Eric

Eric “The King”: Ο παίκτης που «έχτισε» τον μύθο της Γιουνάιτεντ! (poll)

«Αλλαγή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καλωσορίστε το Νο12, Ερίκ Καντονά» τόνιζε ο εκφωνητής του γηπέδου, Κέιθ Φέιν στην πρώτη παρουσία του Γάλλου με τα κόκκινα κόντρα στη Σίτι. Αν και η αποθέωση ήταν εκκωφαντική, εντούτοις οι 10 λέξεις του εκφωνητή δεν μπορούσαν αποτυπώσουν τη χλιδή και το μεγαλείο αυτού του παίκτη. Ο Καντονά, ήταν ένας ποδοσφαιριστής με προσωπικότητα που ξεπερνούσε, τότε, τις απαιτήσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο σηκωμένος γιακάς, οι δηλώσεις του με πολιτικό περιεχόμενο, τα ενδιαφέροντά του και η κουλτούρα του σπάνιζαν. Κάποιοι τον θεωρούσαν… παράξενο, αλλά γι αυτούς που τον αγάπησαν ήταν ο «Κing Eric». Πως το είχε πει ο θρυλικός, Τζορτζ Μπεστ «Θα έδινα όλη την σαμπάνια που έχω πιει στη ζωή μου για να έπαιζα μαζί του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα στο Ολντ Τράφορντ».

Χιλιάδες ειδικά στοιχήματα στην Premier League!

Ετσι άρχισαν όλα…

Ήταν ένας αγώνας που έκρινε τον τίτλο εκείνη τη σεζόν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν 9 γκολ από τον Ερίκ Καντονά τότε στη Λιντς που έπαιξαν τον ρόλο τους στο να χάσει το Πρωτάθλημα η μετέπειτα ομάδα του. Η Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον είχε χάσει τότε με 1-0 στο Άνφιλντ από ένα τέρμα Ίαν Ρας και έτσι ο τίτλος πήγε στους αντιπάλους τους.

Ο Καντονά είχε πάρει τον πρώτο του τίτλο Πρωταθλήματος στην Αγγλία, που του έδωσε πιο μεγάλη ικανοποίηση από τα τρόπαιά του στη Γαλλία. Δεν ένιωθε ποτέ πλήρη αποδοχή είτε στη γενέτειρά του είτε στη Νιμ, ειδικά όταν είχε εμπλακεί σε έναν καβγά και πέταξε μία μπάλα σε έναν διαιτητή.

Ενισχυμένες Αποδόσεις στην Premier League!

Το αποτέλεσμα ήταν η τιμωρία αποκλεισμού του από τα γήπεδα για έναν μήνα. Ο ίδιος δεν δέχθηκε την ποινή και έτσι αυτή αυξήθηκε κατά δύο μήνες. Ο ίδιος τότε θα ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από το ποδόσφαιρο όμως ο Πλατινί τον έπεισε να μην το κάνει.

Ο Καντονά άκουσε τις συμβουλές του Πλατινί αλλά και του ψυχαναλυτή του και πήγε στην Αγγλία για να δώσει άλλη ώθηση στην καριέρα του. Στην Αγγλία ήρθε ένας τίτλος Πρωταθλήματος την πρώτη του χρονιά με τη Λιντς, όπου τον λάτρεψαν. Ο Ερίκ Καντονά ένιωσε ξανά καλά, πολύ αγαπητός και γενικότερα αισθάνθηκε για τα καλά ποδοσφαιριστής. Ότι ήταν και πάλι ποδοσφαιριστής και αυτό που ήθελε.

Μετά τους πανηγυρισμούς αλλά και τα πάρτι στα οποία ήταν μετά τον πρώτο του τίτλο στην Αγγλία και τον πρώτο της Λιντς μετά από 18 χρόνια, ο Ερίκ Καντονά θα έφτιαχνε τις βαλίτσες του για τη Γαλλία ως μέλος της Εθνικής για το Euro 1992.

Τότε η ομάδα του Πλατινί αντιμετωπιζόταν ως ένα μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Μία ομάδα που περηφανευόταν για παίκτες όπως οι Μπλαν, Παπέν, Ντεσάν και τον αρχηγό Αμορός. Μία ομάδα που προοριζόταν για την πρωτιά στον όμιλό της που είχε τις Δανία και Αγγλία. Για τον Καντονά ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να… αναγεννήσει την καριέρα του και στην Εθνική. Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά.

