Premier League 2020-2021: Big Six και... η Λιντς του Μπιέλσα!

Premier League 2020-2021: Big Six και… η Λιντς του Μπιέλσα!

Η Λίβερπουλ χρειάστηκε 30 χρόνια για να στεφθεί ξανά Πρωταθλήτρια Αγγλίας. Το πέτυχε, για πρώτη φορά μετά το 1990, σε μία σεζόν που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Κυπελλούχος και κάτοχος του Community Shield, Άρσεναλ, βρήκε διέξοδο ευρωπαϊκής συμμετοχής, αν και η 8η θέση δεν θα… ξεχαστεί εύκολα. Η Μάντσεστερ Σίτι αρκέστηκε στο League Cup και θα εκπροσωπήσει την Αγγλία στο Champions League. Στα θετικά για τους «Πολίτες» το γεγονός πως μπορεί να κάνει μεταγραφές. Στ’ αστέρια θα είναι με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3η) και Τσέλσι (4η). Λέστερ (5η) και Τότεναμ (6η) θα αγωνιστούν με τους Gunners στο Europa League.

Υποβιβάστηκαν Μπόρνμουθ, Γουότφορντ και Νόριτς, τις αντικατέστησαν η Πρωταθλήτρια της Championship Λιντς, η 2η Γουέστ Μπρομ και η Φούλαμ που επικράτησε στα play off ανόδου. Η νέα σεζόν αρχίζει με τους Big Six να δίνουν τη μάχη για τον τίτλο, τη Λιντς να θέλει να κάνει τη διαφορά και τις Εβερτον, Νιουκάστλ να είναι έτοιμες για… εκπλήξεις, μιας και στο μεταγραφικό κομμάτι κάνουν τη διαφορά. Η Premier League αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου, πολλές ομάδες δεν έχουν ολοκληρώσει το μεταγραφικό τους παζλ και η αγωνία είναι στο…. κόκκινο!

Λίβερπουλ: Η πρωταθλήτρια να μείνει στο θρόνο!
Η κατάρα έσπασε και ηΛίβερπουλ επέστρεψε στην κορυφή της Αγγλίας για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια. Ο Γιούργκεν Κλοπ ενόψει της νέας σεζόν ξέρει πως θα πρέπει να… ανανεώσει την ομάδα του για να διεκδικήσει ξανα ή να πάρει πάλι τον τίτλο και να επικεντρωθεί στην σταθερότητα και την αξιοπιστία, που έκαναν την ομάδα ασταμάτητη.

Ο 19ος τίτλος πήγε στο Λίβερπουλ και η εποχή Κλοπ μπορεί να φέρει μία νέα δυναστεία για την ομάδα. Ο Γερμανός τεχνικός από την πλευρά του υπογραμμίζει πως τη “νέα χρονιά δεν θα έχουμε καμία αμυντική στάση. Θα επιτεθούμε”.

Είναι σίγουρος για τους Reds και προσθέτει: «Δεν είναι εάν νιώθω τελικώς ικανοποιημένος. Το θέμα είναι πως βρισκόμαστε σε μία διαδικασία που ‘χτίζουμε’ κάτι καλό». Ο κόσμος ζητά repeat από τη Λίβερπουλ αλλά δεν είναι κάτι τόσο απλό και εύκολο.

Οι πρωταθλητές την περασμένη σεζόν διέλυσαν κάθε ανταγωνισμό φτάνοντας στους 99 πόντους, δύο παραπάνω από όσους είχαν την αμέσως προηγούμενη χρονιά (97) και έναν πιο πάνω από την περσινή επίδοση της 2ης φέτος Μάντσεστερ Σίτι.

Μία επίδοση που θα μπορούσε να ήταν και ακόμα πιο μεγάλη. Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε σε κίνδυνο την χρονιά με τις σκέψεις ακόμα και να μπει αστερίσκος, όμως το επίτευγμα της Λίβερπουλ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Είναι μία ιστορική σεζόν με τους Reds να έχουν σφραγίσει τον τίτλο με επτά ματς να απομένουν και με ρεκόρ και ενώ για τρίτη σερί σεζόν παρέμειναν αήττητοι στο Άνφιλντ.

Η ανωτερότητα της Λίβερπουλ αποτυπώθηκε και βαθμολογικά αλλά και αγωνιστικά. Κανένας αντίπαλος δεν μπορούσε να τη κοντράρει. Ο Κλοπ έφτιαξε μία ομάδα που μάζεψε 196 πόντους σε 2 σεζόν. Είχε μόνο 4 ήττες στην κατηγορία και οι δύο ήταν όταν ο τίτλος είχε ήδη κριθεί.

Ο Κλοπ βλέπει το πρότζεκτ της Λίβερπουλ ως κάτι που δεν μπορεί να μείνει στη μέση και για αυτό υπέγραψε τον Δεκέμβριο πενταετή επέκταση του συμβολαίου του. Η επιθετική του προσέγγιση για τον επόμενο τίτλο δεν συνιστά έκπληξη παρότι η άμυνά του ήταν εκείνη που έδωσε το αβαντάζ έναντι των Σίτι, Τσέλσι και Γιουνάϊτεντ. Η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα με την πιο καλή και σφιχτή άμυνα και με την επιρροή των Αλεξάντερ Άρνολντ και Ρόμπερτσον, που συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε ήταν ο μόνος παίκτης που κατάφερε περισσότερες ασίστ από τα φουλ μπακ της Λίβερπουλ την περασμένη σεζόν. Οι πρωταθλητές ήταν πνευματικά και ψυχολογικά πιο έτοιμοι απ’ όλους. Αντίθετα με Λάμπαρντ και Σόλσκιερ ο Κλοπ δεν ήταν σε μία χρονιά μετάβασης και αλλαγών.

