Tennis Grand Slams: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα τουρνουά!

Tennis Grand Slams: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα τουρνουά!

Το τένις είναι ένα άθλημα που καθορίζεται από τις στιγμές, το θέαμα αλλά και το ποιοτικό επίπεδο και που ο φίλαθλος κόσμος θέλει να το ζει έντονα. Υπάρχουν αρκετές και μεγάλες διοργανώσεις.

Το Australian Open, το French Open, το Wimbledon και το US Open. Είναι τέσσερα μεγάλα τουρνουά που κάθε τενίστας ή τενίστρια θέλει να κατακτήσει. Επίσης που βοηθάει τους αθλητές στην κατάταξη της ATP.

Η κατάταξη αυτοί και οι πόντοι που παίρνουν οι αθλητές καθορίζει και τις κληρώσεις τους αλλά και το πως θα μπουν στα τουρνουά. Στο Grand Slam ο νικητής παίρνει 2.000 πόντους και ο φιναλίστ 1.200. Οι αθλητές που πάνε στα ημιτελικά παίρνουν 720 πόντους και στα προημιτελικά 360.

Ακόμα οι παρόντες στην διοργάνωση και μόνο που μπαίνουν στο γήπεδο παίρνουν 10 πόντους. Οι νικητές των τελικών του ATP και του Masters 1000 παίρνουν μάξιμουμ 1.500 και 1.000 πόντους αντίστοιχα ενώ οι φιναλίστ παίρνουν από 600 έως 1.000 πόντους.

Οι νικητές του ATP
Ο Φέντερερ έχει κερδίσει τους περισσότερους τίτλους Grand Slam με 20 κατακτήσεις τον αριθμό ενώ ο Ναδάλ τον ακολουθεί με 19. Όμως το πρεστίζ με την κατάκτηση όλων των 4 τουρνουά Gland Slam μέσα σε μία χρονιά ανήκει μόνο σε πέντε αθλητές. Ο Ντον Μπατζ το 1938, ο Ροντ Λαβέρ το 1962 και το 1969 στους άνδρες και το μονό. Στο μονό ατομικό των γυναικών ήταν η Μορίν Κόνολι το 1953, η Μάργκαρετ Κουρτ (1970) και η Στέφι Γκραφ το 1988 που το έχουν κάνει.

Και σήμερα όμως υπάρχει ταλέντο στο τένις. Είναι η Κόρι Γκάουφ στις γυναίκες και ο Ντένις Σαποβάλοβ στους άνδρες. Δύο αθλητές με δυνατότητα να γράψουν ιστορία.

Australian Open

Ο μεγάλος και έντονος ανταγωνισμός ξεκινάει με το Australian Open. Θα ειναι το πρώτο από τα Grand Slam και γνωστό και ως Aussie Open, που πρωτοάρχισε στη Μελβούρνη το 1905. Άρχισε να θεωρείται Grand Slam από το 1924 και μετά. Μέσα σε 115 χρόνια ιστορίας τον θεσμό φιλοξένησαν και πόλεις όπως το Σίδνεϊ και η Αδελαϊδα. Από το 1972 η Μελβούρνη φιλοξενεί τον θεσμό, που γίνεται στο Melbourne Park, όπως λέγεται, από τον Γενάρη μέχρι τον Φλεβάρη.

Είναι το Grand Slam με τον πιο υψηλό συντελεστή προσέλευσης και 812.000 φιλάθλους να προσέρχονται για να το παρακολουθήσουν το 2020. Επίσης κατέγραψε 900 εκατ. θεατές παγκοσμίως. Για τα 4 Grand Slams ανταγωνίζονται 745 αθλητές από 72 έθνη. Σε 16 γήπεδα μάχονται για μεγάλα έπαθλα και τους τίτλους ενώ να τονιστεί πως το ποσό – ρεκόρ για νικητή έχει αγγίξει τα 71 εκατομμύρια. Το αυστραλιανό Οπεν παίζεται σε σκληρή επιφάνεια και οι πρωταθλητές του 2020 ήταν οι Νόβακ Τζόκοβιτς και Σοφία Κένιν.

