Λιονέλ Μέσι: Adios Μπαρτσελόνα, bonjour Παρί Σεν Ζερμέν!

Λιονέλ Μέσι: Adios Μπαρτσελόνα, bonjour Παρί Σεν Ζερμέν!

Tι μεταγραφικό καλοκαίρι και το φετινό… Ο Λιονέλ Μέσι αποχαιρετά την ομάδα της καρδιάς του, Μπαρτσελόνα κι ετοιμάζεται για νέες μαγικές περιπέτειες στο Παρίσι με την Παρί. 

Όλες οι αποδόσεις LaLiga εδώ!

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Έντεκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2000, ο Χόρχε Μέσι ήταν έτοιμος να πάρει τον γιο του από την ομάδα. Οι (προφορικές) υποσχέσεις που είχε πάρει από την Μπαρτσελόνα για την φροντίδα του γιου του Λέο δεν είχαν αποτυπωθεί σε χαρτί.

Ο Κάρλες Ρεσάκ, τεχνικός γραμματέας της Μπάρτσα το πήρα πήρε πάνω του συναντήθηκε στο Τένις Κλαμπ Pompeia, στο βουνό του Μοντζουίκ στην Βαρκελώνη, με τον Οράσιο Γκατσιόλι, εκπρόσωπο τότε του Μέσι. Εκεί πληροφορήθηκε ότι ο Χόρχε Μέσι είναι πολύ ανήσυχος, γιατί ο μικρός δεν μπορούσε να παίξει με την ομάδα Παίδων επειδή ήταν Αργεντινός. Ο Ρεσάκ, για να πείσει μια και καλή για το έντονο ενδιαφέρον των Μπλαουγκράνα να μονιμοποιήσουν την παρουσία του Μέσι στην καταλανική πρωτεύουσα, άρπαξε μια χαρτοπετσέτα (ελλείψει άλλου χαρτιού) και έγραψε τα παρακάτω: «Στη Βαρκελώνη, στις 14 Δεκεμβρίου του 2000 και παρουσία των κυρίων Μινγκέγια και Γκατσιόλι, ο Κάρλες Ρεσάκ, τεχνικός γραμματέας της Μπαρτσελόνα, δεσμεύεται υπ’ ευθύνη του και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αντίθετες γνώμες, να προσφέρει συμβόλαιο στον παίκτη Λιονέλ Μέσι, πάντα και εφόσον τηρηθούν τα συμφωνημένα ποσά».

Για τον πιτσιρικά, 600 ευρώ τον μήνα, σπίτι και, κυρίως, κάλυψη της (πολυδάπανης) θεραπείας με αυξητική ορμόνη, αφού ο Λέο κινδύνευε να μείνει… νάνος. Κάπως έτσι, πέρασε από τα 143 εκατοστά που ήταν όταν έφτασε στον σύλλογο, στα 169 που είναι πλέον. Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλάμβανε και μια δουλειά για τον μπαμπά Χόρχε στα τμήματα υποδομής, ώστε να μπορούν οι δύο τους να ζουν άνετα.

Επειτα από 21 χρόνια, ο Μέσι δακρυσμένος τονίζει: «Νιώθω πολύ λυπημένος τώρα καθώς πρέπει να φύγω από έναν σύλλογο που αγαπώ. Δεν το περίμενα αυτό. Πάντα έλεγα την αλήθεια. Πέρυσι ήθελα να φύγω, φέτος δεν ήθελα να φύγω ». Δεν ήταν ο μοναδικός που δάκρυσε, μαζί του έκλαψαν οι συμπαίκτες, η Βαρκελώνη και όλοι οι φίλοι της Μπαρτσελόνα. Ο Μέσι έζησε τα πάντα στη Βαρκελώνη, λατρεύτηκε σα… θεός, άφησε τη δική του σφραγίδα.

Στα 122 χρόνια ιστορίας της Μπαρτσελόνα, τρεις άνθρωποι την έχουν σημαδέψει πάνω απ’ όλους και όλα: Πρώτος και καλύτερος ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Λάσλο Κουμπάλα, ο «αντί – Ντι Στέφανο» την δεκαετία του ‘50 και ο Λιονέλ Μέσι. Ενας Μέσι που πήρε την σκυτάλη από τον Ροναλντίνιο που επανέφερε το χαμόγελο στην Μπάρτσα και, ως ηγέτης της πιο χαρισματικής γενιάς στην ιστορία του συλλόγου, την έφερε επανειλημμένως στην ποδοσφαιρική κορυφή κατακτώντας τα πάντα!

