Βαλεντίνο Ρόσι: Ο GOAT!

Βαλεντίνο Ρόσι: Ο GOAT!

Είναι το τέλος μίας εποχής. Επειτα από 432 Grand Prix, 115 νίκες και 9 Παγκόσμιους τίτλους ο Βαλεντίνο Ρόσι – ο πιο πετυχημένος αθλητής αγώνων μοτοσικλέτας της γενιάς του – ρίχνει την… αυλαία του στο MotoGP. Τον Αύγουστο ο 42χρονος είχε ανακοινώσει πως αυτή η σεζόν θα ήταν η τελευταία του και έτσι ο αγώνας της Βαλένθια σηματοδότησε το… αντίο του, ένα τέλος που έκανε το άθλημα πιο φτωχό. Το MotoGP ολοκληρώθηκε, όμως στην bwin υπάρχουν χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές για όλα τα αθλήματα!

Ατελείωτο στοίχημα στη Formula 1 με αμέτρητα ειδικά!

Σε διάστημα 26 ετών ο Ρόσι έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι αυτός που άλλαξε το άθλημα και το πήγε σε υψηλά επίπεδα. Σε επίπεδα που δεν είχε βρεθεί ποτέ ξανά. Χωρίς αμφιβολία δεν έχει υπάρξει κανένας σαν τον Ρόσι σε 73 χρόνια στα Grand Prix.

Για πολλούς ο Ρόσι αγγίζει σε επίπεδο επίδρασης τους Μίκαελ Σουμάχερ, Σένα, Αγκοστίνι, Χάιλγουντ και Ντούχαν. Γιατί; Αρκεί να δει κανείς και τα πεπραγμένα των Μπιάτζι, Κουαρταραρό και Λούις Χάμιλτον, o οποίος προσφέρεται σε απόδοση 1.85 να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών!

Η πορεία του δείχνει πως είναι ο μοναδικός αναβάτης στην ιστορία που έχει πάρει Παγκόσμια πρωταθλήματα στις κατηγορίες 125cc, 250cc, 500cc και MotoGP. Ο πρώτος τίτλος του σε υψηλό επίπεδο ήταν το 2001 όταν ήταν 22 ετών. Ήταν ο πρώτος από τους πέντε διαδοχικούς τίτλους πρωταθλήματος με Honda κι έπειτα με Yamaha. Τα τελευταία δύο πρωταθλήματά του ήταν το 2008 και το 2009.

Κανένας γύρος του MotoGP δεν θα είχε νόημα χωρίς τον Ρόσι και τον «Κίτρινο Στρατό» του που τον ακολουθούσε πιστά για περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι ο μοναδικός αναβατής που έχει αρχίσει σε περισσότερες από 400 κούρσες στην ιστορία του αθλήματος έχοντας 89 νίκες σε τοπ επίπεδο. Κανείς στην ιστορία των Grand Prix δεν έχει πλησιάσει τέτοιους αριθμούς.

Βαλεντίνο Ρόσι, ένας αναβάτης… κομπιούτερ

Οι ειδικοί λένε πως είναι σαν να συγκρίνεις ανθρώπους με κομπιούτερ. Είναι σαν να έχει έναν πιο μεγάλο σκληρό δίσκο και πιο μεγάλη μνήμη από τους υπόλοιπους.

Ο Βαλεντίνο Ρόσι είναι πολύ καλός στο να καταλάβει και να αντιληφθεί τις συνθήκες μίας κούρσας. Ακόμα και να είχε μείνει τρίτος ή τέταρτος είχε στο μυαλό του πως μπορούσε να νικήσει. Όμως μετά έγινε τόσο καλός που έγινε εύκολο για αυτόν. Είχε την τακτική του και περίμενε. Ήταν σαν να… παίζει μια γάτα με ένα ποντίκι. Ήταν σαν να… έπαιζε με τους αντιπάλους του.

