Ντέιβιντ Μπλατ: Γεννημένος νικητής

Ντέιβιντ Μπλατ: Γεννημένος νικητής

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και εδώ και λίγες ημέρες έχει γίνει κάτοικος του μεγάλου λιμανιού της χώρας, συμφωνώντας με τη διοίκηση του Ολυμπιακού για διετή συνεργασία. Ο 59χρονος έχει κατακτήσει το EuroChallenge 2005, το EuroBasket 2007, την EuroLeague 2014 και το EuroCup 2018, όπως επίσης 5 πρωταθλήματα Ισραήλ, 1 πρωτάθλημα Ιταλίας, 1 Αδριατική Λίγκα, μεταξύ άλλων. Ο 59χρονος επιστρέφει μετά από οχτώ χρόνια στην Ελλάδα, καθώς το 2010 είχε ένα βραχύβιο πέρασμα από τον πάγκο του Άρη.

Tο χρυσό μετάλλιο στο…σπίτι της Ισπανίας

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα του, αν όχι η μεγαλύτερη, είναι το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket του 2007, το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας (μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης). Σε ένα συγκλονιστικό τελικό η ομάδα του Μπλατ επικράτησε της Ισπανίας, στη Μαδρίτη, με 60-59 πραγματοποιώντας μια τεράστια έκπληξη με τον Αμερικανοϊσραηλινό τεχνικό να λαμβάνει τα εύσημα για το «δημιούργημά» του.

Euroleague με την Μακάμπι αλα Ολυμπιακός

Η δική του Μακάμπι ήταν εκείνη που διαδέχθηκε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης το 2014, με έναν τρόπο που θύμιζε πολύ τους Πειραιώτες. Οι Ισραηλινοί πήγαν στο final four του Μιλάνο ως το απόλυτο outsider όμως κέρδισαν κατά σειρά ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης κι επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 9 άγονα χρόνια. Στον ημιτελικό κόντρα στους Ρώσους μάλιστα έκαναν μια τεράστια ανατροπή αφού βρέθηκαν πίσω ακόμη και με 15 πόντους, όμως χάρη στο μαεστρικό κοουτσάρισμα του Μπλατ αλλά και τον…οίστρο του Ταιρίς Ράις πήραν το ροζ φύλλο με 68-67. Εν συνεχεία στον τελικό επικράτησαν της Ρεάλ στην παράταση με 98-86, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα εκπληκτικό τριήμερο.

Η παρουσία στο ΝΒΑ
Το καλοκαίρι του 2014, μετά από μία μακρά πορεία στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ο Αμερικανός τεχνικός αποδέχθηκε την πρόταση των Cleveland Cavaliers, οδηγώντας τους μέχρι τους τελικούς του 2015, χάνοντας τον τίτλο από τους Golden State Warriors με συνολικό σκορ 4-2. Η επόμενη χρονιά ξεκίνησε θετικά αλλά τον Ιανουάριο του 2016, η συνεργασία με τους «ιππότες» τερματίστηκε. Παρ’ όλα αυτά, οι Cavs έφθασαν μέχρι τον τελικό και κατέκτησαν τον τίτλο του Πρωταθλητή του ΝΒΑ, στέλνοντας στον σημερινό προπονητή του Ολυμπιακού ένα δαχτυλίδι Πρωταθλητή, εκτιμώντας την προσφορά του στην ομάδα.

Σχολιάστε

X