US Open 2020: Πρεμιέρα στο μεγάλο ραντεβού!

US Open 2020: Πρεμιέρα στο μεγάλο ραντεβού!

Το US Open του 2020 αρχίζει! Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και πρωτόγνωρη εποχή λόγω της πανδημίας με τον κορονοϊό, το μεγάλο ραντεβού του τένις είναι έτοιμο για πρεμιέρα (31/8). Χωρίς κόσμο στις κερκίδες και με λιγότερο αριθμό αθλητών να μετέχουν και φυσικά με μικρότερο αριθμό προσωπικού.

Από την πρώτη διοργάνωση του 1881 μέχρι σήμερα οι Εθνικοί Αγώνες των ΗΠΑ που τώρα ονομάζονται Open των ΗΠΑ δεν έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί ποτέ σε αντίθεση με τα άλλα τρία μεγάλα τουρνουά. Το Wimbledon, το παλαιότερο τουρνουά των Grand Slams, όπως και το γαλλικό και το αυστραλιανό Open είχαν σταματήσει πριν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Όμως μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ θεωρούσε πως τα οργανωμένα αθλήματα όπως το μπέιζμπολ, το τένις και το κολεγιακό αμερικανικό ποδόσφαιρο (ράγκμπι) θα λειτουργούσαν ως τόνωση του ηθικού των Αμερικανών και έτσι οι Εθνικοί Αγώνες των ΗΠΑ δεν σταμάτησαν.

Ακόμα και όταν η πανδημία του κορονοϊού πέρασε από Νέα Υόρκη και κυρίως την περιοχή του Κουίνς τον Μάρτιο οι αρμόδιοι της αμερικανικής Ένωσης του τένις ήταν αισιόδοξοι πως το φετινό Open θα πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για ένα θεσμό που είχε φτάσει στο σημείο να συγκεντρώνει 75.000 θεατές που αναζητούσαν τα κορυφαία παιχνίδια αλλά και να αγοράσουν ένα T-shirt των αγαπημένων τους τενιστών.

Οι φανς του αθλήματος περίμεναν πως και πως να δουν μεγάλα αστέρια του τένις όπως ο Τζόκοβιτς ή η Οσάκα αλλά και την 16χρονη Κόρι «Κόκο» Γκάουφ.

Οι απουσίες του φετινού US OPEN

Από το φετινό Open θα λείψουν ορισμένα πολύ δυνατά ονόματα, όπως ο Ισπανός πρωταθλητής Ράφα Ναδάλ, ο πέντε φορές νικητής του θεσμού, Ρότζερ Φέντερερ, ο Γκαέλ Μονφίλς και ο πρωταθλητής του 2016, Σταν Βαβρίνκα. Ο Φέντερερ και η Αντρέεσκου έχουν προβλήματα με τα γόνατά τους και είναι σε περίοδο αποκατάστασης.

Eκτός το Νο1 Άσλει Μπάρτυ, το Νο2 Σιμόνα Χαλέπ, η επίδοξη επόμενη πρωταθλήτρια Μπιάνκα Αντρεέσκου, η Ελίνα Σβιτολίνα, η Κίκι Μπέρτενς και η Μπελίντα Μπέντσιτς.

Εκτός, οι αδερφοί Μπράιαν, οι 42χρονοι δίδυμοι Μάικ και Μπομπ, εγκατέλειψαν το πλάνο τους να τελειώσουν τις καριέρες τους στο Open και ήδη ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την ενεργό δράση.

Με τόσους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες να λείπουν ανοίγεται η ευκαιρία για αθλήτριες όπως η Καρολίνα Πλισκόβα και αθλητές όπως ο Ντόμινικ Τίεμ. Για να κατακτήσουν τον πρώτο Grand Slam τίτλο τους. Ή για τον Τζόκοβιτς και την Σοφία Κένιν να κερδίσουν τον 2ο διαδοχικό τους τίτλο (είχαν κερδίσει το αυστραλιανό Open τον Φλεβάρη). Ή ακόμα και για την Σερένα Γουίλιαμς για να καταφέρει να πιάσει την Μάργκαρετ Κορτ στους 24 τίτλους των μεγάλων τουρνουά.

