Τα κορυφαία... ελληνικά γκολ στην ιστορία του Champions League! (Poll)

Τα κορυφαία… ελληνικά γκολ στην ιστορία του Champions League! (Poll)

Γκολ, η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου! Kι όταν ένα ωραίο τέρμα συνδυάζεται με νίκη στο Champions League, τότε, το αποτέλεσμα είναι μαγικό! Από τη γκολάρα του Βαζέχα στο Αμστερνταμ, στο τηλεκατευθυνόμενο του Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ και το τέρμα – ποίημα του Τσιάρτα στη Νέα Φιλαδέλφεια! Το bwinNews παρουσιάζει τις γκολάρες… νίκης που σημάδεψαν τις ελληνικές επιτυχίες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

1995-96: Άγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1

Ο Δώνης παίρνει τη μπάλα έξω από την περιοχή και αρχίζει την κούρσα, δε σταματά πουθενά, διασχίζει το γήπεδο, πασάρει τη σωστή στιγμή στον Βαζέχα και ο Πολωνός κάνει το πλασέ της ζωής του μπροστά από τον Φαν Ντερ Σαρ! Γκοοοολλλλ! Ο Παναθηναϊκός ανοίγει το σκορ στο 87ο λεπτό και γράφει ιστορία. Η Ευρώπη παραμιλούσε για το απίστευτο κατόρθωμα, καθώς τα τρομερά «μωρά» του Λουίς Φαν Χαάλ ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μπορεί στον επαναληπτικό η πρόκριση στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να μην ήρθε, όμως το γκολ του Βαζέχα πέρασε για πάντα στο μυαλό και την καρδιά των φιλάθλων του Παναθηναϊκού!

 

1997-98: Ολυμπιακός – Πόρτο 1-0

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Σεπτεμβρίου του 1997, πρεμιέρα της φάσης των ομίλων, ο Ολυμπιακός ήταν η σταχτοπούτα της συγκεκριμένης φάσης του Champions League και στην πρεμιέρα του είχε αντίπαλο την Πόρτο. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μπροστά σε 75.000 κόσμο, μπήκε «καυτή» στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ κι ο Ρουί Κορέιρα πριν να καταλάβει που βρίσκεται είδε τον «κεραυνό» του Στέλιου Γιαννακόπουλου να… καίει τα δίχτυα του μόλις στο 6ο λεπτό. Ο διεθνής μέσος σε μια αντεπίθεση του Ολυμπιακού είδε τον αντίπαλο γκολκίπερ εκτός θέσης και με σουτάρα στην κίνηση από τα 40 μέτρα σχεδόν πέτυχε ίσως το ομορφότερο γκολ στην ιστορία των Πειραιωτών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ηταν το πρώτο τέρμα των «ερυθρόλευκων» στο Champions League, το οποίο και ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, βρέθηκε στα τέσσερα καλύτερα τέρματα της UEFA για τη σεζόν 1997-98.

 

2000-01: Παναθηναϊκός – Γιουβέντους 3-1

To βράδυ της 8ης Νοεμβρίου του 2000 οι φίλοι του Παναθηναϊκού βίωσαν από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές στιγμές στην ιστορία του συλλόγου. Οι «πράσινοι» αντιμέτωπισαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας τη Γιουβέντους και ήθελαν μόνο νίκη για να ξεπεράσουν τους «μπιανκονέρι» και το Αμβούργο, ώστε να προκριθούν μαζί με την πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έκανε φανταστική εμφάνιση, επικράτησε των Ιταλών με 3-1 και άφησε εκτός Ευρώπης τους Ιταλούς. Η βραδιά όμως έγινε ομορφότερη με το γκολ που πέτυχε ο Πάουλο Σόουζα. Ο Πορτογάλος με μια απίστευτη εκτέλεση φάουλ από θέση που ήταν για… σέντρα νίκησε τον Φαν Ντερ Σααρ κι έβαλε φωτιά στον ΟΑΚΑ. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, το τέρμα του Σόουζα μνημονεύεται από την UEFA!

