Οι... Έλληνες της Μπαρτσελόνα! (Poll)

Οι… Έλληνες της Μπαρτσελόνα! (Poll)

Παίκτες που γεύθηκαν τη μαγεία του «Καμπ Νόου», ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Μπαρτσελόνα κι έζησαν στιγμές μοναδικές. Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Τουρέ, Αμπιντάλ, Τσίριτς, Σαβιόλα έκαναν τη δική τους καριέρα στη Μπάρτσα, έπαιξαν όμως και στην Ελλάδα, αφήνοντας το στίγμα τους.

Ριβάλντο

Ο Ριβάλντο είναι μια από τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ πήρε το 1999 τη Χρυσή Μπάλα και το βραβείο Best της FIFA, ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, το 2002 σήκωσε το Μουντιάλ με τη Σελεσάο και το 2003 το Champions League με τη φανέλα της Μίλαν. Το καλοκαίρι του 2004 ο Ολυμπιακός τον έφερε στην Ελλάδα, σε μια τριετία στον Πειραιά κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δυο κύπελλα. Το 2007 υπέγραψε ως ελεύθερος στην ΑΕΚ και έμεινε για μια σεζόν. Με τη φανέλα της Μπάρτσα έχει καταγράψει τις περισσότερες εμφανίσεις της καριέρας του (235, 1997-2002), έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ (130) και έχει μοιράσει τις περισσότερες ασίστ (44). Κατέκτησε δυο φορές το πρωτάθλημα Ισπανίας, μία το κύπελλο και μια το UEFA Super Cup.

Τζιοβάνι

Το αεροπλάνο του Τζιοβάνι από τη Βαρκελώνη προσγειώθηκε απευθείας στην Ελλάδα και τον Πειραιά, με τον Βραζιλιάνο να κουβαλά μαζί του… άπειρους τόνους μαγείας, η οποία «τρέλανε» τους φίλους του Ολυμπιακού. Στην Μπάρτσα, παρά τα σημαντικά τέρματα που πέτυχε, δεν κόλλησε ποτέ πραγματικά, όμως ερυθρόλευκα έγινε ένα πραγματικό σύμβολο μιας εποχής κυριαρχίας των Πειραιωτών. Τα πανέμορφα γκολ και οι φαντεζί ενέργειές του ακόμα «παίζουν» στο μυαλό των φίλων του Ολυμπιακού. Πήρε τίτλους και πέρασε στην ιστορία ως ένας εκ των κορυφαίων ξένων που έπαιξαν στο σύλλογο.

Έιντουρ Γκούντγιονσεν

Ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν είχε κάνει μια πολύ καλή εξαετία στην Τσέλσι με 78 γκολ και 31 ασίστ σε 262 εμφανίσεις, στέφθηκε δυο φορές πρωταθλητής στο Νησί και το καλοκαίρι του 2006 η Μπαρτσελόνα τον αγόρασε για 12 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να ήταν κυρίως αλλαγή όμως ήταν μέλος της ομάδας που σήκωσε το Champions League το 2009. Το 2011 ο Ισλανδός υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ, δέχτηκε θερμή υποδοχή από 3.000 οπαδούς, όμως μετά από δέκα ματς και ένα γκολ υπέστη συντριπτικό κάταγμα κνήμης και περόνης μετά από σύγκρουση με τον Φράνκο Κοστάντσο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στο τέλος εκείνης της σεζόν έλυσε το συμβόλαιο του.

Ντράγκαν Τσιρίτς

To 1997 η Μπαρτσελόνα αγόρασε τον 23χρονο Ντράγκαν Τσίριτς από την Παρτιζάν. Το «μαργαριτάρι των Βαλκανίων» έμεινε δυο σεζόν στην Βαρκελώνη, έκανε 40 συμμετοχές, όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί και ειδικά στη δεύτερη χρονιά του ήταν κυρίως στον πάγκο. Το καλοκαίρι του 1999 πήγε στη ΑΕΚ με μονοετή δανεισμό μετά από σχετική εισήγηση του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, 2.000 φίλοι της Ένωσης τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κάνοντας… λαμπόγυαλο τζαμαρίες. Σε μια χρονιά στα κιτρινόμαυρα σκόραρε 17 γκολ σε 43 εμφανίσεις και σήκωσε το Κύπελλο Ελλάδας.