Ένα βασικό ζητούμενο για τη Λίβερπουλ παραμένει το να συνεχίσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο για 3η σερί χρονιά στην Πρέμιερ. Ενισχύθηκε με τον Έλληνα διεθνή αριστερό μπακ του Ολυμπιακού, Κώστα Τσιμίκα και ήθελε πολύ τον Τιάγκο Αλκάνταρα. Η Λίβερπουλ δεν είναι μία ομάδα… απελπισμένη για νέες προσθήκες. Η πανδημία επηρέασε όλες τις ομάδες και αυτό φάνηκε από το γεγονός πως η Λίβερπουλ αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του Τίμο Βέρνερ.

Οι Τσιμίκας και Μιναμίνο είναι οι μόνοι παίκτες που υπέγραψαν μετά το καλοκαίρι του 2018 όπου η Λίβερπουλ ξόδεψε πολλά. Μπορεί να υπάρξει και μία συζήτηση για το βάθος του ρόστερ λόγω των εξελίξεων με Λόβρεν και Λαλάνα αλλά και επειδή παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με Οριζί και Σακίρι.

Η βελτίωση μπορεί να έρθει όμως με τον Ναμπί Κεϊτά, τον εντυπωσιακό στην προετοιμασία και μετά το restart Μιναμίνο, τον Έλιοτ, τον Τζόουνς, τον Μπρούστερ και τον Γούλιαμς, πιτσιρικάδες που άρεσαν στον Κλοπ. Ο στόχος αυτήν την φορά είναι η ομάδα να σηκώσει το τρόπαιο στο γήπεδό της και μπροστά στον κόσμο της.

Ο προπονητής, Γιούργκεν Κλοπ

Ο Κλοπ έχει αποδείξει το τι είναι ικανός να καταφέρει και το πως διαχειρίζεται σε πολύ καλό βαθμό τις καταστάσεις. Με τον Γερμανό ότι βλέπεις παίρνεις. Οι συνεντεύξεις Τύπου του είναι πάντα απολαυστικές, όπως και ο τρόπος που καθοδηγεί την ομάδα.

Το κλειδί της Λίβερπουλ

Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Ο αμυντικός βράχος της Λίβερπουλ. Έπαιξε κάθε λεπτό σε αυτήν την πορεία και ήταν εξαιρετικός ειδικά στο Άνφιλντ. Η παρουσία του είναι καταλυτική.

Το νέο αίμα των Reds

Ο Ράιν Μπρούστερ μετά τον δανεισμό του στη Σουόνσι είναι ένα πολύ δυνατό πρότζεκτ. Είχε σκοράρει 11 γκολ σε 22 ματς μετά την μετακίνησή του τον Γενάρη και ενώ παρότι ο Κλοπ δεν έχει πάρει την απόφασή του η μη απόκτηση του Βέρνερ και το αβέβαιο μέλλον του Οριγκί μπορεί να τον φέρουν πίσω. Ο Τιάγκο για τη Λίβερπουλ παραμένει μεγάλος στόχος αλλά η νέα προσθήκη ήταν του Τσιμίκα μετά την άρνηση της Νόριτς να δώσει τον Τζαμάλ Λιούις.

Σημειώσεις από ένα το… άδειο Ανφιλντ
Η εξέδρα του Κοπ έχει τη δική της ιστορία από το 1906 και οι οργανώμενοι της Λίβερπουλ είναι πάντα στο πλευρό της. Φέτος υπήρχαν σημαίες αλλά και φόρος τιμής στην ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας και στα θύματα του Χίλσμπορο. Ένα πανό προστέθηκε στην εξέδρα του Σερ Κένι Νταλγκλίς που ανεφερε: ‘Λίβερπουλ. Πρωταθλητές ξανά’.

Μάντσεστερ Σίτι: Αντεπίθεση για τίτλο

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι υποχρεωμένος να βρει τη φόρμουλα της επιτυχίας και για την ευρωπαϊκή διάκριση – επιτυχία και για να κλείσει τη ψαλίδα των 18 πόντων με τη Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα. Με τον Μέσι να μη φεύγει από τη Μπαρτσελόνα θα είναι η χρονιά του Φιλ Φόντεν; Ο Ισπανός τεχνικός απέτυχε σε τέσσερις περιπτώσεις να πάει τη Σίτι μετά τον προημιτελικό του Champions League.

Υπό αυτό το πρίσμα θα αντιμετωπίζεται για τη συνέχεια και ενώ το συμβόλαιό του τελειώνει το προσεχές καλοκαίρι και δεν έχει επεκταθεί. Η ερώτηση για το εάν η Σίτι μπορεί να πετύχει ή όχι παραμένει. Το γεγονός ότι η Σίτι δεν μπορεί να φτάσει στις τοπ τέσσερις ομάδες του Champions League δεν αντιμετωπίζεται θετικά και είναι κάτι που… χρεώνεται και ο ίδιος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το 2016 η πρόσληψη του Καταλανού είχε ως βασικό στόχο και την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου από τη Σίτι. Η διοίκηση δεν επιζητούσε μόνο την ποιότητα του ποδοσφαίρου από την ομάδα της Μάντσεστερ αλλά και την ευρωπαϊκή καταξίωση. Εντός των συνόρων βέβαια πλην της περασμένης σεζόν η Σίτι κυριάρχησε και με ρεκόρ 100 πόντων τη σεζόν 2017-2018 και ενώ έγινε η πρώτη ομάδα που διατήρησε τα σκήπτρα στην Πρέμιερ για σχεδόν δέκα χρόνια.

Στο μεταγραφικό πεδίο επιχείρησε να κινηθεί γρήγορα με το deal με τον Ακε της Μπόρνμουθ για 41 εκατ., του Φεράν Τόρες για 24.5 από τη Βαλένθια και με στόχο να ενισχυθεί το κέντρο της άμυνας και η επίθεση αντίστοιχα. Στο κέντρο της άμυνας η αποχώρηση του Κομπανί είχε δημιουργήσει αδυναμία στη Σίτι. Ο Ακε είναι παίκτης με 146 ματς στην Πρέμιερ και στα 25 του χρόνια έχει τα καλύτερά του χρόνια μπροστά του. Ο Τόρες θα πρέπει να καλύψει το κενό του Λιρόι Σανέ που πήγε στη Μπάγερν Μονάχου.

Στην Ευρώπη ο Γκουαρδιόλα έχει αποτύχει με αντιπάλους όπως οι Μονακό, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Λιόν. Πολλές φορές ο Ισπανός αντί να δει το τι πρέπει να αλλάξει απλά επικεντρώνεται στον  σχηματισμό της ομάδας του. Περιπτώσεις όπως το 4-4-2 με τη Ρεάλ τον Φλεβάρη με Αγουέρο και Στέρλινγκ στον πάγκο, Ζέσους στα πλάγια και μπροστά τους Μπερνάντο Σίλβα και Ντε Μπρόινε όπου νίκησε η Σίτι με 2-1.

Στο ρόστερ πάντως υπάρχει και η απώλεια του Νταβίδ Σίλβα. Μία αποχώρηση που δίνει χώρο στον Φόντεν ακόμα και για βασικός. Ένας παίκτης με ταλέντο όπως του Γκρίνγουντ της Γιουνάϊτεντ. Το να αξιώνει κάποιος από τον Φόντεν να γίνει ο ηγέτης και ο χαμένος συνδεκτικός κρίκος αλλά και ο παίκτης που θα επαναφέρει τη Σίτι στην κορυφή ή θα τη βοηθήσει ή που θα της δώσει ευρωπαϊκή λάμψη είναι μία μεγάλη απαίτηση, όμως σε μία ομάδα όπως η Σίτι αυτά είναι τα δεδομένα.

Ένα ακόμα σημείο είναι η κατάσταση του Μπερνάντο Σίλβα που ήταν υποψήφιος για κορυφαίος παίκτης της Πρέμιερ το 2019 και ο ίδιος ο Γκουαρντιόλα τον είχε αναδείξει ως τον τοπ ποδοσφαιριστή της σεζόν 2018-2019. Ο Πορτογάλος πρέπει να ξαναβρει τη χαμένη φόρμα του ή εδώ υπάρχει το κλισέ ‘να γίνει σαν μία νέα εσωτερική μεταγραφή‘.

Ο προπονητής, Πεπ Γκουαρδιόλα

Μετά από τόσα χρόνια στη Σίτι ο Γκουαρδιόλα είναι εμφανές το τι μπορεί να κάνει και το όχι. Του… πιστώνεται η εντός των συνόρων κυριαρχία μέχρι και πριν την χρονιά που μας πέρασε. Είναι ένας προπονητής που πρέπει να ξαναδώσει ώθηση στους παίκτες του και που όντως αγαπάει πολύ το άθλημα, ασχολείται συνέχεια και του αρέσει να μιλάει για τακτική.

Το κλειδί, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε

Ο Βέλγος Ντε Μπρόινε είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Ξεχωρίζει με διαφορά από τον… δεύτερο και μόνο εάν ερχόταν ένας Μέσι στην ομάδα θα άλλαζαν τα δεδομένα. Υπάρχει και ο ‘Ινιέστα του Στόκπορτ’, όπως αναφέρεται ο Φόντεν. Ένας χαρισματικός παίκτης που ποντάρουν πολλά πάνω του στη Σίτι.

Το νέο αίμα, ο Τόμι Ντόιλ

Ο 18χρονος Τόμι Ντόιλ έχει την δυνατότητα να βρει θέση στο ρόστερ. Ο νεαρός μέσος έκανε τα πρώτα του τρία ματς με την πρώτη ομάδα, εκ των οποίων και το ματς του 5-0 με τη Νιουκάστλ στο Έτιχαντ, που ήταν και το ντεμπούτο του. Ο Μέσι εάν ερχόταν στη Σίτι προφανώς και θα είναι η μεταγραφή – κλειδί. Ο παίκτης ικανός να… ξεκλειδώσει οποιαδήποτε άμυνα.

Σημειώσεις από το άδειο Ετιχαντ
Στη περίοδο μετά το lockdown υπήρχαν μεγάλες οθόνες που έδειχναν φιλάθλους της ομάδας μετά από κάθε γκολ. Υπήρξε και ένα αστείο στα social media για ‘Emptihad’ (το άδειο Ετιχάντ δηλαδή).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ετοιμη για υπέρβαση 

Η Γιουνάιτεντ πέτυχε τον στόχο του σεντονιού, αλλά αν θέλει τίτλο, πρέπει να βελτιωθεί ξανά κι ακόμα περισσότερο, ενώ ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ θα έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις για την ερχόμενη σεζόν. Μπορεί η Γιουνάιτεντ να πετύχει κάτι καλύτερο φέτος από την τρίτη περσινή της θέση; Τι θα συμβεί με τον Χάρι Μαγκουάιρ; Οι “Κόκκινοι Διάβολοι” θέλουν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία μετά το 2018-2019 και την 6η θέση που είχαν καταλάβει.

