Είναι ένα από τα εκείνα τα σπορ που ίσως να ταίριαζαν περισσότερο από κάθε άλλο σε «εικονική» μορφή. Και όπως είναι λογικό, την εποχή της πανδημίας του Covid-19 θα έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά που έχουν διοργανωθεί ποτέ. Όχι τόσο σε μέγεθος, έστω και αν ο νικητής θα βάλει στον λογαριασμό του 250.000 δολάρια, αλλά σε ποιότητα, όπως προδίδει και το όνομά του: «Magnus Carlsen Invitational».
Η ιδέα πίσω από το Magnus Carlsen Invitational
Το σκάκι, άλλωστε, είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από τις ικανότητες του παίκτη, είτε αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που βλέπει απέναντί του είτε ο καθένας από το σπίτι του. Ναι μεν, λοιπόν, τα μεγάλα τουρνουά σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν σταματήσει Μέσα σε δύο εβδομάδες, λοιπόν, οι 8 καλύτεροι παίκτες αυτή τη στιγμή αποδέχθηκαν την πρόσκληση του παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν, που είδε την επιτυχία του «Banter Blitz Cup», το οποίο διοργανώθηκε με επιτυχία πριν λίγο καιρό και πήρε την πρωτοβουλία, βλέποντας και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει το σκάκι σε ανθρώπους που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον.
«Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για το σκάκι. Δεδομένου ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε online, δεν έχουμε μόνο την ευκαιρία αλλά και την ευθύνη να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τι μπορεί να προσφέρει σε ανθρώπους, που ψάχνουν μία διέξοδο από τη δύσκολη πραγματικότητα χωρίς τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποιο άλλο σπορ», τόνισε ο Νορβηγός πρωταθλητής.
Ο τρόπος διεξαγωγής
Οι 8 παίκτες θα αναμετρηθούν σε 7 αγωνιστικές, με την πρώτη να διεξάγεται στις 18 Απριλίου. Κάθε αναμέτρηση θα περιλαμβάνει 4 γρήγορα παιχνίδια σκάκι, με τον νικητή να παίρνει 3 βαθμούς και τον χαμένο τίποτα. Αν η αναμέτρηση λήξει ισόπαλη 2-2, τότε θα έχουμε ακόμη ένα ματς «Αρμαγεδδών», όπως ονομάστηκε, με τον νικητή να παίρνει 2 βαθμούς και τον χαμένο 1.
Στο τέλος των 7 αγωνιστικών, οι βαθμοί κάθε παίκτη θα συγκεντρωθούν και οι 4 πρώτοι θα συνθέσουν το «Final Four», το οποίο θα διεξαχθεί σε μία μέρα, ώστε να αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τότε το πρώτο κριτήριο θα είναι τα σημεία από κάθε παιχνίδι. Οι αναμετρήσεις σε αυτή τη φάση θα είναι νοκ άουτ, με τη μόνη διαφορά ότι αντί για ένα ματς «Αρμαγεδδών» σε περίπτωση ισοπαλίας, θα ακολουθήσουν 2 ματς. Αν χρειαστεί, στη συνέχεια, άλλα 2 και τότε μόνο θα έχουμε ένα και μοναδικό ματς για να αναδειχθεί ο νικητής.
Ζωντανά όλα τα παιχνίδια
Κάθε παιχνίδι και κάθε κίνηση θα μεταδίδεται ζωντανά από το chess24, όπου οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και σχετική ανάλυση για την απόφαση κάθε παίκτη, με τον σχολιασμό να προσφέρεται σε 9 γλώσσες. Οι αγώνες μέχρι την 6η αγωνιστική θα διεξάγονται την ίδια ώρα, αλλά θα «σπάνε» σε δύο αγωνιστικές ημέρες, ενώ για την τελευταία αγωνιστική όλα τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν την ίδια στιγμή. Όσοι παίκτες δεν αγωνίζονται, θα λαμβάνουν μέρος στην ανάλυση των άλλων αναμετρήσεων, ώστε και η εμπειρία για τον θεατή να είναι μοναδική, αλλά και να λάβει μεγαλύτερη γνώση για το σκάκι.
Κάποιοι, μάλιστα, θα παίζουν «Banter Blitz» απέναντι σε θεατές, που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους κόντρα στους κορυφαίους του σπορ. Οι διοργανωτές, μάλιστα, φρόντισαν ώστε να προσφέρεται δωρεάν μία εφαρμογή προπόνησης στο σκάκι, η οποία υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται συνδρομή. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους θεατές, ώστε να μάθουν και να μην φοβηθούν να… προκαλέσουν τους επαγγελματίες σκακιστές.
Το μέλλον του σκάκι
Ο Κάρλσεν θέλει να πετύχει και άλλον ένα στόχο. Αυτόν τον τύπο διοργάνωσης τον έχει προτείνει ήδη από το 2018 για το κλασικό Παγκόσμιο Κύπελλο Σκάκι, όμως δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή. «Αν θέλεις να δεις ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης, τότε πρέπει να τους βάλεις όλους να παίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια γίνεται. Όταν η πίεση αυξάνεται, τότε αυξάνεται και η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος. Αυτό κάνει την εμπειρία πολύ πιο συναρπαστική και στο τέλος θα δώσει όντως τον καλύτερο παίκτη», ισχυρίζεται ο Νορβηγός.
«Η ποιότητα των παιχνιδιών και το στυλ δεν διαφέρει καθόλου σε σχέση με το κλασικό σκάκι», επιβεβαιώνει ο Γερμανός πρωταθλητής Νίκλας Χούσενμπεθ. «Η μοναδική διαφορά είναι στο συναίσθημα. Στο να βλέπεις την ένταση στα μάτια του αντιπάλου σου». Στο συγκεκριμένο τουρνουά θα χρησιμοποιηθούν κάμερες, που θα είναι στραμμένες σε πολλά σημεία πάνω και γύρω από τον κάθε παίκτη, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διοργάνωσης. Η ώρα για το πρώτο μεγάλο βήμα για το μέλλον του σκάκι έφτασε. Το Magnus Carlsen Invitational υπόσχεται ένταση, δράση και συναισθήματα όπως στην κλασική μορφή του σπορ. Θα μπορέσει ο Κάρλσεν να κερδίσει στην «έδρα» του;
Οι συμμετέχοντες (παγκόσμια κατάταξη)
Μάγκνους Κάρσλεν (Νο 1)
Φαμπιάνο Καουράνα (Νο 2)
Ντινγκ Λίρεν (Νο 3)
Ίαν Νεπόμνιασι (Νο 4)
Μαξίμ Βασιέρ-Λαγκράβ (Νο 5)
Άνις Γκίρι (Νο 10)
Χικάρου Νακαμούρα (Νο 18)
Αλιρέζα Φιρούζια (Νο 21)
Ποιος θα είναι ο νικητής του Magnus Carlsen Invitational; |21+
Όλα τα στοιχήματα για τα eSports στη Bwin.gr. Εδώ στοιχηματίζεις! |21+