Η αντίστροφη μέτρηση για το Euro άρχισε! Πόλεις, Στάδια και πρόγραμμα σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όλα τα βλέμματα θα πέσουν στον εναρκτήριο αγώνα στο Ολίμπικο της Ρώμης όπου θα τεθούν αντιμέτωπες οι Ιταλία και Τουρκία.
Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
Όλες οι αποδόσεις ποδοσφαίρου Euro 2020 εδώ!
Το Euro 2020 – που θα γίνει μες στο 2021 με το πλάνο να αφορά 12 χώρες – υπόσχεται τη διαφορετικότητα με την παρουσία κόσμου (μειωμένο αριθμό βέβαια και με περιορισμούς λόγω Covid-19) και δεδομένα θα διαφέρει από τις προηγούμενες διοργανώσεις.
Η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει ωστόσο όσο περνάει ο χρόνος οι αρμόδιοι διοργανωτές αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν το… τοπίο. Σε μία εβδομάδα όλοι οι διοργανωτές (όλες οι χώρες που θα φιλοξενήσουν αγώνα) θα πρέπει να υποβάλλουν τα πλάνα τους για το πως θα φιλοξενήσουν οπαδούς σε 51 αγώνες.
Ορισμένες χώρες είναι πιο σίγουρες για το πλάνο τους. Άλλες πιο προσεκτικές και διστακτικές. Στο Δουβλίνο, το Μπιλμπάο, τη Ρώμη και το Μόναχο δόθηκε παράταση χρόνου έως τις 19 Απριλίου. Η κατάσταση γύρω από τον θεσμό όμως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως και η UEFA έχει αρχίσει να οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες για το τουρνουά που θα γίνει με καθυστέρηση 12 μηνών.
Ποιες έδρες είναι έτοιμες για το EURO 2020;
Η UEFA ζήτησε από τις χώρες που θα φιλοξενήσουν αγώνες τα πλάνα τους για το πως θα φιλοξενήσουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο της χωρητικότητας των γηπέδων. Η αγγλική Ομοσπονδία έχοντας και τη στήριξη της Κυβέρνησής της δεσμεύτηκε ότι θα είναι έτοιμη χάρις σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού. Μάλιστα, περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.
Η ταχύτητα των εμβολιασμών κι ένα μεγάλο lockdown δείχνουν πως η Αγγλία είναι σε θέση το προσεχές καλοκαίρι να άρει όλους τους περιορισμούς της.
Η αγγλική Ομοσπονδία θα κάνει πρώτα μία σειρά από πιλοτικά αθλητικά γεγονότα, όπως ενημέρωσε την UEFA. Θα μπορεί να λειτουργήσει σε ποσοστό 25% για τη φάση των ομίλων και τους αγώνες στο Γουέμπλεϊ και με στόχο να αυξάνεται το ποσοστό όσο προχωρά η διοργάνωση. Αυτό σημαίνει πως 22.500 φίλαθλοι θα μπορούν να είναι στο γήπεδο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως για τα ημιτελικά και τον τελικό του Ιουνίου το ποσοστό των φιλάθλων μπορεί να είναι στο 50%. Το Γουέμπλεϊ είναι ένα από τα οκτώ γήπεδα που εγκρίθηκαν τα πλάνα τους για την παρουσία κόσμου στην κερκίδα.
Η Ρωσία επίσης έχει ανακοινώσει τα πλάνα της για ποσοστό 50%. Περίπου 30.000 κόσμος δηλαδή για τα παιχνίδια στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ίδιος αριθμός και στο Αζερμπαϊτζάν και την πόλη του Μπακού. Η Βουδαπέστη έχει στόχο το 100% στις εγκαταστάσεις της, παρότι ο αριθμός των θανάτων είναι πιο μεγάλος από ποτέ κι έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στη χώρα. Η UEFA διευκρινίζει πως όλα τα κριτήρια θα εξεταστούν και θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα.
