Ίντερ Μαϊάμι: Τελικά ότι αγγίζει ο Μπέκαμ γίνεται... χρυσός!

Ίντερ Μαϊάμι: Τελικά ότι αγγίζει ο Μπέκαμ γίνεται… χρυσός!

Εδωσε στο ΜLS την ευρωπαϊκή φινέτσα που χρειαζόταν η διοργάνωση. Με την ευφυΐα του, αλλά και τη δημιουργικότητά του έπεισε τους Αμερικανούς να «χτίσουν» κάτι από το μηδέν και τώρα, η Ίντερ Μαϊάμι είναι το νέο… hot όνομα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έδωσε τη δική του οπτική στο MLS. Με τη φανέλα των LA Galaxy έφερε την… επανάστασή του στο πρωτάθλημα, όμως ο ίδιος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Πλέον, ο «DB7» δε φημίζεται μόνο για τα απίθανα φάουλ και την άψογη αίσθηση της μόδας, αλλά και για την επιχειρηματική του εμπειρία. Με τα χρόνια, ο Άγγλος σταρ έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο από επιχειρήσεις που αφορούν τη μόδα, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Άλλωστε, πριν αποσύρει επίσημα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2013, ο Μπέκαμ σκόραρε εκτός γηπέδου, μιας και είχε εξασφαλίσει συμφωνίες με παγκόσμια brand, εκπροσωπούσε διάφορους οργανισμούς ως πρεσβευτής και αποκτούσε τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα.

Η επιλογή του MLS έφερε πολλά εκατομμύρια

Ο Μπέκαμ πήγε στο MLS το 2007, κι εκτός από τη λάμψη του έδωσε όραμα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. «Αναμφίβολα, το MLS έχει περισσότερη παγκόσμια απήχηση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία μας και έχει περισσότερη αξιοπιστία στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του Ντέιβιντ», είχε τονίσει εκ μέρους του MLS ο Ντον Γκάρμπερ στους New York Times τον Νοέμβριο του 2007. «Έχουμε πουλήσει περισσότερες από 300.000 φανέλες του Μπέκαμ. Έναν αριθμό 700 φορές πάνω για την ομάδα των Galaxy ως προς τις πωλήσεις του 2006. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν δύο ή τρεις φορές πάνω. Έχουμε τηλεοπτική διανομή σε 100 χώρες και με ζωντανά παιχνίδια πλέον στην Ασία και το Μεξικό», είχε πει.

Η μετακίνηση του στο ΜLS θεωρήθηκε επιχειρηματικός ελιγμός. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε αρκετή δόση κριτικής. Στη συμφωνία για να ενταχθεί στον σύλλογο, ο «DB7» έκανε μια τεράστια περικοπή μισθού, από τα 19 εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε στη Ρεάλ Μαδρίτης έπεσε στα 6 εκατομμύρια δολάρια (μείωση 70% λόγω του ανώτατου ορίου αποδοχών του πρωταθλήματος).

Ωστόσο, πέτυχε μια σοφή επιχειρηματική επιλογή διαπραγμάτευσης, αφού πήρε ένα αξιοπρεπές ποσοστό των εσόδων του συλλόγου, από πωλήσεις εισιτηρίων και χορηγίες μέχρι κάθε μπύρα και χοτ ντογκ που πωλούνταν τις ημέρες των αγώνων.

Price Boosts κάθε μέρα!

Η συμφωνία αποδείχτηκε ευφυής, καθώς η βάση των φιλάθλων του συλλόγου τριπλασιάστηκε, πράγμα που σήμαινε ότι τα έσοδα έσπασαν κάθε προσδοκία. Ειδικότερα, αυτό το deal έφερε κέρδη περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή την πενταετία. Με αυτά τα 50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον πλανήτη, παίζοντας 118 παιχνίδια και κερδίζοντας δύο τίτλους στο MLS.

