Moto GP: Σύστημα βαθμών και οδηγοί!

Moto GP: Σύστημα βαθμών και οδηγοί!

 

Ο πρώην οδηγός και Βρετανός πρωταθλητής, Keith Huewen σχολιάζει για το BT Sport τους αγώνες. Ο ίδιος δίνει την εικόνα που έχει. Ο Huewen μιλά για το σύστημα πόντων στο Moto GP και παρουσιάζει την άποψή του για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος.

Πως λειτουργεί το σύστημα πόντων του Moto GP;
Οι top 15 οδηγοί παίρνουν πόντους. Δεν υπάρχουν μπόνους πόντοι. Κάθε βαθμός μετρά στον δρόμο για το πρωτάθλημα. Η λίστα της κατάταξης ενημερώνεται έπειτα από κάθε κούρσα. Όπως οι οδηγοί, έτσι και οι κατασκευαστές παίρνουν πόντους. Κανείς δεν επικεντρώνεται σε αυτούς, αλλά και η βαθμολογία των κατασκευαστών είναι πολύ σημαντική.

Πως λειτουργεί ο πίνακας των επικεφαλής;
Είναι ξεκάθαρο. Ο πρώτος παίρνει τους πιο πολλούς πόντους και κάθε βαθμός μετρά. Εφόσον τερματίζεις στους top 15 παίρνεις πόντους. Ο οδηγός με τους πιο πολλούς κερδίζει το πρωτάθλημα.

Γιατί οι Βρετανοί δεν είναι ανταγωνιστικοί για τον τίτλο; Ο Cal Crutchlow κέρδισε δύο κούρσες αλλά γενικά δεν έχουν καλές εμφανίσεις οι Άγγλοι. Οφείλεται στην έλλειψη ταλέντου;
«Όλα έχουν να κάνουν με την προετοιμασία. Οι οδηγοί είναι όλο και πιο νέοι. Στο ισπανικό σύστημα δε, έρχονται σε ακόμα πιο μικρή και νεαρή ηλικία. Την πρόγνωση για τον καιρό και τις εκτιμήσεις τις έχουν.

Υπάρχουν δύο λόγοι που δεν πάνε τόσο καλά. Ξεκινούν αργότερα και υπάρχει φανερή έλλειψη χορηγών στην Αγγλία. Ο Crutchlow είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στα 30 του χρόνια ξεκίνησε πιο αργά. Επρεπε να διανύσει μεγάλο δρόμο μέσα από το σύστημα των Άγγλων. Μέχρι το 2018 το αγγλικό σύστημα δεν έχει αναδείξει ή προβιβάσει νέα μεγάλα ταλέντα. Κοιτάζει πιο πολύ στο Παγκόσμιο Superbike.

Ο τεράστιος Φογκάρτι δεν είχε ποτέ την ευκαιρία του για το Moto Gp παρότι ήταν ο κορυφαίος στον κόσμο στα Superbike και επί σειρά ετών. Σε ένα παιδί πρέπει να δίνεις τον τρόπο αλλά και τεχνικά μέσα για να βοηθηθεί. Τα Grand Prix έχουν αλλάξει και χρειάζονται όλα αυτά.

Επίσης η Dorna ξεκίνησε το Βρετανικό Κύπελλο Ταλέντων για να στηρίξει τα ανεξάρτητα ταλέντα στο Moto3 GP. Θα είναι κάτι σημαντικό. Αυτήν την στιγμή η Αγγλία έχει τέσσερις οδηγούς για Moto Gp όμως μόλις έναν από τις… υποδομές για το Moto2 και το Moto3. Ο νεαρός Scot Rory Skinner είναι τρομερός. Είναι μόλις 15 ετών, έχει βρεθεί στην Ισπανία και θα κάνει μεγάλα πράγματα στο μέλλον».

Είναι ο Βαλεντίνο Ρόσι πολύ μεγάλος για τον 10ο τίτλο του;
«Στα 38 χρόνια η ηλικία σίγουρα παίζει ρόλο. Θα είναι μία μεγάλη και σκληρή μάχη για εκείνον. Ο Maverick Vinales και ο Marc Marquez είναι εκείνοι που δείχνουν φαβορί. Είναι οι σούπερ σταρ. Ο Ρόσι σίγουρα θα μείνει ως ο κορυφαίος όλων των εποχών. Θα κερδίσει κάποιες κούρσες φέτος, αλλά κατά την γνώμη μου όχι τον 10ο τίτλο του”.

Θεωρείς πως θα βοηθήσει τον Ρόσι το γεγονός ότι ο Jorge Lorenzo πήγε στην Ducati;
«Καλή ερώτηση. Ακόμα και εάν προσπαθούν να καλύψουν πράγματα με πρόσωπα του παρελθόντος πάλι είναι μία κάλυψη. Στο τέλος της ημέρας ο κάθε άνθρωπος είναι για τον εαυτό του. Δεν νομίζω πως ο Lorenzo θα βοηθήσει τον Ρόσι όπως το βλέπουν κάποιοι. Ειναι ένας άνδρας για τον εαυτό του».

Ο Martin είναι όσο καλός θεωρεί ο κόσμος;
«Είναι ένας καλός οδηγός, αλλά είναι ακόμα πιο καλός στο πως προμοτάρει τον εαυτό του. Περισσότερο είναι σταρ της τηλεόρασης παρά οδηγός. Νομίζω ότι έχει ιδιαιτερότητες η προσωπικότητά του. Δεν το ξέρω προσωπικά αλλά θεωρώ ότι αγωνιστικά παίρνει μεγάλα ρίσκα. Ελπίζω ωστόσο να πάει καλά και να τελειώσει καλά την καριέρα του”.

Δεν θεωρείς ότι θα κερδίσει το ΤΤ;
«Δε νομίζω πως μπορεί να κερδίσει εκτός εάν οι συνθήκες και τα δεδομένα αλλάξουν. Ο Michael Dunlop πάει πολύ δυνατά και καλά. Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά όμως εάν ο Martin μπορεί να πετύχει ή όχι. Δεν βλέπω πάντως τον John McGuinness ως τόσο μεγάλη απειλή”.

Γιατί οι Βρετανοί οδηγοί δεν παίρνουν αναγνώριση και βραβεία όπως του BBC για «Αθλητική Προσωπικότητα της Χρονιάς»;
«Είναι ενοχλητικό έτσι δεν είναι; Κάθε χρόνο η ίδια κουβέντα. Η αλήθεια είναι πως σε αθλητικό επίπεδο παραμένουμε… μειονότητα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει παραπάνω χώρος για μας στα media. Εχουμε καλούς οδηγούς, πολύ καλά events αλλά και κόσμο που μας βλέπει στην τηλεόραση. Επίσης γενικά πέφτουν πολλά χρήματα στο άθλημα. Προσωπικά δεν μου αρέσουν και τα βραβεία προσωπικοτήτων. Τι σημασία έχει η προσωπικότητα για βραβείο»;.

Θα δούμε ποτέ τον Lewis Hamilton σε μηχανή;
«Ναι, νομίζω πως θα τον δούμε σε αγωνιστική μηχανή. Ο Michael Schumacher ήταν τρομερός με μηχανή. Ο Colin McRae ήταν ο πιο γρήγορος που είχα δει πάνω σε μηχανή. Ο Lewis Hamilton μπορεί να το κάνει. Σίγουρα πολλοί κοιτάμε τη Formula One, όμως έπρεπε να δείτε το πρόσωπο του Mark Webber όταν έβλεπε τον αγώνα ΤΤ, τις μηχανές και την πειθαρχία των οδηγών σε ένα δύσκολο αγώνισμα. Ναι μπορώ να φανταστώ και να… δω τον Hamilton σε μηχανή».

Νόμιμο στοίχημα Moto GP με ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

 

Σχολιάστε

X