US Open: Μπορεί ο Τζόκοβιτς να παραμείνει ανίκητος;

US Open: Μπορεί ο Τζόκοβιτς να παραμείνει ανίκητος;

Για μήνες, ο Σέρβος σταρ ήταν ανίκητος στα μεγαλύτερα τουρνουά τένις. Επειτα ήρθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες… Θα καταφέρει ο Τζόκοβιτς να γίνει ξανά «Βασιλιάς» στο US Open;

Φτάνοντας στο Τόκιο ο Τζόκοβιτς έδειχνε το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Ο Νέναντ Λάλοβιτς, συμπατριώτης του και μέλος στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ ήταν σίγουρος πως θα πήγαινε το χρυσό στα χέρια του συμπατριώτη του.

Το πρώτο… θύμα του Τζόκοβιτς ήταν ο Ούγκο Ντέλιεν από τη Βολιβία που ζήτησε μετά το μπλουζάκι του Σέρβου ως ενθύμιο και του είπε ότι και μόνο που βρέθηκε στο ίδιο κορτ μαζί του ήταν ένα όνειρο ζωής.

Μπορούσε να χάσει ο Νόλε; Όπως φάνηκε από την αναμέτρηση με τον ανερχόμενο Ισπανό Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς στη φάση των ’16’ όχι. Όμως ο αθλητισμός έχει τέτοια ομορφιά που όλα μπορούν να γίνουν.

Ο Τζόκοβιτς ταξίδεψε στο Τόκιο για να πάρει το 4ο τρόπαιό του στην πορεία του για ένα χρυσό Slam ή αλλιώς το Golden Slam. Δηλαδή το να πάρει ένας τενίστας όλους τους τέσσερις τίτλους Grand Slam και το Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο την ίδια ημερολογιακή χρονιά. Όμως ο Γερμανός Ζβέρεφ που στέφθηκε Χρυσός Ολυμπιονίκης είχε άλλη άποψη και σταμάτησε τον «Βασιλιά». Μία ώρα μετά ο Τζόκοβιτς θα έπαιζε με τη Νίνα Στογιάνοβιτς μαζί στον ημιτελικό του μεικτού.

Ηττήθηκαν από την ομάδα της Ρωσίας με τον Τζόκοβιτς να επιχειρεί να κρύψει τα δάκρυά του στο δρόμο προς τα αποδυτήρια. Το επόμενο απόγευμα ο Τζόκοβιτς θα ξεσπούσε δύο φορές, ενώ έχασε και το ματς για το χάλκινο με τον Ισπανό Πάμπλο Καριένο Μπούστα.

Ο Νόλε δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του μετά από ένα λάθος με αποτέλεσμα να χτυπήσει με δύναμη τη ρακέτα του στο στύλο του φιλέ. Λίγο νωρίτερα σε έναν άλλο χαμένο πόντο, η ρακέτα του Τζόκοβιτς την πλήρωσε για άλλη μία φορά με τον Σέρβο να την πετάει στις εξέδρες αυτή τη φορά.

Όλα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με το 2021 που είχε βιώσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος δεν έχει παίξει άλλο ανταγωνιστικό ματς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έκτοτε έχει μείνει σιωπηλός. Είχε και την ανάγκη να ξεκουράσει το χέρι του.

Υπήρχε λοιπόν το ερωτηματικό εάν ο Τζόκοβιτς θα λάβει μέρος στο US Open... Ο Σέρβος όμως θα είναι εκεί «Ανυπομονώ», είπε ο Τζόκοβιτς στη συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας «έχω μεγάλο κίνητρο».

