Όσκαρ 2020: Οι εννέα υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία!

Όσκαρ 2020: Οι εννέα υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία!

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και η 92η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ που θα γίνει την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ θα είναι ακόμα πιο λαμπερή!

Ώρα για όσκαρ, ώρα για λάμψη! Μόνο εννέα είναι φέτος οι υποψήφιες καλύτερες ταινίες, με περιθώριο τις δέκα από τον κανονισμό – η Ακαδημία, λοιπόν, σκόπιμα επέλεξε να μην συμπεριλάβει άλλο φιλμ στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο «Joker» του Τοντ Φίλιπς ηγείται της φετινής κούρσας των υποψηφιοτήτων συγκεντρώνοντας 11 (στις κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου, διασκευασμένου σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ, ήχου, ηχητικού μοντάζ, κοστουμιών, μουσικής, μακιγιάζ και κομμώσεις). Υπάρχει αντίπαλος; Ο «Ο Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε, «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο και «1917» του Σαμ Μέντες, συγκεντρώνουν από δέκα υποψηφιότητες. Πάμε να δούμε τις ταινίες:

«Ford v Ferrari»: Μια βαθιά φιλία και η σύγκρουση με το κυνικό πρόσωπο της αμερικανικής επιχειρηματικότητας κάνουν την ταινία εντυπωσιακή. Le Mans 66, ένας αγώνας που έγραψε ιστορία. Η ιστορία είναι αληθινή και οι αδελφοί Τσεζ και Τζον-Χένρι Μπάτεργουορθ μαζί με τον Τζέισον Κέλερ την έβγαλαν στη μεγάλη οθώνη κάνοντας μια απίθανη δουλειά. Μια ταινία που σε κάνει να θες να οδηγήσεις στα όρια. Συγκίνηση, η αδρεναλίνη που ξεχύνεται και η ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ είναι ένα φιλμ με ψυχή. Κρίστιαν Μπέιλ, Ματ Ντέιμον, Κεϊτριόνα Μπαλφέ συμπληρώνουν τα υπόλοιπα κομμάτια ενός εντυπωσιακού παζλ!

«Ο Ιρλανδός» Τρία χρόνια έπειτα τη «Σιωπή», ο Μάρτιν Σκορσέζε επέστρεψε εκκωφαντικά στη μυθοπλασία. Ο «Ιρλανδός» είναι ένα φιλόδοξο φιλμ και μία εντελώς νέα ανάγνωση στο γκανγκστερικό σινεμά. Ο Σκορσέζε πέτυχε στον μέγιστο βαθμό αυτό που ήθελε, αφού είχε στο πλευρό του την παλιά συμμορία: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι, ενώ το σενάριο αναλαμβάνει ο μοναδικός Στίβεν Ζέλιαν της «Λίστας του Σίντλερ». Σε ένα σύνολο 3,5 ωρών δύσκολα μπορεί να βρει κανείς έστω και μικρή «κοιλιά», με τον ρυθμό να δίνεται από το υπέροχο σάουντρακ αλλά και το αρκετό χιούμορ. Ενας άνθρωπος μια ζωή παγερός, ψυχρός κι ανίκανος για συναισθήματα, είδε… μόνος τον θάνατο να πλησιάζει! Ο Ντε Νίρο τον ερμηνεύει με εγκράτεια, πυγμή, στωικότητα. Ο Πατσίνο είναι… ο θρυλικός ηθοποιός και ο Τζο Πέσι κάνει την ταινία… αριστούργημα.

«Jojo Rabbit» Ο σκηνοθέτης του «Thor: Rangarok» βάζει την… μοναδική τρέλα του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Σάτιρα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με πρωταγωνιστή ένα μοναχικό αγόρι από τη Γερμανία (Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις) του οποίου η ιδέα για τον κόσμο αντιστρέφεται, όταν ανακαλύπτει ότι η διαζευγμένη μητέρα του (Σκάρλετ Γιόχανσον) κρύβει ένα νεαρό Εβραίο κορίτσι (Τόμασιν ΜακΚένζι) στη σοφίτα τους.

