Οι πίστες του Moto GP και το πρόγραμμα του 2020!

Οι πίστες του Moto GP και το πρόγραμμα του 2020!

Το καλεντάρι και οι πίστες του MotoGP. Η νέα σεζόν αρχίζει τον Μάρτιο από το Κατάρ και το bwin news σας προσφέρει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το MotoGP!

Η πρώτη κούρσα Moto GP διεξήχθη το 1949 με την ονομασία Isle of Man TT! Πρόσφατες προσθήκες στο φετινό καλεντάρι περιλαμβάνουν το «Losail» στο Κατάρ, το «Sepang» στη Μαλαισία, το Cirquit «Chang» στην Ταϊλάνδη, αντανακλώντας μια κίνηση προς τη συμμετοχή της Μέσης Ανατολής και των ασιατικών χωρών στο Moto Gp. Το 2020, το «Kymi Ring» της Φινλανδίας αποτελεί τη νέα πίστα του πρωταθλήματος.

Παραδοσιακά Cirquits όπως το «Mugello» στην Ιταλία, το «Jerez» στην Ισπανία και το «Misano» στο Σαν Μαρίνο παραμένουν σταθερά στο Καλεντάρι της διοργάνωσης αντικατοπτρίζοντας έτσι τις ρίζες του αθλήματος και την ισχυρή βάση του στην Ευρώπη. Στην Ισπανία διοργανώνονται τέσσερις αγώνες και αυτό λέει πολλά από μόνο του για την παράδοση του αθλήματος στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ξεκίνημα από το Κατάρ για το MotoGP

Η σεζόν MotoGP του 2020 ξεκινά και πάλι με τον αγώνα στο Κατάρ τον Μάρτιο και τελειώνει στη Βαλένθια στην Ισπανία – μία από τις τέσσερις επισκέψεις στη χώρα – τον Νοέμβριο. Το Καλεντάρι του 2020 περιλαμβάνει 20 αγώνες σε πέντε ηπείρους. Εδώ θα βρείτε το χρονοδιάγραμμα του MotoGP και μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα και στοιχεία για κάθε Cirquit.

8 Μαρτίου: Κατάρ (Λουσάιλ)
22 Μαρτίου: Ταϊλάνδη (Τσανγκ)
5 Απριλίου: ΗΠΑ (Americas)
19 Απριλίου: Αργεντινή (Ρίο Όντο)
3 Μαΐου: Ισπανία (Χερέθ)
17 Μαΐου: Γαλλία (Λε Μαν)
31 Μαΐου: Ιταλία (Μουγκέλο)
7 Ιουνίου: Ισπανία (Βαρκελώνη – Καταλούνια)
21 Ιουνίου: Γερμανία (Σάντσενρινγκ)
28 Ιουνίου: Ολλανδία (Άσεν)
12 Ιουλίου: Φινλανδία (Κίμιρινγκ)
9 Αυγούστου: Τσεχία (Μπρνο)
16 Αυγούστου: Αυστρία (Red Bull Ring)
30 Αυγούστου: Μεγάλη Βρετανία (Σίλβερστοουν)
13 Σεπτεμβρίου: Σαν Μαρίνο (Μισάνο)
4 Οκτωβρίου: Ισπανία (Αραγκον)
18 Οκτωβρίου: Ιαπωνία (Μοτέγκι)
25 Οκτωβρίου: Αυστραλία (Phillip Island)
1η Νοεμβρίου: Μαλαισία (Σεπάνγκ)
15 Νοεμβρίου: Ισπανία (Βαλένθια)

Κατάρ – 10 Μαρτίου

Ο συγκεκριμένος χώρος διεξαγωγής είναι ειδικός για να φιλοξενεί αγώνες MotoGP και βρίσκεται 30 χλμ. έξω απο την πρωτεύουσα της Ντόχα. Φιλοξενεί τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν από το 2007 και έχει 16 γωνίες με 10 δεξιές στροφές και 6 αριστερές. Παρότι βρίσκεται στην έρημο η σκόνη δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς υπάρχει τεχνητό γρασίδι. Στην πίστα των 5,4 χλμ. σε ευθεία υπάρχει διαδρομή λίγο πιο πάνω από 1 χλμ. Με τοπική ώρα έναρξης 7 το πρωί οι αναβάτες δεν θα βρουν τις συνηθισμένες αγωνιστικές συνθήκες. Είναι από τις πιο εντυπωσιακές πίστες στο αγωνιστικό καλεντάρι με τον πρώτο αγώνα να έχει γίνει το 2004 και το event να αρχίζει να ξεχωρίζει από το 2008.