 

 

2002-2003: ΑΕΚ– Ρεάλ Μαδρίτης 3-3

Στις 2 Οκτωβρίου του 2002 σε ένα φανταστικό ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς αναδείχθηκε ισόπαλη με την… ασταμάτητη Ρεάλ Μαδρίτης των «Galacticos». Ζιντάν, Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος, Καμπιάσο, Κασίγιας ήταν μερικά από τα αστέρια που έδωσανλάμψη στο «Νίκος Γκούμας». Ωστόσο, τη λάμψη τους «έκλεψε» ο Βασίλης Τσιάρτας. Ο «El Mago» είχε δυο ασίστ στα γκολ των Μαλαδένη και Νικολαΐδη, ωστόσο ήταν αυτός που πέτυχε το ωραιότερο γκολ εκείνης της αγωνιστικής και από τα καλύτερα της σεζόν. Ο Τσιάρτας έστησε τη μπάλα έξω από την περιοχή, δεν πήρε πολλά μέτρα φόρα κι έστειλε τη μπάλα στο… δοκάρι. Ιδιο σκηνικό λίγο αργότερα, στο 6ο λεπτό, μόνο που αυτή τη φορά δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης στον Κασίγιας. Ο κόσμος παραληρούσε και ο «El Mago» το αφιέρωσε στον αγαπημένο του θείο που την ίδια μέρα είχε «φύγει» από τη ζωή.

 

 

2003-04: Ολυμπιακός – Γαλατασαράι 3-0

Ενα από τα ωραιότερα γκολ στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού, ένα από τα ομορφότερα τέρματα που έχει πετύχει παίκτης ελληνικής ομάδας στο Champions League. Tη σεζόν 2003-04 για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, oι Πειραιώτες είχαν βρει στο δρόμο τους τη Γαλατά. Ηττα 1-0 στην Κωνσταντινούπολη, πάρτι στη Ριζούπολη με 3-0. Σκόρερ ο Μαυρογενίδης, ο Καστίγιο, αλλά όλοι θυμούνται εκείνη την αναπενάληπτη έμπνευση του Ζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος βγήκε στην πλάτη της άμυνας των Τούρκων, ο Μοντραγκόν στάθηκε επιβλητικά μπροστά του, αλλά ο… μάγος Ζίο εξέθεσε τον γκολκίπερ της Γαλατά με τη φοβερή λόμπα. Ο Μοντραγκόν είδε τη μπάλα να περνά από πάνω του, τη Ριζούπολη να παίρνει… φωτιά και την UEFA να προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο σε αυτά με τα καλύτερα γκολ της διοργάνωσης.

 

2003-2004: Ρέιντζερς – Παναθηναϊκός 1-3

Στις 9 Νοεμβρίου του 2003 ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Γλασκώβη για ένα ματς «do or die» με τη Ρέιντζερς. H Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Στουτγκάρδη είχαν «κλειδώσει» την πρόκριση τους στην επόμενη φάση του Champions League και το «τριφύλλι» χρειαζόταν μόνο νίκη κόντρα στους «Προτεστάντες» για να πάρει την τρίτη θέση και να συνεχίσει στο Κύπελλο UEFA. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 28′ με τον Μπολ, όμως οι «πράσινοι» βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης τέσσερα λεπτά αργότερα με τον Ζουτάουτας. Στο 62ο λεπτό όλα… πάγωσαν για τους Σκωτσέζους. Ο λόγος; Η μπάλα έφτασε στον Μπασινά έξω από την περιοχή, ο διεθνής  δοκίμασε το πόδι του από τα 35 μέτρα και με «κεραυνό»… σφράγισε μια σπουδαία επιτυχία. To εντυπωσιακό γκολ δεν μπόρουσε να αποσωβήσει ο Κλος, ο οποίος τόνισε πως ήταν από τις δυσκολότερες στιγμές της καριέρας του.

