Σαραβάκος: Ο μεγαλύτερος «μικρός» του ελληνικού ποδόσφαιρου!

Σαραβάκος: Ο μεγαλύτερος «μικρός» του ελληνικού ποδόσφαιρου!

Το «Νο7» έχει τον δικό του μύθο στον ποδοσφαιρικό πλανήτη… Η φανέλα είναι ποτισμένη με το πνεύμα του Τζορτζ Μπεστ και του Ερίκ Καντονά, με την λάμψη του Κριστιάνο Ρονάλντο και την μαχητικότητα του Μπράιαν Ρόμπσον. Όλοι έπαιξαν σε διαφορετική εποχή, είχαν διαφορετικές θέσεις. Εξτρέμ, χαφ, μεσοεπιθετικοί, αλλά αυτό που κατάφεραν όλοι ήταν να μετατρέψουν τη φανέλα με τον συγκεκριμένο αριθμό σε κάτι μαγικό… Στην Ελλάδα, το Νο7 είναι συνυφασμένο με τον ηγέτη, τον αρτίστα, τον παίκτη που ήξερε με κάθε τρόπο να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα, με τον Δημήτρη Σαραβάκο, τον μικρό, μέγα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Priceboosts κάθε μέρα!

Αυτή η φανέλα με το νούμερο «7», χάρισε στους φίλους του Παναθηναϊκού μοναδικές παραστάσεις . Οι εντυπωσιακές εκτελέσεις φάουλ, η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση κι ένας πανηγυρισμός που είχε τη δική του σφραγίδα, σπριντ, άλμα και η δεξιά γροθιά στον αέρα! Ο μοναδικός Δημήτρης Σαραβάκος λατρεύτηκε από τους φίλους του συλλόγου όσο λίγοι. Ενας από τους μεγαλύτερους παίκτες της γενιάς του. Απίστευτο πάθος, δίψα για επιτυχία μετατράπηκε σε Θρύλο. Για 10 χρόνια υπήρξε ο αρχηγός του και ο παίκτης που έδωσε τα πάντα για το «τριφύλλι».

Ο μεγάλος… μικρός ξεχώρισε και «κέρδισε» τον κόσμο των «πράσινων» από την πρώτη του κιόλας σεζόν, στα 23 του χρόνια. Αέρινος, ντριμπλέρ, δημιουργός, σκόρερ και άριστος εκτελεστής στατικών φάσεων. Μονολεκτικά: παικταράς!

Θυμηθείτε τι είπαν ο Βασίλης Σαμπράκος με τον Μιχάλη Τσόχο, για τον Δημήτρη Σαραβάκο στην εκπομπή «Οι Κορυφαίοι των ελληνικών by bwin» και τη μεγάλη ψηφοφορία που διενήργησε το Gazzetta.

Με δικά του γκολ, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Γκέτεμποργκ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, πριν αποκλειστεί από την Λίβερπουλ, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στο πρώτο παιχνίδι ο Σαραβάκος είχε σκοράρει από τα έντεκα βήματα και στη ρεβάνς στις 20 Μαρτίου του 1984 το «τριφύλλι» βρέθηκε δις πίσω στο σκορ πριν ισοφαρίσει σε 2-2 και μετατρέψει το Ολυμπιακό Στάδιο σε… ηφαίστειο!

Ο Σαραβάκος ήταν δεδομένα ένας από τους βασικούς συντελεστές σε δύο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τη σεζόν 1984-85 όταν ο σύλλογος απέκλεισε Φέγενορντ, Λίνφιλντ, την κάτοχο του Κυπέλλου UEFA, Γκέτεμποργκ και τη σεζόν 1987-88 κόντρα σε Οσέρ, Γιουβέντους και Χόνβεντ.

 

Οι μαγικές στιγμές που προσέφερε στους φιλάθλους με την πράσινη φανέλα ήταν πολλές. Το 1987 πέτυχε ένα από τα πιο ξεχωριστά γκολ της καριέρας του, στο πρώτο παιχνίδι με την Γιουβέντους, για τους «16» του Κυπέλλου UEFA. Χάρη στο εντυπωσιακό του τέρμα το «τριφύλλι» νίκησε με 1-0, οι «πράσινοι» έχασαν 3-2, αλλά πήραν την πρόκριση και την επόμενη μέρα ο ιταλικός Τύπος αποθέωνε τον Σαραβάκο. Μάλιστα η «Βέκια Σινιόρα» ενδιαφέρθηκε «ζεστά» για την μεταγραφή του, σε μια εποχή που οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν… περνούσαν τα σύνορα.

To 1991 έβαλε ακόμα ένα «ξεχωριστό» γκολ, αυτή τη φορά κόντρα στην Γκέτεμποργκ. Πέρασε όποιον έκανε το… λάθος να βρεθεί μπροστά του και με δυνατό σουτ έστειλε το «τριφύλλι» στους ομίλους του Champions League. Την ίδια χρονιά έλαβε μια σπουδαία ατομική διάκριση, καθώς κλήθηκε και έπαιξε στην Μικτή Κόσμου.