Ο Τζόκοβιτς έχει κερδίσει το τουρνουά οκτώ φορές από το 2008 και μετά, έχοντας το ρεκόρ στους τίτλους στο μονό ανδρών ενώ η Μάργκαρετ Κουρτ έχει το ρεκόρ στο μονό ατομικό των γυναικών με 11 τίτλους. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεδομένα θα δυσκολέψουν τους αθλητές και τις αθλήτριες.

French Open

Οι τοπ μάχες του τένις στην πόλη της αγάπης και του φωτός. Το 2ο Grand Slam της σεζόν, το γαλλικό Όπεν, είναι γνωστό και ως Ρολάν Γκαρός. Ξεκινάει τον Μαϊο και τελειώνει τον Ιούνιο. Διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες και γίνεται στο Stade Roland-Garros (στάδιο).

Η ονομασία του τουρνουά έχει προέλθει από τον Γάλλο πιλότο του Α’ παγκοσμίου πολέμου, Ρολάν Γκαρός. Κάθε χρόνο το τουρνουά προσελκύει πλήθος κόσμου καθώς και μερικούς από τους διασημότερους τενίστες. Είναι το μόνο τουρνουά που γίνεται σε επιφάνεια με άργιλο.

Πρόκειται για τα χωμάτινα γήπεδα. Η επίσημη ονομασία τους είναι Clay που σημαίνει πηλός. Τα γήπεδα κατασκευάζονται από χώμα που παράγεται από σύνθλιψη κεραμικών αντικειμένων (όπως κεραμίδια, τούβλα κ.α.) γι’ αυτό και ονομάζεται και κεραμιδόχωμα. Τα γήπεδα αυτά είναι τα πιο απαιτητικά στην κατασκευή τους καθώς υποστηρίζονται από ποικίλες υποστρώσεις υλικών ώστε να αποστραγγίζουν τα νερά, να διατηρούν την επιθυμητή υγρασία του χώματος αλλά και να εξασφαλίζουν την σωστή πάκτωση και ομοιογένεια της επιφάνειας. Κοινώς έχει και ιδιαιτερότητες για τους παίκτες. Νικητής το 2019 ήταν ο Ράφα Ναδάλ, που έχει το ρεκόρ με 12 τίτλους στο μονό ανδρών με την Κρις Έβερτ να έχει 7 τίτλους στο μονό γυναικών.

Η νυν πρωταθλήτρια γυναικών είναι η Άσλεϊ Μπάρτι, που θέλει επίσης να κάνει ρεκόρ. Η διοργάνωση έχει 123 τουρνουά που έχουν γίνει και παίζεται με format με νοκ άουτ και διαδικασία αγώνων με best of five. Τα γαλλικά πρωταθλήματα πρωτοάρχισαν το 1891 και το Ρολάν Γκαρός ήταν αρχικά μόνο για μέλη ομάδων ή τένις club από την Γαλλία. Άνοιξε για παίκτες εκτός Γαλλίας το 1925.

Μία διοργάνωση που γίνεται στο πανέμορφο Παρίσι, την πόλη της αγάπης και του φωτός και με έπαθλο στα 40 εκατ. ευρώ το γαλλικό Όπεν συνδυάζει τα πάντα. Εκεί όπου θα δει κανείς αναμετρήσεις όπως με Σερένα Γουίλιαμς και Σιμόνα Χαλέπ. Σε αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς και τις δυνατότητες για τα πονταρίσματα και τις επιλογές μέσω της bwin.

Wimbledon: Το τουρνουά με πρεστίζ
Το τουρνουά που μπαίνει στην σεζόν του Νο133 πρωτοάρχισε 143 χρόνια πριν, το 1877. Το Γουίμπλεντον είναι το πιο παλιό τουρνουά τένις στον κόσμο. Λαμβάνει χώρα από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Ιουλίου στο Λονδίνο. Είναι το μόνο Grand Slam που παίζεται σε χόρτο. Είναι πιθανότατα το πιο δημοφιλές τουρνουά τένις στον κόσμο. Θεωρείται δε αυτό το τουρνουά με το πιο δυνατό όνομα και μεγάλο πρεστίζ.

