Tα 10+1 μεγαλύτερα «πιστόλια» στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ! (poll)

Tα 10+1 μεγαλύτερα «πιστόλια» στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ! (poll)

Εντεκα«καυτά πιστόλια», έντεκα παίκτες που έγραψαν ιστορία, έντεκα μπομπέρ που το όνομά τους ταρακούνησε μπασκετικά την Ευρώπη. Ηξεραν να σκοράρουν με κάθε τρόπο και να φορτώνουν τα αντίπαλα καλάθια με πόντους, πολλούς πόντους. Στη λίστα και ο νεαρότερος, αλλά για πολλούς ο πιο υποσχόμενος, ο Λούκα Ντόνσιτς. Από τον Ρίβα και τον Τζάμσι στον κορυφαίο Ελληνα, τον Νίκο Γκάλη και τον Βασίλη Σπανούλη. Γιατί αυτοί οι 11 ξέρουν όσο ελάχιστοι να σκοράρουν!

Οι αποδόσεις που έψαχνες, βρίσκονται εδώ | 21+

Νίκος Γκάλης

«Αν εγώ είμαι ο γιος του διαβόλου, τότε ο Nick είναι ο ίδιος ο διάβολος» είχε πεί ο θρυλικός Ντράζεν Πέτροβιτς. Για την Ελλάδα πάντως, είναι ο θεός της! Ο Νίκος Γκάλης, δημιούργησε τον δικό του μύθο κι ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου, αφού πρώτα μας μάγεψε με τα όσα έκανε στο παρκέ. Ήταν μόλις 22 ετών όταν το παιδί-θαύμα από το Νιου Τζέρσεϊ με το μαλλί-αφάνα «πάταγε» το πόδι του στην Ελλάδα προκειμένου να αλλάξει τον ρου στην ιστορία του μπάσκετ στη χώρα μας. Τον Σεπτέμβριο του 1979 είχε φτάσει η ώρα του Γκάλη να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα: «Ποια ομάδα είναι πρωταθλήτρια; Σε αυτήν θα πάω» είχε πει ο Γκάλης και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

«Το ‘87 αισθανόμουν ότι δεν μπορούσε να με σταματήσει κανείς» είχε πει ο ίδιος και η αυτοπεποίθησή του ήταν τέτοια που τον έβαλε στη λίστα με τους κορυφαίους ευρωπαίους που είδαν τα μάτια μας. Το 2017, έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall Of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκόσμιου μπάσκετ. «Είδα τον Γκάλη να κάνει πράγματα, που δεν γινόντουσαν ούτε στους Λέικερς και τους Σέλτικς» είχε τονίσει ο θρυλικός Μπομπ Μάκαντου και σε αυτή την ατάκα χωράνε όλα όσα ο Νίκος Γκάλης μας προσέφερε με την παρουσία του. Κι αν στη δεκαετία του ΄80 όλοι θυμούνται το Eurobasket, σε αυτή του ’90 είχε όρεξη για τρομερές παραστάσεις. Δυο πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, ΜVP του Eurobasket του 1991,  πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1990, το 1992, το 1994. Τι άλλο να κάνει ο κορυφαίος των κορυφαίων!

 Ντορόν Τζάμσι

«Δώρο θεού» σημαίνει το επίθετό του και οι Ισραηλινοί φροντίζουν να τον δοξάζουν ακόμα. Ενας τρομερός σκόρερ των ευρωπαϊκών παρκέ της δεκαετίας του ’80 αλλά και των αρχών του ’90, ο θρύλος της Μακάμπι. Ενα από τα πιο καυτά πιστόλια των γηπέδων και το δεξί του χέρι φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες. Από την αποχώρηση του Μπέρκοβιτς κι έπειτα, ο Τζάμσι έγινε ο ηγέτης της Μακάμπι. Την οδήγησε σε τρεις διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τελικούς, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει τη διαφορά. Μέχρι τα 38 του «έκαιγε» τα αντίπαλα καλάθια και σε αυτή την ηλικία κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ πρωταθλήματος. Με τη Μακάμπι θα μπορούσε να κατακτήσει ευρωπαϊκή κούπα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο Παναθηναϊκός του Κάτας του χάλασε τα σχέδια.

