Οι βασικοί κανόνες και συχνές ερωτήσεις για τη Formula 1

Οι βασικοί κανόνες και συχνές ερωτήσεις για τη Formula 1

Στη Formula 1 κάθε νέα σεζόν φέρνει και νέους κανονισμούς και οδηγίες. Για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι ισχύει και να ενημερωθούμε για τις τελευταίες αλλαγές, ρωτήσαμε τη Sarah Holt, μία δημοσιογράφο που ειδικεύεται στη Formula 1 και συνεργάζεται με CNN, CH4 και Live Wire Sport, μαθαίνοντας χρήσιμες πληροφορίες και τις οποίες παραθέτουμε ευθύς αμέσως.

Συχνές ερωτήσεις – εισαγωγή στη Formula 1

Αυτή είναι η Formula 1

Η Formula 1 είναι το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ. Ομάδες και οδηγοί ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο δίνοντας αγώνες μεταξύ τους που ονομάζονται Grand Prix – κυριολεκτικά σημαίνει «μεγάλα βραβεία» στα γαλλικά – με στόχο να κατακτούν βαθμούς για τα αντίστοιχα Πρωταθλήματα, Κατασκευαστών και Οδηγών αντίστοιχα. Η FIA, ή αλλιώς Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία της Formula 1.

Ποιους κινητήρες χρησιμοποιούν τα οχήματα της Formula 1;

Τη δεδομένη στιγμή στο άθλημα χρησιμοποιούνται υβριδικοί τούρμπο κινητήρες 1.6 λίτρων V6.

Τι είναι η pole position;

Είναι η πρώτη θέση στο ξεκίνημα ενός αγώνα. Ο οδηγός που βρίσκεται σε αυτήν έχει κατορθώσει να κάνει τον καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά που διεξήχθησαν μία ημέρα πριν από τον αγώνα και λόγω αυτού κερδίζει αυτή τη διάρκιση.

Ποιά καύσιμα χρησιμοποιούνται από τις ομάδες;

Κατά 99% την ίδια βενζίνη με τα κανονικά αμάξια που χρησιμοποιούμε εμείς στον δρόμο. Ωστόσο, κάθε ομάδα έχει κάνει ειδική συνεργασία με κάποιον κολοσσό, π.χ. η Ferrari με τη Shell, η Mercedes με την Petronas και η Red Bull με την Total.

Πόσο γρήγορα μπορεί να πάει ένα μονοθέσιο;

Ο Βαλέρι Μπότας έπιασε τα 372 χιλιόμετρα την ώρα στο μεξικάνικο Grand Prix το 2016. Σε έναν αγώνα που αφορά πίστα μικρότερου μεγέθους, μπορούμε να πούμε ότι η κορυφαία ταχύτητα αγγίζει τα 280 χιλιόμετρα την ώρα.

Πόσο κοστίζει ένα μονοθέσιο της Formula 1;

Αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το πιο ακριβό κομμάτι του μονοθεσίου αφορά τον κινητήρα και όσα σχετικά εξαρτήματα υπάρχουν, αν θέλουμε να πούμε έναν αριθμό γι’ αυτά, αγγίζει τα 12 εκ. ευρώ ανά ομάδα. Αν συνυπολογίσουμε ότι κάθε ομάδα καλείται να πληρώσει και τους οδηγούς της και κάποιοι εξ’ αυτών είναι οι κορυφαίοι του είδους, τότε το ποσό εκτινάσσεται. Ανά σεζόν, η κάθε ομάδα σπαταλάει τουλάχιστον 40 εκ. ευρώ – και αυτό το νούμερο αφορά τις μικρές ομάδες της Formula 1.

Πόσους αγώνες περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Το 2017 ήταν 20 και διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, ενδεικτικά αναφέρω την Αυστραλία και το Άμπου Ντάμπι στα Αραβικά Εμιράτα.

Ποιό είναι το σύστημα διεξαγωγής;

Οι ομάδες συνθέτουν το Πρωτάθλημα της Formula 1. Κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να παρατάξει σε κάθε αγώνα δυο μονοθέσια και να συνεργαστεί με δυο βασικούς και έναν αναπληρωματικό οδηγό ανά σεζόν. Υπήρχαν 10 ομάδες και 20 οδηγοί για τη χρονιά 2017.