Ο Ιταλός ξεκίνησε μικρός στους αγώνες. Η πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία – τα 500cc τότε – ήρθε στο Donington Park και με αυτή έβαλε το όνομά του στους διεκδικητές του τίτλου και ας μην τον είχε κερδίσει εκείνη τη χρονιά. Ο «γιατρός» έγινε διάσημος παγκοσμίως για τους ξεχωριστούς πανηγυρισμούς του. Από το να φοράει τα ρούχα του Ρομπέν των Δασών στο βάθρο των νικητών μέχρι να προσποιείται πως ήταν επικεφαλής συμμορίας ή ακόμα και να κάνει πως πηγαίνει στην τουαλέτα με αργό βήμα.

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ερωτώμενος για τους πρωτότυπους πανηγυρισμούς του είχε πει παλαιότερα στην ιταλική TV πως «χαίρομαι που πολλοί άνθρωποι αγάπησαν τη μοτοσικλέτα χάρις στις επιτυχίες μου. Όταν ήμουν μικρός, εγώ και όλα τα παιδιά του fan club μου δε θέλαμε να κάνουμε έναν απλό πανηγυρισμό στο βάθρο. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, όπως τη φουσκωτή κούκλα και άλλες ανάλογες χαζομάρες. Μια φορά έφυγα τρέχοντας για την τουαλέτα».

Ο πανηγυρισμός του με τη φορητή τουαλέτα έχει μείνει στην ιστορία, λατρεύθηκε σα… θρησκεία. Στο Τόκιο υπάρχουν μαγαζιά μόνο για εκείνον. Ιταλικά μαγαζιά για εκείνον. Στην Καραϊβική πουλάνε προϊόντα του Ρόσι στην παραλία. Στην Κίνα το Νο46 που έτρεχε θα το βρει κανείς στο πίσω μέρος αρκετών αυτοκινήτων. Υπάρχει μέχρι και ένα μικρό χωριό στο Τσεσαϊρ που έχει σημαίες του Ρόσι που κυματίζουν ψηλά και στο πίσω μέρος των κήπων των σπιτιών.

Από το Χόλιγουντ μέχρι την Κίνα και την άμμο από τη Λαγκούνα Σέκα

Η γενέτειρα του 42χρονου είναι η Ταβούλια. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο από την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική για να πάρουν λίγο άρωμα… γιατρού.

Ακόμα και ο οσκαρικός Μπραντ Πιτ, είχε εντυπωσιαστεί από τον Ρόσι τονίζοντας πως είναι το είδωλό του. Μεγάλοι φανς του είναι και οι Τομ Κρουζ, Ντάνιελ Ντέι Λούις, αλλά και ο επτά φορές πρωταθλητής στη Formula 1, Λούις Χάμιλτον.

Ο Βρετανός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη γνωριμία του με τον Ρόσι λέγοντας «Μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην καριέρα μου ήταν η μέρα που περάσαμε μαζί οδηγώντας ο ένας το όχημα του άλλου. Ήταν τόσο καλός και θετικός και πολύ άνετος στο να το κάνει. Ήταν ένας άνθρωπος που παρακολουθούσα και θαύμαζα για πολύ καιρό».

Ο Ρόσι έχει ανέβει στο βάθρο 235 φορές μετά το ντεμπούτο του το 1996. Η τελευταία φορά του στο βάθρο ήταν το 2020 και η τρίτη θέση του στο Χέρεθ. Η πρώτη δεκαετία του 2000 ήταν χωρίς αμφιβολία η κορυφαία του Ιταλού. Τα πιο λαμπρά του χρόνια.

Μόνο οι καλύτεροι έχουν ανταγωνιστεί και κοντράρει τον GOAT. Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Μαξ Μπιάτζι, ήταν ο πρώτος πραγματικά μεγάλος αντίπαλος του «γιατρού». Και οι δύο Ιταλοί, παθιασμένοι και με μεγάλη επιθυμία για τη νίκη.