General view of action during the MotoGP of Qatar at Losail International Circuit

Ταϊλάνδη – 22 Μαρτίου

Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Hermann Tilke κλήθηκε να σχεδιάσει έναν χώρο που έκανε το ντεμπούτο του στο MotoGP το 2018 κι έχει επίσης διοργανώσει αγώνες παγκόσμιου πρωταθλήματος Superbike από το 2015. Το Cirquit των 4,6 χιλιομέτρων έχει μόνο 12 γωνίες – επτά αριστερές και πέντε δεξιές – και ένα χλμ., το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μηχανές τους. Με χωρητικότητα 100.000 και φιλική προς τους θεατές διάταξη, αποδεικνύεται θεαματικός αγώνας. Η πίστα στο Chang βρίσκεται κοντά στην πόλη Buriram, η οποία μεταφράζεται ως «πόλη της ευτυχίας» και απέχει 410 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Μπανγκόκ.

ΗΠΑ – 5 Απριλίου

Μια ξεχωριστή πίστα γεμάτη προκλήσεις! Στην πίστα υπάρχει υψομετρική διαφορά 41 μέτρων ανάμεσα στο χαμηλότερο και στο υψηλότερο σημείο, ενώ μια απότομη αριστερή στροφή κάνει δυσκολότερο το έργο των αναβατών. Ο σχεδιαστής έχει δανειστεί τμήματα από άλλες μεγάλες πίστες και στο Αμερικάνικο Circuit θα βρει κανείς πίστα 5.513 χλμ. με έντεκα αριστερές γωνίες και εννέα δεξιές. Το Circuit της Αμερικής είναι κοντά στο Austin στο Τέξας και έχει χωρητικότητα 120.000 φιλάθλων.

Τέρμας Ντε Ρίο Χόντο – 19 Aπριλίου

Έχει 14 γωνίες και είναι μία από τις λιγότερο τεχνικές πίστες στον κόσμο και στο MotoGP. Έχει 4,8 χλμ. μήκος με την πιο μεγάλη ευθεία να είναι 1 χλμ.. Οι αναβάτες μπορούν να πιάσουν ταχύτητες πάνω από 330 χλμ. και μέσο όρο ταχύτητας 172.6 χλμ.. Το 2012 σχεδιάστηκε και ανακατασκευάστηκε με σχέδιο του Ιταλού Ζάρνο Ζαφέλι.

Χερέθ – 3 Μαΐου

Είναι Cirquit 4,4 χλμ και μία από τις πιο γνωστές διαδρομές στην ιστορία του MotoGP. Ο εννιά φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής Βαλεντίνο Ρόσι έφτιαξε εδώ το όνομά του με τρομερές… μονομαχίες. Έχει οκτώ δεξιές γωνίες και πέντε αριστερές. Αρκετές έχουν πάρει την ονομασία Ισπανών αναβατών όπως του Σίτο Πονς, του Ασπάρ, του Νιέτο, του Κριβίλε και μία στροφή που έχει το όνομα του Λορένθο.

Λε Μαν – 17 Μαΐου

Κατασκευάστηκε το 1965. Βγήκε από το καλεντάρι το 1995 μετά από το σοβαρό συμβάν με τον Ισπανό αναβάτη Αλμπέρτο Πουίγκ και γύρισε το 2000 μετά από βελτιώσεις σε θέματα ασφαλείας. Έχει πέντε αριστερές γωνίες και εννιά δεξιές με 4,2 χλμ. μήκος. Τα 674 μέτρα είναι η πιο μεγάλη απόσταση σε ευθεία.

