Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε: Πράσινοι σε… πολιορκία!

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε: Πράσινοι σε… πολιορκία!

Η κανονική περίοδος της EuroLeague βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, αλλά στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, η αναμέτρηση με τη Φενέρ έχει πάρει -απρόσμενα- χαρακτήρα τελικού!

Κατώτερος των περιστάσεων

Το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός μείωσε εκ νέου το μπάτζετ για το μπασκετικό τμήμα, ωστόσο η ομάδα κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι, κράτησε τους Παπαπέτρου, Παπαγιάννη και, σε γενικές γραμμές, δημιουργήθηκε αισιοδοξία για την ανταγωνιστικότητά της. Η κατάκτηση του Σούπερ Καπ και το γεγονός ότι πανηγύρισε ένα τρόπαιο για 27η διαδοχική σεζόν, επέτειναν την αισιοδοξία.

Κάπως έτσι, η ομάδα του Δημήρη Πρίφτη ταξίδεψε στο Μονακό, έχοντας στις αποσκευές της θετικό άνεμο και ανοιχτά πανιά. Τα πάντα διαλύθηκαν πολύ εύκολα, στο πρώτο πραγματικά υψηλού επιπέδου εμπόδιο που χρειάστηκε να υπερκεράσει ο Πρωταθλητής Ελλάδας. Το τελικό 75-63 περισσότερο τον κολακεύει, αφού στο 37’, η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 22 πόντους, με τον Παναθηναϊκό να μην σηκώνει ποτέ το γάντι στη μάχη, παραμένοντας στο σύνολο του ματς, κολλημένος με την πλάτη στο καναβάτσο.

Από το «πράσινο» ναυάγιο διασώθηκε μόνο ο Ιωάννης Παπαπέτρου που ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 16 πόντους, για να ακολουθήσει στο σκοράρισμα ο Μέικον με 13, σημειώνοντας όμως τους περισσότερους πόντους στο τελευταίο τρίλεπτο, όταν όλα είχαν κριθεί.

Αντίθετα, αλγεινές εντυπώσεις στο ντεμπούτο άφησε ο άποντος και άστοχος Κέντρικ Πέρι (0/10 εντός παιδιάς), κάτι βέβαια που ισχύει και για τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος, εξίσου, έμεινε στο… ζερό! Μάλιστα, σαν να μην έφτανε η εσωστρέφεια που έφερε η εμφάνιση στο Πριγκιπάτο, ήρθε και το «πατατράκ» στο Αλεξάνδρειο για να εντείνει την πίεση. Εκεί, για την πρεμιέρα της Basket League, ο Παναθηναϊκός μπορεί να έφτιαξε διψήφιες διαφορές κόντρα στον Άρη, ωστόσο έφυγε ηττημένος από το Nick Galis Hall, υποκύπτοντας σε μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της ελληνικής λίγκας!

Αλλαγές επί… αλλαγών στη Φενέρ

Η σεζόν 2020-21 ξεκίνησε με φιλοδοξίες πρόκρισης στο Final 4 για τη Φενέρ, σχέδια όμως που διαλύθηκαν στα… βράχια του Covid – 19! Κι αυτό, γιατί στα playoffs αντιμετώπισαν την ΤΣΣΚΑ, αλλά και διψήφια κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που έπληξε την ανταγωνιστικότητά της. Εν τέλει αποκλείστηκε με 3-0, πιο δύσκολα από ότι υποδείκνυε το σκορ της σειράς. Με αυτό ως ελαφρυντικό, ανανεώθηκε και η εμπιστοσύνη στον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, που θα -έπρεπε να- ξεκινούσε τη σεζόν στη EuroLeague. Εν τέλει, οι σειρήνες του NBA αποδείχθηκαν δυνατότερες από εκείνες του… Βοσπόρου κι ανάγκασαν τη Φενέρ να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις για τον πάγκο της.

Εν τέλει, το χρίσμα πήρε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς που επιστρέφει στο κορυφαίο επίπεδο, μετά την θητεία στη Μπολόνια. Ο Σέρβος κόουτς βρήκε μια έτοιμη ομάδα, με δεδομένο ότι οι περισσότερες μεταγραφές είχαν πραγματοποιηθεί από τον προκάτοχό, αλλά και αρκετή πίεση, με δεδομένο πως στο στρατόπεδο της ομάδας, περιμένουν την επιστροφή της στα Final 4.

Στην πρεμιέρα της, η Φενέρ επιβλήθηκε του Ερυθρού Αστέρα, σε μια αναμέτρηση που έβγαλε δύο διαφορετικά πρόσωπα στο παρκέ. Οι Τούρκοι μπήκαν με το πόδι κολλημένο στο γκάζι και προηγήθηκαν 14-0, προβάδισμα όμως που δεν άντεξε ούτε ως το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Τελικά, επιβλήθηκαν 61-57, τόσο δύσκολα, όσο υποδεικνύει και το τελικό σκορ, έχοντας τους Πιερ (14 π., 4 ριμπ.) και Μπούκερ (8 π., 9 ριμπ.) σε καλό βράδυ.

Μιλούν οι έδρες

Από τον Οκτώβριο του 2017, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν επτά φορές για την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας και μόνο μία φορά επιβλήθηκε ο εκάστοτε φιλοξενούμενος. Η Φενέρ ήταν αυτή που έβγαλε το μοναδικό διπλό στο ίδιο διάστημα, επικρατώντας 69-81 στις 7 Δεκεμβρίου 2017. Συνολικά, από το 2000 και εντεύθεν, η παράδοση ισορροπεί, με τον Παναθηναϊκό να μετρά 16 νίκες και τη Φενέρ 14, αν και το επιμέρους σκορ στο ΟΑΚΑ, δίνει συντριπτικό προβάδισμα στην ελληνική ομάδα (13-3).

 

Σχολιάστε

X