Oι νικητές του US Open από το 2010 κι έπειτα…

Χρονιά Νικητής Φιναλίστ Σετ
2010 Ράφα Ναδάλ Νόβακ Τζόκοβιτς 3-1
2011 Νόβακ Τζόκοβιτς Ράφα Ναδάλ 3-1
2012 Αντι Μάρεϊ Νόβακ Τζόκοβιτς 3-2
2013 Ράφα Ναδάλ Νόβακ Τζόκοβιτς 3-1
2014 Μάριν Τσίλιτς Κέι Νισικόρι 3-0
2015 Νόβακ Τζόκοβιτς Ρότζερ Φέντερερ 3-1
2016 Σταν Βαβρίνκα Νόβακ Τζόκοβιτς 3-1
2017 Ράφα Ναδάλ Κέβιν Άντερσον 3-0
2018 Νόβακ Τζόκοβιτς Χουάν ντελ Πότρο 3-0
2019 Ράφα Ναδάλ Ντανίλ Μεντβέντεβ 3-2
2020 Ντόμινικ Τιμ Αλεξάντερ Σβέρεφ 3-2

Το ατού του Τζόκοβιτς και οι απουσίες Ναδάλ, Φέντερερ

Η επιφάνεια που παίζεται το US Open είναι ένα μεγάλο ατού του Νόλε. Έχει κερδίσει 12 από τους 20 τίτλους Grand Slam του. Οι Φέντερερ και Ναδάλ έχουν τεθεί εκτός λόγω ηλικίας και τραυματισμών ενώ ο πρωταθλητής Τίεμ επίσης αποσύρθηκε για έναν τραυματισμό.

Σε όλα τα Grand Slam το format είναι τέτοιο που οι εκπλήξεις είναι λιγότερο πιθανές. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Ζβέρεφ διαρκώς έπαιζε στο… όριο και φλέρταρε με την ήττα αρκετές φορές αλλά εν τέλει είχε όσα χρειαζόταν για να νικήσει και να πάρει το χρυσό. Θα άντεχε όμως εάν απαιτούνταν παραπάνω σετ; Ίσως αλλά θα ήταν σκληρό και δύσκολο.

Είναι επίσης πιθανό ο Τζόκοβιτς να παίξει αρκετά από τα παιχνίδια του στο US Open το βράδυ και αυτό σημαίνει πως θα είναι σε prime time ζώνη από τηλεοπτικής πλευράς. Παίζοντας με φώτα είναι σχεδόν ανίκητος, ενώ η ζέστη τον επηρεάζει.

Ο Τζον ΜακΕνρό, επτά φορές κάτοχος Grand Slam, είναι πλέον σχολιαστής στο ESPN και είπε πως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να νικήσει τον Τζόκοβιτς είναι ο… Τζόκοβιτς. Υπήρχε για παράδειγμα το περσινό συμβάν όπου ο Νόλε χτύπησε με το μπαλάκι βοηθό διαιτητή και αποκλείστηκε πό τη συνέργεια του US Open.

«Νομίζω είναι έτοιμος για αυτή τη στιγμή», είπε ο ΜακΕνρό για τον Σέρβο σταρ. Ωστόσο μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο δεν φαίνεται πια παράλογο το να μπορέσει να νικήσει κάποιος τον Τζόκοβιτς.

Το να είναι αήττητος είναι κάτι σπάνιο στο τένις. Υπάρχουν τόσα πολλά τουρνουά και τόσοι πολλοί αγώνες σε τόσες πολλές χώρες. Είναι σχεδόν απίθανο να μην χάσει κανείς ποτέ. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έφτασε κοντά το 1983 όταν έπαιξε 87 ματς και έχασε μόλις ένα. Η Γκραφ πήρε το Golden Slam το 1988 σε μία πορεία που είχε τον θρίαμβό της στον τελικό του γαλλικού Open. Έχασε τρία ματς εκείνη τη χρονιά.

Ο Τζόκοβιτς ξεκινά για μία νέα πρόκληση. Από την άλλη υπάρχει και ο Ζβέρεφ. Ο τελικός του Τζόκοβιτς με τον Μεντβέντεφ στην Αυστραλία έγινε εύκολη υπόθεση για τον Σέρβο. Στο Wimbledon ο Μπερετίνι πήρε το πρώτο σετ αλλά δεν πλησίασε καν στη νίκη.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρέθηκε μια ανάσα από την υπέρβαση, το όνειρο, έφτασε κοντά παίρνοντας προβάδισμα δύο σετ στον τελικό του γαλλικού Open. Μετά έχασε το σερβίς και τη ψυχραιμία του και δεν επανήλθε.

