Βασίλης Σπανούλης: H σημαία στον ιστό της!

Βασίλης Σπανούλης: H σημαία στον ιστό της!

«Ζούμε στην εποχή του Σπανούλη», «είναι ο μεγαλύτερος ηγέτης στην ιστορία του Ολυμπιακού», «ο Σπανούλης άλλαξε την σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού», «είναι πρότυπο αθλητή και οικογενειάρχη». Φράσεις που ακούγονται καθημερινά τόσο από τον απλό κόσμο του Ολυμπιακού, όσο και από τους μπασκετόφιλους όλου του κόσμου. Ο Λαρισαίος γκαρντ ανανέωσε τη συνεργασία του με τους “ερυθρόλευκους” για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, βάζοντας πλώρη για νέες επιτυχίες.

Είναι από τις περιπτώσεις που οι τίτλοι και οι διακρίσεις στην περίπτωση του ηγέτη και αρχηγού του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη, μιλούν από μόνα τους. Από το 1998 μέχρι το καλοκαίρι του 2010 οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν δύο Κύπελλα όλα κι όλα. Από τον Ιούλιο του 2010 και μετά, στην «εποχή Σπανούλη», η ομάδα του Πειραιά μετράει δύο κατακτήσεις Euroleague, τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και ένα Κύπελλο!

Γεννημένος στις 7 Αυγούστου 1982 στη Λάρισα ο Kill Bill, όπως είναι προσωνύμιό του, άφησε τον Γ.Σ. Λάρισας το 2001 για το Μαρούσι. Δουλεύοντας σκληρά, έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, ενώ ένα χρόνο μετά εντυπωσίασε με την Εθνική ομάδα στο Μουντομπάσκετ του 2006 (ασημένιο μετάλλιο), «εξαργυρώνοντας» μεταγραφή στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ και τους Χιούστον Ρόκετς.

Τον Ιούλιο του 2010 αποφάσισε να… ταράξει τα νερά του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφήνοντας τους «πράσινους» για τον Ολυμπιακό και, πλέον, 8 χρόνια μετά, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μπασκετμπολίστες που έβγαλε ποτέ το ευρωπαϊκό και φυσικά το ελληνικό μπάσκετ.

Ο απόλυτος ηγέτης

Το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με τα «ερυθρόλευκα», συνδυάστηκε με 16 πόντους, 7 ασίστ και νίκη 82-66 επί της Ρεάλ, στις 18/10/2010. Μπορεί η σεζόν να μην εξελίχθηκε ιδανικά (αποκλεισμός στα πλέι οφ από τη Σιένα στην Euroleague, 2η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά και κατάκτηση Κυπέλλου), όμως είχε μπει στο νερό στο αυλάκι.

Στα επόμενα 7 χρόνια κατέκτησε δύο Euroleague με τον Ολυμπιακό, τον οδήγησε άλλες δύο φορές ως τον τελικό, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και ουσιαστικά αποτελεί τον άνθρωπο που έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού, προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να επιστρέψουν στην κορυφή έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια. Και, μάλιστα, φέτος έσπασε δύο σπουδαία ρεκόρ: έγινε ο πρώτος παίκτης σε ασίστ στην ιστορία της Euroleague και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος!

Οι σπουδαιότεροι τίτλοι της καριέρας του
7 Πρωταθλήματα Ελλάδας (4 με τον Παναθηναϊκό και 3 με τον Ολυμπιακό)|
4 Κύπελλα Ελλάδας (3 με τον Παναθηναϊκό και 1 με τον Ολυμπιακό)
3 Euroleague (1 με τον Παναθηναϊκό και 2 με τον Ολυμπιακό)
1 χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2005 με την Εθνική ομάδα Ανδρών
1 ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006 με την Εθνική Ανδρών
1 χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2009 με την Εθνική Ανδρών

Οι ατομικές διακρίσεις
Παίκτης της χρονιάς στην Ευρώπη το 2012 και το 2013
MVP της Euroleague τη σεζόν 2012-13
MVP στα Final4 της Euroleague το 2009, το 2012 και το 2013
Πρώτος σκόρερ του επαγγελματικού πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ
Πρώτος σε ασίστ στην ιστορία της Euroleague

 

 

 

Σχολιάστε

X