Πως οι Ολυμπιονίκες εκπαιδεύουν το μυαλό τους...

Πως οι Ολυμπιονίκες εκπαιδεύουν το μυαλό τους…

Για κάθε αθλητή που φέρνει μία μεγάλη επιτυχία η πνευματική και ψυχολογική προετοιμασία είναι σχεδόν όσο σημαντική είναι και η σωματική. Η δύναμη του μυαλού και η πνευματική ετοιμότητα.

Ειδική έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε αναδεικνύει τον υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης και καλής ψυχολογίας αλλά και το πως απομονώνουν εξωγενείς παράγοντες ή άλλους αντιπερισπασμούς. Κάνουν focus μόνο στον αγωνιστικό στόχο.

Όταν έρχεται η κουβέντα στην αθλητική ψυχολογική η δύναμη του μυαλού είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο. Είναι ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει αξιοπιστία, σταθερότητα, ουσία, αυτοπεποίθηση και σωστή διαχείριση της πίεσης.

Ακόμα και ένας αθλητής δεν έχει γεννηθεί με πνευματική δύναμη ή γενικά τέτοια προσόντα μπορεί να το φτιάξει και να το καλλιεργήσει. Μέσα από όλο αυτό αναπτύσσεται η δύναμη του κινήτρου αλλά και το πως να αντέχεις και να διαχειρίζεσαι την ψυχολογική και σωματική κούραση.

Υπάρχει ολόκληρο πρόγραμμα που αναπτύσσει τις πνευματικές ικανότητες ενός αθλητή. Δουλεύει πάνω στις δυνάμεις και τις αδυναμίες του και τον οδηγεί σε μία κατάσταση όπου επικεντρώνεται σε αυτό που θέλει να κάνει και να πετύχει. Οι ανάγκες και οι στρατηγικές ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες και τον χαρακτήρα ενός αθλητή.

Η οριοθέτηση στόχων
Οι αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων έχουν διάφορες στρατηγικές και προσεγγίσεις για το πως θα έχουν μία πετυχημένη εμφάνιση. Είτε είναι μετάλλιο είτε καλό πλασάρισμα θέτουν τους στόχους βήμα βήμα. Είναι το το πως θα πετύχεις κάτι. Το πως και ο τρόπος.

Για παράδειγμα στο καλλιτεχνικό πατινάζ ένας αθλητής που μπορεί να έχει στόχο ένα μετάλλιο θα δώσει το βάρος στα στοιχεία της εκτέλεσης του προγράμματός του που μπορεί να τον οδηγήσουν εκεί. Το τι πρέπει να κάνει για να είναι πετυχημένος μετά από κάθε άλμα και κάθε κίνηση. Η επιτυχία εκτέλεσης του προγράμματος οδηγεί και στην τόνωση της ψυχολογίας και την αυτοπεποίθηση έναντι των αντιπάλων του. Ο αθλητής επικεντρώνεται στον εαυτό του και στο τι μπορεί να διαμορφώσει και να ελέγξει ο ίδιος. Ο Νέιθαν Τσεν, αθλητής των ΗΠΑ, είχε εστιάσει στην πνευματική ενέργεια, όπως είπε ο ίδιος για κάθε άλμα. Πρόκειται για αθλητή με ρεκόρ έξι αλμάτων.

Η πνευματική ενέργεια και η δύναμη του μυαλού μπορεί να δώσει την ώθηση στον αθλητή ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε αγωνιστική πρόκληση που θα του βγει. Πολλές φορές έχει σημασία και το πως και πόση δύναμη αντλεί εσωτερικά ένας αθλητής.

Είναι αυτός ο εσωτερικός διάλογος που έχει ο αθλητής. Όπως σημειώνεται ένας άνθρωπος μπορεί μες στην ημέρα να έχει ή να κάνει 50.000 σκέψεις.

Οι σκέψεις είναι πολύ δυνατές και μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση ενός αθλητή. Είναι φυσικά αδύνατον να συγκρατήσει κανείς όλες τις σκέψεις όμως ένας αθλητής με σωστή διαχείριση μπορεί να βρει εκείνες που θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ή δύναμη.

Μπορεί να υπάρχουν απλά λέξεις – κλειδιά. Λέξεις απλές που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Οι πετυχημένοι αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων είναι εκείνοι που συγκεντρώνουν σωστά τις σκέψεις τους και έχουν επικεντρωθεί 100% σε αυτό που πρέπει να κάνουν. Που έχουν διασφαλίσει ότι τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, πως ο καλύτερός τους φίλος είναι ο ίδιος τους ο εαυτός και που έχουν την πνευματική διαύγεια και την αθλητική ικανότητα να φέρουν σε πέρας τον αγώνα τους.

Η Καναδή Κέισι Σαρπ που είχε πάρει χρυσό στο σκι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς το 2018 είχε αναπτύξει το πως έχει φτιάξει ένας αθλητής στο μυαλό του όλη του την πορεία στον αγώνα και το τι θα κάνει πριν καν αγωνιστεί. Με πειθαρχία στο μυαλό και το σώμα.

Το φοβερό είναι πως ένας αθλητής μπορεί να αναπτύξει τις αισθήσεις του σε τέτοιον βαθμό πριν από έναν αγώνα ώστε το σώμα και οι μύες του να είναι απόλυτα έτοιμοι για όσα επακολουθήσουν. Να είναι τόσο έτοιμος σαν να το έχει κάνει το αγώνισμα αυτό. Ως αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων το να έχει δει το αγώνισμα στο μυαλό του και το τι θα κάνει είναι από τις πιο δυνατές πνευματικές εικόνες. Οι αθλητές αφιερώνουν ώρες στον πνευματικό έλεγχο και την πνευματική προετοιμασία.

Εγρήγορση και έλεγχος
Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων όταν είναι κοντά στο να αγωνιστούν έχουν το επίπεδο εγρήγορσής τους στο 101%. Στο πιο υψηλό δυνατό ποσοστό. Όλες οι αισθήσεις είναι ανεπτυγμένες.

Είναι σαν ένα θερμοστάτη στο σπίτι που ρυθμίζει και ελέγχει την θερμοκρασία του και όταν πρέπει ανεβάζει θερμοκρασία. Εάν οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες από πνευματικής και αγωνιστικής πλευράς τότε υπάρχει η οριοθέτηση στόχων και ορίων. Ο έλεγχος. Ρυθμίζουν ανάλογα τις απαπνοές τους ή ακούνε μουσική.

Όταν έρχεται η ώρα του αγώνα ο πνευματικά πιο έτοιμος αθλητής έχει το απόλυτο αβαντάζ. Η σημασία της δύναμης του μυαλού και της πνευματικής ετοιμότητας είναι κάτι που οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν αντιληφθεί πλήρως. Οι top class αθλητές, οι παγκοσμίου κλάσεως αθλητές δουλεύουν τα πνευματικά τους προσόντα όσο και τα αγωνιστικά και τα τεχνικά.

Σχολιάστε

X