Η Γαλλία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων και η Δανία κατέκτησε το τουρνουά σε μία από τις πιο μεγάλες εκπλήξεις όλων των εποχών. Το τουρνουά ήταν απογοητευτικό και σε προσωπικό επίπεδο και για τον Καντονά. Δεν είχε ούτε ένα γκολ ή μία ασίστ σε έναν παράξενο σχηματισμό του 5-3-2 από τον Πλατινί. Η Γαλλία είχε μέτριες ή και κακές εμφανίσεις όπως στο 0-0 με την Αγγλία.

Ο Καντονά έβαλε τα θεμέλια για μια τεράστια μεταγραφή!

Στην Αγγλία ο Καντονά ήταν αποφασισμένος να αφήσει πίσω του τις εμφανίσεις με την Εθνική Γαλλίας. Είχε ένα τρομερό χατ τρικ στην αξέχαστη νίκη της Λιντς στο Charity Shield με 4-2 με τη Λίβερπουλ στο Γουέμπλεϊ. Με τη φανέλα με το Νούμερο 7 ο Καντονά «έλαμπε» αγωνιστικά. Ήταν ένας συνδυασμός δύναμης, αθλητικότητας και ποδοσφαιρικής φαντασίας και… διέλυσε τη Λίβερπουλ.

Τρεις εβδομάδες αργότερα θα έκανε κάτι ανάλογο με την Τότεναμ. Ο Καντονά ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής στο 5-0 της Λιντς επί της Τότεναμ (με ακόμα τρία γκολ) και έχοντας και ασίστ στον Τσάπμαν για το τελευταίο γκολ. Ο Καντονά είχε μπει για τα καλά στο επίκεντρο ​​του αγγλικού ποδοσφαίρου χάρις σε μία σειρά από φοβερές εμφανίσεις, σηματοδοτώντας την αρχή του Βασιλιά Έρικ. Την αρχή μίας «λαμπρής» εποχής για αυτόν.

Η Λιντς όμως είχε αποτύχει την αμέσως επόμενη χρονιά. Απέτυχε στο να διατηρήσει τα ηνία της στην Αγγλία. Δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει ούτε στην Ευρώπη, κάτι που τη δυσκόλεψε και στη νέα Premier League. Έφτασε και το σημείο που ο Καντονά δεν είχε την ίδια αγάπη και ‘λατρεία’ στο Έλαντ Ρόουντ. Στο ματς με τη Ρέιντζερς στο Αϊμπροξ αντέδρασε και έντονα και με θυμό. Πήρε άδεια να βρεθεί στη Γαλλία αλλά όταν γύρισε τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Τότε ζήτησε να πάρει μεταγραφή σε μία από τις μεγάλες ομάδες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ ή Άρσεναλ.

Ετσι γράφτηκε η ραψωδία…

Έτσι ήταν που τον Νοέμβριο του 1992 που η πορεία του Καντονά στη Λιντς έλαβε τέλος. Με μία δύσκολη αποχώρηση. Για εκείνον, ήταν απλώς μια δύσκολη συγκυρία εκείνο το διάστημα και τίποτε άλλο. Ήταν πια βαριά απογοητευμένος από τον κόουτς Γουίλκινσον.

Ο νέος του προπονητής θα ήταν μετά ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Με άλλο στιλ και ειδικότητα στη διαχείριση δύσκολων χαρακτήρων. Ο Καντονά θα βρισκόταν στη συνέντεξη Τύπου δίπλα στον Σερ Άλεξ που τον επαινούσε ως τον παίκτη του 1 εκατ. λιρών.

Έμελλε να γίνει ο άνθρωπος που θα διαμόρφωνε την ταυτότητα, τη φιλοσοφία και την επιτυχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην εποχή της Premier League. Είναι μία από τις πιο δυνατές ιστορίες στον σύλλογο.

Ήταν η εποχή που ο Φέργκιουσον είχε ζητήσει νέο φορ. Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο πρόεδρος της Λιντς, Μπιλ Φόδερμπι, που ρωτούσε για τη διαθεσιμότητα του Ιρλανδού αριστερού μπακ της Μάντσεστερ Ντένις Ίργουιν.

Αμέτρητες αγορές και κορυφαίο live στοίχημα στην Premier League!

Η διοίκηση δεν ήταν θετική να δώσει τον Ιργουιν, αλλά ρώτησε για τον Καντονά. Ο Φόδερμπι παραδέχτηκε απρόθυμα ότι η σχέση του Γάλλου με τον Γουίλκινσον ήταν πολύ κακή και ότι ο Γάλλος μπορεί να είναι διαθέσιμος για μεταγραφή. Ο Φέργκιουσον έφυγε από το γραφείο του προέδρου της Γιουνάιτεντ για να λάβει τηλεφώνημα, ενώ ήταν στο αυτοκίνητό του πώς ο Καντονά παραχωρείται από τη Λιντς με 1.2 εκατ. λίρες.