Οι αθλητές που ήταν στη Νέα Υόρκη πέρασαν από τεστ κορονοϊού προτού τους επιτραπεί να μπουν σε ειδικά ελεγχόμενες περιοχές που έχουν να κάνουν με τις προπονήσεις αλλά και τους αγώνες. Τα τεστ θα γίνονται και στην διάρκεια του τουρνουά και εάν υπάρχει θετικό κρούσμα θα υποχρεώνεται ο αθλητής ή η αθλήτρια που θα έχει προσβληθεί από τον ιό να αποσύρεται από την διοργάνωση.

Οι περισσότεροι αθλητές και φυσικά αθλήτριες θα μείνουν σε δύο ξενοδοχεία του Λονγκ Άιλαντ. Άλλοι αθλητές όπως ο Τζόκοβιτς και η Γουίλιαμς προτίμησαν να μείνουν σε σπίτια που θα παρέχει η αμερικάνικη Ένωση τένις. Μάλιστα θα υπάρχει και έλεγχος στις ώρες που θα φεύγουν και θα γυρίζουν οι αθλητές. Απαγορεύεται επίσης οποιαδήποτε μετακίνηση πλην του μέρους που θα μένουν αλλά και των εγκαταστάσεων του τουρνουά.

Αυτό το US Open θα είναι διαφορετικό από κάθε άποψη για όλους. Αντί οι αθλητές να υπογράφουν μπάλες του τένις για τον κόσμο και να έρχονται σε επαφή με το κοινό θα στοχεύουν μόνο στη νίκη χωρίς την ανάλογη ατμόσφαιρα από τους φιλάθλους. Τα χρήματα από τους χορηγούς και γενικά τα έσοδα της διοργάνωσης προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Θα υπάρξουν επίσης δύο μεγάλα events πριν τους αγώνες με αναδρομή και στους παλιούς πρωταθλητές αλλά και φόρο τιμής στο ιατρικό προσωπικό.

Με λιγότερους αθλητές το τουρνουά θα κάνει χρήση των 13 από τα 18 κορτ του. Εκτός θα είναι και το Grandstand. Σε κάθε ένα από αυτά τα γήπεδα, εκτός από το Arthur Ashe και το Louis Armstrong, θα έχει το Hawk-Eye Live, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που χρησιμοποιεί  τεχνολογία για τις γραμμές. Επίσης προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και τηρηθούν τα μέτρα με τη σωστή απόσταση θα επιτρέπεται πολύ λίγος χρόνος παρουσίας στα αποδυτήρια, τις εγκαταστάσεις ή το γυμναστήριο. Για κάθε έναν αθλητή και αθλήτρια θα υπάρχει ξεχωριστός δικός του χώρος (σουίτα) στο Ashe Stadium και προσωπικό του σαλόνι.

Στο South Plaza με το συντριβάνι του που φωτίζεται το βράδυ θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για μπάσκετ και μίνι γκολφ αλλά και παιδότοπος πάντα όμως εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Στο αγωνιστικό μέρος η απουσία των Ναδάλ και Φέντερερ δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ στον Τζόκοβιτς στο να πλησιάσει τους μεγάλους αντιπάλους σε τίτλους Grand Slam. Ο 33χρονος Σέρβος με το αυστραλιανό Open που πήρε, κατέκτησε το 17ο τρόπαιό του σε μεγάλο τουρνουά. Δύο λιγότερα από τον 34χρονο Ναδάλ και τρία από τον 39χρονο Φέντερερ. Ειδικότερα αυτό θα είναι το πρώτο Grand Slam που ούτε ο Ναδάλ ούτε ο Φέντερερ θα λάβουν μέρος μετά το 1999.

Εφόσον τα καταφέρει ο Τζόκοβιτς θα είναι η πρώτη φορά που αθλητής εκτός από το ‘Big Three’ (την μεγάλη τριάδα) θα κερδίσει ένα Grand Slam μετά τον Σταν Βαβρίνκα το 2016 στο Open των ΗΠΑ.

Ο Αυστριακός Ντόμινικ Τίεμ είναι ένας ακόμα διεκδικητής του τίτλου και θέλει να πάρει τη… ρεβάνς του από την ήττα από τον Τζόκοβιτς στον τελικό του αυστραλιανού Open. Ο Μεντβέντεβ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ζβέρεβ είναι επίσης τενίστες με υψηλές αξιώσεις από το τουρνουά.

Θα υπάρξει… αστερίσκος δίπλα στους πρωταθλητές;

Από τις πολλές απουσίες αθλητών και αθλητριών προκύπτει το ερώτημα εάν μπει ένας σχετικός αστερίσκος δίπλα στα ονόματα των νέων πρωταθλητών.  Η Αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς επιδιώκει να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 24 Grand Slam τίτλων της Κορτ.