Build A Bet*: Συνδύασε πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα!

Η εθνική ομάδα υπήρξε ένα ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του. Την 1η Δεκεμβρίου του 1982 έκανε ντεμπούτο με το εθνόσημο, σε φιλική ήττα από την Ελβετία (3-1) στο ΟΑΚΑ. Συνολικά κατέγραψε 78 συμμετοχές με την Εθνική και πέτυχε 21 γκολ. Κατέχει, επίσης ένα φοβερό ρεκόρ, καθώς πέτυχε πέντε γκολ σε έναν αγώνα, στη νίκη με 6-1 επί της Αιγύπτου τον Οκτώβριο του 1990. Με την γαλανόλευκη πήγε και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994.

Το καλοκαίρι του 1988 ο Γιώργος Κοσκωτάς πήγε να πυροδοτήσει την μεγάλη βόμβα με την μεταγραφή του Σαραβάκου στον Ολυμπιακό. Για να κάνει το μεγάλο «deal» με το «αστέρι» του αιώνιου αντιπάλου ο τότε ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών έριξε στα πόδια του… χρυσάφι. Για την ακρίβεια 600 εκατομμύρια δραχμές.

Ειδικά πριμ συμμετοχών, τερμάτων και τίτλων, σπίτι και επαγγελματική αποκατάσταση των συγγενών σε εκδοτικό όμιλο του Κοσκωτά και στην Τράπεζα Κρήτης. Ο Σαραβάκος έφτασε μια… ανάσα από τους Πειραιώτες, όμως η μεταγραφή που θα έκανε πάταγο δεν έγινε ποτέ.

«Γίνεται η βράβευση από τον ΠΣΑΠ. Βραβεύομαι εγώ, ο Ζάετς και ο Αναστόπουλος. Τελειώνει η εκδήλωση και κατεβαίνω. Νιώθω ένα χέρι να με σκουντάει. Ήταν ο Κοσκωτάς που μου είπε ‘εγώ εσένα θα σε κάνω δώρο στον γιό μου’. Χαμογέλασα και έφυγα. Μετά από μήνες μέσω άλλων με πλησίασε. Έγινε μία προσφορά, από αυτά που μου έδινε ζήτησα τα μισά στον άνθρωπο του Παναθηναϊκού για να μείνω. Το ποσό φάνηκε υπέρογκο στον άνθρωπο.

Υπήρχε θυρίδα, είχα ένα κλειδί εγώ και ένα η άλλη πλευρά. Είδα μπροστά μου τα λεφτά, παθαίνεις ένα σοκ. Δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Με ρώτησαν από την ομάδα αν είναι αλήθεια. Βρήκαμε τρόπο επιστρέφοντας εγώ την προκαταβολή που είχα πάρει για να λυθούν όλα. Δεν έχω κρατήσει τίποτα από εκείνη την ιστορία, όλα ήταν παρελθόν. Αγωνιστικά δεν ένιωσα ποτέ ότι έφυγα. Ήταν μία συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε. Κάθε εμπόδιο για καλό. Μία συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε. Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί ότι σε εκείνον τον τελικό είχα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και του έβαλα γκολ» έχει πει ο Σαραβάκος.

Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Μπορεί ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου να μην αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, όμως φόρεσε την φανέλα της έτερης μεγάλης αντιπάλου του Παναθηναϊκού. Το 1994 πήρε την απόφαση να αποχωρήσει και μετακόμισε στην Νέα Φιλαδέλφεια για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Ο Σαραβάκος φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο για μια διετία και πρόλαβε να αφήσει την σφραγίδα του. Με τα δυο του γκολ κόντρα στην Ρέιντζερς στο «Νίκος Γκούμας» έφερε την Ένωση αγκαλιά με την πρόκριση της στους ομίλους του Champions League. Μάλιστα οι κιτρινόμαυροι έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στους ομίλους της τότε… νεοσύστατης κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το 1996 αποχώρησε από την ΑΕΚ και έμεινε ένα χρόνο εκτός γηπέδων. Το 1997 απέρριψε τον Πανιώνιο και φόρεσε και πάλι την φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Βασίλης Δανιήλ τον είχε στα πλάνα του, όμως οι τραυματισμοί του τον ανάγκασαν να βάλει τέλος στην σπουδαία καριέρα του, ένα εξάμηνο αργότερα, σε ηλικία 36 ετών.

«Σαν κύκλος, ναι. Έμεινα ικανοποιημένος από το κλείσιμο της καριέρας μου. Σαν φινάλε, δηλαδή το τέλος, θα έλεγα όχι. Δεν έφυγα μέσα από το γήπεδο. Με στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν κατάφερα να φύγω μέσα από κάποιο παιχνίδι…».

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X