Στο «Ολντ Τράφορντ» ο Γάλλος βρήκε επιτέλους το «σπίτι» του. Βρήκε και έναν μεγάλο μέντορα και έναν προπονητή που τον εκτιμούσε πολύ, τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Η θητεία του Σκωτσέζου στη Μάντσεστερ δεν ήταν τόσο καλή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 1986, αλλά η επιτυχία του Κυπέλλου Αγγλίας το 1990 και ο θρίαμβος του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης έναν χρόνο αργότερα έβαλαν τους «Κόκκινους» σε μία νέα εποχή.

Ο Καντονά θα γινόταν ο καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα και ένας κομβικός παίκτης για μία μεγάλη πορεία της Γιουνάιτεντ στα επόμενα χρόνια. Με τους Χιουζ και ΜακΚλερ να μην τα καταφέρνουν και τον Ντάμπλιν να σπάει το πόδι του ο Καντονά θα έβαζε 9 γκολ σε 22 ματς στο Πρωτάθλημα. Η ομάδα πήρε τον πρώτο της τίτλο μετά το 1967, αφήνοντας πίσω με 10 πόντους την Άστον Βίλα.

Εβαλε την υπογραφή του…

«Όταν έμπαινε στο γήπεδο, τα πιο δύσκολα πράγματα γινόντουσαν απλά. Πριν από τον Καντονά, είχαμε ένα κάρο προβλήματα. Με το που ήρθε, άρχισε να βρέχει γκολ» λέει ο θρυλικός Ράιαν Γκιγκς χρόνια αργότερα, αναπολώντας το σημαδιακό 1993. Αυτό που θα ακολουθήσει δεν έχει προηγούμενο σε επίπεδο αναγέννησης, εδραίωσης μιας ομάδας. Η επόμενη σεζόν βρήκε τη Μάντσεστερ ξανά με τίτλο. Με δύο πέναλτι του Καντονά οι «Κόκκινοι» συνέτριψαν 4-0 την Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Γάλλος ήταν για άλλη μια φορά ήταν το μεγάλο ατού της ομάδας με 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και ενώ θα έπαιρνε και το βραβείο του παίκτη της σεζόν. Ένα φοβερό ταλέντο. Ένας παίκτης με ενέργεια, ηγετικά προσόντα αλλά και με ισχυρή προσωπικότητα.

Οι οπαδοί της Τότεναμ θα του έκαναν standing ovation όταν αποχωρούσε από το γήπεδο μετά τη νίκη με 1-0 της Γιουνάιτεντ τον Γενάρη του 1994. Η σεζόν 1994/95 δεν ήταν τόσο ευχάριστη για τον ίδιον έχοντας αρκετές δυσκολίες. Βρέθηκε μέχρι και εκτός της α’ ομάδας και ζήτησε να λυθεί το συμβόλαιό του. Ο Φέργκιουσον, ωστόσο, επιστρατεύοντας τις ικανότητές του κατάφερε να αλλάξει γνώμη στον Καντονά.  «Εκείνες οι ώρες που πέρασα παρέα με τον Έρικ σε αυτό το έρημο εστιατόριο του Παρισιού προστέθηκαν σε μια από τις πιο αξιόλογες πράξεις που έχω κάνει σε αυτήν την ηλίθια δουλειά μου» είπε ο τεράστιος Σκωτσέζος. Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση του Φέργκιουσον στην πιο δύσκολη περίοδο του Γάλλου στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ο Σερ Αλεξ στο πλευρό του Καντονά!

Ο Καντονά ήταν καθοριστικός και στη διαδικασία της ανάκαμψης της Γιουνάιτεντ μετά την απώλεια του τίτλου της από τη Μπλάκμπερν του Κένι Νταλγκλίς στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1994/95.

Προερχόμενος από αποχή οκτώ μηνών ο Καντονά τη σεζόν 1995/96 ήταν ξανά εξαιρετικός σημειώνοντας 14 γκολ καθώς η ομάδα του μπόρεσε να καλύψει το -12 από τη Νιουκάστλ. Ο Καντονά σημείωσε αρκετά κρίσιμα γκολ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στο Σεντ Τζέιμς Παρκ. Η ομάδα του Σερ Άλεξ ήταν ξανά σε… τροχιά επιτυχιών και τίτλων. Ο Γάλλος σταρ την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ με τη Λίβερπουλ, με μία φοβερή κίνηση στο 86ο λεπτό και έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης που πρωταγωνίστησε σε αγγλική ομάδα όταν πήρε το τρόπαιο αυτό.