Η Γλασκώβη θα έχει δύο αγώνες της Σκωτίας με Κροατία και Τσεχία. Αναμένεται να έχει 13.000 φιλάθλους, δηλαδή 25% ποσοστό στο Χάμπντεν Παρκ μετά και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της χώρας. Το Άμστερνταμ, το Βουκουρέστι και η Κοπεγχάγη δουλεύουν ένα πλάνο για να έχουν 25% ποσοστό στα γήπεδά τους για τους αγώνες της φάσης των ομίλων.
Οι τοπικές Αρχές σε Ρώμη και Μόναχο έχουν δεσμευτεί να έχουν κόσμο αλλά τα νούμερα και τα ποσοστά θα εξαρτηθούν από το πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί και τον αριθμό των ατόμων που θα έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ο κάθε διοργανωτής έχει τα πλάνα του στα οποία θα υπάρχουν και τεστ αλλά και χρήση εφαρμογών για την ασφαλή παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα.
«Η UEFA είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως θα υπάρξει επιστροφή φιλάθλων για τα γήπεδα του Euro 2020. Θέλει να εκφράσει την εκτίμηση στα μέλη της και τις εθνικές και τοπικές Αρχές που συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν τη ασφαλή επάνοδο των φιλάθλων στις εξέδρες», αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών.
«Στην παρούσα φάση οκτώ διοργανώτριες χώρες έχουν επιβεβαιώσει το ποσοστό φιλάθλων στα γήπεδά τους με βάσει τις εκτιμήσεις για την υγειονομική τους κατάσταση και μία βελτίωση που εκτιμάται πως θα υπάρχει στις χώρες αυτές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Και αυτό διότι θα έχει προχωρήσει το πλάνο των εμβολιασμών και θα υπάρξουν προσεγμένα μέτρα για να ανοίξει ξανά η οικονομία αλλά και ότι ο ιός δεν θα επιδρά των ίδιο λόγω του πιο ζεστού καιρού», συνεχίζεται σχετικά στην ενημέρωση.
Ποια είναι τα πιο μεγάλα ερωτηματικά λίγο πριν το EURO 2020;
Υπάρχει το στάδιο Aviva του Δουβλίνου. Σε αντίθεση με τη Σκωτία και την Αγγλία η ιρλανδική Κυβέρνηση δεν δίνει ακόμα εγγυήσεις για την παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο. Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιρλανδίας ενημέρωσε ότι λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν μπορεί σε αυτό το σημείο να διασφαλίσει την παρουσία έστω ενός μικρού αριθμού φιλάθλων στα ματς του Δουβλίνου τον Ιούνιο. Η UEFA προσπαθεί ώστε να βρεθούν εναλλακτικές για να υπάρξουν και εκεί φίλαθλοι.
Τη συγκεκριμένη ενημέρωση η UEFA την περίμενε λόγω της κατάστασης στη χώρα.
Τα νέα από την Ισπανία ήταν μη αναμενόμενα από την άλλη. Αρχικά η πόλη του Μπιλμπάο είχε ενημερώσει πως θα μπορούσε να δώσει ένα πλάνο για 20% η ισπανική Ομοσπονδία έκανε γνωστό πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και αδύνατο σύμφωνα με τις συνθήκες που υπάρχουν και τους περιορισμούς στη χώρα των Βάσκων από την Κυβέρνηση. Στην χώρα των Βάσκων καταγράφονταν 351 περιπτώσεις με covid-19 ανά 100.000 άτομα.
Για το Μπιλμπάο είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσει αγώνες της Εθνικής Ισπανίας μετά το 1967. Θα γίνουν εκεί και τα τρία παιχνίδια των Ισπανών. Η άλλη επιλογή θα είναι να φύγουν από εκεί τα παιχνίδια και να γίνουν αλλού στην Ισπανία, όπως στην έδρα της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Το Μόναχο και η Ρώμη επίσης είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Αδυνατούν να δώσουν εγγυήσεις για το ποσοστό των φιλάθλων στο deadline της UEFA. Οι τοπικές Αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως για την παρουσία φιλάθλων όμως δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να προσδιοριστεί ο αριθμός.
Οι τελικές αποφάσεις για Δουβλίνο, Μπιλμπάο, Ρώμη και Μόναχο θα ληφθούν από την UEFA σε κεντρικό της συνέδριο στις 19 Απριλίου, με τους Ιρλανδούς, αλλά και τους Βάσκους να είναι σε πολύ δύσκολη θέση.