Μουτζέλο – 31 Ιουνίου

Φιλοξένησε το πρώτο MotoGP το 1976, η Φεράρι αγόρασε τις εγκαταστάσεις το 1988 και από τότε βρίσκεται σταθερά στο καλεντάρι. Μία από τις πιο τεχνικές πίστες με 5,2 χλμ. διαδρομή. Έχει τόσο γρήγορες όσο και αργές στροφές, στις οποίες περιλαμβάνονται εννιά δεξιές και έξι αριστερές. Η χώρα όπου ο Ρόσι είναι Βασιλιάς του σπορ και κερδίζει περισσότερα κάθε χρόνο απ’ όσα έβγαζε ο Μπέκαμ στην Μίλαν, οι αναβάτες αντιμετωπίζονται ως Θεοί.

Βαρκελώνη – 7 Ιουνίου

Η πίστα βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη και θεωρείται μία από τις καλύτερες σχεδιασμένες αυτή τη στιγμή, έχοντας φιλοξενήσει αγώνες του MotoGP από το 1991 και μετά. Με μήκος 4,7 χιλιομέτρων έχει πέντε αριστερές στροφές, 8 ευθείες, ενώ πριν το τερματισμό η ευθεία είναι λίγο παραπάνω από 1 χιλιόμετρα. Μία από τις κεντρικές πίστες, που πάντα προσφέρει θέαμα.

Σάσερινγκ – 21 Ιουνίου

Στο Χέμνιτς διεξάγονταν αγώνες στους δρόμους της πόλης από το 1920, όμως το 1996 άνοιξε η πίστα, ώστε τα πράγματα να γίνουν πιο επαγγελματικά. Με μήκος 3,7 χιλιομέτρων, χρησιμοποιείται και ως πίστα μάθησης. Οι πολλές κλειστές στροφές, όμως, και το πλάτος των 12 μέτρων ανεβάζουν το επίπεδο δυσκολίας και όλα κρίνονται στο τέλος στις λεπτομέρειες.

Άσεν – 28 Ιουνίου

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος πίστες. Το 2006, μάλιστα, η πίστα μειώθηκε από τα 6 στα 4,5 χιλιόμετρα. Γνωστή ως ο «Καθεδρικός» του αθλήματος, βρίσκεται στο καλεντάρι από το 1949. Το 1955 ο αγώνες μεταφέρθηκε προσωρινά στους δρόμους της ολλανδικής πόλης μέχρι να ανακατασκευαστεί η πίστα, που πλέον είναι πολύ δημοφιλής και στους οδηγούς και στους θεατές.

ΚίμιΡινγκ – 12 Ιουλίου

Βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ελσίνκι και έχει μήκος 4,6 χιλιομέτρων. Διαθέτει ίδιο αριθμό στροφών προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, ενώ η διαφορά στο ύψος ανάμεσα σε διάφορα σημεία της φτάνει μέχρι τα 20 μέτρα.

Μπρνο – 9 Αυγούστου

Στην τσεχική πόλη ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχει παρουσία από τη δεκαετία του 1930. Ύστερα από σχεδόν 80 χρόνια η πίστα των 13 χιλιομέτρων έκλεισε για να ανοίξει η νέα των 5,4 χιλιομέτρων. Με τις στροφές και τις ανηφόρες που έχει φτάνει τους οδηγούς και τις μηχανές στα όριά τους.

Ρεντ Μπουλ Ρινγκ – 16 Αυγούστου

Έκανε εγκαίνια το 1969 ως «Osterreichring» και πιο πρόσφατα ως «Α1 Ring», πριν αλλάξει ξανά όνομα το 2011 και μείνει όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Με λίγες στροφές στα 4,3 χιλιόμετρα μήκους, προσφέρει υψηλές ταχύτητες για τους λάτρεις της αδρεναλίνης. Ξεχωρίζει και για τον σχεδιασμό της, προσφέροντας μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του αγώνα.