Λουίς Γκαρσία

Γέννημα-θρέμμα Βαρκελώνης ο Λουίς Γκαρσία είδε από νωρίς το ποδοσφαιρικό του ταξίδι να ξεκινά από τα τσικό της Μπαρτσελόνα. Παρ’όλα αυτά, στον καιρό του στους Μπλαουγκράνα αναλώθηκε κυρίως σε αρκετούς δανεισμούς, μη μπορώντας να γίνει πρωταγωνιστής για αυτούς. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη χώρα μας, με το μονοετές πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό να κρίνεται ως… άοσμο.

Χαβίτο

Μπορεί να ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα πολλά υποσχόμενος, όμως ουσιαστικά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει σημαντικός για την πρώτη ομάδα των Μπλαουγκράνα. Στην Ελλάδα ήρθε για τον Άρη, περνώντας αργότερα και από τον Ολυμπιακό, αφήνοντας ωστόσο, αξέχαστο το στίγμα του στους Θεσσαλονικείς, για τους οποίους υπήρξε κομβικός και ιδιαίτερα αγαπητός.

Χαβιέ Σαβιόλα

Ο βραχύσωμος επιθετικός από το Μπουένος Άιρες έζησε μια γεμάτη εξαετία από το 2001 ως το 2007 στη Βαρκελώνη σκοράροντας αρκετά γκολ για την Μπαρτσελόνα. Η μοίρα του τον έφερε και από τα δικά μας μέρη, όπου πέρασε μια σεζόν, όντας σημαντικός για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό το 2014.

Ερίκ Αμπιντάλ

Το 2007 η Μπαρτσελόνα έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τον Ερίκ Αμπιντάλ από την Λυών και στο τέλος της ίδιας σεζόν σήκωσε το Champions League. Στις 15 Μαρτίου του 2011 διαγνώστηκε με όγκο στο ήπαρ και δυο μέρες αργότερα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ένα χρόνο αργότερα έγινε γνωστό πως θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, η οποία έγινε στις 10 Απριλίου με τον ξάδερφό του Ζεράρ να είναι ο δότης. Τον Ιούλιο του 2014 υπέγραψε διετές συμβόλαιο, όμως στις 19 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Ιμπραχίμ Αφελάι

Η αξία ενός παίκτη τον οποίο έχει εμπιστευθεί ο Γκουαρδιόλα ως νέο στην καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών δεν τίθεται προς αμφισβήτηση. Οι τραυματισμοί και ο προβληματικός χαρακτήρας του Ιμπραχίμ Αφελάι ωστόσο, δεν του επέτρεψαν να γίνει όλά όσα θα μπορούσε. Στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό πέρασε μια σεζόν, όντας για λίγο η καλή έκδοση του εαυτού του.

Γιάγια Τουρέ

Σε αντίθεση με άλλους παίκτες της λίστας ο Γιάγια Τουρέ είναι ένας εκ των δύο που έκανε το αντίθετο δρομολόγιο, καθώς πρώτα ήρθε στο ελληνικό πρωτάθλημα και μετά πήγε στην Μπαρτσελόνα. Tον Αύγουστο του 2005 ο Ολυμπιακός ξεχώρισε και αγόρασε από την ουκρανική Μέταλουργκ τον υψηλόσωμο χαφ αντί δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τουρέ έλαμψε σε μια σεζόν, την επόμενη χρονιά πωλήθηκε στη Μονακό αντί 2.7 εκατομμυρίων ευρώ και την αμέσως επόμενη έφτασε στην Μπαρτσελόνα, με την οποία πανηγύρισε μεταξύ άλλων δυο πρωταθλήματα και ένα Champions League. Tον Σεπτέμβριο του 2018 επέστρεψε στον Ολυμπιακό, όμως δεν ήταν πια ο εαυτός του και αποχώρησε τον Δεκέμβριο.

Αλέις Βιδάλ

O Aλέις Βιδάλ είναι ο μοναδικός παίκτης της λίστας μας που ήρθε στην Ελλάδα για επαρχιακή ομάδα. To καλοκαίρι του 2008 ο Πανθρακικός πήρε με τη μορφή μοενοετούς δανεισμού τον 19χρονος Ισπανό δεξιό μπακ – χαφ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Β’ ομάδα των Καταλανών. Με τους Ακρίτες έκανε εννέα συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2014 η Σεβίλλη τον αγόρασε από την Αλμερία αντί τριών εκατομμυρίων ευρώ και ένα χρόνο αργότερα τον πούλησε στην Μπαρτσελόνα για 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο Βιδάλ ήταν μια τριετία στους Καταλανούς, έχοντας ρόλο αναπληρωματικού και σήκωσε τρία πρωταθλήματα και δυο κύπελλα.

Σχολιάστε

X