Aντονέλο Ρίβα

Μπομπέρ! Παίκτης – θρύλος για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ένα τρομερό δώρο για το ιταλικό μπάσκετ, το οποίο έφτασε στην κορυφή! Σε δυο δεκαετίες έγραψε τον δικό του μύθο και πέρασε για πάντα στα βιβλία της μπασκετικής ιστορίας. Στα 18 του χρόνια κατέκτησε το Σαπόρτα με 16 πόντους στον τελικό. Ηταν το δικό του μήνυμα προς όλους τους λάτρεις του αθλήματος. Οι αριθμοί του επίσης έδειχναν το πόσο δεινός σκόρερ ήταν, καθώς μέχρι το 1992 είχε σταθερά πάνω από 14 πόντους μ.ο. σε κάθε διοργάνωση. Ο Ρίβα είχε κατακτήσει τα πάντα με την Καντού, εκτός από το Κύπελλο Κόρατς. Αυτό ήρθε το 1993 με την Φίλιπς Μίλάνο. Στην καριέρα του πέτυχε 14.397 στο ιταλικό πρωτάθλημα, όντας ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών, ενώ ανάλογη εικόνα έχουμε και στην Εθνική, όπου με τους 3.795 βρίσκεται στην κορυφή. Σουτ φαρμάκι, ανεπανάληπτο jump shoot, ένας γεννημένος μπομπέρ, ίσως ο κορυφαίος που έβγαλε η Ιταλία.

Ντράζεν Πέτροβιτς

Ντράζεν Πέτροβιτς, ο «Μότσαρτ του Μπάσκετ», o «γιος του διαβόλου», ο παίκτης που έφυγε τόσο νωρίς και όμως άφησε πίσω του ένα τόσο βαρύ όνομα. Δυο ευρωπαϊκά με την Τσιμπόνα, ένα Κυπελλούχων και πολλές, πάρα πολλές διακρίσεις με τη Γιουγκοσλαβία. Ευρωπαϊκό Κύπελλο με τη Ρεάλ, όμως η Ευρώπη δεν μπορούσε να τον κρατήσει!

Πολύ πριν εμφανιστούν ο Ντιρκ Νοβίτσκι, ο Πάου Γκασόλ και ο Λούκα Ντόνσιτς, το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικό προς τους Ευρωπαίους, αντιμετωπίζοντάς τους με καχυποψία, αλλά και αδιαφορία. Ο Πέτροβιτς το γνώριζε πολύ καλά. Ήξερε όμως ακόμη πιο καλά τι μπορούσε να κάνει. Επειτα από μια… πονεμένη περίοδο στους Μπλέιζερς, βρέθηκε στους Νετς και απογειώθηκε! Ηγέτης της ομάδας, είσοδος στα Playoffs, κορυφαίος γκαρντ σε ευστοχία, αναγκάζοντας τον κορυφαίο όλων, Μάικλ Τζόρνταν να τονίσει: ««Ήταν ο μόνος παίκτης που με κοιτούσε στα μάτια χωρίς να φοβάται». Ο άνθρωπος που μισούσε να χάνει, εκτελούσε από μικρός 500 σουτ στις 07.00 το πρωί. Ετσι, εξελίχθηκε στον απόλυτο ηγέτη, στον παίκτη που το καλοκαίρι του 1990 πήρε από το χέρι την Γιουγκοσλαβία – στην τελευταία της μεγάλη παράσταση – και την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου νικώντας στον τελικό την Σοβιετική Ένωση.

Νέα ειδικά στοιχήματα κάθε μέρα | 21+

Σάσα Ντανίλοβιτς

Είχε το βλέμμα του… κακού, ήξερε να τρομοκρατεί όσο λίγοι τις αντίπαλες άμυνες. Ηταν ο διακαής πόθος των φίλων του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, όμως ποτέ δεν έκανε το χατίρι να παίξει στην Ελλάδα. Λάτρεψε τον Ντελίμπασιτς, αγάπησε τον Κιτσάνοβιτς, όμως στο τέλος ήταν αυτός που δημιούργησε τον δικό του θρύλο. Απίθανος τόσο ως σούτινγκ γκαρντ όσο  σμολ φόργουορντ θεωρείται από τους τοπ σουτέρ της δεκαετίας του 1990. Αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως στο φάιναλ φορ το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1992 και τους τελικούς του Κύπελλο Σαπόρτα του 2000. Στην τροπαιοθήκη του είχε όχι μόνο ευρωπαϊκά τρόπαια αλλά και μετάλλια με την Εθνική Σερβίας.