Ο Βρετανός σταρ ήταν επίσης το πρόσωπο πολλών παγκόσμιων εμπορικών σημάτων όπως η «Tudor Watches», ενώ η «Emporio Armani» του πλήρωσε 24 εκατομμύρια δολάρια για να την εκπροσωπήσει.

Ο Μπέκαμ… έβλεπε ακόμα πιο μακριά και πήρε μια ακόμη πιο σοφή επιχειρηματική απόφαση. Μπήκε όρος στο συμβόλαιό του, πως μετά το «αντίο» του από τη δράση και σε περίπτωση επέκτασης του πρωταθλήματος θα είχε το δικαίωμα να αγοράσει μια ομάδα για μόλις 25 εκατομμύρια δολάρια.

Εκείνη την εποχή, αυτό φαινόταν πολύ καλό για το MLS, καθώς η Toronto FC είχε μόλις μπει στο πρωτάθλημα με 8 εκατομμύρια. Με την παρουσία του «David B» το αμερικανικό ποδόσφαιρο πήρε μεγάλη ανάπτυξη κι εκατομμύρια φίλαθλοι έριξαν το βλέμμα τους στο άθλημα. Ο Μπέκαμ κατάφερε να εξασφαλίσει τη θέση της Ίντερ Μαϊάμι στο πρωτάθλημα με ένα ποσό πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που θα έδινε τώρα…

Το όραμα του Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν ξεκάθαρο, καθώς 16 χρόνια αφότου έφυγε για το MLS με μισθό 6,4 εκατομμυρίων δολ. ετησίως που του εξασφάλιζε μόλις 32 εκατομμύρια, κέρδισε επίσημα περισσότερα από 477 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της θητείας του στο LA Galaxy και την αρχή της Ίντερ Μαϊάμι.

Στην elite η Ίντερ Μαϊάμι του Μπέκαμ

Μπέκαμ, ο άνθρωπος που άλλαξε το Major League Soccer και δημιούργησε κάτι μοναδικό για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Το Μαϊάμι προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό δύναμης αστεριών, κουλτούρας, γοητείας, λάμψης, τοποθεσίας και, ναι, χρημάτων.

Ο Μπέκαμ είναι αυτός που πιστώνεται την επιτυχία, αν και αυτό το δημιούργημα δεν είναι μόνο δικό του. Οι συνιδιοκτήτες του, οι αδερφοί Μας, έκαναν μεγάλο μέρος της δουλειάς.  Η Ίντερ Μαϊάμι εντάχθηκε επίσημα στο MLS ως ομάδα επέκτασης το 2020, και έγινε το 25ο franchise του πρωταθλήματος. Ως μέρος του οράματος του «DB7», το όνομα της ομάδας αποτίει φόρο τιμής στη ζωντανή κουλτούρα του Μαϊάμι. Το έμβλημα του συλλόγου περιλαμβάνει δύο ερωδιούς, που συμβολίζουν την ελευθερία, τη δύναμη και την ενότητα. Η σύνδεση του Μπέκαμ με το Μαϊάμι εκτείνεται πέρα από τον ρόλο του ως ιδιοκτήτη. Έχει επενδύσει βαθιά στην επιτυχία του συλλόγου, συνεργαζόμενος στενά με προπονητές, παίκτες και προσωπικό για να χτίσει μια ανταγωνιστική ομάδα. Ως σεβαστή προσωπικότητα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, η παρουσία του Άγγλου έχει τραβήξει την προσοχή και έχει ανεβάσει το προφίλ της Ίντερ τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με την επιρροή του Άγγλου σταρ ο σύλλογος απέκτησε γρήγορα μια παθιασμένη βάση οπαδών. Όταν ο ίδιος συμμετείχε ακόμα πιο ενεργά στο αθλητικό κομμάτι, η Μαϊάμι ανέβασε ρυθμούς, ήρθαν παίκτες εγνωσμένης αξίας, όπως ο Ματουιντί και ο Ιγουαΐν. Ωστόσο, έλειπε ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι για να συμπληρωθεί το παζλ. Ο «David B»  ήξερε την απάντηση κι αυτή δεν ήταν άλλη από την έλευση του Λιονέλ Μέσι. Η μεταγραφή του Αργεντινού σταρ δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί χωρίς τον «Μπεκ». Ήταν αυτός που άνοιξε το δρόμο στον οποίο βαδίζει τώρα ο Μέσι.