Σίλβερστοουν – 30 Αυγούστου

Μπορεί το Σίλβερστοουν να είναι περισσότερο γνωστό παγκοσμίως για την πίστα της Formula 1, όμως και εκείνη του MotoGP είναι εξίσου εντυπωσιακή. Οι επενδύσεις εκατομμυρίων που έγιναν προσφέρουν μία πίστα 5,9 χιλιομέτρων με 18 στροφές και τη μεγαλύτερη ευθεία να είναι 770 μέτρα. Οι ευκαιρίες για προσπεράσματα είναι πολλές και το θέαμα πλούσιο.

Μισάνο Γουόρλντ – 13 Σεπτεμβρίου

Βρίσκεται κοντά στην πόλη Ρίμινι και φέρει το όνομα του Μάρκο Σιμοντσέλι, που είχε γεννηθεί στην περιοχή, αλλά είχε σκοτωθεί το 2011 κατά τη διάρκεια ενός αγώνα MotoGP. Επέστρεψε στο καλεντάρι το 2007, έχοντας πίστα 4,2 χιλιομέτρων. Μπορεί η χωρητικότητα να μην είναι μεγάλη για τους θεατές (60.000 θέσεις), αλλά αποζημιώνει όσους βρεθούν εκεί με την ξεχωριστή της ατμόσφαιρα.

ΜότορΛαντ – 4 Οκτωβρίου

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει σχεδιαστικά είναι ότι στα 5,1 χιλιόμετρά της οι οδηγοί έχουν να περάσουν από πολλές στροφές στο πρώτο μισό και μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες στο δεύτερο μισό. Το πρώτο Grand Prix διεξήχθη εκεί το 2010 και αμέσως σάρωσε τα βραβεία.

Τουίν Ρινγκ – 18 Οκτωβρίου

Η Ιαπωνία διαθέτει κάποιους από τους κορυφαίους κατασκευαστές μηχανών στον κόσμο και η πίστα βρίσκεται σταθερά στο καλεντάρι από το 1999, όταν και έγινε ο πρώτος αγώνας. Η ευθεία των 762 μέτρων βρίσκεται σε δρόμο με καθοδική πορεία και στο τέλος της υπάρχει μία στροφή 90 μοιρών, προσφέροντας κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές. Συνολικά, το μήκος της είναι 4,8 χιλιόμετρα.

Φίλιπ Άιλαντ – 25 Οκτωβρίου

Η πίστα έχει τη φήμη ότι προσφέρει κάποιους από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες του πρωταθλήματος και αποτελεί σταθερό μέρος του καλενταριού από το 1997. Η πίστα έχει μήκος 4,4 χιλιομέτρων, με τη μεγαλύτερη ευθεία να είναι 900 μέτρα και μόλις 12 στροφές να βρίσκονται σε διάφορα σημεία. Η τοποθεσία είναι εντυπωσιακή και πολλές φορές οι αθλητές βρίσκονται αντιμέτωποι με… γλάρους και δυνατούς ανέμους, που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο τους.

Aerial view of the Phillip Island circuit

Σεπάνγκ Ιντερνάσιοναλ – 1 Νοεμβρίου

Ο σχεδιασμός της πίστας είναι άκρως εντυπωσιακός, με τους οδηγούς να βρίσκουν μπροστά τους 2 μεγάλες ευκαιρίες και 10 στροφές, στις οποίες μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες. Αυτό εξασφαλίζει ότι η δράση παραμένει αμείωτη μέχρι το τέλος. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη το 1999 και από τότε οι οδηγεί δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο για να τρέξουν στην πίστα των 5,5 χιλιομέτρων.

Ρικάρντο Τόρμο – 15 Νοεμβρίου

Μία από τις μικρότερες πίστες, έχει μήκος μόλις 4 χιλιομέτρων. Αυτό, φυσικά, δεν την κάνει ούτε λιγότερο ανταγωνιστική ούτε λιγότερο θεαματική. Φτάνοντας στο τέλος του πρωταθλήματος αυτός ο αγώνας μπορεί να κρίνει τα πάντα και συνήθως είναι πολύ σημαντικός.

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Όλες οι αποδόσεις MotoGP εδώ! |21+

Σχολιάστε

X