Τελικοί ΝΒΑ 2020: ΛεΜπρον Τζέιμς vs Μαϊάμι Χιτ

Τελικοί ΝΒΑ 2020: ΛεΜπρον Τζέιμς vs Μαϊάμι Χιτ

Κάτι σαν deja vu. Το 2013 και το 2014 στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας ο τεχνικός της Ιντιάνα Φρανκ Βόγκελ αντιμετώπισε τον Έρικ Σποέλστρα των Χιτ με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να ξεκινάει με το Μαϊάμι και να τους οδηγεί σε δύσκολες νίκες.

Εξι χρόνια μετά επιστρέφουν όλοι στους τελικούς. Ο Βόγκελ είχε απολυθεί από τους Πέισερς το 2016 και πέρασε δύο σεζόν στο Ορλάντο πριν αναλάβει τους Λέικερς.

Ο Τζέιμς άφησε το Μαϊάμι για το Κλίβελαντ, πήγε σε τέσσερις σερί τελικούς και μετά επέλεξε άλλον δρόμο. Ο Σποέλστρα είναι ο μόνος σταθερός όμως και είδε το ρόστερ του να αλλάζει δύο φορές για να φτάσει στο σημερινό σημείο. Τώρα, συναντιούνται ξανά όλοι μαζί.

Σε μία σειρά αγώνων όπου έχουμε τον Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ. Όπως πάντα ο Τζέιμς είναι με το ρόστερ του Γολιάθ. Οι Λέικερς έχουν πολύ πιο καλές επιδόσεις και τους δύο τοπ παίκτες. Όμως και το Μαϊάμι έχει όπλα στη φαρέτρα του.

Το Λ.Α. έχει τους ΛεΜπρον Τζέιμς, Άντονι Ντέιβις όμως υπάρχει και αισθητά μεγάλη διαφορά των τοπ παικτών του με τους υπόλοιπους (παίκτες όπως τον Ντάνι Γκριν). Εάν δούμε τους οκτώ παίκτες του Μαϊάμι όπου βασίζεται κυρίως έχουν έναν συντελεστή αξιολόγησης τουλάχιστον στο +0.6. Οι Αντεμπάγιο και Μπάτλερ έχουν τις κορυφαίες επιδόσεις με +5.3 και +3.7 αντίστοιχα.

Για τους Λέικερς ο Τζέιμς έχει +9.9 και ο Ντέιβιτς +8.7 και μετά είναι ο Ρόντο. Το background των Χιτ δείχνει πάντως ότι στους τελικούς κάνουν καλά παιχνίδια. Το παρελθόν άλλωστε έχει δείξει πως ομάδες σαν τους Χιτ έχουν κάνει… ζημιές. Ειδικότερα:

– Το 2018 οι Κάβαλιερς μπήκαν ως τους τελικούς με ένα 50-32 στην κανονική περίοδο και το Γκόλντεν Στέιτ τους διέλυσε με 4-0.

– Το 2010 οι Σέλτιτς είχαν σεζόν στο 50-32 και πήγαν τους Λέικερς στα επτά παιχνίδια ενώ είχαν προβάδισμα στο 2ο μέρος στο 7ο ματς.

– Το 1999 οι Νικς έχασαν από τους Σπερς του Τιμ Ντάνκαν σε μία διαδικασία πέντε αγώνων.

– Το 1995 οι Ρόκετς με επίδοση 47-35 πήραν το πρωτάθλημα με sweep στο Ορλάντο.

– Το 1981 οι Ρόκετς πήγαν στους τελικούς και πήραν δύο ματς από τους Σέλτιτς των Μπερντ, Πάρις και ΜακΧέιλ.

– Το 1978 οι Σόνικς είχαν πιο καλή επίδοση στην κανονική διάρκεια απ’ τον αντίπαλό τους – με ένα 44-38 η Ουάσινγκτον – αλλά υπέκυψαν στο 7ο ματς εντός.

– Το 1969 οι Σέλτικς με ένα 48-34 τα κατάφεραν σε μία διαδικασία επτά αγώνων με τους Λέικερς.

Υπάρχουν δηλαδή δύο νικηφόρες σειρές αγώνων και δύο ήττες στο παιχνίδι Νο7, όπου έξι από τις επτά ομάδες που είχαν χειρότερες επιδόσεις από τους αντιπάλους τους στην κανονική διάρκεια έδειξαν πολύ καλή εικόνα. Εάν βγει από την εξίσωση η χρονιά του 1978 στις έξι αναμετρήσεις με Γολιάθ και Δαυίδ οι Γολιάθ είχαν ένα αβαντάζ 70 αγώνων στην κανονική περίοδο αλλά οι Δαυίδ είχαν μία επίδοση 14-19 στους τελικούς.

Ναι, οι… Γολιάθ επικρατούν πιο τακτικά όμως οι… Δαυίδ παραμένουν αρκετά αποτελεσματικοί και επικίνδυνοι στους τελικούς. Ναι, οι Χιτ είναι το αουτσάιντερ, αλλά δεν γίνεται να υποτιμηθούν.

Οι τελικοί της Περιφέρειας για τους Χιτ ήταν πιο εντυπωσιακοί από την εικόνα τους στον 2ο γύρο. Οι Χιτ νίκησαν τους Μπόστον σε έξι ματς, παρότι στις περισσότερες αναμετρήσεις είχαν μείνει πίσω στο σκορ, όμως ήταν ουσιαστικοί στα τέσσερα παιχνίδια που πήραν.

Ένα άλλο αβαντάζ των Χιτ είναι το πόσο καλά ξέρει ο Σποέλστρα τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Τον είχε προπονήσει τέσσερα χρόνια στο Μαϊάμι και τον γνωρίζει όσο λίγοι. Το playbook απέναντι στον Τζέιμς θα είναι: περιορίστε τον, στείλτε τον να σουτάρει jump shoots και μπλοκάρετέ του την πάσα.