Ποια είναι η λίστα των 12 πόλεων που θα φιλοξενήσουν αγώνες στο EURO;
- Λονδίνο, Αγγλία (22.500)
- Μόναχο, Γερμανία (δεν έχει προσδιοριστεί αριθμός)
- Ρώμη, Ιταλία (δεν έχει προσδιοριστεί αριθμός)
- Μπακού, Αζερμπαϊτζάν (34.000)
- Αγία Πετρούπολη, Ρωσία (34.000)
- Βουδαπέστη, Ουγγαρία (67.000)
- Βουκουρέστι, Ρουμανία (13.000)
- Άμστερνταμ, Ολλανδία (12.000)
- Μπιλμπάο, Ισπανία (δεν έχει προσδιοριστεί)
- Γλασκώβη, Σκωτία (13.000)
- Δουβλίνο, Ιρλανδία (δεν έχει προσδιοριστεί)
- Κοπεγχάγη, Δανία (12.000)
Ποια θα είναι η διαδικασία με τα εισιτήρια;
Η UEFA δεν είχε ποτέ άλλοτε δει τέτοια ζήτηση εισιτηρίων όπως το καλοκαίρι του 2019 για το Euro 2020. Πάνω από 19 εκατομμύρια αιτήθηκαν να πάρουν ένα εισιτήριο από έναν αριθμό 1.5 εκατομμυρίων εισιτηρίων. Τον Δεκέμβριο του 2019 δόθηκε νέα δυνατότητα για αγορά εισιτηρίων με τον αριθμό να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.
Πρόκειται για έναν μεγάλο “πονοκέφαλο” για την UEFA. Παρά την προσπάθεια που γίνεται αρκετές χιλιάδες από αυτόν τον κόσμο θα μείνει με την απογοήτευση και δεν θα μπορέσει να μπει σε ένα από τα γήπεδα του Euro. Η UEFA έχει δώσει την ευκαιρία στους κατόχους των εισιτηρίων να πάρουν πίσω τα χρήματά τους έως τις 22 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση εάν προκύψει υπεραριθμία για ένα παιχνίδι σύμφωνα με τα εισιτήρια που είχαν δοθεί θα γίνει διαλογή με ψηφοφορία για το ποιοι θα μπουν στο γήπεδο και ποιοι όχι.
Ο Ρονάν Εβέν, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Φιλάθλων της Ευρώπης τονίζει πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους πλέον πιστούς φιλάθλους που ακολουθούν εδώ και χρόνια τις ομάδες τους εντός και εκτός έδρας. Θεωρεί πως εάν υπάρχει ένα ποσοστό 20% αυτοί θα πρέπει να επιβραβευτούν και όχι οι VIP (επίσημοι) ή άλλες κατηγορίες.
Η ακύρωση όλων των εισιτηρίων για να τεθούν ξανά προς διάθεση ήταν μία επιλογή. Όμως και πάλι πάνω σε αυτό ορισμένες έδρες θα θα μπορούσαν να πουλήσουν όλα τα εισιτήριά τους για λιγότερο σημαντικά παιχνίδια. Τελικά η UEFA αποφάσισε να αρχίσει τις επιστροφές χρημάτων. Βέβαια ο στόχος είναι όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια που θα προκύψουν να πουληθούν.
Οι αριθμοί των φιλάθλων για τα ημιτελικά και τον τελικό αναμένεται να διαφέρουν από τα όποια αρχικά πλάνα. Θα είναι πιο ευέλικτοι από τα ποσοστά που θα είναι συγκεκριμένα για τους αγώνες των ομίλων.
Οι τέσσερις ομάδες που θα περάσουν από τα play offs μαζί με τη Σκωτία θα έχουν τις πρώτες επιλογές για την αγορά εισιτηρίων από τις αρχές Μαΐου. Η UEFA κρατά ένα 16% των εισιτηρίων για τις συγκεκριμένες χώρες και τη Σκωτία, που θα μπορέσει να έχει έναν αριθμό περίπου 3.600 φιλάθλων όταν θα παίξει με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ.
Θα επιτραπούν τα ταξίδια των φιλάθλων για το EURO 2020;
Όσοι είναι τυχεροί και έχουν ήδη εισιτήριο θα πρέπει γρήγορα να κλείσουν το πως θα ταξιδέψουν και το που θα μείνουν. Η ακύρωση του τουρνουά το περασμένο καλοκαίρι προφανώς και ήταν μία εξέλιξη που για κάποιους έδωσε τη δυνατότητα να κρατήσουν και να μαζέψουν τα χρήματά τους όμως για άλλους έφερε αβεβαιότητα.
Ο ιατρικός σύμβουλος της UEFA, Δρ. Ντάνιελ Κοχ, στις δηλώσεις του δεν απέκλεισε τη δυνατότητα διεθνών ταξιδιών μιλώντας τον Φεβρουάριο. Ωστόσο είναι θέμα της κάθε χώρας περισσότερο παρά της UEFA.
Το τελευταίο μίτινγκ της UEFA με τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της όρισε πως ο αριθμός των επιτρεπόμενων φιλάθλων θα είναι κάτω από την ευθύνη και την επίβλεψη των αρχών των χωρών. Η γενικότερη θέση της UEFA πάντως δεν ήταν υπέρ των φιλοξενούμενων φιλάθλων όμως αυτό θα ισχύει μάλλον μέχρι τον Μάιο.
Όπως τόνισε ο Εβέν θα δοθεί τέτοια δυνατότητα στις διοργανώτριες πόλεις αλλά θα είναι πολύπλοκο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και γενικά ξεκάθαρος τρόπος για τη μετακίνηση των φιλάθλων. Εξήγησε πως πέρυσι υπήρχε κόσμος που απλά ακύρωσε τις κρατήσεις του και δεν πήρε πίσω τα χρήματά του, κάτι που τον επιβάρυνε.
Στη Ρωσία πάντως υπάρχει αισιοδοξία και εκτίμηση πως θα επιτραπούν φιλοξενούμενοι φίλαθλοι.
Οι Άγγλοι φίλαθλοι περιμένουν πως θα μπορέσουν να μεταβούν στη Ρωσία το καλοκαίρι. Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με ταυτότητες φιλάθλων που θα συνδέονται με το εισιτήριο του ματς και που στη θεωρία – αλλά όχι στην πράξη ακόμα – θα τους επιτρέπει να βλέπουν τους αγώνες στην Αγία Πετρούπολη.
Το Μπακού είναι μία ακόμα πόλη που είναι έτοιμη να δεχθεί φιλάθλους από άλλες χώρες με τους Ουαλούς να ετοιμάζονται για ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν. Η Ομοσπονδία του Αζερμπαϊτζάν σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως φίλαθλοι των Εθνικών που θα έχουν παιχνίδια στο Μπακού εφόσον έχουν όλα όσα απαιτούνται θα μπορούν να βρεθούν στη χώρα.
Η Ουγγαρία είναι η τρίτη και τελευταία χώρα που έχει πλάνο για να υποδεχθεί φιλάθλους από άλλες χώρες. Το γήπεδο Puskas Arena είχε φιλοξενήσει το ματς του Super Cup μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Σεβίλλης με 15.500 φιλάθλους.
Οι Ούγγροι – όπως αναφέρει η UEFA – θα χρειάζονται πειστήρια πως οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι θα έχουν αρνητικό δείγμα από δύο τεστ για COVID-19 που θα έχουν γίνει πέντε ημέρες πριν βρεθούν στην Ουγγαρία ή έγγραφα – πιστοποίηση από το διάστημα των προηγούμενων 6 μηνών. Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια πως δεν υπάρχουν προβλήματα. Η όποια μετακίνηση στις άλλες χώρες θα εξαρτάται από την κατάσταση που θα βρίσκονται τότε. Η UEFA κατέστησε σαφές πως υπάρχουν περιορισμοί και δυσκολίες. Επίσης πως εκτός από τα εισιτήριά τους θα πρέπει να έχουν όλα τα έγγραφα ή αποδείξεις από τα όποια σχετικά τεστ θα τους έχουν ζητηθεί.
