Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2020 | Ντόναλντ Τραμπ vs Tζο Μπάιντεν, ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο;

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2020 | Ντόναλντ Τραμπ vs Tζο Μπάιντεν, ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο;

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στις ΗΠΑ, εκεί όπου σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε αν ο Ντόναλντ Τραμπ αφήσει τη θέση του στον Τζο Μπάιντεν ή αν θα έχει μια νέα τετραετία στον Λευκό Οίκο. Η Αμερική βγάζει νέο Πρόεδρο και μπορεί ο Μπάιντεν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, κανείς δεν ξεχνά τα όσα είχαν συμβεί μια τετραετία πριν, όταν και οριακά ο Τραμπ άφησε πίσω του την Χίλαρι Κλίντον. Για πολλούς αναλυτές το βλέμμα πέφτει στη Γερουσία, κι αν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να επανέλθουν. Τόσο για τους Ρεπουμπλικανούς όσο και για τους Δημοκρατικούς, αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μεταβατική, αφού και για τις δυο παρατάξεις θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα γενιά.

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταρρεύσει;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να πείσει όλους τους Αμερικάνους. Εξελέγη το 2016 με 46% και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σήμερα 40%. Ναι, έπειτα από τέσσερα χρόνια θορύβου, πολιτικών αντιπαραθέσεων παρά την πανδημία και την ύφεση, η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταρρεύσει και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα ηττηθεί στις εκλογές. Ενα από τα «όπλα» του είναι η κατάσταση της οικονομίας πριν την πανδημία.  Η ανεργία ήταν μόλις στο 3,5%, οι ρυθμοί της φτώχειας μειώνονταν, οι μισθοί αυξάνονταν, το μέσο ετήσιο εισόδημα είχε φτάσει στα 68.703 δολάρια (58.390 ευρώ). Ο ίδιος κάνει τα πάντα να το καρπωθεί, παρά τις απαντήσεις των Δημοκρατικών πως τα θεμέλια της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης των επενδυτών είχε θέσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οταν ο Τραμπ ανέτρεψε τα δεδομένα το 2016

Στις εκλογές του 2016, 17 πολιτείες κρίθηκαν με λιγότερες από δέκα μονάδες. Σε δέκα από αυτές κέρδισε ο Τραμπ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν και οι λεγόμενες πολιτείες του «Μπλε Τείχους» (Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν). Η μάχη του 2016 ήταν πάντα οριακή και όσο πλησίαζε η ημέρα των εκλογών, τόσο πιο απρόβλεπτη γινόταν . Ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρο ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν πρώτη. Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις τρεις κρίσιμες πολιτείες του «Μπλε Τείχους» με 0,2, 0,7 και 0,8 μονάδες. Οι υπόλοιπες από τις 17 πολιτείες που ήταν κοντά η μια στην άλλη, μοιράστηκαν μεταξύ Τραμπ και Κλίντον: επτά στον καθένα.

ΗΠΑ: Προεδρικές Εκλογές 2020. Μεγάλη μέρα, ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις | +21

Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο

Τι λένες όμως οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου; Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2019 έγιναν 262 δημοσκοπήσεις για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ . Ο μέσος όρος αυτών δίνει στον πρώτο στο 50% και στον νυν Πρόεδρο το 42,5%. Ο τρέχων μέσος όρος του RealClearPolitics, που βασίζεται μόνο στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι λίγο διαφορετικός: ο Μπάιντεν λαμβάνει 50,8% και ο Τραμπ 43%, ένα προβάδισμα 7,8 μονάδων. Ο Τραμπ δεν είναι πιο δημοφιλής από όσο ήταν το 2016, ενώ ο Μπάιντεν είναι πολύ πιο δημοφιλής από την Κλίντον. Σε αυτά τα δύο, οι δημοσκοπήσεις παντός είδους – εθνικές, ανά πολιτεία και ανά περιοχή – συμφωνούν.

Το πρόγραμμα του Μπάιντεν

Ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν υποψήφιος έχει ως στόχο να αυξήσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες. Ειδικότερα, έχει προτείνει τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, δρόμους και γέφυρες, καθώς επίσης και έργα για καθαρή ενέργεια, για έρευνα και ανάπτυξη, για τα δίκτυα 5G, την τεχνητή νοημοσύνη και πολλά άλλα. Παράλληλα, στόχος του είναι οι επενδύσεις στην παιδεία και την εκπαίδευση, καθώς και στην υγεία και τη νοσηλεία. Πώς θα εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι; Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και να καταργήσει κάποιες από τις φορολογικές απαλλαγές που προσέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. Το πρόγραμμα των δυο υποψηφίων δεν έχει σχεδόν καμία κοινή γραμμή και η επιλογή των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρη.

Οι πολιτείες – κλειδιά για τη νέα εκλογή Προέδρου

Όπως όλα δείχνουν ο νικητής των αμερικανικών εκλογών θα κριθεί σε 10 πολιτείες – κλειδιά. Οι συγκεκριμένες Πολιτείες είναι: η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του νυν αμερικανού προέδρου το 2016, αλλά και η Τζόρτζια, η Αριζόνα, η Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας.

Ετσι διεξάγονται οι Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ!

Ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν μέσα σε ένα κλίμα παρατεταμένης πόλωσης. Πώς όμως διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι προγραμματισμένες σταθερά την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοέμβρη, κάθε τέσσερα χρόνια. Κάθε δυο γίνονται εκλογές για τους 435 βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων και για το 1/3 των συνολικά 100 Γερουσιαστών της Γερουσίας οι οποίοι έχουν 6ετή θητεία αλλά κάθε 2 χρόνια γίνονται εκλογές για το ένα τρίτο του συνόλου τους. Έτσι, την ίδια ημέρα οι Αμερικανοί εκτός από Πρόεδρο θα ψηφίσουν και για τους 435 βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων και για το 1/3 των 100 Γερουσιαστών, δηλαδή για 34.  Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει 270 μεγάλους εκλέκτορες. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα ψήφου 230.000.000 Αμερικανοί πολίτες.

ΗΠΑ: Προεδρικές Εκλογές 2020. Νέα ειδικά και πληθώρα επιλογών |+21

Σχολιάστε

X