Το άλλο προσόν των Χιτ είναι το πόσο καλά τρέχουν και η ενέργεια που έχουν στο παιχνίδι τους. Οι Χιτ είχαν βρεθεί να χάνουν το προβάδισμα νωρίς όμως στο β’ μέρος τα κατάφερναν στις περισσότερες φορές στους τελικούς της Περιφέρειας φτάνοντας μέχρι και στο +22. Το Μαϊάμι έχει έναν δυνατό συνδυασμό και μία εκρηκτικότητα που το βοηθάει.

Οι Λέικερς είναι το ανάποδο. Για ένα μεγάλο διάστημα ήταν με διαφορά η πιο καλή ομάδα των πρώτων ημιχρόνων και είχαν ένα περιθώριο +99 σε 15 ματς των play offs. Στα δεύτερα ημίχρονα ήταν μόνο στο +12 και μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις βρέθηκαν στο β’ μέρος στο -6.

Βέβαια θέλουν προσοχή όλα τα νούμερα και οι στατιστικές γιατί μπορεί να μην ισχύσουν ούτε καν για τους Λέικερς. Με τους Νάγκετς ήταν σκληροί τελικοί και στο 5ο παιχνίδι χρειάστηκε υπέρβαση από τον Τζέιμς.  Στα πρώτα ημίχρονα οι Λέικερς ήταν στο +26 με τους Νάγκετς,αλλά μετά το πρώτο μέρος είχαν επίδοση στο -4.

Οι πόντοι στο πρώτο 12λεπτο μετράνε όπως και στο τελευταίο. Οι Λέικερς πάντως με βάση τη συνολική τους εικόνα ήταν η ομάδα με την πιο μεγάλη κυριαρχία στα play offs.

Οι Λέικερς. δεδομένα είναι ομάδα που δεν θα είναι το ίδιο ευάλωτη με τους προηγούμενους αντιπάλους των Χιτ. Εφόσον Τζέιμς και Ντέιβις είναι στο καλύτερό τους επίπεδο και η άμυνα έχει καλή εικόνα το Λ.Α. θα μπορέσει να βγάλει σε πέρας τους αγώνες. Για τους Χιτ πάντως ο Ντέιβις μπορεί να αποδειχθεί πιο μεγάλο πρόβλημα και από τον Τζέιμς διότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισής του.

Οι Χιτ στα ματς με τους Μπακς είχαν τους Αντεμπάγιο, Ιγκουοντάλα και Κράουντερ πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εάν ο Αντεμπάγιο δεν μαρκάρει τον Ντέιβις τότε το πρόβλημα θα είναι πιο μεγάλο. Υπάρχει και η επιλογή να αλλάζει διαρκώς παίκτης πάνω στον Ντέιβις. Οι Χιτ μπορούν να το κάνουν πολύ καλά αυτό. Ο αμυντικός βέβαια που θα πηγαίνει πάνω στον Ντέιβις πρέπει να μπορεί να τον κρατήσει μακριά κάτι δύσκολο.

Οι Χιτ μπορούν να παίξουν ζώνη όμως και πάλι θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Θεωρητικά για τους Λέικερς μπορεί να αποδώσει η ζώνη. Ο στόχος των Χιτ θα είναι η μπάλα να πηγαίνει στους παίκτες που είναι εφεδρικές επιλογές της πεντάδας για να πάρουν το σουτ. Οι κινήσεις του Ντέιβις όμως πάλι μπορούν να επιφέρουν προβλήματα. Να προσπαθήσουν να τον μπλοκάρουν οι Ντράγκιτς και Χίρο;

Ο Ντέιβις έχει κάνει μεγάλες… ζημιές, οπότε σχεδόν κάθε αμυντικό σχέδιο θα έχει πρόβλημα. Στην εξίσωση αυτή ο Αντεμπάγιο παραμένει η πιο καλή αμυντική λύση. Ο Ντέιβις ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά και στα ματς της κανονικής περιόδου. Το να έχουν οι Χιτ να σταματήσουν έναν παίκτη είναι κάπως εφικτό. Δύο είναι δύσκολο.

Το Μαϊάμι θα ποντάρει και σε ένα σκέλος. Ότι αφήνει τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του και μετά βρίσκει τον τρόπο να τον… παγιδεύσει. Πιθανώς να κάνει την ίδια στρατηγική και τώρα. Το έκανε  με Πόρτλαντ, Χιούστον και Ντένβερ.

Οι Λέικερς από την άλλη θα πρέπει να διαλέξουν εάν θα παίξουν με πιο βαριά κορμιά κάτω από τη ρακέτα ή όχι. Ο Βόγκελ επίσης έχει δείξει πως τα αβαντάζ της ομάδας του τα αξιοποιεί στο έπακρο.

Στο σύνολο οι Χιτ θα κάνουν δύσκολη τη… ζωή των Λέικερς. Θα αφήσουν στην άκρη το όποιο επιθετικό σχέδιο για να δουλέψουν στην άμυνα και την πίεση. Σίγουρα ο Σποέλστρα θα έχει σκεφτεί και άλλα τρικ για την περίπτωση αυτή. Τρικ από τον πάγκο. Οι Χιτ θα προσπαθήσουν ώστε οι Λέικερς να είναι άστοχοι και να αποσυντονιστούν. Σίγουρα τα ματς αυτά θα είναι ανταγωνιστικά και δυνατά.

Ο Τζέιμς θέλει περισσότερο από ποτέ πάντως το 4ο δαχτυλίδι του.

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στo NBA με αμέτρητα ειδικά! |21+

Σχολιάστε

X