1ο ΓΚΡΟΥΠ: ΙΤΑΛΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΥΑΛΙΑ
Ημερομηνία | Πόλη | Αντίπαλοι |
11 Ιουνίου | Ρώμη | Ιταλία – Τουρκία |
12 Ιουνίου | Μπακού | Ουαλία – Ελβετία |
16 Ιουνίου | Μπακού | Τουρκία – Ουαλία |
16 Ιουνίου | Ρώμη | Ιταλία – Ελβετία |
20 Ιουνίου | Ρώμη | Ιταλία – Ουαλία |
20 Ιουνίου | Μπακού | Ελβετία – Τουρκία |
2ο ΓΚΡΟΥΠ: ΒΕΛΓΙΟ, ΔΑΝΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ημερομηνία | Πόλη | Αντίπαλοι |
12 Ιουνίου | Κοπεγχάγη | Δανία – Φινλανδία |
12 Ιουνίου | Αγ. Πετρούπολη | Βέλγιο – Ρωσία |
16 Ιουνίου | Αγ. Πετρούπολη | Φινλανδία – Ρωσία |
17 Ιουνίου | Κοπεγχάγη | Δανία – Βέλγιο |
21 Ιουνίου | Κοπεγχάγη | Δανία – Ρωσία |
21 Ιουνίου | Αγ. Πετρούπολη | Φινλανδία – Βέλγιο |
3ο ΓΚΡΟΥΠ: ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία | Πόλη | Αντίπαλοι |
13 Ιουνίου | Βουκουρέστι | Αυστρία – Βόρεια Μακεδονία |
13 Ιουνίου | Άμστερνταμ | Ολλανδία – Ουκρανία |
17 Ιουνίου | Βουκουρέστι | Ουκρανία – Βόρεια Μακεδονία |
17 Ιουνίου | Άμστερνταμ | Ολλανδία – Αυστρία |
21 Ιουνίου | Άμστερνταμ | Ολλανδία – Βόρεια Μακεδονία |
21 Ιουνίου | Βουκουρέστι | Ουκρανία – Αυστρία |
4ο ΓΚΡΟΥΠ: ΑΓΓΛΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΣΚΩΤΙΑ
Ημερομηνία | Πόλη | Αντίπαλοι |
13 Ιουνίου | Λονδίνο | Αγγλία – Κροατία |
14 Ιουνίου | Γλασκώβη | Σκωτία – Τσεχία |
18 Ιουνίου | Γλασκώβη | Τσεχία – Κροατία |
18 Ιουνίου | Λονδίνο | Αγγλία – Σκωτία |
22 Ιουνίου | Λονδίνο | Αγγλία – Τσεχία |
22 Ιουνίου | Γλασκώβη | Σκωτία – Κροατία |
5ο ΓΚΡΟΥΠ: ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Ημερομηνία | Πόλη | Αντίπαλοι |
14 Ιουνίου | Δουβλίνο * | Πολωνία – Σλοβακία |
14 Ιουνίου | Μπιλμπάο* | Ισπανία- Σουηδία |
18 Ιουνίου | Δουβλίνο * | Σουηδία – Σλοβακία |
19 Ιουνίου | Μπιλμπάο* | Ισπανία – Πολωνία |
23 Ιουνίου | Μπιλμπάο* | Ισπανία – Σλοβακία |
23 Ιουνίου | Δουβλίνο * | Πολωνία – Σουηδία |
6ο ΓΚΡΟΥΠ: ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία | Πόλη | Αντίπαλοι |
15 Ιουνίου | Μόναχο | Γερμανία – Γαλλία |
15 Ιουνίου | Βουδαπέστη | Πορτογαλία – Ουγγαρία |
19 Ιουνίου | Βουδαπέστη | Ουγγαρία – Γαλλία |
19 Ιουνίου | Μόναχο | Γερμανία – Πορτογαλία |
23 Ιουνίου | Μόναχο | Γερμανία – Ουγγαρία |
23 Ιουνίου | Βουδαπέστη | Γαλλία – Πορτογαλία |
Πηγή: Τhe Athletic, Wikipedia