Ήταν παίκτης που έφτασε ακόμα και σε επίπεδο ΝΒΑ να έχει πάνω από 43% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα. «Δολοφόνος» μέσα στο γήπεδο, δεν είχε σύστημα, όρια, έπαιζε όπως ήθελε και όπου ήθελε! Κανείς δεν θα ξεχάσει τη νύχτα της εκδίκησης κόντρα στην Τσιμπόνα τον Ιανουάριο του ΄93, όταν με τη φανέλα της Βίρτους πέτυχε 40 πόντους, θάβοντας έτσι για πάντα τα όσα εφιαλτικά είχε ζήσει στο Ζάγκρεμπ λίγους μήνες νωρίτερα. Θα τον έχουμε για πάντα στο μυαλό μας γιατί ήταν ο άνθρωπος του Ομπράντοβιτς, του Μεσίνα και του Ίβκοβιτς, ήταν αυτός  που κάρφωσε μπροστά στον Άρβιντας Σαμπόνις στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το ’95, ήταν ο «Bασιλιάς Σάσα» της Κίντερ, αυτός που είχε τεράστια κόντρα με τον Κάρλτον Μάγιερς στα παρκέ της Ιταλίας κι εκτόξευσαν το μπάσκετ, αυτό που σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με την Παρτιζάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κάρλτον Μάιερς

Eνας απίθανος σουτέρ, ένας μπομπέρ που εκτόξευσε το μπάσκετ των Ατζούρι. Κάθε του σουτ και μια ακίδα στην καρδιά του αντιπάλου. Κάρλτον Μάγιερς, ο Αγγλος που εκτόξευσε το μπάσκετ των Ατζούρι, που έφτασε να σουτάρει με ποσοστό πάνω από 40%, αυτός που φρόντισε να τα βάλει με τον Σάσα Ντανίλοβιτς. Οι ιστορικές μπουνιές με τον Σέρβο, τα ντέρμπι της Μπολόνια που έγραψαν ιστορία είχαν τη δική του σφραγίδα. Κι όμως , ο διάσημος Σέρβος είχε πει για τον Μάιερς «Ενας απίθανος σουτέρ. Αναμφίβολα ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του». Ναι, πολλοί τον είπαν ‘loser’, καθώς σε όλη του την καριέρα (από το 1988 έως το 2012) κατέκτησε, με τις ομάδες του, ένα πρωτάθλημα Ιταλίας (2000), ένα κύπελλο (1998) και ένα ιταλικό Supercup (1998). Λάτρεψε την Φορτιτούντο (1995-2001) και δεν επηρεάστηκε ούτε από την αδυναμία της να σηκώνει κούπες.

«Με σκοτώνει να βάζω πάνω από 40 πόντους και να χάνουμε» έλεγε ο ίδιος. Εχασε κούπα από τη Μπενετόν, ακόμα κι όταν πέτυχε 41 πόντους. MVP της ιταλικής λίγκας δυο φορές (1994, 1997) και πρώτος σκόρερ της Εuroleague, το 1997 αν και δεν έπαιξε ποτέ σε τελικό. Οι haters λένε πως ήταν… κακός συμπαίκτης, του άρεσε να σκοράρει μόνο. Ηταν όμως αρκετό για την Ιταλία που κατέκτησε το χρυσό στο Eurobasket του 1999, ενώ είχε προηγηθεί το αργυρό σε εκείνο του 1997. Ο πρώτος μαύρος Ιταλός σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγραψε τη δική του ιστορία!

Πέτζα Στογιάκοβιτς

«Πέτζα», από τα πιο «καυτά πιστόλια» που πέρασαν από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε ως Κίνη, αφού στα 17 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του με τον ΠΑΟΚ (κόντρα στην Μακάμπι). Μετά από εισήγηση του Ντούσαν Ιβκοβιτς, το καλοκαίρι του 1993 αποκτήθηκε ο νεαρός Σέρβος και μέσα σε πέντε χρόνια εξελίχθηκε, εντυπωσίασε, αποθεώθηκε κι έφυγε για το ΝΒΑ, εκεί όπου μάγεψε.