«Joker»: Ο μύθος του «Joker», το φιλμ του Τοντ Φίλιπς που καθήλωσε τον πλανήτη. Ενα τρυφερό αλλά και τρομακτικό πορτρέτο, στέλνοντας τον Χοακίν Φίνιξ απευθείας στα Οσκαρ. Χρυσός Λέοντας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας 2019. Στο μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης δεν παρακολουθούμε μια αιματηρή ιστορία. Οι συνθήκες που οδηγούν στη βία μας έκαναν να… παγώσουμε παρά το απότομο ξέσπασμά της. Το «Joker» είναι μια ιστορία συλλογικής κακοποίησης και εύκολων κατηγοριών. Μια πόλη σε αναβρασμό που περίμενε τη σπίθα για μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

«Μικρές Κυρίες» Η ιστορία των τεσσάρων αδελφών που βαδίζουν προς την ενηλικίωση με φόντο τα μεθεόρτια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Η Γκρέτα Γκέργουιγκ διασκευάζει το ομώνυμο μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ, «μεταφέροντας» τους προβληματισμούς στο «σήμερα» χωρίς όμως να αλλάξει το παρελθόν.

«Marriage Story»: Μια κινηματογραφική ιστορία που περιγράφει τη διαδικασία ενός διαζυγίου, επώδυνη και απαιτητική σε ψυχικό σθένος, αποκαλύπτει τις πιο κρυφές πτυχές της προσωπικότητας όλων των εμπλεκομένων. Οι μοναδικοί Ανταμ Ντράιβερ και Σκάρλετ Γιοχάνσον βγάζουν στην επιφάνεια όλα τα συναισθήματα και… σοκάρουν με την ερμηνεία τους. Μια ιστορία που έχουμε ξαναδεί, αλλά λίγες φορές έχει αποτυπωθεί τόσο συναισθηματικά αφοπλιστικά. Αυτό που σε κερδίζει στις ταινίες του Νόα Μπόμπακ είναι η αμεσότητα και η ομορφιά των διαλόγων του!

«1917»: Ο βραβευμένος με Οσκαρ Σαμ Μέντες ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξε ο Κρίστοφερ Νόλαν με την επική «Δουνκέρκη». Επέλεξε μια από τις διάσημες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου, και την… απογείωσε στις συνειδήσεις των θεατών! Ο Μέντες εμπιστεύεται τους κεντρικούς χαρακτήρες σε νέους Βρετανούς ηθοποιούς όπως ο Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν και ο Τζορτζ Μακέι δίνοντας τους συμπληρωματικούς ρόλους ανώτατων αξιωματικών στους λαμπερούς Κόλιν Φερθ και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Το «1917» απέσπασε ήδη τις Χρυσές Σφαίρες καλύτερου δράματος και σκηνοθεσίας, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα και στα οσκαρικά φαβορί.

«Κάποτε στο… Χόλιγουντ» Με την 9η ταινία του, ο Κουέντιν Ταραντίνο αναβιώνει θριαμβευτικά την αναλογική εποχή του σινεμά και επικαλείται ανατρεπτικά ένα από τα πιο σκοτεινά καλοκαίρια στα πρόσφατα αμερικανικά χρονικά. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ, το κίνημα των χίπις που περνά στην πιο σκοτεινή του φάση, ο Τσαρλς Μάνσον, το Playboy mansion… Αλλωστε, το παλιό Χόλιγουντ δεν το θυμόμαστε για τις κακές ταινίες του, αλλά για τα αριστουργήματα του. Μονάχα σαρκασμός σε αυτή την ταινία που απογειώνεται με τους Μπραντ Πιτ και Λεονάρντο ΝτιΚάπριο!

«Παράσιτα» Η ταινία του Μπονγκ Τζουν Χο μας καθήλωσε, μας μάγεψε, μας σόκαρε, μας έκανε να καταλάβουμε τον κόσμο καλύτερα. Αυτή τη φορά δεν είδαμε σινεμά φαντασίας, είδαμε έναν πιο σαφή σχολιασμό της κοινωνικής πραγματικότητας γύρω του. Πολύ αστεία κωμωδία που εναλλάσει το τρελό γέλιο με την απόλυτη έκπληξη, την πίκρα, ακόμη και το σοκ. Eνα απόλυτα επιτυχημένο συναισθηματικό παζλ που σε κρατά μονίμως σε εγρήγορση. Δεν ξέρεις πότε θα έρθει η επόμενη έκπληξη, κάτι που συναρπάζει!

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας 2020!

«Κόντρα σε όλα» (Ford v Ferrari, Le Mans 66)

«Ο Ιρλανδός»

«Jojo Rabbit»

«Τζόκερ»

«Μικρές Κυρίες»

«Ιστορία Γάμου»

«1917»

«Κάποτε στο… Χόλιγουντ»

«Παράσιτα»

Ατελείωτο στοίχημα στα Όσκαρ με αμέτρητα ειδικά!

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X