Αυτό είναι αγωνία. Οι παίκτες ξοδεύουν χρόνια προετοιμασίας για να παίξουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά μια κακή στιγμή μπορεί να τους αποκλείσει από το τουρνουά μόνο λίγες μέρες πριν την έναρξή του.
Πόσο μεγάλη είναι η αγωνία; Ρωτήστε τον Σαντιό Μανέ, τον Μπεν Τσίλγουελ, τον Ραφαέλ Βαράν ή τον Χέουνγκ Μιν Σον που όλοι έχουν δει τις ελπίδες τους να παίξουν στο τουρνουά να διακυβεύονται από τραυματισμούς που υπέστησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σύμφωνοι – υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα γύρω από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο – αλλά οι διοργανωτές του Μουντιάλ ζήτησαν από τους φιλάθλους και τα μέσα ενημέρωσης να επικεντρωθούν στο ίδιο το ποδόσφαιρο. Η διεξαγωγή του τουρνουά το χειμώνα σημαίνει ότι περισσότεροι παίκτες είναι πιθανό να χάσουν τη διοργάνωση σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις;
Σούπερ αποδόσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι παίκτες είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς πριν από ένα χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο προπονητής της Λέστερ, Μπρένταν Ρότζερς, επέστησε την προσοχή σε αυτό, συζητώντας τον τραυματισμό του Τσίλγουελ, ο οποίος έπαιζε για αυτόν μέχρι το 2020. «Για τους παίκτες, αυτή μπορεί να είναι η μοναδική τους ευκαιρία να παίξουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την ομάδα τους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό τους ότι ένας τραυματισμός θα μπορούσε να τους κρατήσει εκτός».
Πόσοι παίκτες έχουν αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο;
Το τουρνουά ξεκινά με το Κατάρ εναντίον του Ισημερινού την Κυριακή (20/11) και υπάρχουν 42 τραυματισμοί μεταξύ των 13 ομάδων που είναι φαβορί για το τουρνουά.
Από τους 42 τραυματισμούς, η συντριπτική πλειοψηφία (88,1%) είναι προβλήματα στους μύες. Υπήρξαν 9 τραυματισμοί στο μηριαίο και οκτώ στο γόνατο.
Η Αγγλία έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα στην άμυνα, με τον Ρις Τζέιμς (γόνατο) και τον Μπεν Τσίλγουελ (οπίσθιο μηριαίο) να μένουν εκτός τουρνουά. Ο αμυντικός μέσος Κάλβιν Φίλιπς έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού στον ώμο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Γαλλία είναι μια άλλη ομάδα με μια σειρά από τραυματισμούς – αν και το βάθος της ομάδας της είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη διοργάνωση.
Οι μέσοι Ενγκολό Καντέ και Πολ Πογκμπά, που ξεκίνησαν μαζί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, έχουν αποκλειστεί και οι δύο με προβλήματα στο μηριαίο και στο γόνατο αντίστοιχα, ενώ οι αμυντικοί, Λούκας Ερναντέζ (προσαγωγός), Ράφαελ Βαράν (μηρός) και ο Ζιλ Κουντέ (μηρός) μπήκαν στην αποστολή, έχοντας όμως θέματα τραυματισμών.
Αμέτρητα ειδικά και κορυφαίο live στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Στη Νότια Αμερική, οι επιθετικοί της Αργεντινής Άνχελ Ντι Μαρία και Πάουλο Ντιμπάλα είναι τραυματίες, με τον τελευταίο να μοιάζει δύσκολο να αγωνιστεί στο Κατάρ, ενώ ο Βραζιλιάνος μέσος της Λίβερπουλ, Αρτούρ Μέλο είναι σίγουρα εκτός.
Την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαιώθηκε ότι ο βασικός επιθετικός της Γερμανίας Τίμο Βέρνερ είχε πάθει ζημιά στους συνδέσμους στον αστράγαλό του, ενώ έπαιζε για τη Λειψία εναντίον της Σαχτάρ Ντόνετσκ στο Champions League. Η ομάδα του Χάνσι Φλικ αντιμετωπίζει επίσης τραυματισμούς με τους Αρμέλ Μπελά – Κότσαπ (ώμος), Λιρόι Σανέ (μηρός), Φλόριαν Νόιχαους (γόνατο), Μαχμούντ Νταχούντ (ώμος) και Μάρκο Ρόις (αστράγαλος).
