eυρώπης και ειδικότερα σε αυτά της Super League. Συναρπαστικός ήταν ο Α’ γύρος, ελκυστικότερος αναμένεται ο Β’ γύρος, αλλά και τα Playoffs. Ο Παναθηναϊκός έκανε το καλύτερο ξεκίνημα στη σύγχρονη ιστορία του, όμως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Άρης αναμένεται να αρχίσουν τη δική τους αντεπίθεση και να βάλουν δύσκολα στους «πράσινους».

Παναθηναϊκός (1ος , 37β.)

Με φόρα από την περσινή κατάκτηση του Κυπέλλου, ο Παναθηναϊκός μπήκε αεράτος στη Super League και κατάφερε κάτι εντυπωσιακό. Αήττητος, με μια μόνο ισοπαλία έπειτα από 13 στροφές και φυσικά πρώτος. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς εξαργύρωσε το καλό ποδόσφαιρο, τη συνοχή της, την πειθαρχία της και την εκπληκτική παρουσία του Αϊτόρ, ο οποίος είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Οι «πράσινοι» απολαμβάνουν την κορυφή και το πλεονέκτημα των 8 βαθμών από τη 2η ΑΕΚ, πήραν τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή Χειμώνα και στη διάρκεια της διακοπής ξεκουράστηκαν, γέμισαν μπαταρίες και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν για την επίτευξη του στόχου τους, την κατάκτηση του τίτλου.

Ηταν το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του, αφού ποτέ ξανά δεν είχε δέκα σερί νίκες. Οι «πράσινοι» εντός έδρας είχαν μία απώλεια, την ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αντίθετα, εκτός έχουν μόνο νίκες, γεγονός που κάνει τη διαφορά τη φετινή χρονιά. Θα επηρεαστεί από την απουσία του Αϊτόρ λόγω τραυματισμού; Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει χωρίς μεταγραφική ενίσχυση, αλλά με την ίδια όρεξη και διάθεση που είχε πριν τη διακοπή του Μουντιάλ.

ΑΕΚ (2η , 29β.)

Η AEK παίζει ίσως το ωραιότερο ποδόσφαιρο στη Super League. Γρήγορη ομάδα, με εμπνεύσεις, επιθετική, αλλά και στο -8 από την κορυφή της βαθμολογίας. Η Ενωση «πλήρωσε» τα άσχημα αποτελέσματα στην αρχή της σεζόν, αλλά και τις αρκετές χαμένες ευκαιρίες. Βίντα και Μουκουντί έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό αμυντικό δίδυμο, ο άξονας της πετά… φωτιές και ο Λιβάι Γκαρσία εξελίχθηκε στο μυστικό «όπλο» του Αλμέιδα. Διαθέτει την δεύτερη καλύτερη επίθεση και άμυνα, ωστόσο πλήγμα ενόψει της επιστροφής αποτέλεσε ο σοβαρός τραυματισμός του Ελίασον. Ο Φερνάντες, ο κορυφαίος παίκτης του Βόλου ήρθε για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα στο κέντρο και την επίθεση της ΑΕΚ, η οποία ελπίζει τη νέα χρονιά πως τα προβλήματα απουσιών θα είναι λιγότερα. Η Ενωση έχασε ως γηπεδούχος μόνο από το Βόλο σε ένα παιχνίδι όμως που έγινε στη Ριζούπολη και αντίθετα στη Νέα Φιλαδέλφεια το κοντέρ της «γράφει» τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς (με Ιωνικό, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ). Παράλληλα, ως φιλοξενούμενη τα πηγαίνει αρκετά καλά και έκανε τέσσερις νίκες σε επτά αντίστοιχες αναμετρήσεις της (η ΑΕΚ έχασε μόνο στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό).

ΠΑΟΚ (3ος, 25β.)

Ο ΠΑΟΚ ανέβασε στροφές λίγο πριν το φινάλε του Α’ γύρου και το γεγονός αυτό του δίνει τον αέρα για τον Β’ γύρο, εκεί όμως που οι απώλειες πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο αν θέλει να μείνει ζωντανός στον στόχο του τίτλου. Ο Λουτσέσκου καταλήγει στο σχήμα και στα πρόσωπα που θέλει, αν και ο «δικέφαλος«πληγώθηκε» αρκετά από τους τραυματισμούς. Η ομάδα του Λουτσέσκου έχει σε μεγάλο επίπεδο εκμεταλλευτεί το παράγοντα Τούμπα όμως μακριά από αυτή επικράτησε μόλις σε δύο από τις έξι εξόδους του, παρότι μάλιστα η μία του νίκη ήταν στο ντέρμπι του Φαλήρου με τους Ολυμπιακό (μεταξύ άλλων ήρθε ισόπαλος σε Ηράκλειο, Λιβαδειά).Ολυμπιακός (4ος, 25β.). Απομένει να δούμε αν θα είναι συνεπής στην επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Ολυμπιακός (4ος, 25β.)

Ο Ολυμπιακός «πλήρωσε» τον κακό σχεδιασμό του καλοκαιριού. Πολλά νέα πρόσωπα, δυο αλλαγές προπονητών και τον Νοέμβριο βρέθηκε στο -12 από την κορυφή. Κακό ξεκίνημα, ποδόσφαιρο που δεν είναι ελκυστικό, δυο ήττες και δυο ισοπαλίες στις 13 πρώτες αγωνιστικές έχουν φέρει τους πρωταθλητές Ελλάδας στην 3η θέση και μακριά από το στόχο τους. Πάντως, ο Ολυμπιακός στην εποχή του Μίτσελ συνεχώς βελτιώνεται. Επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι από τους παίκτες που έχει αποκτήσει είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας. Ο Χουάνγκ σε κάθε ματς μας δείχνει ότι είναι πιθανότατα ο καλύτερος κεντρικός χαφ στην Ελλάδα, αλλά και πολύ πιο πάνω από το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Χάμες βγάζει την προσωπικότητα και την ποιότητα του, ο Μπιέλ βρίσκει τα σημαντικά γκολ για τα οποία τον απέκτησε ο πρωταθλητής. Αν βρει τα πατήματά του στο ανασταλτικό κομμάτι και με την έλευση του Ρόντινεϊ, αλλά και άλλων παικτών ελπίζει σε καλύτερη συνέχεια.

Βόλος (5ος, 24β.)

Οι Βολιώτες φρόντισαν με το… καλημέρα του πρωταθλήματος να επιβεβαιώσουν πως είναι ομάδα που μπορεί να βάλει τη δική της σφραγίδα. Από την αρχή της σεζόν ήταν στην πρώτη τριάδα, ωστόσο μια «κοιλιά» προς το τέλος του Α’ γύρου τους έριξε στην 5η θέση. Πολύ καλό ρόστερ και ο Κώστας Μπράτσος που ανέλαβε στα τέλη Αυγούστου έχει φροντίσει να δώσει στην ομάδα το κάτι παραπάνω. Κανείς δεν ξεχνά τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ, την ισοπαλία στον Πειραιά, αλλά και το εντός έδρας τρίποντο με τον Άρη.

Άρης (6ος, 25β.)

Μπήκε στη σεζόν με μοναδικό στόχο να πρωταγωνιστήσει, αλλά το τέλος του Α’ γύρου τον βρίσκει στην 6η θέση και στο -16 από την κορυφή της Super League. Αρχισε το πρωτάθλημα με τον Μπούργος, αλλά στα μέσα Σεπτέμβρη ο Πάρντιου πήρε τα ηνία. Η αστάθεια διακρίνει έντονα την ομάδα της Θεσσαλονίκης και τα κενά διαστήματα έχουν φέρει απώλειες. Μετρά αρκετές απώλειες μακριά από το «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου κέρδισε μόνο στην Τρίπολη και τα Γιάννινα, ενώ την ίδια στιγμή έχασε σε Αγρίνιο, Βόλο, Λεωφόρο (στο Περιστέρι έμειναν στο 0-0). Ενισχυμένος ο Άρης στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, θέλει άμεσα να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Η μάχη για την είσοδο στην εξάδα και η αποφυγή υποβιβασμού

Ο Παναιτωλικός κέρδισε τις εντυπώσεις, έκανε ένα υπέροχο α’ γύρο, απέφυγε τις τελευταίες θέσεις και στο… βάθος ελπίζει για την εξάδα. Μάλιστα, η επιστροφή στο πρωτάθλημα τον βρίσκει με νέα διοίκηση. Ο Κωστούλας έδωσε τα ηνία στον Καμίνσκι και μια νέα περίοδος αρχίζει. Ο Ατρόμητος δε θυμίζει την περσινή ομάδα, όμως δεν έχει κάνει και το ξεπέταγμα που ήθελαν οι φίλοι του. Δεν έπεισε ο Αστέρας Τρίπολης που ακόμα δεν έχει βρει νίκη εκτός έδρας. Ο ΟΦΗ είναι μακριά από τα περσινά στάνταρ, ο Νιόπλιας αποτελεί παρελθόν και ο Νταμπράουσκας ήρθε για να τον σώσει. Μάλιστα, η νίκη επί του Λεβαδειακού τον έβγαλε από την επικίνδυνη ζώνη. Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός και Ιωνικό είναι η τετράδα της ουράς, τους χωρίζουν δυο βαθμοί και αν δεν αλλάξουν πρόσωπο, τότε μέχρι τέλους θα δίνουν μάχη παραμονής.