Σε αυτήν την περίπτωση η Γιουνάιτεντ θα πρέπει να ξεπεράσει την κατά 33 βαθμούς ανώτερή της Λίβερπουλ την περασμένη σεζόν ή την κατά 15 πόντους καλύτερή της Σίτι. Ο Τζέιντον Σάντσο στο πλάνο της είναι σαν τον… Ντ’ Αρντανιάν με τους τρεις σωματοφύλακες, που θα είναι σε αυτήν την περίσταση οι Μαρσιάλ, Ράσφορντ και Γκρίνγουντ στην επίθεση. Ωστόσο τα βασικότερα προβλήματα του Σόλσκιερ παραμένουν η αμυντική του διάταξη και η έλλειψη βάθους στο δυναμικό του.

Τα 12 γκολ του Μπρούνο Φερνάντες εάν προστεθούν σε αυτά των Μαρσιάλ, Ράσφορντ και Γκρίνγουντ φτάνουν στα 73 κατά την περασμένη περίοδο. Για τη νέα σεζόν οι αριθμοί του Φερνάντες αναμένεται να βελτιωθούν. Τα 100 εκατομμύρια για έναν παίκτη όπως ο Σάντσο πάντως μάλλον δεν θα είναι καλή επένδυση. Αντίθετα έναν σέντερ μπακ τύπου Καλιντού Κουλιμπαλί πιθανότατα να είναι μία πολύ καλή προσθήκη ενώ ο Νορβηγός χρειάζεται και έναν αριστερό μπακ και έναν μέσο. Η έλευση του Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ προσφέρει μεγαλύτερη δημιουργία στο κέντρο.

Μπορούν οι Μπισάκα και Σο να προσφέρουν μεγαλύτερη δύναμη από τα άκρα; Μπορεί ο Μπράντον Γουίλιαμς να εμφανιστεί καλύτερος; Ο Πολ Πογκμπά θα μπορέσει να αποδίδει όσο καλά το κάνει στην Εθνική Γαλλίας; Ο μάνατζέρ του, Μίνο Ραϊόλα, ξεκαθάρισε πως σίγουρα θα μείνει στην ομάδα αλλά θα δώσει όλα όσα μπορεί αγωνιστικά;

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, όπως η κατάσταση του Ντε Χέα. Ένας Ντεα Χέα με παχυλό συμβόλαιο, όπως επίσης θέμα είναι και ο Μαγκουάιρ. Οι εναλλακτικές για τον Ντε Χέα είναι ο Ρομέρο και ο Χέντερσον. Ο Σόλσκιερ επέλεξε να τον στηρίξει πάντως και δημόσια.

Ο αρχηγός από την άλλη είχε… μπελάδες και δικαστικές περιπέτειες στην Ελλάδα με σοβαρές κατηγορίες, όπως επίθεση και απόπειρα δωροδοκίας σε αστυνομικό. Η επόμενη ακρόαση θα είναι σε έναν χρόνο, όμως αυτή η υπόθεση τον έχει ήδη επηρεάσει.

Ουσιαστικά η Γιουνάιτεντ ενώ έχει εξαιρετική γραμμή κρούσης έχει πρόβλημα στα μετόπισθεν. Εκτός εάν ο Σόλσκιερ πείσει την διοίκηση να του πάρει έναν παίκτη σαν τον
Κουλιμπαλί. Αλλιώς θα πάει σε λογική Πεπ Γκουαρντιόλα. Αντί για άμυνα παίζουμε μονίμως επίθεση.

Εκεί όμως το ρίσκο είναι μεγάλο. Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν η Γιουνάϊτεντ σίγουρα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική αλλά έχει… δρόμο ακόμα. Ωστόσο από τον Μάιο του 2013 και μετά την αποχώρηση του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον μόνο ένας προημιτελικός στο Champions League με τον Μόγιες είναι τοπ στιγμή της ομάδας.

Ο προπονητής, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ

Ο Σόλσκιερ είναι άνθρωπος της Γιουνάϊτεντ και δεν διστάζει να πάρει και δύσκολες αποφάσεις, όπως όταν είπε στον Λίνγκαρντ στην διάρκεια του ματς με το 1-0 με τη Σίτι για έναν κακό χειρισμό του: ‘Άλλο ένα τέτοιο και τελείωσες’.  Ο Νορβηγός έκανε και κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αποδείξει ότι δεν είναι υπηρεσιακός τεχνικός (όπως αρχικά είχε κλείσει) αλλά ο προπονητής που μπορεί να οδηγήσει σε νέες διακρίσεις τη Γιουνάϊτεντ.

Το κλειδί των «Κόκκινων»

Θα είναι ο Ντε Χέα αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος; Ο Πογκμπά έχοντας πλέον πιο σταθερή απόδοση; Όχι κυρίως είναι ο Φερνάντες, ένας παίκτης που βελτίωσε αισθητά μεσοεπιθετικά τη Γιουνάϊτεντ. Με τη ενέργειά του, τις μπαλιές του και τα γκολ του.