Άλλοι παίκτες που σίγουρα θα χάσουν το τουρνουά είναι οι Πορτογάλοι επιθετικοί Ντιόγκο Ζότα και Πέδρο Νέτο, καθώς και ο πρώην αρχηγός της Ολλανδίας Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ, ο οποίος έσπασε το πόδι του τον Αύγουστο. Οσο για τον Σαντιό Μανέ, ο Σενεγαλέζος σταρ θα είναι στην αποστολή, όμως το πρόβλημα στους συνδέσμους κάνουν εξαιρετικά αμφίβολη τη συμμετοχή του.
Ειδικά για κάθε φάση των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Τι πιστεύουν οι επιστήμονες για τους τραυματισμούς;
Με το πρόγραμμα τόσο γεμάτο, η κοινή λογική προσέγγιση είναι πως οι περισσότεροι παίκτες έχουν ως «κρίσιμη ζώνη» τον Νοέμβριο, παρά το διάστημα προς το τέλος της σεζόν. Βέβαια, οι ποδοσφαιριστές στο φινάλε αισθάνονται εντονότερη κούραση στα πόδια τους — οπότε πού βρίσκεται η απάντηση;
Ο Ρόμπιν Θορπ είναι αθλητικός επιστήμονας που εργάστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για σχεδόν 10 χρόνια και αυτή τη στιγμή εργάζεται στους συλλόγους της Red Bull. Βοήθησε επίσης την εθνική ομάδα του Μεξικό πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Πιστεύει ότι τα δεδομένα απλά δεν υπάρχουν ακόμη για να δείξουν εάν οι παίκτες κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμό σε ένα χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο.
«Κάθε περίπτωση που συνέβη τον προηγούμενο μήνα περίπου θα επισημανθεί», εξηγεί. «Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα για να δείξουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι τραυματισμοί που οδηγούν σε ένα χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο, θα μπορούσα να προτείνω ότι είναι λάθος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στον τραυματισμό των παικτών, τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις ή ακόμα και να προσπαθήσεις να προβλέψεις.
Νομίζω ότι μερικά από τα πράγματα θα τα γνωρίζουμε εκ των υστέρων μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η… αφήγηση για τους τραυματισμούς γύρω από αυτό το τουρνουά είναι αληθινή. Διότι στο παρελθόν η πεποίθηση ήταν ότι υπάρχει χρόνια κόπωση σε ένα καλοκαιρινό Μουντιάλ, όπου οι παίκτες αγωνίζονται μετά από 10 μήνες αγώνων.
Τώρα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Πριν από 10 χρόνια, οι παίκτες είχαν μεγαλύτερο διάλειμμα και αυτό τώρα γίνεται όλο και μικρότερο, ειδικά για διεθνείς παίκτες. Μερικοί παίζουν και τους 12 μήνες κάθε χρόνο. Διαισθητικά, θα νομίζατε ότι οι παίκτες θα ήταν πιο φρέσκοι το χειμώνα. Αλλά χωρίς ένα κανό για ξεκούραση, πώς το ξέρουμε πραγματικά αυτό;» κατέληξε.
Την πολυπλοκότητα του ζητήματος τονίζει επίσης ο Κρις Μπαρνς ένας αθλητικός επιστήμονας που έχει απασχοληθεί σε συλλόγους όπως η Μίντλεσμπρο, η Γουέστ Χαμ και η Νότιγχαμ Φόρεστ και επί του παρόντος εργάζεται για την UEFA.
«Δεν έχουμε δει ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο στη μέση της σεζόν», παραδέχεται. «Αυτή η περίοδος είναι συνήθως μια περίοδος με έντονη συμφόρηση και παρατηρούμε μια ελαφρά αύξηση σε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε τραυματισμούς που μπορούν να προληφθούν.