Ο Τζόκοβιτς σε Grand Slam τα εννέα τελευταία χρόνια

Τουρνουά 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Australian Open Νικητής Προημιτελικά Νικητής Νικητής 2ος γύρος 4ος γύρος Νικητής Νικητής Νικητής
French Open Ημιτελικά Φιναλίστ Φιναλίστ Νικητής Προημιτελικά Προημιτελικά Ημιτελικά Φιναλίστ Νικητής
Wimbledon Φιναλίστ Νικητής Νικητής 3ος γύρος Προημιτελικά Νικητής Νικητής Νικητής
US Open Φιναλίστ Ημιτελικά Νικητής Φιναλίστ Νικητής 4ος γύρος Αποβλήθηκε Σε εξέλιξη
Νίκες- ήττες 24-3 22-3 27-1 21-2 9-3 21-2 22-2 16-2 21-0

Ο Ζβέρεφ και η ευκαιρία του Νόλε

Απέναντι στον Τζόκοβιτς στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Ζβέρεφ έδειξε ένα μοναδικό προσόν στο πως να αντιμετωπίσει το μεγάλο ατού του Σέρβου, το σερβίς του. Προς το τέλος τα χτυπήματά του ήταν ακόμα πιο δυνατά και αποφασιστικά. Την περασμένη εβδομάδα ο Ζβέρεφ διέλυσε τον Ρώσο Ρούμπλεφ στον τελικό του Western & Southern Open επικρατώντας μέσα σε 58 λεπτά.

Όπως όλοι έτσι και ο Ζβέρεφ ξέρει πως ο Τζόκοβιτς είναι ένα μεγάλο φαβορί, όχι όμως ανίκητος. Ο Τζόκοβιτς θα μπει στα κορτ των ΗΠΑ έχοντας ξεκούραση τουλάχιστον ενός μήνα. Θα είναι ξεκούραστος ή επηρεασμένος;

Ο Ζβέρεφ μετά τον τελικό του στο Western & Southern Open τόνισε πως περιμένει ένα πολύ ενδιαφέρον US Open και εμφανίστηκε σίγουρος για τον εαυτό του. Οι ήττες στο Τόκιο επηρεάσαν το πλάνο και την τακτική του Τζόκοβιτς. Ο ίδιος είπε ότι δεν μετάνιωσε για το ταξίδι αυτό αλλά μετά επέλεξε να μην πάρει μέρος στο Western & Southern Open. Τόνισε πως ένιωθε ότι η πίεση και οι απαιτήσεις είχαν μεγαλώσει τόσο που έπρεπε να κάνει μία ανάπαυλα.

Ο Τζόκοβιτς βάζει πλέον στην άκρη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και κοιτάζει μπροστά. Πρέπει παράλληλα να ξαναβρεί την απαιτούμενη ενέργεια και τα καλύτερα χτυπήματά του.

Στη διάρκεια της περιόδου της κυριαρχίας της η Ναβρατίλοβα είπε ότι μπορούσε να καταλάβει το τι συνέβαινε με τους αντιπάλους της πριν καν χτυπήσει την πρώτη μπάλα. “Το καλύτερό σου είναι καλύτερο από το καλύτερό τους, το μέτριό σου είναι πιο καλό από το μέτριό τους, οπότε γιατί να χάσεις;”, είπε.

Ο Τζόκοβιτς από την άλλη έχει βρεθεί σε αυτό το επίπεδο και το 2011 και το 2015. Είχε κερδίσει τρία από τα τέσσερα Grand Slams και είχε κυριαρχήσει έναντι των Φέντερερ και Ναδάλ. Φαινόταν και τότε ότι δεν θα έχανε ποτέ αλλά ήρθε η στιγμή της ήττας. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ούτε στο τένις ούτε και στη ζωή.

Σχολιάστε

X