US Open 2019: Ωρα για Grand Slam στις ΗΠΑ!

US Open 2019: Ωρα για Grand Slam στις ΗΠΑ!

Ώρα για US Open και το Grand Slam των ΗΠΑ στρέφει πάνω του όλα τα φώτα. Οι μεγάλοι του τένις είναι εκεί, έτοιμοι για κορυφαίες παραστάσεις.

Το US Open μπήκε στο επαγγελματικό τένις το 1968 όταν ο Έις νίκησε τον Όκερ σε πέντε σετ. Πριν από αυτό το τουρνουά οι ερασιτέχνες τενίστες ανταγωνίζονταν σε έναν παρόμοιο θεσμό από το 1881.
Θρυλικοί και μεγάλοι παίκτες όπως οι Λαβέρ, Κινγκ, Αγκάσι, Ναβρατίλοβα και Σάμπρας έχουν όλοι κερδίσει το συγκεκριμένο Grand Slam. Θα μπορέσει η διοργάνωση του 2019 να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες;

Το τουρνουά διεξάγονταν αρχικά στο Καζίνο Newport. Μετά πήγε στο West Side Tennis Club του Φόρεστ Χιλς από το 1915 έως το 1977. Η επιφάνεια ήταν με γρασίδι έως το 1974, οπότε και αυτό άλλαξε προτού πάει σε πιο σκληρό έδαφος το 1978. Το τουρνουά έχει διακοπεί λόγω καιρού τα τελευταία χρόνια και έτσι το 2016 χτίστηκε μία εντυπωσιακή οροφή στο κεντρικό κορτ του σταδίου Arthur Ashe.
Ένα στάδιο που χωράει 23.771 θεατές. Τα τελευταία χρόνια στο μονό των ανδρών κυριαρχούν τρεις παίκτες. Ο Φέντερερ έχει 5 νίκες, ο Ναδάλ έχει 3 και ο Τζόκοβιτς άλλες 3. Φέτος αυτό το τουρνουά θα φέρει ξανά σε φουλ ανταγωνισμό τους τρεις αυτούς αθλητές.
Στο μονό γυναικών έχει περισσότερες διαφορετικές νικήτριες. Καμία όμως δεν πλησιάσει τους έξι τίτλους της Σερένα Γουίλιαμς από το 1999 και μετά, που είχε το πρώτο της τρόπαιο.

Το μομέντουμ ο Τζόκοβιτς

Μετά τη νίκη του στο Wimbledon κι ένα ρεκόρ με 4 νίκες στους τελευταίους 5 τίτλους Grand Slam ο Τζόκοβιτς είναι αναμφίβολα το φαβορί για τον τίτλο φέτος. Ο Σέρβος επίσης κρατάει ένα σερί από το 2011. Η Νέα Υόρκη γενικά του ταιριάζει ως στιλ παιχνιδιού. Έχει τα προσόντα για να φτάσει μέχρι το τέλος.

Υπήρξαν όμως ορισμένες ήττες του 2019 που προβλημάτισαν ελαφρώς για την κατάσταση του Τζόκοβιτς. Όμως ο Σέρβος είναι πάντα πολύ δυνατός και σοβαρός στα μεγάλα τουρνουά. Παίζει με μεγάλη ένταση και σε πολύ υψηλό επίπεδο σε τουρνουά 2 εβδομάδων και επτά ματς των 5 σετ.

Ο Φέντερερ έφτασε στον τελικό του Wimbledon, έχοντας κερδίσει πριν τον Ναδάλ. Απέναντι στον Τζόκοβιτς έχασε οριακά και στις λεπτομέρειες. Ελάχιστοι θα αμφισβητήσουν ότι ο Ελβετός δεν μπορεί να κερδίσει ένα τέτοιο τουρνουά και ότι δεν έχει υψηλό επίπεδο όμως στα 38 του χρόνια το σώμα του δεν είναι το ίδιο. Επίσης θα αντέξει στις θερμοκρασίες και τις συνθήκες;

Ο Ναδάλ έχει προσπαθήσει πολύ να είναι στο απαιτούμενο επίπεδο ετοιμότητας. Αυτό το τουρνουά είναι μία αγωνιστική προτεραιότητά του. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην τον θεωρεί ικανό να πάρει τον τίτλο εφόσον είναι στο 100% της ετοιμότητάς του. Θα μπορέσει όμως να βγάλει χωρίς τραυματισμό αυτές τις εβδομάδες και τόσο δύσκολα και απαιτητικά ματς των πέντε σετ; Πέρυσι ο Ισπανός εγκατέλειψε τον ημιτελικό του US Open με τον Ντελ Πότρο.

Όσον αφορά στην επόμενη γενιά υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές. Ο Ντανίιλ Μεντβέντεβ είναι εκείνος που ξεχωρίσει έχοντας κερδίσει στο Σινσινάτι τον Τζόκοβιτς. Όμως καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο τουρνουά και εάν μπορεί να ανταποκριθεί ή να μπει ανάμεσα στους Big Three, την τοπ τριάδα δηλαδή με Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, όπου θα είναι υποχρεωμένος να κερδίσει δύο από τους τρεις.

Οι Ντομινίκ Τιέμ, Αλεξάντερ Ζβέρεβ, Στέφανος Τσιτσιπάς και Κάρεν Κατσάνοβ είναι όλοι τοπ παίκτες και παίκτες της πρώτης δεκάδας βάση των αποτελεσμάτων τους σε τουρνουά ATP. Θα είναι ένα ερώτημα όμως εάν μπορούν να μεταφέρουν την φόρμα τους και τις ικανότητές τους σε ένα μεγάλο τουρνουά.