«Ήταν πολλά τα πρωταθλήματα που ήμασταν αντίπαλοι. Η αντιπαλότητά μας ήταν μεγάλη και αληθινή», είχε τονίσει στο BBC Sport ο Μπιάτζι.  «Στην πίστα δεν ήξερες τι θα κάνει. Δεν μπορούσες να το προβλέψεις. Ήταν πάντα πολύ ωραίο να έχω αντιπάλους με ταλέντο. Μπορεί να προσαρμοστεί πολύ εύκολα και να το κάνει με στιλ. Ήταν πάντα γρήγορος εκεί που χρειαζόταν και ένας από τους πιο ‘καθαρούς’ αναβάτες. Με τον τρόπο που αγωνιζόταν μπόρεσε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα για πάνω από 20 χρόνια».

Ο Μπιάτζι θυμάται πως «στην Αυστραλία ο Ρόσι με νίκησε με διαφορά χρόνου 0.01 . Ουάου. Δεν τη λες καν διαφορά και ήταν μία φανταστική κούρσα. Δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη στον τελευταίο γύρο και με αυτή την πολύ μικρή διαφορά βγήκα 2ος. Αυτές οι κούρσες ανέβαζαν την αδρεναλίνη στα ύψη και έβγαζαν ένα καλό συναίσθημα. Δίναμε τη… μάχη μας στην πίστα και μπροστά από χιλιάδες κόσμο. Ήταν φοβερές… μάχες».

Το 2008 απέδειξε ξανά γιατί είναι… GOAT!

Το 2008 ψελλίστηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ο Ρόσι να μην είναι σε θέση να πάρει άλλο πρωτάθλημα. Ο Ιταλός όμως τους διέψευσε όλους. Αλλαξε ελαστικά, προτίμησε τα Bridgestone έναντι των Michelin κι έβγαλε στην πίστα ψυχή και μυαλό. Ο Ιταλός ήταν γενναίος  και ατρόμητος. Μία από τις κορυφαίες κούρσες ήταν το 2008 στη Λαγκούνα Σέκα, όπου νίκησε τον Κέισι Στόνερ. Κανένας δεν ξεχνά την κίνηση που έκανε για να πάρει τη νίκη. Έπαιρνε μεγάλα ρίσκα και πάντα ήταν έτοιμος να το κάνει. Ο Στόνερ είχε πτώση και ο «γιατρός» πήρε την κούρσα και τον τίτλο.  Ηταν ο 6ος του τίτλος, βάζοντας τέλος στις συζητήσεις για την ικανότητα και το κίνητρό του.

Ο Ιταλός έσκυψε για να φιλήσει την πίστα στη Λαγκούνα Σέκα. Μάλιστα, oι φανς του αγοράζουν άμμο από την πίστα αυτή από το μαγαζί δώρων που υπάρχει για εκείνον στη γενέτειρά του.

Αφού… τελείωσε με τον Στόνερ, το 2009 είχε να αντιμετωπίσει έναν άλλο νεαρό και ταχύτατο διεκδικητή, που μάλιστα ήταν ομόσταβλός του στην ομάδα της Yamaha: τον Χόρχε Λορένθο. Η πίστα ήταν στην Καταλωνία και το πρωτάθλημα κρινόταν στο νήμα. Ο «γιατρός» στην τελευταία στροφή έκανε την κίνησή του και πήρε τη νίκη με έναν χρόνο πιο μικρό από το ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Ο έβδομος τίτλος τον έβαλε για πάντα στο κάδρο των κορυφαίων.

Τα τελευταία χρόνια ο πιο μεγάλος ανταγωνιστής του και αντίπαλός του ήταν ο Μάρκεθ της Honda. Τα πράγματα ήταν οριακά στο GP της Μαλαισίας το 2015 όπου ο Ρόσι δέχθηκε ποινή επειδή έριξε τον Μάρκεθ από τη μηχανή του. Ωστόσο η διάρκεια του Ιταλού και οι μεγάλες… μάχες του έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές και φυσικά για τον πρωταθλητή του 2021 στο MotoGP, τον Φάμπιο Κουαρταραρό.