Με τον ΠΑΟΚ έκανε μεγάλες σεζόν, τεράστιες εμφανίσεις και κέρδισε δυο τίτλους, αυτόν του Κόρατς, κι αυτόν του κυπέλλου Ελλάδας. Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1995-96 ο Στογιάκοβιτς ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Πρέλεβιτς. Δυο σοβαροί τραυματισμοί δε λύγισαν τον Πέτζα, ο οποίος επέστρεψε δυνατός και είχε εξαιρετική παρουσία τη σεζόν 1997-98. Στην Ευρωλίγκα διέθετε τον μεγαλύτερο μέσο όρο σκοραρίσματος πετυχαίνοντας 20,9 πόντους ανά ματς ενώ στην Ελλάδα έμεινε αξέχαστη η στιγμή που διέλυσε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στα ημιτελικά της Α1. Έχει αναδειχθεί νικητής στον διαγωνισμό τριπόντων του ΝΒΑ δύο φορές στην καριέρα του και που σε επίπεδο ΝΒΑ έφτασε να έχει ποσοστά άνω του 40% στα τρίποντα και μέσους όρους πόντων κοντά στους 25 ανά αγώνα. Τον λες και Killer!

Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Ενας απίθανος σουτέρ, ένας παίκτης που έκανε τέχνη την «Bomba» για να τα βγάζει πέρα απέναντι στα μεγαλύτερα αδέλφια του. Εμαθε να σουτάρει με μπαλάκι του τένις κι έβαζε πανύψηλα κλαδιά μπροστά του για να γίνεται το έργο του πιο δύσκολο. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έμελλε να είναι ένας από τους παίκτες που άφησαν τόσο μεγάλη επιρροή στο άθλημα. Εγραψε τη δική του ιστορία στα παρκέ και συνδέθηκε όσο λίγοι με τη Μπαρτσελόνα.

Με τη Μπαρτσελόνα, ο Ναβάρο έχει κατακτήσει την Liga ACB επτά φορές: 1999, 2001, 2003, 2004, 2009, 2011 και το 2012, το ισπανικό Κύπελλο επτά φορές: 2001, 2003, 2007, 2010, 2011, 2013 και του 2018 το ισπανικό Supercup τέσσερις φορές: 2004, 2009, 2010 και 2011, το Korać Κύπελλο: 1999, και την Ευρωλίγκα δύο φορές: το 2003 και το 2009. Ο Ναβάρο βοήθησε την Μπαρτσελόνα να φτάσει στο φάιναλ φορ της EuroLeague έξι φορές: 2000, 2003, 2006, 2009, 2010 και το 2012. Ηταν MVP της Ευρωλίγκα το 2009, και MVP του Final-4 της EuroLeague το 2010. Πρώτος στα εύστοχα τρίποντα στη EuroLeague, 2ος σκόρερ στην ιστορία της (4.152) πίσω από τον Σπανούλη.

Βασίλης Σπανούλης

Λένε πως ερωτεύθηκε την πορτοκαλί μπάλα μέσα στο Αλεξάνδρειο σε ματς του Άρη. Ο Νίκος Γκάλης συνέχιζε τα θαύματα… Ο Βασίλης Σπανούλης μεγάλωσε και κατέκτησε την Ευρώπη, ήξερε πως ο κόσμος του ανήκει και η μπάλα ήταν το δικό του «όπλο». Αν δεν ήταν ο σοβαρός τραυματισμός ίσως να τον βλέπαμε ακόμα στα παρκέ να σηκώνεται και να προκαλεί… εγκεφαλικά στους αντιπάλους. Ακόμα βλέπουν εφιάλτες πολλοί αμυντικοί που είδαν τον «Κill Bill» να σηκώνεται μπροστά τους. «Ευτυχώς στην καριέρα μου είχα μερικά σπουδαία σουτ και συμμετείχα σε μεγάλους τελικούς. Κάποιες φορές νικήσαμε, άλλες χάσαμε. Έτσι είναι ο αθλητισμός. Αλλά πάντα απολάμβανα αυτά τα παιχνίδια» τονίζει ο ίδιος.