Οι ομάδες και οι οδηγοί ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και δίνουν 20 αγώνες, τα Grand Prix. Ο αγώνας διεξάγεται Κυριακή ενώ το Σάββατο είναι τα επίσημα δοκιμαστικά, όπου καταμετρώνται οι χρόνοι των οδηγών και προκύπτει μία βαθμολογία. Με βάση αυτήν, τα μονοθέσια τοποθετούνται στη γραμμή εκκίνησης. Οι δέκα πρώτοι οδηγοί κατακτούν βαθμούς. Αυτός που θα συλλέξει τους περισσότερους στο τέλος της σεζόν, στέφεται πρωταθλητής.

Πόσο ζυγίζουν τα μονοθέσια;

Αυτό είναι σχετικό, κάθε χρόνο αλλάζουν αυτά τα νούμερα. Για το 2017 το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάθος ήταν 722 κιλά, σε σχέση με τα 702 που ίσχυσε το 2016.

Πότε εκκινεί κάθε σεζόν;

Τον Μάρτιο με την τέλεση του αυστραλιανού Grand Prix.

Πότε σταμάτησαν να προσφέρονται καύσιμα στα πιτ-στοπ;

Αυτό συνέβη το 2010.

Πότε ιδρύθηκε η Formula 1;

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκίνησε το 1950, ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στο Silverstone της Μεγάλης Βρετανίας και ήταν αγώνας διάρκειας επτά αγώνων. Ο όρος «Grand Prix» χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και είναι γαλλικής προέλευσης.

Ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός στην ιστορία του αθλήματος;

Αυτή είναι καθαρά υποκειμενική ερώτηση. Ο Μίχαελ Σουμάχερ έχει κατακτήσει επτά τίτλους, επίδοση-ρεκόρ ακολουθεί ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο με πέντε. Επίσης, σπουδαίοι οδηγοί ήταν οι Αϊρτον Σένα και Αλέν Προστ. Ο τελευταίος, μάλιστα, μου είχε αναφέρει κατά το παρελθόν ότι δεν μπορείς να κρίνεις τους οδηγούς διαφορετικών περιόδων και είναι πιο σωστό να λέμε ανά περίοδο ποιος είναι ο κορυφαίος.

Κανονισμοί της Formula 1

Υπήρξαν πρόσφατα κάποιες αλλαγές στους κανονισμούς, μπορείς να μας ενημερώσεις περί αυτών;

Για πρώτη φορά από το 2014 υπήρξαν σημαντικές αλλαγές πέρσι. Το 2014 είχαμε τη μετάβαση στους υβριδικούς κινητήρες, με τη Mercedes να το εκμεταλλεύεται στο έπακρο και να κατακτά τρία σερί Πρωταθλήματα. Πέρσι, είχαμε αλλαγές στον τομέα των ελαστικών και της αεροδυναμικής του μονοθεσίου.

Μπορείς να αναφέρεις επιγραμματικά τους κανονισμούς της FIA;
Έχουμε να κάνουμε με σχεδόν 100 σελίδες κανονισμών, και είναι δύσκολο. Οι τόσες πολλές σελίδες έχουν να κάνουν με την επιθυμία της FIA να είναι όσο το δυνατον πιο επεξηγηματική και σαφής, καλύπτοντας κάθε πιθανό σενάριο. Το κύριο στοιχείο όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι είναι οι αλλαγές στις διαστάσεις του μονοθεσίου που γίνεται πλατύτερο, το μπροστινό μέρος φαρδαίνει ενώ το πίσω μικραίνει λίγο. Στα ελαστικά, το πλάτος τους αυξήθηκε κατά 25% περίπου.

Οι αλλαγές πρέπει να ανησυχήσουν τους φίλους του αθλήματος, το αλλάζουν προς το καλύτερο ή το χειρότερο;
Πιστεύω ότι το αλλάζουν προς το καλύτερο. Το άθλημα εξελίσσεται μέσα στα χρόνια και έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια. Για τους επιμέρους κανονισμούς, πρέπει να δούμε στην πράξη κατά πόσο βελτιώνουν την ποιότητα ή όχι.

Νόμιμο στοίχημα Φόρμουλα 1 με ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X