“Εάν νικήσεις στο τουρνουά θα μπορείς να πει ‘ουάου πήρα έναν τίτλο κάτω από τρελές συνθήκες και σε γήπεδο χωρίς κόσμο’. Είναι τόσο αποστειρωμένο το περιβάλλον που πρέπει να έχεις πνευματική δύναμη”, είχε πει η 38χρονη που ηττήθηκε πρόσφατα από την Μαρία Σάκκαρη. Η Γουίλιαμς θέλει έναν τίτλο για να πιάσει την Αυστραλή Κορτ σε ατομικούς τίτλους Grand Slam, όμως έχει χάσει τους τελευταίους 4 μεγάλους τελικούς της, μεταξύ των οποίων και το Wimbledon και το US Open του 2018 και του 2019 αντίστοιχα. Στις γυναίκες πάντως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν 11 διαφορετικές πρωταθλήτριες σε 13 Grand Slams.

Στους άνδρες ο Άντι Μάρεϊ, άλλοτε Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, βρίσκεται στο επίκεντρο από πλευράς αγγλικού ενδιαφέροντος στην προσπάθειά του να δώσει μία τελευταία νέα ώθηση στην καριέρα του μετά από τις επεμβάσεις που έχει κάνει. Ο 33χρονος Σκωτσέζος είναι πλέον Νο134 στον κόσμο και το Western & Southern Open ήταν το πρώτο τοπ τουρνουά που έλαβε μέρος (έφτασε μέχρι τη φάση των ’16’) μετά τον Νοέμβριο μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε.

Η κορυφαία Βρετανίδα τενίστρια, Τζοάνα Κόντα επανέρχεται στις μεγάλες διοργανώσεις και θέλει να φτάσει τουλάχιστον στα ημιτελικά. Η Κόντα θα αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα την συμπατριώτισσά της, Χέδερ Γουάτσον.

Ο Νταν Έβανς, ο Άγγλος με την καλύτερη κατάταξη θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην διοργάνωση ενώ από τη Βρετανία είναι και οι Κάιλ Έντμουντ και Κάμερον Νόρι.

Στο διπλό οι Τζέιμι Μάρεϊ και Νέαλ Σκούπσκι θέλουν να κάνουν μία πιο καλή πορεία από τα περσινά ημιτελικά. Από την άλλη ο Τζόι Σάλσμπουρι μαζί με τον συμπαίκτη του Ρατζίβ Ραμ θα επιχειρήσουν να πάρουν έναν ακόμα τίτλο Grand Slam, τον 2ο διαδοχικό μετά το αυστραλιανό Open. Στο διπλό γυναικών δεν υπάρχουν αθλήτριες από τη Βρετανία.

Πως προστατεύονται οι αθλητές;

Κάθε αθλητής μες στη φούσκα θα κάνει δύο τεστ για κορονοϊού κατά την άφιξή του και ενώ κανένας μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε θετικός. Εάν ένας αθλητής βρεθεί θετικός στην διάρκεια του τουρνουά θα υποχρεώνεται σε αποχώρηση.

Οι περισσότεροι αθλητές θα μένουν σε δύο ξενοδοχεία στο Λονγκ Άιλαντ όμως ο Τζόκοβιτς με την Γουίλιαμς έχουν επιλέξει δικούς τους χώρους, μένοντας σε πολυτελείς κατοικίες. Αυτά τα σπίτια θα έχουν 24ωρη παρακολούθηση για να διασφαλιστεί πως δεν θα παραβιαστεί κανένας κανόνας.

Στις θέσεις των εποπτών γραμμών θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για όλα τα γήπεδα εκτός από το Arthur Ashe και το Louis Armstrong. Αντί για έξι παιδιά που θα μαζεύουν τις μπάλες θα υπάρχουν τρία.

Δεν υπάρχουν προκριματικοί γύροι για τα μεικτά διπλά. Τα διπλά των ανδρών και των γυναικών θα έχουν 32 ομάδες και οι αγώνες στο τένις με καρότσι θα γίνουν μετά το πέρας του προγράμματος. Φυσικά πάνω απ’ όλα υπάρχει και η απουσία του κόσμου από τις εξέδρες.

Νόμιμο στοίχημα τένις με ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X