Το νέο αίμα, ο Ντε Μπέεκ
Στα 18 του ο Τέντεν Μένγκι έκανε την πρώτη του παρουσία στα έξι λεπτά του 2-1 με την ΛΑΣΚ Λιντς στο Europa στις 6 Αυγούστου. Ο νεαρός ακολούθησε την ομάδα και στην τελική φάση του τουρνουά. Ο Μένγκι ελπίζει να βρει μία θέση στο ρόστερ της νέας χρονιάς. Η προσθήκη του Ντε Μπέεκ, διεθνής Ολλανδός, δίνει πιο μεγάλο βάθος και ποιότητα στο κέντρο. Η μεταγραφή του Σάντσο θα προσφέρει πιο μεγάλο ενθουσιασμό αλλά θα κλείσει ο παίκτης;

Σημειώσεις από το άδειο Ολντ Τράφορντ
Το Ολντ Τράφορντ μετά το lockdown προφανώς και ήταν ένα διαφορετικό γήπεδο. Υπήρχε ένα μωσαϊκό με φωτογραφίες από φιλάθλους της ομάδας στο γήπεδο μετά από το σχετικό κάλεσμα της ομάδας.

Οι παίκτες με προοπτική για Εθνική

Ο Γκρίνγουντ των 17 γκολ στη σεζόν μπήκε στη λίστα με τους πιο μεγάλους σκόρερ σε πιο μικρή ηλικία μαζί με Μπεστ, Κιντ και Ρούνεϊ. Κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Αγγλίας και μπορεί μέχρι του χρόνου να είναι ακόμα και βασικός.

Τσέλσι, πρωταθλήτρια των μεταγραφών!

Ο Φρανκ Λάμπαρντ προσπαθεί να φτιάξει ένα ακόμα καλύτερο σύνολο για τη νέα χρονιά και ελπίζει πως τα επιθετικά ατού του θα αντισταθμίσουν τα αμυντικά προβλήματα της Τσέλσι.

Οι Λονδρέζοι έχοντας στηριχθεί και σε παιδιά των Ακαδημιών τους έχουν γίνει πιο ισχυροί και έχουν κάνει βήματα μπροστά όμως το επίπεδο της άμυνάς τους δεν τους επιτρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί για τον τίτλο. Ο Λάμπαρντ ακόμα μαθαίνει στον πάγκο αλλά δεδομένα και αυτός θα εξελιχθεί μες στην ερχόμενη σεζόν.

Η μεταβατική περίοδος για την Τσέλσι δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να απέδωσε πιο πάνω και πιο καλά από κάθε προσδοκία πέρυσι και ενώ είχε απαγόρευση μεταγραφών αλλά χρειάζεται και άλλη βελτίωση. Η Τσέλσι διασφάλισε την 4η θέση νικώντας με σκορ 2-0 τη Γουλβς.

Είχε όμως κάκιστη απόδοση στην ήττα του τελικού του Κυπέλλου με την Άρσεναλ. Επίσης το τελικό 7-1 με τη Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά του Champions League (4-1 εντός οι Βαυαροί) έδειξε τη διαφορά της με τις τοπ ομάδες. Ο Λάμπαρντ στάθηκε στο ban που είχε η ομάδα και ξεκαθάρισε πως είναι σίγουρος πως η ομάδα θα βελτιωθεί.

Το σημείο όπου είναι εμφανές ότι η Τσέλσι θέλει… δουλειά και βελτίωση είναι το αμυντικό σκέλος. Έχοντας ενισχυθεί επιθετικά με Βέρνερ, Χάβερτς, Ζίγιεχ. Η ομάδα του Λάμπαρντ δέχθηκε πέρυσι 54 γκολ στο πρωτάθλημα. Είναι η χειρότερη επίδοσή της μετά το 1996-1997. Έκαναν πολλά ατομικά και μεμονωμένα λάθη και είχαν πρόβλημα ακόμα και στο σετ παιχνίδι και φυσικά στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων τους.

Μέρος του προβλήματος είναι φυσικά ο Κέπα, ο πιο ακριβός γκολκίπερ στον κόσμο, τον οποίο δεν εμπιστεύεται ο Λάμπαρντ. Στο κέντρο της άμυνας αμφιταλαντευόταν μεταξύ Ρούντιγκερ, Ζούμα, Τομόρι και Κρίστενσεν.

Ο Τιάγκο Σίλβα υπέγραψε για να δώσει λύση στο κέντρο της άμυνας αλλά γίνεται 36 τον Σεπτέμβριο. Ο Αθπιλικουέτα δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος της θέσης του στην άμυνα και ο Ρις Τζέιμς είναι άπειρος. Η ελπίδα της Τσέλσι είναι πως ο Τσίλγουελ θα δώσει λύση στο πρόβλημα στην θέση του αριστερού μπακ.

Η διαθεσιμότητα του Ενγκολό Καντέ έχει σημασία. Όταν έλειπε και δεν ήταν δίπλα στον Κόβασιτς η Τσέλσι έχανε το κέντρο. Ο Ζορζίνιο πάντως προσφέρει ηρεμία στο παιχνίδι των Λονδρέζων και κατοχή μπαλας.

Ο Λάμπαρντ έχει να λύσει και τακτικά θέματα αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διάταξη της ομάδας. Ουσιαστικά αναζητά την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Ο Λάμπαρντ πήρε τη μεταγραφική στήριξη που ήθελε με νέες προσθήκες, όμως χρειάζεται και άλλη πίστωση χρόνου ενώ οι απαιτήσεις παραμένουν και όπως και η αξίωση να μειώσει τη διαφορά με ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Σίτι.

Βέβαια ο Λάμπαρντ είχε να διαχειριστεί την πιο αδύναμη ομάδα από μεριάς ρόστερ στην εποχή του Αμπράμοβιτς και έχοντας διαδεχθεί τον Σάρι. Χάνοντας τον Εντέν Αζάρ που πήγε στη Ρεάλ είχε ένα τεράστιο κενό και δεν υπήρχε τρόπος να φέρει άμεσα αντικαταστάτη.

Οι Βέρνερ, Ζίγιεχ και Χάβερτς μπορούν να δώσουν πολύ μεγάλη ώθηση. Υπήρχε η ανάγκη για πιο μεγάλο βάθος και ποιότητα στην επίθεση ειδικά μετά τις αποχωρήσεις των Πέδρο και Γουίλιαν ως ελεύθεροι. Ο Βέρνερ με τη Λειψία πέρυσι έβαλε 34 γκολ και θα έχει έναν πολύ καλό ανταγωνισμό με τον Άμπραχαμ και τον Ζιρού ενώ θα υπάρχει και η προοπτική της συνεργασίας των Μάουντ, Οντόι και Πούλισικ με Χάβερτς και Ζίγιεχ. Ο Λόφτους Τσικ επιστρέφει μετά από αποχή λόγω του τραυματισμού του στον αχίλλειο. Ο Λάμπαρντ πάντως… διψά για τρόπαια.

Ο προπονητής, Φρανκ Λάμπαρντ

Άσχετα με τα λάθη και τις δυσκολίες του ο Λάμπαρντ έδειξε πως δεν τα βάζει κάποιος εύκολα μαζί του. Έδειξε τη σκληρή του πλευρά στο ματς με τη Λίβερπουλ και η επόμενη… μάχη του με τον Κλοπ θα έχει ενδιαφέρον. Ποδοσφαιρικά είναι έτοιμος να μιλήσει για τα πάντα ενώ συνήθως θα κάνει ένα αστείο προτού αρχίσει να μιλέι σοβαρά.

Το κλειδί των Μπλε

Οι Άμπραχαμ και Ζιρού πήγαν καλά πέρυσι. Ο Λάμπαρντ όμως ενθουσιάστηκε από την μεταγραφή του Βέρνερ που κόστισε 47 εκατομμύρια. Ο Γερμανός επιθετικός μπορεί να παίξει και στα άκρα και έχει βάλει 95 γκολ σε 4 χρόνια στη Λειψία.

Το νέο αίμα, ο Χάντσον Οντόι

Ο Χάντσον Οντόι θέλει πολύ να είναι εντυπωσιακός φέτος. Ο Άγγλος ακραίος έχει δείξει το ταλέντο του κατά διαστήματα αλλά θέλει σταθερότητα.

Ο Ζίγιεχ από την άλλη θα προσφέρει θέαμα. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός με τον Άγιαξ έφτασε στα ημιτελικά του Champions League το 2019 και θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για τους αντιπάλους. Παίζει δεξιά αλλά και ως δεκάρι και έχει και καλό αριστερό πόδι.

Σημειώσεις από το άδειο Στάμφορντ Μπριτζ
Ορισμένα πρόσωπα οπαδών εμφανίζονταν στην οθόνη του γηπέδου στην επανέναρξη. Τα καθίσματα καλύφθηκαν από φωτογραφίες φιλάθλων και πανό που έφτιαξε ο Μπρανρ Κρόφορντ. ‘Θεωρώ πως οι σημαίες και τα πανό δίνουν φωνή στον κόσμο (που δεν είναι εδώ)’, λέει ο ίδιος.

Άρσεναλ, με τη σφραγίδα του Αρτέτα

Η λάμψη της κατάκτησης του Κυπέλλου Αγγλίας έδωσε χρόνο στον Μικέλ Αρτέτα, όμως χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να δει το αγωνιστικό σχέδιό του να  εφαρμόζεται πλήρως. Για ομάδα που είχε συμφωνήσει προφορικά με τον Γκνάμπρι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και έχει χάσει και τον Κομάν, δύο παίκτες που πρωταγωνιστούν σήμερα στη Μπάγερν Μονάχου τα πράγματα δεν
είναι απλά.

Η ουσία της ιστορίας; Εάν η Άρσεναλ την τελευταία δεκαετία είχε χειριστεί πιο σωστά τέτοιες μεταγραφικές υποθέσεις θα είχε άλλο ρόστερ και άλλη εικόνα σήμερα. Η Άρσεναλ γενικότερα πρέπει να αποκτήσει πιο μεγάλο όραμα για τη συνέχεια. Οι πρώτοι οκτώ μήνες του Αρτέτα ήταν σίγουρα σημαντικοί.

Ο Αρτέτα σίγουρα θα πρέπει να ευχαριστεί τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ για τη νίκη στο Κύπελλο Αγγλίας και την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Αρτέτα αντιμετώπισε προβλήματα με παίκτες όπως οι Γκεντουζί και Οζίλ, όμως σίγουρα έπεισε έναν παίκτη όπως ο Ομπαμεγιάνγκ να ανεβάσει το επίπεδό του. Ο Γουίλιαν από την άλλη θα είναι μία πολύ καλή προσθήκη.

Η κατάκτηση του FA Cup ήταν σημαντική, όμως η προσεχή σεζόν θα δείξει εάν η Άρσεναλ μπορεί να… επιπλεύσει ή θα βουλιάξει. Ο Αρτέτα δεν θέλει η Άρσεναλ να παίζει ως αουτσάιντερ ή να είναι σε τέτοιον ρόλο. Θέλει κυριαρχία και επιθετικότητα. Να περάσει όλα τα στοιχεία που θέλει βέβαια απαιτεί χρόνο.