Ενας εμβληματικός αρχηγός και εμπνευσμένος ηγέτης, ένας τρελαμένος με το μπάσκετ, ίσως ο παίκτης με το διασημότερο τρίποντο στην Ευρώπη. Δεν θα ξεχάσουμε τον τίτλο του MVP στο Final 4 της EuroLeague στο Βερολίνο, όπου ο Παναθηναϊκός όχι μονάχα κατέκτησε τον τίτλο, αλλά παρουσίασε και μια απαράμιλλη «dream team». όπως και τα δυο διαδοχικά ευρωπαϊκά με τον Ολυμπιακός, όπου και αναδείχθηκε MVP των Final Four. Αυτή η πορεία ήταν θρυλική. Κατέκτησε τα πάντα με τους «αιωνιους», έζησε στιγμές μοναδικές με την Εθνική, πάτησε τα παρκέ του ΝΒΑ, λατρεύτηκε από εκατομμύρια οπαδούς. Ο Βασίλης Σπανούλης είδε τα όνειρα του να ξεπερνούν τη φαντασία του και τους φίλους του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της Εθνικής να ονειρεύονται μαζί του.

Νάντο ΝτεΚολό

Ενας τρελός μπομπέρ, ένα «πιστόλι» που συνεχίζει να… καίει! Ο Νάντο ντε Κολό είναι ο σούτινγκ γκαρντ που θα ήθελαν όλες οι ομάδες της EuroLeague, αλλά μόνο ΤΣΣΚΑ και Φενέρ ήταν τυχερές. «Απίθανο σουτ», «το έβαλε από το σπίτι του» είναι οι πιο συχνές ατάκες που έχουμε ακούσει για τον Γάλλο σταρ, ο οποίος έχει στο παλμαρέ του δυο Ευρωπαϊκά. Δημιουργικός και σχεδόν ασταμάτητος, ο Γάλλος ήταν ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός στην αρχή της δεκαετίας και το 2022 ένας σούπερσταρ της διοργάνωσης. Ο Ντε Κολό έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση με τη Βαλένθια το 2010, είχε 10,3 πόντους μέσο όρο, σούταρε με το εντυπωσιακό 95,7% από τις βολές και οι Ισπανοί έφτασαν μια ανάσα από το να προκριθούν στο Final Four. Η πορεία ανοδική, το σουτ έγινε πιο επικίνδυνο και οι επιτυχίες με ΤΣΣΚΑ, Φενέρ και Γαλλία διαδοχικές!

Λούκα Ντόντσιτς

Μπορεί ο Λούκα Ντόνσιτς να χωρέσει ανάμεσα σε αυτά τα ιερά τέρατα; Είναι ο νεαρότερος, αλλά κι αυτός που μπορεί να γράψει την ενδοξότερη ιστορία. Εντυπωσιακός σκόρερ, απίθανος σουτέρ, ένας ηγέτης που φρόντισε να λάμψει στην Ευρώπη πριν… κλαπεί από το ΝΒΑ. «Είναι πιο εύκολο να σκοράρεις στο ΝΒΑ, παρά στην Ευρώπη» τονίζει ο ίδιος, ο οποίος όμως κάνει την ίδια εντυπωσιακή δουλειά και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Το Ευρωπαϊκό μπάσκετ είχε χρόνια να δει παίκτη σαν τον Ντόνσιτς. Ο Σλοβένος γκαρντ της Ρεάλ απασχόλησε το ευρωπαϊκό μπάσκετ μόλις στα 16 του χρόνια. Οποτε, η συνέχεια ήταν συνταρακτική και δεν πήραμε ποτέ τα μάτια μας από πάνω του. Ηγετικό μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης, στα 17 του άκουσε τον κόσμο να τον συγκρίνει με τον Ντέγιαν Μποντίρογκα, αλλά ακόμα και τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Eξι χρόνια μετά θέλει να κερδίσει ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή στο ΝΒΑ για να φτάσει στην κορυφή! Αλλωστε, με τη Ρεάλ και τη Σλοβενία έκανε… κακό χαμό! EuroLeague, Eurobasket, ατομικές διακρίσεις, μια καριέρα σαν παραμύθι, κι έχει τόσα πολλά να δώσει ακόμα. Ξέρει να σκοράρει με κάθε τρόπο, γνωρίζει πως θα μπει η μπάλα στο καλάθι όσο λίγοι. Ο Λούκα Ντόνσιτς είναι στους κορυφαίους Ευρωπαίους μπομπέρ!

*Η κατάταξη είναι με ηλικιακή σειρά

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Σχολιάστε

X