Ποιος θα είναι ο επόμενος κυρίαρχος του ATP Tour; (Infographic)

Ποιος θα είναι ο επόμενος κυρίαρχος του ATP Tour; (Infographic)

Μέσα στο 2020 μόλις το 25% των μεγάλων τουρνουά ολοκληρώθηκε στο τένις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το 2021, καθώς αρκετοί ταλαντούχοι παίκτες ετοιμάζονται να εμφανιστούν στη διεθνή σκηνή, φιλοδοξώντας να αντικαταστήσουν τους «τρεις μεγάλους», που κυριάρχησαν στο άθλημα για σχεδόν 10 χρόνια.

Ο Ρότζερ Φέντερερ ετοιμάζεται να κλείσει τα 39 του χρόνια, ενώ Ναδάλ και Τζόκοβιτς έχουν ήδη περάσει τα 30, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για νέα αναδυόμενα αστέρια. Ας δούμε ποιοι είναι οι παίκτες κάτω των 30 ετών που θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα του ATP Tour

Σύμφωνα με το καλεντάρι του 2021 υπάρχουν 66 τουρνουά, που κάθε παίκτης θα μπορεί να πάρει βαθμούς για τη βαθμολογία ATP. Φυσικά, υπάρχουν και διάφορες αναβαθμίσεις. Η νίκη, για παράδειγμα, σε ένα από τα 4 Grand Slams φέρνει 2000 βαθμούς, τη στιγμή που σχεδόν τα μισά τουρνουά θα προσφέρουν μέχρι 250 για τη νίκη. Πέρα από τους τελικούς ATP στο τέλος της σεζόν, τα άλλα μοναδικά τουρνουά, που προσφέρουν τετραψήφιους αριθμούς βαθμών είναι 9 ATP Masters 1000.

Η σεζόν ξεκινάει με το Αυστραλιανό Open τον Ιανουάριο, όμως ο πιο «γεμάτος» μήνας είναι ο Φεβρουάριος, όταν και το 2021 θα διεξαχθούν 12 τουρνουά. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των «250» και δεν πρόκειται να δουν τα μεγάλα αστέρια του τένις να δηλώνουν συμμετοχή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να λάμψουν κάποια από τα επόμενα αστέρια του αθλήματος.

Το Γαλλικό Open θα λάβει χώρα τον Μάιο, ενώ το Wimbledon περίπου έναν μήνα αργότερα. Τη σεζόν θα κλείσει το US Open τον Αύγουστο. Από εκεί και πέρα όλη η προσοχή θα πέσει στους 4 τελικούς ATP, που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο. Σε καμία από τις 4 τελευταίες χρονιές σε αυτούς τους τελικούς δεν έχει κερδίσει κάποιος εκ των Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, αφήνοντας περιθώρια σε άλλους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητές τους.

Ποια είναι τα επόμενα αστέρια;

Περίπου οι μισοί από τους 20 κορυφαίους παίκτες των rankings ήταν κάτω των 30 ετών πριν η σεζόν σταματήσει στο τένις λόγω της πανδημίας νωρίτερα στη χρονιά. Μπορεί κανένας τους να μην έχει κατακτήσει ακόμα κάποιο Grand Slam, αλλά οι εμφανίσεις και τα αποτελέσματά τους αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο Ντομινίκ Τιμ έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά σε κάθε ένα από τα 4 τελευταία Γαλλικά Open, φτάνοντας στον τελικό στις 2 τελευταίες περιπτώσεις, ενώ πέρυσι βρέθηκε στον τελικό και του Αυστραλιανού Open. Ο Αυστριακός, μάλιστα, είναι μόλις ένας από τους 12 πιο νεαρούς που βρίσκεται στο top 20 και έχει κερδίσει τα μισά από τα ματς που έχει δώσει απέναντι στους «τρεις μεγάλους».

Ο πιο κοντινός του αντίπαλος είναι ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Παρότι ο τελευταίος είναι τρία χρόνια νεότερός του, έχει φτάσει σε περισσότερους προημιτελικούς σε Grand Slam και ATP Masters 1000 στο ίδιο χρονικό διάστημα. Είναι ο επόμενος στη λίστα με το ποσοστό νικών απέναντι στους «τρεις μεγάλους».

Τη λίστα συμπληρώνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που κέρδισε τον Τιμ για να γίνει πρωταθλητής στους τελικούς ATP το 2019. Είναι ένα χρόνο μικρότερος από τον Ζβέρεβ και μοναδικός άλλος παίκτης που έχει καταφέρει να κερδίσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των αγώνων του απέναντι στους «τρεις μεγάλους». Από το 2017 και μετά έχει βρεθεί 5 φορές στα προημιτελικά των ATP Masters 1000.

Νόμιμο στοίχημα τένις με ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X