 

 

2006-2007: ΑΕΚ – Λιλ 1-0

Η ΑΕΚ στην τέταρτη συμμετοχή της στη φάση των ομίλων του Champions League πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Tην πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου του 2006 στο «καυτό» Ολυμπιακό Στάδιο η ομάδα του Λορένσο Σέρα Φερέρ αντιμετώπισε τη γαλλική Λιλ, η οποία είχε τερματίσει στην τρίτη θέση της Ligue 1 τη σεζόν 2005-06. Ο «δικέφαλος» στο 22′ απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα μετά την αποβολή του Στάθη Ταυλαρίδη και στο 74′ ο Νίκος Λυμπερόπουλος έκοψε τον «Γόρδιο Δεσμό» με ένα σουτ «οβίδα», βάζοντας το όνομα του κι αυτός στην «κιτρινόμαυρη» ιστορία. Η μπάλα έφτασε στα πόδια του, έκανε την πρώτη ντρίμπλα, απέφυγε τον αντίπαλο και με τρομερό τελείωμα από τα 35 μέτρα έστειλε την ΑΕΚ στα ουράνια!

 

 

2006-2007: ΑΕΚ – Μίλαν 1-0

«Φύγε Λύμπε. Άσε τον Σέζαρ να το χτυπήσει», ακουγόταν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ στις 21 Νοεμβρίου του 2006, στο 32ο λεπτό της αναμέτρησης της ΑΕΚ με τη Μίλαν. Είκοσι ημέρες μετά τη μεγάλη νίκη επί της Λιλ, η Ένωση υποδέχτηκε την λίγους μήνες αργότερα νικήτρια της διοργάνωσης και αναζητούσε τη δεύτερη νίκη της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η ομάδα του Φερέρ δυο λεπτά μετά τη συμπλήρωσης μισής ώρας παιχνιδιού κέρδισε φάουλ σε εξαιρετική θέση εκτός περιοχής με τους Σέζαρ και Λυμπερόπουλο να στέκονται πάνω από τη μπάλα. Η… λαϊκή απαίτηση ήταν να το εκτελέσει ο Βραζιλιάνος εξτρέμ, όπως και έγινε. Ο σπουδαίος Ντίντα έκανε ένα λάθος βήμα και ο Ζούλιο Σέζαρ με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ έκανε το 1-0 και υπέγραψε μια από τις πιο σπουδαίες βραδιές στην ιστορία της ΑΕΚ.

 

 

2007-08: Βέρντερ Βρέμης – Ολυμπιακός 1-3

«Το γκολ της ζωής μου» είχε τονίσει ο Χρήστος Πατσατζόγλου και πως να μην είναι… Ο διεθνής μέσος σφράγισε με τη γκολάρα του το πρώτο διπλό του Ολυμπιακού στο Champions League! Στο 82ο λεπτό της αναμέτρησης του «Βάζερστάντιον», ο Γεωργάτος έκανε τη σέντρα, λάθος διώξιμο των Γερμανών και ο Πατσατζόγλου με… κεραυνό έξω περίπου 30 μέτρα από την αντίπαλη εστία δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον Βάντερ. Βρέθηκε στα κορυφαία γκολ της σεζόν, όμως για τους φίλους του Ολυμπιακού, ήταν το τέρμα που έδωσε στην ομάδα τους την πρώτη μεγάλη εκτός έδρας νίκη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

 

 

2008-09: Bέρντερ Βρέμης-Παναθηναϊκός 0-3

Στις 4 Νοεμβρίου του 2008 ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο του τρίποντο στους ομίλους του Champions League εκείνη τη σεζόν και μάλιστα με επιβλητικό πέρασε από την έδρα της Bέρντερ Βρέμης με 3-0. Στο 58΄ο Τζιόλης βρήκε με κάθετη πάσα τον Βαγγέλη Μάντζιο, ο οποίος ρόλαρε εξαιρετικά το σώμα του, «άδειασε» τον αντίπαλο του και άνοιξε το σκορ.

 

Το δεύτερο γκολ της ομάδας του Τεν Κάτε ήταν ακόμα πιο όμορφο.Στο 70’η μπάλα έσκασε μπροστά από τον Γιώργο Καραγκούνη σε πλάγια θέση αριστερά έξω από την περιοχή και με φανταστικό βολέ «κεραυνοβόλησε» τον Βίζε. Δυο γκολάρες, ένα ιστορικό διπλό!

Σχολιάστε

X