Σε αυτό το τουρνουά δίνουν το παρών και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Υπάρχουν ακόμα και συγκεκριμένες διατροφικές παραδόσεις με κρέμα και φράουλες για όσους παρακολουθούν τους αγώνες αλλά και συγκεκριμένα ρούχα που πρέπει να φοράει κανείς. Επίσης εκτός από τη Rolex δεν επιτρέπονται άλλοι χορηγοί. Για αρκετά χρόνια είχε μόνο το μονό των ανδρών και μπήκαν το 1884 το διπλό ανδρών και το μονό γυναικών.

Από τότε που άρχισε η εποχή του Όπεν, το 1986, έχει επαγγελματίες και τα γήπεδά του έχουν φιλοξενήσει πάνω από 608 παίκτες. Στο πέρασμα των ετών το τουρνουά αυτό ανέδειξε σταρ του αθλήματος, όπως τους Μποργκ, Σάμπρας και ΜακΕνρο. Το τουρνουά αναφέρεται και ως SW19, που είναι ο ταχυδρομικός κώδικας του γηπέδου και της έδρας του θεσμού. Το 2019 το χρηματικό του έπαθλο ήταν στα 34 εκατομμύρια. Κυρίαρχος στο μονό ανδρών είναι ο Φέντερερ με 8 τίτλους και η Ναβρατίλοβα με 9. Το 2019 πήρε τον τίτλο ο Τζόκοβιτς και στις γυναίκες η Χαλέπ.

US Όπεν: Εκεί που πέφτει η αυλαία
Η μεγάλη αυτή διοργάνωση είναι στο 139ο τουρνουά της. Είναι το 4ο και τελευταίο τουρνουά Grand Slam της σεζόν. Αρχίζει τον Αύγουστο και τελειώνει τον Σεπτέμβριο και έχει 14 ημέρες υψηλού επιπέδου τένις και εκπλήξεις / ανατροπές.

Πρωτοάρχισε το 1881 ως Εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Γίνεται στο Εθνικό Κέντρο τένις των ΗΠΑ και αρκετές φορές δίνουν το παρών πολλοί διάσημοι. Έχει κατά μέσο όρο 800.000 φιλάθλους και εκτός από επιφάνεια με χορτάρι στο παρελθόν είχε και επιφάνεια με άργιλο. Τώρα γίνεται σε σκληρή επιφάνεια και ακριλικά γήπεδα. Ακόμα και οι κανόνες του το κάνουν ξεχωριστό. Ο τρόπος που παίζονται τα σετ υποχρεώνει τους αθλητές σε άλλη μεθοδολογία. Πολλοί παίκτες έχουν φτιάξει εκεί το όνομά τους. Ονόματα όπως των Αντρέ Αγκάσι και Στέφαν Έντμπεργκ.

Μία διοργάνωση με 128 αθλητές / αθλήτριες στα μονά ανδρών και γυναικών και 64 ομάδες να ανταγωνίζονται στο διπλό. Οι Ρίτσαρντ Σίαρς, Γουίλιαμ Λάρντεντ και Μπιλ Τίλντεν έχουν το ρεκόρ με 7 νίκες στο μονό ανδρών και η Μόλα Μάλορι έχει 8 νίκες στο μονό γυναικών. Το 2019 ο τίτλος πήγε στον Ράφα Ναδάλ και στις γυναίκες στις Μπιάνκα Αντρεέσκου. Οι τελικοί θα γίνουν στο πιο μεγάλο στάδιο τένις στον κόσμο, το Arthur Ashe και εκτός των άλλων υπάρχουν και τα πονταρίσματα αλλά και οι πολλές επιλογές. Υπάρχουν και άλλα τουρνουά που προσπαθούν να έχουν το πρεστίζω των Grand Slams, όπως τα τουρνουά ATP, οι τελικοί του ATP, οι τελικοί WTA, το Masters του Παρισιού, το Masters της Σανγκάης, το Masters της Ρώμης, του Μόντε Κάρλο και τα τουρνουά ATP και WTA Indian Wells.

Νόμιμο στοίχημα τένις με ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X