Ο Κέι Νισικόρι επίσης αξίζει αναφοράς. Έχει βελτιωθεί πολύ και θα αποτελέσει επικίνδυνο αντίπαλο για τον οποιονδήποτε.

Σερένα για την κορυφή των Grand Slam

Η πρωταθλήτρια Ναόμι Οσάκα προσπαθεί να κρατηθεί στο επίπεδο που ήταν. Ένα επίπεδο που τη βοήθησε να κερδίσει την Σερένα Γουίλιαμς σε εκείνον τον αμφιλεγόμενο τελικό του 2018. Μετά σήκωσε το αυστραλιανό Open. Θα μπει στο τουρνουά ως Νο1.

Η Άσλει Μπάρτι είναι το Νο2 στον κόσμο και κέρδισε τον πρώτο Grand Slam τίτλο της στο γαλλικό Open. Στο Wimbledon όμως αντιμετώπισε προβλήματα.

Οι πιο μεγάλες και ενδιαφέρουσες ιστορίες επικεντρώνονται βέβαια σε δύο Αμερικανίδες που είναι σε διαφορετικό στάδιο της καριέρας τους. Στην Σερένα Γουίλιαμς, μητέρα και βετεράνο του αθλήματος. Ελπίζει να κερδίσει ακόμα μία φορά το τουρνουά και να “σβήσει” έτσι τον χαμένο τελικό του 2018. Εάν είναι σε καλή κατάσταση και έχει υψηλό κίνητρο θα είναι τρομερά δύσκολο να χάσει.

Η άλλη περίπτωση που πρέπει να επικεντρωθεί κανείς είναι της 15χρονης Κόρι Γκάουφ. Μετά από ένα τρομερό σερί και πολύ καλή παρουσία στο Γουίμπλετον όπου αναστάτωσε αγωνιστικά την Βίνους Γουίλιαμς για να χάσει μετά από την Σιμόνα Χαλέπ, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα είναι η επόμενη Σερένα Γουίλιαμς. Βέβαια θα έχει πολύ μεγάλη πίεση πάνω της.

Οι Καρολίνα Πλισκόβα, Σιμόνα Χάλέπ και Ελίνα Σβιτόλινα είναι οι τρεις αθλήτριες που θα επιδιώξουν να φέρουν το τρόπαιο πίσω στην Δυτική Ευρώπη. Για την ακρίβεια η Σβιτόλινα παρουσιάζεται από ορισμένους ακόμα και ως φαβορί μετά την εμφάνισή της στον ημιτελικό του Wimbledon. Επίσης την παρουσία της στα προημιτελικό του αυστραλιανού Open.

Αξίζει όμως να τονιστεί ότι δεν έχει πάει ποτέ μετά την φάση των “16” στο US Open. Οπότε ένας τελικός είναι ένα επόμενο πολύ μεγάλο βήμα.

Που διεξάγεται το US Open;

Το US Open γίνεται κάθε χρόνο στο USTA Billie Jean King Εθνικό Κέντρο τένις. Είναι στην περιοχή Φλάσινγκ Μίντοους στη Νέα Υόρκη.

Τι ημερομηνίες διεξάγεται το τουρνουά;
Από 26 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου 2019

– Σε τι γήπεδο γίνεται το τουρνουά;
Υπάρχει σκληρή επιφάνεια στα ανοιχτά γήπεδα και υπάρχει ένα γήπεδο με οροφή σε περίπτωση βροχής.

– Πόσοι αθλητές παίζουν και πόσοι μπαίνουν στην κλήρωση;
Υπάρχουν 128 άνδρες και 128 γυναίκες στο μονό των δύο αυτών κατηγοριών. Θα μπουν από 32 αθλητές και αθλήτριες στις κληρώσεις.

– Ποιο είναι το χρηματικό έπαθλο και πόσοι πόντοι δίνονται για τις κατατάξεις ATP και WTA;
Το τουρνουά είναι Grand Slam κι ο νικητής παίρνει 2000 ATP ή WTA πόντους για την κατάταξη. Τα έπαθλα είναι τα εξής:

Μονά ανδρών και γυναικών

Νικητής – $3,850,000

Φιναλίστ – $1,900,000

Παρουσία στα ημιτελικά – $960,000

Παρουσία στα προημιτελικά – $500,000

Φάση των 16 – $280,000

Φάση των 32 – $163,000

Φάση των 64 – $100,000

Φάση των 128 – $58,000

Ποιοι είναι οι πρωταθλητές;

Το 2018 ο Σέρβος Τζόκοβιτς νίκησε στο μονό των Αργεντίνο Ντελ Πότρο με 6-3, 7-6 και 6-3.

Το 2018 η Γιαπωνέζα Οσάκα επικράτησε της Αμερικανίδας Σερένα Γουίλιαμς με 6-2, 6-4.

Νικητές τελευταίας δεκαετίας στο US OPEN

Ανδρες
2009 Ντελ Πότρο
2010 Ράφα Ναδάλ
2011 Νόβακ Ττζόκοβιτς
2012 Αντι Μάρεϊ
2013 Ράφα Ναδάλ
2014 Μαρίν Τσίλιτς
2015 Νόβακ Τζόκοβιτς
2016 Σταν Βαβρίνκα
2017 Ράφα Ναδάλ
2018 Νόβακ Τζόκοβιτς

Γυναίκες
2009 Κιμ Κλάιστερς
2010 Κιμ Κλάιστερς
2011 Σαμάνθα Στόσουρ
2012 Σερένα Γουίλιαμς
2013 Σερένα Γουίλιαμς
2014 Σερένα Γουίλιαμς
2015 Φλάβια Πενέτα
2016 Αντζελίκ Κέρμπερ
2017 Σλόαν Στίφενς
2018 Ναόμι Οσάκα

Νόμιμο στοίχημα τένις με ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X