Η τελευταία σεζόν του Καντονά ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ήταν εξίσου σημαντική. Έγινε αρχηγός της Γιουνάιτεντ μετά την αποχώρηση του Στιβ Μπρους. Δεν ήταν η σπουδαιότερη σεζόν του και ούτε η πιο συναρπαστική στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ή στη δική του πορεία αλλά η Μάντσεστερ θα έπαιρνε τον 4ο της τίτλο σε 5 χρόνια. Και πάλι όμως είχε στιγμές ιδιοφυΐας και φανέρωνε την ποδοσφαιρική του μαεστρία.

Στις 21 Δεκεμβρίου 1996 ο Βασιλιάς Έρικ (King Eric) χάρισε σε 70.000 φιλάθλους στο «Ολντ Τράφορντ» το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο. Σε ένα μουντό και «θλιβερό» χειμωνιάτικο βράδυ, η Γιουνάιτεντ έπαιζε με τη Σάντερλαντ. Ο αγώνας παρά το 4-0 δεν είχε κάτι μοναδικό για τους γηπεδούχους.

Build A Bet* στους αγώνες της Premier League!

Ο Καντονά όμως αποφάσισε να δώσει το τελευταίο… χτύπημα στη Σάντερλαντ. Πήρε τη μπάλα από τον χώρο του κέντρου, πέρασε 2 αντιπάλους του και μετά άφησε τη μπάλα στον ΜακΚλερ. Συνέχισε να προχωράει και μετά πήρε τη μπάλα και την έσκαψε «μαγικά» πάνω από τον αβοήθητο Πέρες.

Ένα γκολ αδιανόητης ποιότητας. Γυρνώντας προς τους οπαδούς, με το στήθος του φουσκωμένο και με το κεφάλι ψηλά και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού δεμένο γύρω από το δεξί του χέρι, ο Καντονά έριξε μία ματιά δύναμης που έδειχνε και το ποδοσφαιρικό του ανάστημα στο «Ολντ Τράφορντ».

Ανακοίνωσε την αποχώρησή του πέντε μήνες αργότερα σε ηλικία 30 ετών. Δεν επέστρεψε ποτέ, αλλά ο Θρύλος του θα ζει πάντα στο Θέατρο των Ονείρων. Η γιορτή εκείνη την ημέρα με τη Σάντερλαρντ ήταν μεγάλη. Μία ποδοσφαιρική γιορτή. Ήταν ο… Βασιλιάς και αυτό ήταν το Βασίλειό του. Αυτός ήταν ο πραγματικός Έρικ Καντονά.

Η κλωτσιά που πέρασε στην ιστορία!

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Ερίκ Καντονά είναι η έντονη προσωπικότητα, οι καθαρές σκέψεις και η δύναμη του λόγου του. Σε μια συνέντευξη Τύπου μετά την τιμωρία του για το περίφημο χτύπημα αλά… Kung Fu σε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας το 1995, ο Γάλλος είχε αφήσει άφωνο το κοινό λέγοντας «Όταν οι γλάροι ακολουθούν την τράτα είναι επειδή πιστεύουν πως οι σαρδέλες θα πεταχθούν στη θάλασσα. Σας ευχαριστώ».

Αμέσως μετά αποχώρησε αφήνοντας στον χώρο τους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές σε πλήρη σύγχυση. Τι ήταν αυτό που είπε; Βολταίρος; Ή κάτι από δοκίμια του Μισέλ Ντε Μονταίν; Πέτυχε 82 γκολ, κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα, δυο νταμπλ και ήταν πρωταγωνιστής ίσως για την πιο επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία του συλλόγου. Τίποτα όμως απ΄ όλα αυτά δεν κρατά τόσο ζεστό στο μυαλό του από την καρατιά στον οπαδό της Πάλας στις 25 Ιανουαρίου του 1995. «Η καλύτερή μου στιγμή; Έχω πολλές καλές στιγμές, αλλά αυτή που προτιμώ είναι όταν κλώτσησα τον χούλιγκαν». Ο Καντονά, ήταν ένας ποδοσφαιριστής με προσωπικότητα που ξεπερνούσε, τότε, τις απαιτήσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ηταν ο εαυτός του… Ο Σάιμονς με σπασμένο σαγόνι αποχώρησε για το νοσοκομείο, οι φίλοι της Πάλας είχαν παγώσει και η κλωτσιά του πέρασε για πάντα στην ιστορία…

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X