Αυτό το εύρημα υποστηρίζεται επίσης από την έρευνα του Θορπ, η οποία διαπίστωσε ότι την περίοδο του Νοεμβρίου παρατηρείται συχνά αύξηση ορισμένων τύπων τραυματισμών.
«Πριν από μερικά χρόνια, ενώ ήμουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπήρχε πάντα μια συζήτηση για την περίοδο των Χριστουγέννων και για την προοπτική ενός χειμερινού διαλείμματος», λέει. «Και αρχίσαμε πραγματικά να μπαίνουμε σε κάποια βαθιά ανάλυση. Δεν αφορούσε τον αριθμό των παιχνιδιών που παίχτηκαν, ήταν μάλλον για τη σειρά αυτών των παιχνιδιών εκείνη την περίοδο των Χριστουγέννων.
Πόσοι παίκτες βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη»;
Αν και ο ακριβής ορισμός της διαφέρει μεταξύ των ομάδων, η «κόκκινη ζώνη» είναι ουσιαστικά ένα επικίνδυνο σημείο στα μέτρα φυσικής κατάστασης και αποκατάστασης ενός συλλόγου, τα οποία κρίνουν πόσο κοντά είναι ένας παίκτης στην κορυφαία απόδοση και στον κίνδυνο τραυματισμού.
Για παράδειγμα, οι παίκτες της Λίβερπουλ κωδικοποιούν χρωματικούς κωδικούς ως κόκκινο, πράσινο ή πορτοκαλί, με το προσωπικό να μελετά πώς οι καρδιακοί παλμοί και οι σωματικές αποκρίσεις διαφέρουν από τις προμετρημένες βάσεις. Οι παίκτες ελέγχονται επίσης για την κινητικότητά τους, την ικανότητα τους στο άλμα και την ισομετρική τους δύναμη, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν διακριτικά σημάδια κόπωσης, ενώ μπορεί επίσης να δοκιμαστεί το σάλιο.
Σε όλες τις διοργανώσεις, εννέα από τους 10 παίκτες που έχουν παίξει τα περισσότερα λεπτά για συλλόγους της Premier League είναι πιθανό να πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο – η εξαίρεση είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ.
Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ και ο Ουγκό Γιορίς της Τότεναμ έχουν παίξει κάθε διαθέσιμο λεπτό, ενώ ο αρχηγός της Αγγλίας, Χάρι Κέιν έχει παίξει μόνο 14 λεπτά λιγότερα. Ο συμπαίκτης του στην Τότεναμ, Έρικ Ντάιερ, είναι τρίτος μεταξύ των παικτών εκτός γηπέδου. Έξι από τους 20 καλύτερους παίκτες εκπροσωπούν τους Spurs. Από τους 50 παίκτες που έχουν παίξει τα περισσότερα λεπτά, οι 35 είναι πιθανές επιλογές για το Παγκόσμιο Κύπελλο και θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη.
Oι μεγαλύτερες απουσίες λόγω τραυματισμών στο Παγκόσμιο Κύπελλο
- Πολ Πογκμπά (Γαλλία)
- Ν’Γκολό Καντέ (Γαλλία)
- Τίμο Βέρνερ (Γερμανία)
- Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ (Ολλανδία)
- Αρτούρ Μέλο (Βραζιλία)
- Ντιέγκο Κάρλος (Βραζιλία)
- Ντιόγκο Ζότα (Πορτογαλία)
- Πέδρο Νέτο (Πορτογαλία)
- Ρικάρντο Περέιρα (Πορτογαλία)
- Μάουρο Αραμπάρι (Ουρουγουάη)
- Αμπντουλάχ Αλ Αράκ (Κατάρ)
- Μπουνά Σαρ (Σενεγάλη)
- Μπεν Τσίλγουελ (Αγγλία)
- Μάιλς Ρόμπινσον (ΗΠΑ)
- Γιακούμπ Μόντερ (Πολωνία)
- Τεκατίτο Κορόνα (Μεξικό)
- Ταρίκ Τισουνταλί (Μαρόκο)
Πηγή: The Athletic
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις