Ολυμπιακός: 77 χρόνια γεμάτα… τρόπαια!

Ολυμπιακός: 77 χρόνια γεμάτα… τρόπαια!

Ο Ολυμπιακός αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους της χώρας και σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα το τμήμα μπάσκετ. Εξι χρόνια μετά την ίδρυση του, το 1931, δημιουργήθηκε η ομάδα μπάσκετ των Πειραιωτών, η οποία πήρε μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για τις επόμενες επτά δεκαετίες πρωταγωνιστεί σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η εποχή των αδερφών Σπανουδάκη
Με τους Αλέκο και Γιάννη Σπανουδάκη (είχε πόστο παίκτη και προπονητή), οι «ερυθρόλευκοι» το 1949 κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα. Χρειάστηκε να περάσουν έντεκα χρόνια για να επανέλθουν στην κορυφή, ωστόσο τα δύο αδέρφια είχαν ακόμη εξέχοντα ρόλο στην ομάδα.

Τα πρώτα νταμπλ
Για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια ο σύλλογος του Πειραιά κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Βρέθηκε ακόμη και στη δεύτερη κατηγορία, ωστόσο η σεζόν 1975-1976 χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ξεχωριστές. Με τον Φαίδωνα Ματθαίου πλέον στον πάγκο και τους Γιατζόγλου, Καστρινάκη, Κοκορογιάννη στο παρκέ, ήρθε το πρώτο νταμπλ, κάτι που επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα (με τον Κώστα Μουρούζη πλέον στην τεχνική ηγεσία).

Η «χρυσή» εξαετία
Στη δεκαετία του 1980, η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε σε… πρωτεύουσα του ελληνικού μπάσκετ, με τους Αρη και ΠΑΟΚ να μονομαχούν για την κατάκτηση του τίτλου. Ολα όμως άλλαξαν από τη στιγμή που ο Σωκράτης Κόκκαλης «μπήκε» διοικητικά στο μπάσκετ και φυσικά με τον ερχομό του Γιάννη Ιωαννίδη στον Ολυμπιακό. Ο «ξανθός» άφησε τον Αρη για χάρη των «ερυθρολεύκων», και στη δεύτερη χρονιά του (1993) ο τίτλος βάφτηκε ξανά «κόκκινος». Το νερό είχε μπει στο… αυλάκι, με τον Ολυμπιακό να κατακτά τον τίτλο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η χρονιά του «σοφού»
Εκείνη την περίοδο τη φανέλα του Ολυμπιακού φόρεσαν μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μπάσκετ, με τους Φασούλα, Σιγάλα, Τόμιτς, Πάσπαλι, Τάρπλεϊ και Εντι Τζόνσον να αφήνουν το στίγμα τους. Ιδανικότερο τέλος για τη «χρυσή» εξαετία  ήταν το τρεμπλ του 1997, με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς πλέον στον πάγκο και τον Ντέιβιντ Ρίβερς σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Βρήκε τον ηγέτη του
Για να ανέβουν ξανά στην κορυφή της Ελλάδας οι Πειραιώτες, έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ανάληψη της διοίκησης από τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Σημείο «κλειδί» και η επιστροφή του Ντούσαν Ιβκοβιτς στον πάγκο, το 2010. Στο μεσοδιάστημα, πήραν δύο Κύπελλα (2002,2010), ενώ ο τρόπος που χάθηκε το πρωτάθλημα του 2002 (προηγήθηκαν με 2-0 νίκες και ηττήθηκαν 3-2 από την ΑΕΚ) έχει μείνει στην… ιστορία. Την τελευταία επταετία, ο ελληνικός κορμός με τους Σπανούλη, Πρίντεζη σε πρώτο ρόλο και τους Παπανικολάου, Μάντζαρη, Σλούκα σε δευτερεύοντα έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται τόσο από την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων σε αυτό το διάστημα, όσο και τις ευρωπαϊκές πορείες που έχει πραγματοποιήσει με τους Ιβκοβιτς, Μπαρτζώκα και Σφαιρόπουλο στην άκρη του πάγκου.

 

Οι «κόκκινοι» τίτλοι

Σχολιάστε

X