Η βαθμολογία της Super League

Ομάδα Βαθμοί Γκολ (Υ/Κ)
Παναθηναϊκός 37 24-4
ΑΕΚ 29 23-5
ΠΑΟΚ 25 19-5
Ολυμπιακός 25 18-8
Βόλος 24 21-19
Άρης 21 20-11
Παναιτωλικός 16 6-15
Ατρόμητος 15 14-15
Αστέρας Tρ. 13 11-14
ΟΦΗ 10 10-21
Λαμία 9 6-20
ΠΑΣ Γιάννινα 9 6-20
Λεβαδειακός 7 7-17
Ιωνικός 7 10-24

Τα ντέρμπι του Β’ γύρου της Super League

O μαραθώνιος της Super League επιστρέφει, πολλά θα κριθούν στη συμπεριφορά των μεγάλων κόντρα στους μικρομεσαίους, ωστόσο η πορεία για τον τίτλο περνά μέσα από τα μεγάλα ντέρμπι. Πάμε να δούμε τα κομβικά παιχνίδια του Β’ γύρου.

  • 16η Αγωνιστική (4/5-1) | ΠΑΟΚ-Αρης
  • 17η Αγωνιστική (7-8/1) | ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
  • 18η Αγωνιστική (14-15/1) | Ολυμπιακός-Αρης
  • 19η Αγωνιστική (21-22/1) | Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ
  • 20η Αγωνιστική (28-29/1) | ΑΕΚ-Αρης
  • 21η Αγωνιστική (4-5/2) | ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός
  • 22η Αγωνιστική (11-12/2) | Αρης-Παναθηναϊκός
  • 23η Αγωνιστική (18-19/2) | ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
  • 24η Αγωνιστική (25-26/2) | Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
  • 26η Αγωνιστική (11-12/3) | ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Η έναρξη των Playoffs της Super League

H κανονική περίοδος (26η αγωνιστική) ολοκληρώνεται το διήμερο 11-12 Μαρτίου και αμέσως μετά θα αρχίσουν τα Playoffs και τα Playouts, τα οποία θα ολοκληρωθούν το διήμερο 13-14 Μαΐου 2023. Στα Playoffs των 10 αγωνιστικών (εντός και εκτός έδρας) θα πάρουν μέρος οι έξι πρώτοι της βαθμολογίας για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ στα Playouts των επτά αγωνιστικών θα παίξουν οι ομάδες από τις θέσεις 7-14 για να καθοριστεί ποιοι θα υποβιβαστούν. Οι ομάδες των θέσεων 7-10 θα δώσουν τέσσερα ματς εντός έδρας και τρία εντός και οι υπόλοιποι το αντίστροφο. Θυμίζουμε, οι ομάδες μεταφέρουν στα Playoffs τους βαθμούς απ’ την κανονική περίοδο.

Ένα επιπλέον ευρωπαϊκό εισιτήριο

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ελλάδα θα έχει πέντε εκπροσώπους στα Κύπελλα Ευρώπης την επόμενη σεζόν. Ο πρωταθλητής της νέας χρονιάς θα βρεθεί στον 3ο προκριματικό του Champions League, ο δεύτερος στο 2ο προκριματικό της ίδια διοργάνωσης. Ο Κυπελλούχος ή τρίτος της βαθμολογίας στον 3ο προκριματικό του Europa League, ενώ ο τέταρτος και ο πέμπτος θα αρχίσουν από τον 2ο προκριματικό του Conference League.

Υποβιβάζονται απευθείας δύο

Φέτος, υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, αφού δεν υπάρχουν τα μπαράζ του 13ου με τον 2ο της Super League 2. Ουσιαστικά θα υποβιβαστούν απευθείας μετά το τέλος των play out δύο ομάδες (η 13η και η 14η) και θα προβιβαστούν απευθείας ο πρώτος κάθε ομίλου της Super League 2.

 

Σχολιάστε

X