Ο Γάλλος επισήμανε πως ο «Βαλεντίνο ήταν και παραμένει το είδωλό μου. Όταν ήμουν έξι ετών είδα μία από τις κούρσες του και το πως τα κατάφερε στην τελευταία στροφή στο Χέρεθ το 2005. Αυτή ήταν η στιγμή που αποφάσισα ότι ήθελα και εγώ να είμαι στο Moto GP. Να είμαι αναβάτης. Να είμαι εκεί. Είναι τρομερό διότι λογικά οι περισσότεροι σταματούν στα 35 και στα 36 τους χρόνια. Ένιωθα πως δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να αναμετρηθώ με τον ‘Βάλε’. Όμως έτρεχε ακόμα όταν υπέγραψα το συμβόλαιό μου και είπα πως τουλάχιστον είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ απέναντί του».

Μπάτμαν, Μάρλεϊ, πίτσα και… ταχύτητα!

Ποια λοιπόν είναι η επόμενη κίνηση του αναβάτη που λατρεύει τις ταινίες του Μπάτμαν, τον Μπομπ Μάρλεϊ και τρώει πίτσα με μαγιονέζα;  Θα είναι στον χώρο του Moto GP το 2022, καθώς η αγωνιστική του ομάδα VR46 θα βρεθεί στην πρώτη κατηγορία. Επίσης θα έχει μία Ακαδημία για νέους αναβάτες στη γενέτειρά του και θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας.

Ο Ρόσι – εάν κρίνει κανείς από τα όσα ανεβάζει στα social media – θα στρέψει την προσοχή του στους 4 τροχούς. «Λατρεύω να τρέχω με αμάξια. Νομίζω πως θα τρέξω με αμάξια από την επόμενη χρονιά και μετά αλλά δεν το έχω αποφασίσει ακόμα. Νιώθω πως είμαι αναβάτης ή οδηγός μία ζωή ολόκληρη»..

Γιατί τον αποκαλούν… Γιατρό;

Βαλεντίνο Ρόσι, ο… γιατρός των ονείρων όλων των φίλων του MOTO GP! Γιατί όμως τον αποκαλούν έτσι; Η πρώτη ερμηνεία έχει να κάνει με την ακρίβεια που οδηγεί, αλλά και το “κρύο αίμα” στις προσπεράσεις. Τέτοια ψυχραιμία όσο ένας γιατρός στις επεμβάσεις που κάνει. Κάποιες άλλες ερμηνείες αναφέρουν πως έχει πάρει ντοκτορά στις νίκες, άρα doctor! Yπάρχουν και αυτοί που λένε, πως το παρατσούκλι το πήρε στην Ιταλία, αφού χρησιμοποιείται γι’ αυτούς που αξίζουν τον σεβασμό!

Οι αριθμοί της καριέρας του Βαλεντίνο Ρόσι

4 – Βαλεντίνο Ρόσι, ο μοναδικός αναβάτης στην ιστορία που έχει πάρει Παγκόσμια πρωταθλήματα στις κατηγορίες 125cc, 250cc, 500cc και MotoGP.

2- Ο Ιταλός έγινε ο πρώτος που νίκησε δυο διαδοχικές φορές στο Moto GP με διαφορετικής μάρκας μηχανή.

23 – Εχει το απόλυτο ρεκόρ με 23 διαδοχικές παρουσίες σε βάθρο στο Μoto GP (2002-2004).

11 -To 2005 πέτυχε τον μεγαλύτερο αριθμό νικών σε μια χρονιά. Είχε 11 νίκες με τη Yamaha.

89 – Eχει το απόλυτο ρεκόρ νικών στο Moto GP!

199 – Τόσες φορές έχει ανέβει στο βάθρο του Moto GP! Τελευταία νίκη στη Χερέθ το 2020.

44.44% – Μετρά 432 παρουσίες στο Moto GP, αριθμός που προκαλεί δέος.

23 – Ο Βαλεντίνο Ρόσι έχει αγωνιστεί σε 29 πίστες του Moto GP έχοντας τουλάχιστον μια νίκη σε 23 από αυτές. Στο Assen έχει τερματίσει 8 φορές στην 1η θέση.

Σχολιάστε

X