Γνώριζε καλά πως να εκτοξεύσει το προϊόν. Εξάλλου, το… ψήσιμο στον Λιονέλ Μέσι είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν ρίξει τη… βόμβα της απόκτησης. «Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια θα με πάρετε τηλέφωνο», είχε γράψει ο Αργεντινός, αφού είχε συγχαρεί τον Μπέκαμ για τα πεπραγμένα του. Έξι χρόνια μετά, το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μέσι, η επιθυμία του Βρετανού σταρ έγινε πράξη, έπεισε τον Αργεντινό σταρ να συνεχίσει στην Ίντερ Μαϊάμι και να μη δεχθεί τα δισεκατομμύρια από τη Σαουδική Αραβία.

Υπάρχουν κι αυτοί που περιγράφουν έναν σύλλογο που έχει παρακωλυθεί κατά καιρούς από τον εγωισμό και τη φιλοδοξία, αλλά και την αφέλεια, την απειρία και την έλλειψη ενός μοναδικού οράματος για το πώς να χτιστεί η ομάδα.

Build A Bet*: Συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα  

Τι απαντούν οι… αριθμοί; Η αξία του franchise της ομάδας φτάνει σήμερα τα 700.000.000 δολάρια. Μάλιστα, τα έσοδα της ομάδας έχουν (σχεδόν) διπλασιαστεί καθώς από 55.000.000 δολάρια φτάνουν τα 127.000.000 δολάρια.

Η Ίντερ του «David B», αποτιμάται ως η τρίτη δύναμη του MLS, σπάζοντας το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ η αξία του brand έχει αυξηθεί κατά 74%. Σημαντική, δε, είναι κι η χορηγία με την Royal Caribbean για τη φανέλα – deal το οποίο φέρνει σημαντικά έσοδα στα ταμεία. Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι η ροζ φανέλα με το «10» έχει σπάσει ρεκόρ πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική.

 

Γήπεδο και Soccer Village

O Mπέκαμ και η Ίντερ Μαϊάμι δε σταματούν εκεί, αφού συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς τα έργα του «Freedom Park», του πολυτελούς γηπέδου που θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και υπολογίζεται να ανοίξει τις πύλες του το 2025. Το «Miami Freedom Park» θα βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο, για να διευκολύνει την άνεση των παικτών. Μάλιστα, το έργο εκτελείται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας με τους αδελφούς Ζόρζε και Ζόσε Μας, κατασκευαστές επιχειρηματίες ειδικευμένους σε αθλητικά έργα, αλλά και συνοδοιπόροι με τον «Μπεκ».

Ωστόσο, οι αξιώσεις της Ίντερ Μαϊάμι ξεπερνούν το γήπεδο ποδοσφαίρου. Εκτός από το «Miami Freedom Park», οι ιθύνοντες του συλλόγου φιλοδοξούν να δημιουργήσουν το «Soccer Village», έναν χώρο αναψυχής με προτάσεις ψυχαγωγίας και φιλοξενίας για όλους τους κατοίκους της πόλης.

Η… αστερόσκονη του Μπέκαμ είναι πλέον σε όλη την ποδοσφαιρική Αμερική. Άλλωστε, ήταν πρωτοπόρος σε όλες τα τεράστια deal πριν καν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Εγινε ο πρώτος που υπέγραψε ισόβια συμφωνία με την adidas έναντι 160 εκατ. εκατ. δολαρίων πουλώντας περισσότερα προϊόντα μόνος του από όλους τους άλλους παίκτες της Adidas μαζί. Το 2004, ο Άγγλος υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ξυρίσματος Gillette αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, όπως και με την Pepsi για το ίδιο ποσό…

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X