Οι αριθμοί του Μέσι με τη Μπαρτσελόνα

Διοργάνωση Ματς Γκολ Ασίστ
LaLiga 520 474 217
Champions League 149 120 42
Copa del Rey 80 56 36
Spanish Super Cup 20 14 6
UEFA Super Cup 4 3 3
Club World Cup: 5 5 1
Σύνολο 778 672 305

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ πήρε τα πάντα, με τον σύλλογο με τον οποίο πέρασε 17 χρόνια της καριέρας του. Σε 778 συμμετοχές, σκόραρε 672 γκολ, μια επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε τον Πελέ στα γκολ με έναν σύλλογο (643 γκολ πέτυχε ο Βραζιλιάνος), ενώ μοίρασε και 305 ασίστ. Ο Μέσι κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα 35 τίτλους. Συγκεκριμένα πήρε 10 πρωταθλήματα Ισπανίας, 7 κύπελλα 8 Ισπανικά Super Cup, τέσσερα Champions League, τρία ευρωπαϊκά Super Cup  και τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Με τους 35 τίτλους που κατέκτησε κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε 20 διοργανώσεις (οκτώ στη La Liga, πέντε στο Copa Del Rey, έξι στο Champions League και μια φορά στο Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων) με την Μπαρτσελόνα.

Το Παρίσι είναι πιο λαμπερό με τον Μέσι!

Ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε προς τιμήν του και ο Λούβρος… τοποθέτησε τον πίνακα του με τα χρώματα των Παριζιάνων «Λιονέλ Μέσι, παίκτης της Παρί 2021-22». Η πόλη του Φωτός έγινε πιο λαμπερή και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να της χαρίσει τον πολυπόθητο τίτλο, αυτόν του Champions League. H φανέλα με το Νο 30 είναι δικιά του και ο Αργεντίνος σταρ καλείται να αφήσει στην άκρη αναμνήσεις, συναισθηματισμούς, να ηγηθεί της… dream team και να χαρίσει τίτλους και δόξα.

Ο Μέσι πρέπει να αλλάξει σελίδα, δεν ήθελε να τελειώσει έτσι την καριέρα του στη Μπαρτσελόνα, όχι με αυτό τον τρόπο. Το πάλεψε, έκανε υπομονή, αλλά τα εμπόδια ήταν τεράστια. Μετά και την κατάκτηση του Copa America, τι άλλο απομένει να αποδείξει;

Εχει κερδίσει τέσσερα Champions League, 10 πρωταθλήματα Ισπανίας, έξι Χρυσές Μπάλες, έξι φορές πήρε το βραβείο του πρώτου σκόρερ. Γιατί όμως στην Παρί και όχι στη Νιούελς; Ναι, 12 φορές αρνήθηκε να παίξει εκεί, αλλά τώρα είπε το «Ναι» και σίγουρα δεν το έκανε για τα χρήματα. Ισως γιατί θέλει να κάνει και τους Γάλλους χαρούμενους, να τους μεταφέρει τη μαγεία της μπάλας. Ο Μέσι δεν επέστρεψε στην πρώτη του ομάδα γιατί το πνεύμα του είναι ανταγωνιστικό. Η κατάκτηση του Champions League έχει τη γοητεία της και ο Μέσι αφού δεν μπορεί να το πάρει με τη Μπάρτσα, θέλει να το κάνει με έναν δυνατό σύλλογο. Νεϊμάρ, Μπαπέ, Βαϊνάλντουμ, Ντοναρούμα θα τον στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια.

Πολλοί άσκησαν κριτική για την επιλογή του, αλλά η ιδέα με παίκτες που έμειναν πιστοί σε έναν σύλλογο είναι από μια περασμένη εποχή. Η σύγχρονη εποχή θέλει τον παίκτη ανταγωνιστή, να διεκδικεί μέχρι τέλους τίτλους και να χαρίζει τρόπαια σε όποια ομάδα κι αν βρίσκεται.

Ο Λιονέλ Μέσι ενώθηκε με τους Μπαπέ και Νεϊμάρ για να δημιουργήσουν την κορυφαία τριπλέτα που είδε ποτέ το ποδόσφαιρο. Αλλωστε, ο Γάλλος και ο Βραζιλιάνος έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως οι διάδοχοι του Αργεντίνου. Η Παρί του Μέσι θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της Ligue 1 με ρεκόρ βαθμών (96 τη σεζόν 2015-16) και για πολλούς αν δεν τα καταφέρει θα είναι αποτυχία. Η απώλεια ενός μόνο παιχνιδιού ίσως θα θεωρηθεί αποτυχία. Η Άρσεναλ (2003-04) και η Γιουβέντους (2011-12) κατάφεραν να πάρουν αήττητο το πρωτάθλημα και η Μπαρτσελόνα (2017-18) ηττήθηκε στην προτελευταία στροφή το 2018, οπότε για την Παρί των εκατοντάδων εκατομμυρίων θα είναι… αποτυχία αν δεν το καταφέρει.

Βέβαια, το θέμα για τους Παριζιάνους είναι η κατάκτηση του Champions League, ο στόχος που τέθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στην Βαρκελώνη. Εφτασε μια ανάσα, αλλά της έλειπε η εμπειρία και ο Λιονέλ Μέσι…

Σχολιάστε

X