Οι δεξιότητες του Γουίλιαν θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Μαγκαλιάες θα κλείσει από τη Λιλ και ο Σαλιμπά είναι διαθέσιμος. Η Άρσεναλ θα έχει έναν συνδυασμό νέων, δυνατών και αθλητικών στόπερ, κάτι που της έλλειψε πέρυσι. Η επόμενη κουβέντα αφορά στον χώρο του κέντρου, όπου μπορεί να έχει αποχωρήσεις και ενώ δεν είναι εύκολο να κλείσουν τον Παρτέι που τόσο θέλουν εκτός και εάν φύγει τουλάχιστον ένας εκ των Γκεντουζί – Τορέιρα. Η Άρσεναλ βρίσκεται σε ένα καλοκαίρι που δεν μπορεί να κάνει μεγάλα ανοίγματα και χρειάζεται έσοδα. Ο Αρτέτα τη νέα χρονιά θα πρέπει και να εξελίξει την Άρσεναλ αλλά και να πάρει μεγάλες νίκες.

Ο προπονητής, Μικέλ Αρτέτα

Ο Μικέλ Αρτέτα είναι ένας προπονητής για όλες τις… δουλειές και αποφασισμένος να πετύχει ακόμα και με προσωπικούς συμβιβασμούς. Ένας άνθρωπος που μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και πορτογαλικά. Είναι αφοσιωμένος και μπορεί να γίνει πολύ σκληρός σε περιπτώσεις όπως των Γκεντουζί και Οζίλ.

Το κλειδί, ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ

Όποιος δεν μπορεί να δει την αξία του Ομπαμεγιάνγκ δεν μπορεί να καταλάβει το τι σημαίνει αυτός ο παίκτης για την Άρσεναλ. Κομβικός και ένας παίκτης πάνω στον οποίο βασίζεται η ομάδα. Με μία πιο νεανική και δυνατή άμυνα και ένα πιο ισορροπημένο κέντρο θα γίνει ο κορυφαίος επιθετικός του πρωταθλήματος.

Το νέο αίμα, ο Ρέις Νέλσον

Ο Αρτέτα μίλησε ανοιχτά για τον Ρέις Νέλσον λέγοντας πως μπορεί να γίνει ότι θελήσει. Ο 20χρονος θα πρέπει να το ανταποδώσει όλο αυτό. Σκόραρε με Λίβερπουλ και ξεχώρισε με Λιντς και Πόρτσμουθ. Μπορεί όμως να σταθεροποιήσει την απόδοσή του; Η έλευση των Γουίλιαν και πολύ πιθανόν και του Γκάμπριελ θα δώσουν άλλη ώθηση. Υπάρχει και η προσθήκη του Σουηδού Αντρέας Γκέοργκσον στο τεχνικό επιτελείο. Πρώην της Μπρέντφορντ και με ειδικότητα στο σετ παιχνίδι, την ατομική βελτίωση αλλά και τις στατικές φάσεις.

Σημειώσεις από το άδειο Emirates

Τα αστεία ή οι πλάκες για το άδειο Emirates στέρεψαν γρήγορα. Υπήρχε η διαφορά στα χρώματα στις εξέδρες αλλά και μουσική που ακουγόταν πριν τη σέντρα των αγώνων.

Tότεναμ, χωρίς περιθώρια λάθους

Ο στόχος του Τσάμπιονς Λιγκ δεν επιτεύχθηκε ποτέ, με την Τότεναμ να … σώζει στο τέλος αυτόν του Europa League. Αποκλεισμός σε Κύπελλο, League Cup και με… άγχος πρόκριση στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ως εκεί όμως… Φέτος δεν έγινε η υπέρβαση, αλλά δεν έφυγαν και παίκτες – Κλειδιά όπως ο Κέιν και ο Ντέλε Άλι. Ο Λο Σέλσο έμεινε στην ομάδα και θα προσθέσει ποιότητα στη μεσαία γραμμή, χρήσιμες οι προσθήκες των Ντόχερτι (δεξιός μπακ, Γουλβς) και Χόιμπεργκ (κεντρικός χαφ, Σαουθάμπτον). Στην πρόβα τζενεράλε ηττήθηκε με 2-1, από τη Γουότφορντ. Στα υπόλοιποα φιλικά, η Τότεναμ επικράτησε, των Ίπσουιτς (3-0), Ρέντινγκ (4-1) και Μπέρμιγχαμ (1-0).

Ο προπονητής, Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος έχει άλλοθι ότι παρέλαβε μία ομάδα χωρίς ενίσχυση, όταν διαδέχθηκε τον Ποτσετίνο. Έχει συμβόλαιο έως το 2023 και πλέον καλείται, μετά από πολλές μέτριες προσωπικές χρονιές στις προηγούμενες ομάδες του, να αρχίσει να δείξει κάτι διαφορετικό. Οι περσινοί τραυματισμοί στάθηκαν εμπόδιο για κάτι καλύτερο…

Το κλειδί, ο  Χάρι Κέιν. Ο αρχηγός των Spurs έμεινε στην ομάδα της καρδιάς του και ετοιμάζει τη δική του αντεπίθεση. Ο Κέιν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, δείχνει σε καλή κατάσταση και πάνω του θα στηριχθούν οι ελπίδες των Λονδρέζω για υπέρβαση.

Λιντς, ο Μπιέλσα… απειλεί!

Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα θα γίνει μία ακόμα Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ή θα μοιάσει στη Νόριτς; Πολλά θα εξαρτηθούν από την μεταγραφή -ρεκόρ του Ροντρίγκο, του Ισπανού επιθετικού που αγωνιζόταν στη Βαλένθια. Σε αυτήν την φάση η Λιντς
για τη νέα χρονιά έχει μία αβεβαιότητα αν και πρωταθλήτρια της Championship. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση και ενθουσιασμός όμως η ιδιαιτερότητα του Μπιέλσα σε σχέση με τις απαιτήσεις της Πρέμιερ δημιουργεί ερωτηματικά.

Ο Αργεντίνος τεχνικός είναι χαρισματικός αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Το στιλ του απαιτεί πάντα από την ομάδα πολλά αποθέματα ενέργειας, έντονο πρέσινγκ, πολλά ανεβάσματα και υψηλό επίπεδο πειθαρχίας. Οι Ποκετίνο, Γκουαρντιόλα και Ζιντάν έχουν ένα ανάλογο στιλ με τη διαφορά πως τα ρόστερ τους έχουν διαφορά.

Από την άλλη υπήρχαν και οι εκτιμήσεις ότι ο Μπιέλσα δεν θα τα κατάφερνε στη Championship αλλά εκείνος τους διέψευσε κατηγορηματικά, κατακτώντας τον τίτλο. Με την καθοδήγηση ενός εξαιρετικού αρχηγού και σέντερ μπακ, του Λίαμ Κούπερ η Λιντς έκανε τη διαφορά. Η Λιντς θα μπορούσε να είχε ανέβει κατηγορία πριν το lockdown και γενικά το άξιζε.

Οι φίλαθλοι της Λιντς ευελπιστούν πως τα 27 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τον επιθετικό Ροντρίγκο θα πιάσουν τόπο. Ο Ροντρίγκο μπορεί να παίξει και ρόλο πίσω από τον επιθετικό αλλά και στα άκρα. Θα αμείβεται με 100.000 την εβδομάδα και ο Μπιέλσα περιμένει πως η πιο ακριβή προσθήκη μετά τα 18 εκατ. του Ρίο Φέρντιναντ 20 χρόνια πριν από τη Γουέστ Χαμ θα αποδώσει ανάλογα. Η Λιντς θα ήθελε να κρατήσει τον δανεικό Μπεν Γουάιτ. Ο Μπιέλσα ως επιλογή για να καλύψει το κενό του είχε τον Γερμανό διεθνή Ρόμπιν Κοχ από τη Φράιμπουργκ. Στα θετικά ήταν η διατήρηση στο ρόστερ του μέσου Κάλβιν Φίλιπς.

Για τη Λιντς θα έχει μεγάλη σημασία όταν  θα έχει τη στήριξη του κόσμου της στα εντός έδρας παιχνίδια της. Το Έλαντ Ρόουντ με κόσμο γίνεται άλλο… γήπεδο και αποκτά τρομερή ατμόσφαιρα.

Υπάρχει και ο εξαιρετικός Ισπανός μεσοεπιθετικός Πάμπλο Ερνάντεθ αλλά είναι πλέον στα 35 του χρόνια. Τακτικά ο Μπιέλσα από την άλλη είναι ένας τεχνικός που μπορεί να… ζορίσει ακόμα και τους μεγάλους της κατηγορίας όμως το ρόστερ του εγείρει ερωτηματικά. Πρόκεται από την άλλη για έναν τεχνικό με πολύ καλό background και βιογραφικό.

Ο προπονητής, Μαρσέλο Μπιέλσα

Ο Μπιέλσα είναι πολύ έμπειρος, ικανός και δένεται με τις ομάδες του αλλά φορτίζεται πολύ στα ματς και λειτουργεί και συναισθηματικά με τα σχετικά… ξεσπάσματά του. Ο Αργεντίνος στις συνεντεύξεις Τύπου έχει βρεθεί να διορθώνει ακόμα και τον μεταφραστή του. Προπονητής που μπορεί να απαντήσει στο οτιδήποτε.

Το κλειδί, ο Πάμπλο Ερνάντεθ

Ο Ερνάντεθ αναμφίβολα είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης στην εποχή Μπιέλσα. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός ήταν ο παίκτης που μετέτρεπε ισοπαλίες σε νίκες. Το προχωρημένο της ηλικίας του σίγουρα θα παίξει ρόλο.

Το νέο αίμα, ο Σαμ Γκρίνγουντ
Ο 18χρονος επιθετικός Σαμ Γκρίνγουντ προήλθε από την Άρσεναλ έναντι κόστος 1.5 εκατομμυρίου. Προϊόν της Ακαδημίας της Σάντερλαντ τον οποίο ήθελαν οι Μίλαν και Γιουνάϊτεντ. Παίκτης πολύ καλός και με τα δύο πόδια και καλός σκόρερ. Από πλευράς μεταγραφών ο Ροντρίγκο από τη Βαλένθια έκανε νέο ρεκόρ μεταγραφής για τη Λιντς με τα 27 εκατομμύρια.

Σημειώσεις από το άδειο Έλαντ Ρόουντ

Το Έλαντ Ρόουντ ήταν ανέκαθεν μία από τις πιο… καυτές έδρες στην Αγγλία που προκαλούσαν… φόβο σχεδόν σε κάθε αντίπαλο. Οι οργανωμένοι της Λιντς πάντως είχαν δείξει την ενόχλησή τους για τη μη παρουσία τους στις εξέδρες λόγω του κορονοϊού με κάθε τρόπο.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ειδικά μεταγραφών με δεκάδες πρωτότυπες αγορές! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X